Tujina

Temen oblak nad Sarkozyjem

Pariz, 06. 07. 2010 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Sarkozy naj bi za svojo predsedniško kampanjo leta 2007 od dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt nezakonito prejel 150.000 evrov.

Sredi finančnega škandala okoli dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt se je znašel tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Po trditvah nekdanje računovodkinje najbogatejše Francozinje naj bi namreč Sarkozy za predsedniško kampanjo leta 2007 od Bettencourtove nezakonito prejel 150.000 evrov.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Kot je za spletni portal Mediapart povedala računovodkinja Claire T., naj bi sedanji minister za delo Eric Woerth kot pristojen za finance v Sarkozyjevi Uniji za ljudsko gibanje (UMP) spomladi leta 2007 za financiranje predsedniške kampanje od upravitelja Bettencourtinega premoženja Patricea de Maistrea dobil omenjeno vsoto v gotovini.

Če trditve Claire T., ki je za Bettencourtovo delala 12 let do novembra 2008, držijo, je bila Sarkozyjeva predsedniška kampanja financirana nelegalno. V Franciji namreč lahko posamezna politična stranka na leto prejme le 7.500 evrov donacij, posamični kandidat na volitvah pa 4.600 evrov.

Računovodkinja je povedala tudi, da je Sarkozy, že ko je bil med letoma 1983 in 2002 župan bogatega pariškega predmestja Neuilly, "prejemal kuverte od Bettenocurtove", ki je danes osumljena utaje davkov.

Sarkozy je danes obtožbe, ki jih je na njegov račun in na račun ministra za delo Woertha izrekla računovodkinja, označil za "obrekovanje, ki ima en sam cilj - očrniti". "Kako zelo si želim, da bi se država ukvarjala z velikimi problemi, kot so zdravstvo, organizacija zdravstva, pokojnine, kako bomo ustvarili rast, ne pa da se navduši nad prvo strahoto, obrekovanjem," je na neki okrogli mizi o zdravstvu blizu Pariza dejal francoski predsednik.

V krogih blizu Sarkozyja so trditve Claire T. odločno zanikali, podobno pa so se odzvali tudi v kabinetu ministra za delo Woertha. Slednji se je sicer že pred časom znašel sredi škandala okoli Bettencourtove. Woerth, ki je bil med letoma 2007 in 2010 minister za finance, naj bi namreč vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke, saj njegova soproga od leta 2007 upravlja z delom premoženja te najbogatejše ženske v Franciji.

Zaradi naraščajočega škandala, ki vedno bolj pritiska na francosko vlado, je Sarkozy v nedeljo žrtvoval dva državna sekretarja. V odstop sta bila zaradi neupravičenega trošenja javnih sredstev primorana sekretar Christian Blanc, ki si je privoščil za 12.000 evrov kubanskih cigar, in sekretar Alain Joyandet, ki je javnost razjezil z dragim najemom zasebnega letala in pridobitvijo nezakonitega gradbenega dovoljenja.

Je pa Sarkozy doslej odločno zavračal odstop Woertha, ključnega ministra, v čigar pristojnosti je nepriljubljena pokojninska reforma. Woerth naj bi prihodnji teden predlog reforme predstavil vladi, parlament pa naj bi jo na mizo dobil po poletnih počitnicah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
15. 07. 2010 21.40
Če pa ni nič drugega kto NWO puppet, ki samo izvršuje ukaze nadrejenih, da bi izpostavil novi svetovni red, no vsaj svoj delež, da bi k temu pripomogu... Upam da ga skenslajo, in to čimprej!
RobinHood
06. 07. 2010 15.33
Sarkozy je itak bye, francozi ga nimajo (več) radi
d33pm1nd
06. 07. 2010 13.38
naj obuje čevlje z višjo petko, pa bo z glavo nad črnim oblakom.