Tujina

Teksaška tovarna v poročilu: Ni nevarnosti eksplozije!

Houston/New York, 19. 04. 2013 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Teksaška družba je leta 2011 agenciji za varstvo okolja podala poročilo, v katerem je bilo zapisano, da se v obratu nahaja okoli 25 ton amoniaka, a da je najhujši scenarij 10 minut dolgo sproščanje plina. Žal so se stvari odvile drugače.

Po pregledu poročila je bilo v obratu zaposlenih manj kot 10 ljudi, ugotavljajo mediji, za katere 83-letni lastnik Donald Adair in njegova žena še vedno nista dosegljiva.
Po pregledu poročila je bilo v obratu zaposlenih manj kot 10 ljudi, ugotavljajo mediji, za katere 83-letni lastnik Donald Adair in njegova žena še vedno nista dosegljiva. FOTO: Reuters

Po eksploziji v tovarni umetnih gnojil v Teksasu javnost išče krivca za tragedijo, ki je po zadnjih podatkih zahtevala 14 smrtnih žrtev in okoli 160 ranjenih. Kot poročajo ameriški mediji, je družba leta 2011 tamkajšnji agenciji za varstvo okolja podala poročilo, v katerem je zagotavljala, da ni nevarnosti pred eksplozijo. Zapisala je, da se v obratu nahaja okoli 25 ton amoniaka, ki lahko pri visokih temperaturah eksplodira, a da je najhujši scenarij 10 minut dolgo sproščanje plina, ki pa ne bi povzročilo nikakršnih poškodb ali smrti. Žal so se stvari odvile drugače.

Čeprav je tovarna nedaleč od doma za ostarele, šole in stanovanjskih stavb, ni imela posebnih zaščitnih zidov, agenciji pa baje ni predložila nobenega načrta ukrepov v primeru eksplozije ali požara. Čemu tega niso storili, ni jasno. Kot še poročajo, so v tovarni od konca leta 2012 poleg amoniaka hranili tudi hlapljive kemične spojine, vključno z 270 tonami amonijevega nitrata. Podobno vrsto gnojila je uporabil terorist Timothy McVeigh, ki je leta 1995 pred zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju parkiral tovornjak in sprožil bombo, ki je ubila 168 ljudi, med njimi 19 otrok, najmanj 500 ljudi pa je bilo ranjenih. Kako nevarna je lahko omenjena snov, priča podatek, da je v ZDA od tedaj pod drobnogledom vsak, ki kupi več kot 11 kilogramov te sestavine. Amonijev nitrat, ki je ostal na prizorišču, zdaj vzbuja dodatne skrbi.

Tragedija v Teksasu - 13
Tragedija v Teksasu - 13 FOTO: Reuters

Agencija za varstvo okolja je še sporočila, da so družbe dolžne predložiti posodobljen načrt vsakih pet let, omenjena družba pa je to opravila leta 2011. Decembra 2006 je dobila 10-letno dovoljenje teksaških regulatorjev za uporabo dveh ogromnih posod za shranjevanje amoniaka. Družba je bila dolžna vsakodnevno izvajati preglede teh posod, ni pa jasno, kako je bilo z dovoljenji in nadzorom nad bolj hlapljivimi spojinami. Kot je še razvidno iz dokumentov, se je leta 1985 podjetje West Chemical & Fertilizer kar petkrat znašlo na spisku kršiteljev. Dve kršitvi sta bili hujši, ena od teh pa se je nanašala na shranjevanje amoniaka. Podatkov o morebitnih sankcijah v prihodnjih letih ni.

Tragedija v Teksasu - 3
Tragedija v Teksasu - 3 FOTO: Reuters

Na včerajšnji tiskovni konferenci je Zak Covar, izvršni direktor teksaške komisije, ki je pristojna za zagotavljanje kakovosti okolja, obrat označil za povsem povprečen. "Glede njih ni bilo nobenih negativnih pritožb,“ je dejal. V ZDA je po poročanju tujih medijev prijavljenih 10.000 objektov za shranjevanje amoniaka, ki je po besedah strokovnjakov vnetljiv pri temperaturah nad 815 stopinj Celzija. Strokovnjaki trdijo, da amoniak, ki ga kmetje spustijo v zemljo, sam po sebi ni zelo eksploziven, zato kljub srhljivim prizorom, ki so obkrožili svet, ni pričakovati dodatnih zaostritev in ukrepov pri delovanju podobnih objektov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 04. 2013 22.35
Baje, da je tukaj šlo za raketo, ...vsaj tako pišejo ljudje po spletu, govorijo o posnetku, ki to dokazuje.
Mamuth
19. 04. 2013 16.35
+1
Kdo bo pa tu kriv ?? severni korejec, kubanec ,čečen ali kdo tretji.
kim llsung
19. 04. 2013 18.59
Ramzess
19. 04. 2013 13.11
+3
Tudi nevarnosti prometne nesreče na cesti ni, dokler se ta ne zgodi. Skratka, ni nevarnosti, dokler se ne zgodi, takrat pa je žal že prepozno.