Tujina

Tekma za predsedniški stolček

Zagreb, 16. 11. 2009 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško je že zajela predvolilna mrzlica. Hebrang in Josipović sta predala dovolj podpisov podpore za predsedniški kandidaturi.

Andrija Hebrang je iz stranke HDZ
Andrija Hebrang je iz stranke HDZ FOTO: Reuters

Predsedniška kandidata Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) in Socialdemokratske stranke (SDP) Andrija Hebrang in Ivo Josipović sta danes predala podpise za svoji predsedniški kandidaturi hrvaški državni volilni komisiji. Ob tem sta oba izrazila prepričanje, da bosta zmagala v prvem krogu predsedniških volitev, ki so napovedane za 27. december.

Za potrdilo kandidature je potrebnih najmanj 10.000 podpisov volivcev, Hebrang pa je jih prinesel več kot 140.000, medtem ko je Josipović potrdil, da ima 117.000 podpisov. Hebranga je spremljala predsednica vlade in HDZ Jadranka Kosor, Josipovića pa predsednik SDP Zoran Milanović.

Sicer je prvi podpise za kandidaturo prinesel nekdanji član SDP in neodvisni predsedniški kandidat Milan Bandić, ki je tudi zagrebški župan. V petek je predal volilni komisiji več kot 60.000 podpisov in se potem odpravil na večtedensko predsedniško turnejo po hrvaških mestih.

V nedeljo sta podpise podpore za kandidaturo državni volilni komisiji predala neodvisni kandidat Nadan Vidošević ter kandidat Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin. Vidošević je nabral približno 31.000, Kajin pa 17.000 podpisov.

Za danes so obisk na državni volilni komisiji napovedali še kandidatka Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić ter neodvisna kandidata Miroslav Tuđman in Boris Mikšić. Sicer pa se rok za predajo podpisov podpore za predsedniško kandidaturo izteče danes opolnoči. Državna volilna komisija bo nato v 48 urah objavila uradni seznam predsedniških kandidatov, nato pa se bo začela tudi uradna predsedniška predvolilna kampanja.

Po vseh dosedanjih objavljenih raziskavah javnega mnenja bo zmagovalec v prvem krogu Josipović, za verjetni drugi krog, ki bo 10. januarja 2010, pa se bodo borili še Bandić, Vidošević in Hebrang. Ostali kandidati niso dobili večjega zaupanja anketirancev.

Medtem je vlada določila, da bodo vsi predsedniški kandidati, ki bodo tako v prvem kot v drugem krogu volitev dobili najmanj deset odstotkov glasov, dobili približno 34.000 evrov iz državnega proračuna za stroške kampanje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Presskiller
16. 11. 2009 15.21
Če bo Miroslav Tuđman zmagal potem bomo videli kaj so to zaostreni odnosi
CrniAngeo
16. 11. 2009 13.18
če bojo hrvati pametni ne bojo volili nobenega iz hdz :)
Jože Pernek
16. 11. 2009 12.11