Tujina

'Odkupnina ni bila plačana'

Kairo, 29. 09. 2008 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

19 talcev, ki so jih pred dobrim tednom ugrabili med safarijem v puščavi na jugu Egipta, je na prostosti. Poročila o reševalni akciji se močno razlikujejo.

Talce so po tednu ujetništva osvobodili.
Talce so po tednu ujetništva osvobodili. FOTO: Reuters
Med ugrabljenimi je bilo pet Nemcev, pet Italijanov, Romunka in osem Egipčanov.

Enajst evropskih turistov in osem Egipčanov, ki so jih ugrabili v puščavi na jugu Egipta, so po dobrem tednu osvobodili. Vsi naj bi bili zdravi in so z vojaškim letalom že prispeli v Kairo.

Neimenovani predstavnik egiptovskih varnostnih sil je pojasnil, da so talce v operaciji v Čadu blizu meje s Sudanom osvobodile egiptovske specialne enote. V akciji, ki se je začela ob zori, naj bi sodelovalo 150 ljudi. Egiptovski obrambni minister Husein Tantavi sicer ni želel potrditi, kje je operacija potekala, povedal pa je, da je bila v njej ubita polovica ugrabiteljev.

Osvoboditev talcev je potrdilo tudi italijansko zunanje ministrstvo. Vodja italijanske diplomacije Franco Frattini je ob tem povedal, da je bila plod mednarodnega sodelovanja in da so v operaciji sodelovale tudi italijanske posebne enote.

Ugrabitelji naj bi po nekaterih podatkih zahtevali najmanj 6 milijonov evrov odkupnine, ki pa je po podatkih egiptovskih oblasti niso plačali. Incident je bil sramota za tamkajšnjo vlado, saj turizem predstavlja kar 6 odstotkov BDP-ja te države.
Ugrabitelji naj bi po nekaterih podatkih zahtevali najmanj 6 milijonov evrov odkupnine, ki pa je po podatkih egiptovskih oblasti niso plačali. Incident je bil sramota za tamkajšnjo vlado, saj turizem predstavlja kar 6 odstotkov BDP-ja te države. FOTO: Reuters

Sudanska stran ima svojo zgodbo

Po smrti šestih ugrabiteljev naj bi talce prepeljali v Čad, kjer jih je strogo varovalo 30 oboroženih mož.

Trditev egiptovske strani o poteku osvoboditve v Sudanu niso potrdili. Tamkajšnja vojska je že dan prej sporočila, da so ubili šest ugrabiteljev, dva pa aretirali. Prav ta dva sta po besedah šefa protokola na sudanskem zunanjem ministrstvu Alija Jusefa Ahmeda izdala načrte ugrabiteljev. Tako naj bi povedala, da se nameravajo vrniti v Egipt, zato so jim nameravali presekati pot. A tega ni bilo treba, ugrabitelji naj bi namreč talce kar sami izpustili, ti pa so nato odpešačili čez mejo v Egipt.

Medtem ko v Kairu trdijo, da so ugrabitelji člani enega od plemen na območju, v Kartumu kot krivce izpostavljajo darfurske upornike. Med ubitimi ugrabitelji naj bi bil tako tudi poveljnik ene od uporniških skupin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odkimasin
29. 09. 2008 22.04
Kahel bi slovenske talce s Patrio osvobodil!
minnaema@yahoo.com
29. 09. 2008 14.44
VSAKA DRŽAVA ja na tem svetu /a če bo v Evropi /100% spoštovala mednarodno pravo-bomo lahko zadovoljni, torej, da se zelo konstruktivno brani terorizma in preganja tudi ugrabiteljski terorizem, če te anomalije niso učinkovite pri zatiranju-je vzrok, da so pomešani baje nekateri vladni adlatusi te ali one države v takšna NEčedna in NElojalna \"posla\" in takšno kršiteljioco- državo bi bilo potrebn oklestiti vseh pravic, ki jih uživa tudi v pomoči in jih /jo/ postaviti na kolena da \"državni veljaki\"-kršitelji-konstruktivno- začenjajo razmišljati in delovati z sinergijo urejenih držav, ki si želijo akuratnih dijalogov, sodelovanje in MIR !
elloco
29. 09. 2008 13.48
noben več ne misli resno!