Tujina

Talibani napadli mornariško oporišče

Karači, 23. 05. 2011 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

V mornariško oporišče v Karačiju je vdrla skupina talibanskih borcev. Oboroženi so bili z avtomatskim orožjem, bombami in metalci raket. Glede števila ubitih napadalcev vlada zmeda, po zadnjih podatkih naj bi ubili štiri skrajneže.

Novinarji in reševalci med obstreljevanjem v oporišču Mehran
Novinarji in reševalci med obstreljevanjem v oporišču Mehran FOTO: Reuters
Eksplozije v oporišču
Eksplozije v oporišču FOTO: Reuters

Posebne enote pakistanske mornarice in policije so se danes zjutraj spopadale z napadalci, ki so v nedeljo pozno zvečer po krajevnem času v Karačiju vdrli v mornariško oporišče Mehran. Akcija je sicer potekala več kot 17 ur, saj se je nekaj napadalcev skrilo znotraj oporišča.

Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani. "Po smrti mučenika Osame bin Ladna smo ljudi že posvarili, da bomo izvedli še večje napade," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Ehsanulah Ehsan.

Tuji mediji poročajo, da so priče slišale najmanj tri velike eksplozije, druga poročila pa govorijo o skupaj devetih velikih eksplozijah. Predstavnik talibanov sicer pravi, da je v akciji sodelovalo 22 napadalcev.

Tiskovni predstavnik pakistanske mornarice Irfan ul Hak je povedal, da so napadalci nastavili eksplozivne naprave, oboroženi pa so bili z avtomatskim orožjem, bombami in metalci raket. V napadu je bilo uničeno tudi izvidniško letalo P-3C orion, ki ga je pakistanska vojska lani poleti dobila od ZDA.

Ubili najmanj štiri napadalce

Odgovornost za napad so prevzeli talibani.
Odgovornost za napad so prevzeli talibani. FOTO: Reuters

Na napad so odgovorili pripadniki posebnih enot mornarice in policije. Notranji minister Rehman Malik je sprva dejal, da so bili v spopadih ubiti vsi napadalci, nato pa je dejal, da so bili ubiti najmanj štirje napadalci. Skupno naj bi bilo napadalcev največ šest, tako da naj bi dva uspela zbežati, je dejal minister, a poudaril, da morajo to še preveriti. Eden naj bi umrl ob eksploziji eksploziva, ki ga je imel v suknjiču, pojasnjuje Malik. Dodal je, da so bili napadalci oblečeni v črno in so bili videti kot liki iz Vojne zvezd.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je sporočil, da jih tovrstni strahopetni napadi ne bodo odvrnili od boja proti terorizmu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
23. 05. 2011 20.58
Zakaj se mi zdi da prihajajo ti "talibani" iz provinc v katerih je ameriška prisotnost precej velika?"če" bi verjel v teorije zarote, bi rekel da so američani plačali pakistanskim talibanom, da imenu al kajdinih talibanov uničujejo pakistanske vojaške(strateško pomembne) cilje.ša če bi bil res "nor" glede teh teorij zarote bi še dejal da je to rekel eden izmed višjih častnikov ISI... @ljx pa zakaj bi pisalo o darfurju? kaj briga svet za darfur? kaj briga svet za ostale konflikte v afriki, katere veliko večino je kriva amerika zaradi bojazni,da bi si kitajci pridobili preveč nahhajališč nafte in drugih rudnin.Kaj briga svet to, ad je francija ponudila bojne helikopterje za "napade" na libijski režim, za kar mnogi analitiki sprašujejo če je to povod, za kopenske napade z pešadijo in tanki....
ljx
23. 05. 2011 12.39
Dejte še mal o Sudanu pisat,zdej akcija še tja seli!
Jimi1
23. 05. 2011 11.40
Ta "strahopetnost" me malo moti. 22 vojakov napade bazo, vdre vanjo in se vsaj po 5 mrtvih še vedno bojuje, takšnim vojakom se ne sme reči strahopetci. Nasprotnika je potrebno spoštovati, sploh pa se takšnim predanim borcem ne sme reči strahopetci.... Gre za akcijo brez povratka in tile Talibani bodo svoje kože kar se da drago prodali...
Roxy79
23. 05. 2011 10.54
no ja..zanimivo.... ko je bil Osama še živ...so govorili da je to delo Osame bin ladna... ko načrtuje nove in nove napade.... danes ko Osame ni več..pa govorijo da je to maščevanje za smrt Osame .... a bomo sedaj brali še 50 let kako se Al Kaida maščuje za smrt Osame??? Dejte Američani..GO HOME
indal
23. 05. 2011 10.11
Novica spada v rubriko "fotr za ovce".
mastablasta
23. 05. 2011 09.34
pa še res je - kdo je tu strahopetec bi se dalo debatirat. je pa tudi res da se definitivno ve kdo je nesposoben. glede na to da so v vojni bi človek pričakoval, da bodo imeli bolje zaščitene baze z zelo zelo dragimi letali.
hellbastard
23. 05. 2011 09.33
nebi lih reku da so strahopetni
Janez Kos 1
23. 05. 2011 09.19
"Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je sporočil, da jih tovrstni strahopetni napadi ne bodo odvrnili od boja proti terorizmu." 22 proti celi bazi, pa si jim gdo upa rečt strahopetci?
G-i-z-m-o
23. 05. 2011 08.28
talibani še obstajajo? a niso osamo že pospravl? teli talibani bi se moral vsi razpustit, kakšno disciplino pa imajo