Tujina

Tamifluju podaljšali rok trajanja

Ženeva, 18. 08. 2009 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Države bodo po nasvetu zdravstvenih oblasti lahko tamiflu, ki mu bo potekel rok trajanja, kljub temu uporabljale še dve nadaljnji leti. Nedavno naj bi ugotovili, da je v bistvu rok trajanja daljši.

Je rok trajanja tamifluja relativen?
Je rok trajanja tamifluja relativen? FOTO: Reuters

Zdravstvene oblasti, vključno z Evropsko agencijo za zdravila, so nacionalnim vladam sporočile, da lahko zaloge tamifluja, ki bi mu sicer že pretekel rok trajanja, v boju proti pandemiji nove gripe obdržijo dve leti dlje. Države bodo tako lahko obdržale zaloge zdravila, ki so jih v odziv na izbruh ptičje gripe začele kopičiti pred petimi leti.

Proizvajalec tamifluja, švicarski Roche, je po svojih lastnih navedbah od leta 2004 vladam po svetu poslal okoli 220 milijonov paketov tamifluja – vsak vsebuje deset kapsul, ki jih bolnik vzame v petih dneh. Nedavno pa so z znanstveno raziskavo dokazali, da lahko zdravilo traja dlje od prvotno pričakovanega.

Evropska agencija za zdravila je za tem rok uporabnosti tamifluja že podaljšala s pet na sedem let, enako pa so storile tudi zdravstvene oblasti v ZDA, Kanadi, Hongkongu in Avstraliji, je sporočila tiskovna predstavnica Rochea Claudia Schmitt.

Odločitev o podaljšanju roka trajanja je podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl je danes sicer sporočil mnenje WHO, da je morebitno podaljšanje roka uporabnosti tamifluja stvar odločitve nacionalnih oblasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
19. 08. 2009 18.51
he, namesto letnice 2009, so na paketek napisali 2012. ho,ho,ho sodobni marketing! ko jih bo pa po 100 pocrkalo, bodi pa rekli, da je gripa kriva!
Prvo Borec
19. 08. 2009 12.42
Želijo imeti New world order ?? Toliko časa se bodo igrali, da bodo dobili scenarij po volji prebivalcev Zemlje.
nosferatu
19. 08. 2009 10.58
Vsem priporočam, da si preberejo članek oz. intervju z enim članom našega državnega zdravstvenega laboratorija v predzadnji Mladini (ima bolno svinjo na naslovnici). Ta je med vrsticami - ker seveda ni smel ničesar reči direktno, saj to ni v državnem interesu - povedal par zanimivih reči, ki bi morale vsakemu pametnemu človeku razjasniti situacijo. Te so: - Roche, ki proizvaja in trži Tamiflu, je licenco dobil od neke ameriške firme (imena se ne spomnim, poguglajte), v katere nadzornem svetu je še danes DICK CHENEY! Ni potrebno povedati, da so bili in še vedno so glavni kupci ameriška vojska, korporacije ter policija. - ko so sklenili vse pogodbe za izdelavo in trženje, je bil par mesecev mir, nato je izbruhila ptičja gripa, proti kateri je edino zdravilo baje Tamiflu. - PRVI URADNI rok trajanja je do sedaj bil 3 LETA, kar je ZAČUDA bilo toliko, kolikor je minilo med izbruhom ptičje in prašičje gripe. Naključje? - kot je že bilo dokazano, je malo po izbruhu prašičje gripe po vsem razvitem svetu prihajalo do raznih "nezgod" z virusom prašičje gripe - razneslo je kanister z virusom, ki ga je en uslužbenec prevažal na navadnem potniškem vlaku (!), ena nekaj kilska pošiljka virusa se je "izgubila" neznano kam, okužene so pošiljali v domačo karanteno ipd. Sedaj, ko so ljudje (v nasprotju s predvidevanji korporatokracije) začeli dejansko razmišljati o celi zadevi, ne samo goltati medijskih fabrikacij ter še celo sprožili par tožb in raziskav (bravo), se jim je posvetilo, da pa mogoče vseeno ne bo šlo tako lahko... Kako bi torej podaljšali čas, ki ga imajo na voljo za kovanje dobička iz Tamifluja? Enostavno: podaljšajmo rok trajanja zdravila, ne gledena dejanski rok trajanja! Vprašanje javnosti: kolikokrat ste kje prebrali ali slišali, kako je nevarno uporabljati zdravila s pretečenim rokom trajanja? Vsako leto se v Sloveniji takih zdravil zavrže na stotine kilogramov! In sedaj naj bi na vsem lepem TRENUTNONAJBOLJ PRODAJANO ZDRAVILO lahko mirno in brez skrbi uporabili še 2 leti po pretečenem roku?!? NE NASEDAJTE MEDIJSKIM IN VLADNIM LAŽEM! Prvi so le orodje v rokah drugih - mi pa smo njihovi poskusni zajčki. Ne se cepit, ne jemat tamifluja, ne razkuževat kljuk, telefonov ipd., saj vas ravno to dela bolne - saj oslabi vaš imunski sistem, ki nima dovolj "vaje".
Prvo Borec
19. 08. 2009 10.25
Najbolj čudno pa je to, da TISTO, kar pogledamo in dobivamo po pošti, da se uresničuje in MI smo tiho.
odojek11
19. 08. 2009 10.07
zdravstvo loh manipulera z ljudmi če še niste upazl. nardijo nov virus v laboratoriju, ga dajo med folk da se okuž in prodajo zdravile na miljonske količine.
Alenka Pobirk
19. 08. 2009 10.04
Tole z podaljšanjem roka uporabnosti ni tako čudna zadeva, kot bi se dalo razbrati iz naslova. Po protokolu je pri stabilnostnih testih zdravilo pač potrebno hraniti v kontroliranih pogojih tako dolgo, kot je rok uporabe. V času, ko so zdravilo poslali na tržišče, so imeli stabilnostne teste narejene le za 3 leta, ko so nato nadaljevali s spremljanjem stabilnosti, so ugotovili, da je po 5 letih zdravilo še vedno ustrezno in očitno so podobne rezultate dobili tudi po 7 letih. Kaj si pa mislimo o tem zdravilu, je pa čisto druga stvar in nima nobene povezave s podaljšanjem roka uporabe le-tega.
odojek11
19. 08. 2009 10.02
jajajaj, to je zato k majo miljonske zaloge tega tamifluja pa ga ne morjo prodat. pa še tko gledan je verjetn da je nekdo namerno sprožu novo gripo, da prodajo tamiflu. logičn :P
Prvo Borec
19. 08. 2009 09.34
Svetovni nateg prebivalcev zemlje !!
Opiate
19. 08. 2009 09.01
Pa saj to ni res.... da ne bo na koncu tole ratalo še "zdravilo" proti aidsu
Meli.em
19. 08. 2009 07.30
nevica se strinjam. veš,na kakšen način so verjetno ugotovili,da zdravilo traja dlje od datuma? raztalali so tista zdravila,ki jim je rok trajanja potekel,pa so vidli,da ni bil noben hin.
lepdanzelim
19. 08. 2009 07.28
Seveda ima lahko daljši rok trajanja, potrebujemo ga tako ali tako ne. Če smo zdravi. Torej, skrbeti moramo za zdravje.
Meli.em
19. 08. 2009 07.22
hahaha.. pa to je že prav smešno,kak nas nap.izdujejo!!!
gogregy@gmail.com
19. 08. 2009 07.13
ker je to ena velika banda!!!
gogregy@gmail.com
19. 08. 2009 07.13
sam ne se it cepit !!!
Uporabnik215111
19. 08. 2009 07.12
Aja? A ugotovili so da jim rok ni potekel in ga bodo podaljšali???? Ja seveda ja!!! Deponija stane, tako da morajo še več denarja pokrasti!!!
marinec
19. 08. 2009 06.40
nevica19.08.2009, 06:28 kakšno vezo ima obnova Franje in nakup Patrij z tem jajcem Tamiflu, tamiflu je nevarno kao zdravilo, Franja in Patrije pa nimata nobene zveze z zdravili, se ti ne zdi. a si mal pojme zmešal-la revica.
Komentator987
19. 08. 2009 06.40
tinta od kot pa tebi da ga zmanjkuje ? glede na to da delam v farmaciji, ti lahko iz prve roke povem da ga je več kot dovolj...
nevica
19. 08. 2009 06.28
Ja, gripa se je za kapitalske interese širila prepočasi, zato je bilo potrebno nekaj ukreniti in poskrbeti, da se donos od proizvodnje zdravila ne zmanjša tako očitno, zavreči proizvedeno bi bila čista izguba... Kaj ni ravnokar pisalo, da je Tamiflu smrtno nevaren? Le kdo si je drznil minirati zdravilo? Le kako so dokazali, da zdravilo traja dlje. Imajo morebiti kak pospeševalnik časa za testiranje? Seveda bo tudi naša nacionalna oblast rok zdravila podaljšala in ne bo kupila novega zdravila, ker je predrago. Na zdravlju ljudi je treba šparat. Za obnovo Franje gre pa lahko 3 mio EUR in nakup Patrij tudi ni problem. Le s kakšnimi tveganji se oboleli za gripo srečujejo poleg tega, da so oboleli....me res zanima.
hillya
19. 08. 2009 05.49
A zdej, ko ga zmanjkuje , so to ugotovili ???
Zentrum
19. 08. 2009 04.06
Denar denar sveta vladar. Je pa ful zanimivo, da t.i. znanstveniki to odkrijejo ravno na "višku" epidemije oz. ravno takrat, ko večini zalog poteče rok.