Tujina

Telecom pod drobnogledom francoskih oblasti zaradi samomorov 30 zaposlenih

Pariz, 06. 07. 2012 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti so začele preiskavo v francoskem Telecomu, družbi, kjer je v dveh letih samomor storilo 30 zaposlenih. Preiskujejo, ali so za to odgovorni nadrejeni z ustvarjanjem stresnega delovnega okolja.

Vodstvo francoskega Telecoma naj bi zaposlene z nemogočimi zahtevami in grožnjami spravilo v takšen obup, da jih je 30 storilo samomor, še več pa jih je to poskusilo storiti ali pa so doživeli živčni zlom.
Vodstvo francoskega Telecoma naj bi zaposlene z nemogočimi zahtevami in grožnjami spravilo v takšen obup, da jih je 30 storilo samomor, še več pa jih je to poskusilo storiti ali pa so doživeli živčni zlom. FOTO: Thinkstock

Francosko telekomunikacijsko podjetje Telecom, nekdanji direktor družbe Didier Lombard in dva člana uprave so se znašli v preiskavi zaradi domnevnega izvajanja psihičnega nasilja nad zaposlenimi. Preverjajo tudi, ali je družba kršila varnostne in higienske predpise.

Val samomorov se je v Telecomu sicer začel leta 2008 in je v dveh letih terjal življenja 30 zaposlenih. Med drugim se je neki moški v trebuh zabodel kar med sestankom, ženska pa se je vrgla skozi okno pisarne.

Za dogajanje naj bi bil kriv stres na delovnem mestu, vrhunec pa je število samomorov doseglo leta 2010, ko je v le nekaj dneh lastno življenje končalo pet zaposlenih.

Družba, ki je v delni državni lasti, je doslej zanikala vsakršno odgovornost za številne smrti. "Francoski Telecom zanika uporabo strategije, ki bi ustvarjala delovne pogoje, ki bi zaposlene vodili v obup," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali pa so tudi, da je mogoče, da bodo nekateri predpisi napačno interpretirani, zaradi česar bi takšne interpretacije lahko nakazovale na povezavo med podjetjem in samomori.

Tovrstne preiskave sicer v Franciji pogosto pripeljejo do sojenj zaradi obtožb o "moralnem nadlegovanju", za kar je zagrožena enoletna zaporna kazen in 15.000 evrov globe.

Lombard, ki je tudi zaradi kritik na račun samomorov odstopil leta 2010, je bil na čelu družbe ravno ob največjem valu samomorov, ki se je zgodil desetletje po privatizaciji družbe.

Preiskovalci so preiskavo sicer razširili na okoli 80 primerov, vanjo bodo vključili tudi poskuse samomora in živčne zlome.
Sindikati sicer menijo, da so bile vzrok za samomor nečloveške norme in prisilne premestitve. V podjetju pa trdijo, da ni bilo samomorov nič več kot v splošni populaciji.

V poročilu iz februarja leta 2010, ki so ga spisali državni delovni inšpektorji, pa piše, da je družba enostavno ignorirala poročila o slabem duševnem stanju nekaterih zaposlenih, ki so bili pod velikim stresom.

Vzrok za stres se je nedvomno skrival tudi v načrtu reorganizacije družbe, po katerem naj bi število zaposlenih znižali za 22.000, 10.000 delavcev pa naj bi premestili.
Lombardov odvetnik Jean Veil je obtožbe zoper svojo stranko označil za "naravnost osupljive" in dodal, da nekdanjega direktorja obtožujejo nadlegovanja ljudi, ki jih ni nikoli poznal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pankration
07. 07. 2012 17.28
+5
Tukaj niso kriva samo podjetja ampak v večini je kriva država, ki to dopušča. Normalno, da bo vsako podjetje želelo prišparati na malenkostih ampak se ne zavedajo, da če hočejo imet uspešno firmo morajo najprej zadovoljit delavce. Veste kaj bo sledilo z ukinjanjem plačila odmora za malico. Poglejte v sosednji italiji. V večini trgovinah delajo od 8:00 do12:00, nato trgovino zaprejo za 3 ure (malica, kosilo) Vrnejo se ob 15:00 in delajo do 19:00. S tem prišparajo na dvojni izmeni. Njih boli k....c kaj boš počel te tri ure saj so itak neplačane.
Ramzess
07. 07. 2012 14.08
+5
Ne vem zakaj ljudje raje naredijo samomor, ta svojcem nič ne koristi, kot pa da bi pustili stresno in neprimerno službo, ...kažejo samo kako labilni in zmanipulirani so.
Ramzess
07. 07. 2012 14.09
+2
Zadnji stavek je zanimiv, gre za zanikanje verige odgovornosti.
Ramzess
07. 07. 2012 14.15
+2
Ljudje imajo napačne prioritete. Služba je v tem norem sistemu pomembna za preživetje, ne sme pa v življenju biti prioriteta, ...služba je domena sistema, ne pa življenja, kar je bistveno na sistem, za življenje samo ni bistveno. Življenje lahko obstoji in preživi drugače. Razumete poanto. Ljudje so zavedeni, in potem delajo neumnosti, ...kot da drugih možnosti ni.
Googlebot
07. 07. 2012 14.45
+3
Ja če pa smo ljudje potrošniško naravnani! Več nam pomeni materialna dobrina kot pa ljubezen in življenje.Prav tako se ljudje bojijo bede, ki jo prinaša brezposelnost!
maliButalec
07. 07. 2012 11.50
+11
Kapitalizem je sedaj prikazal svoj pravi obraz. Do delavca je krut, izkoriščevalski, ponižujoč, suženjski, slabo plačani. In, ko postaneš dober delavec, zelo produktiven in koristen za firmo in se potem greš osebno pogajati za plačo, dobiš odgovor, če ti kaj ne paše s plačilom, odidi - bo prišel nekdo drug, ki bo tvoje delo opravljal za minimalno plačo, tako kot ti sedaj. In potem raje imajo nekega novega delavca in ga učijo na novo delati, kot, da bi uigranega in dosti bolj produktivnega plačali 100€ več. Jaz upam, da se bo v tem desetleju prebudilo vsaj okoli 40% sužnjev in zahtevalo ukinitev tega gnilega sistema in da se uvede nek nov sistem, ki nebo niti kapitalizem, niti komunizem, niti fašizem, ampak sistem, ki bo pošten do delavnega človeka. Ta Kapitalizem je kot neko norenje po avtocesti, kjer si prisiljen voziti 300 km/h in si potem pod pritiskom (rad bi vozil po predpisih, pa ti ne dovolijo), tako živiš pod vsakodnevnim stresom, ko pa te ta psihično uniči, pa te firma zavrže in zaposli novega, katerega spet sili, da vozi 300 km/h. Zaključek: Ta sistem nam je prinesel ogromno stresa, napora in straha. Imaš zelo dosti možnosti, da zaradi teh dejavnikov resno zboliš ali znoriš (srčni infarkt, možganska kap, na stara leta izčrpanost - izgorelost - na koncu ugotoviš, da spoloh nisi živel, ampak bil suženj - lastnikom). Smrt Kapitalizmu, Svoboda Narodu.
Tucci
07. 07. 2012 21.27
+1
Googlebot
07. 07. 2012 08.48
+7
To me spominja na kitajski apple! Tam so morali namestit varnostne mreže okrog zgradb, da delavci nebi masovno izvajali samomor!
Ramzess
07. 07. 2012 14.15
+0
Vedno lahko izberejo drugo zgradbo, če jim je že to cilj.
Googlebot
07. 07. 2012 14.42
+3
Ja saj! Ravno to so jim tudi applovi šefi rekli! Ampak ne oni so vseeno skakali na njihovih zgradbah potem pa morajo to vse čistit in je spet strošek za apple! Žalostno ampak resnično!
KlubPravilnoPretepenihŽena
06. 07. 2012 23.12
+6
za NLB-jevce alternativa
tali?ni tom
06. 07. 2012 22.53
+17
sej se isti teren pripravlja v sloveniji ! vizjak pomaga lopovskim "gospodarstvenikom" pomagati da se delavec v sloveniji spusti na raven sužnja v ameriki v tam letih pred vojno med severom in jugom ! najprej ukinitev odmora za malico ki sedaj pod pretvezo da ne bo plačan tut ne bo dovoljen , delo ob nedeljah in praznikih ki ni plačano ampak se pokaže v minimalni plači ki je ista pri vseh zaposlenih , tut tistih ki ne delajo praznike in nedelje , neupoštevanje prostega dne v tednu , pritiski na nadure ki jih ne plačujejo , mobing vseh vrst na šihtu in samo vprašanje je kdaj bo iz teh razlogov prva smrtna žrtev v sloveniji in to uradno ker neuradno je sigurno že bila ! druga bi pa morala biti na drugi strani pol,! sramota kam so nas "osvoboditelji pripeljali !" !!!!
rexi09
06. 07. 2012 22.36
+1
Kaj ma ta slika veze s cimerkoli
ocva46
06. 07. 2012 22.34
+9
Žalostno da niti svojih delavcev ne poznaš!