Tujina

Tudi v novem mandatu Evropskega parlamenta največ sedežev desni sredini

Bruselj, 25. 05. 2014 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Evropskem parlamentu bo v prihodnjih petih letih spet najmočnejša konservativna Evropska ljudska stranka (EPP), kažejo prvi začasni uradni izidi glasovanja v 28 članicah EU.

Zastava EU
Zastava EU FOTO: Thinkstock

Udeležba na volitvah v Evropski parlament je bila v celotni EU tokrat 43,11-odstotna, kažejo prve ocene, ki so jih danes objavili v Bruslju. To je za malenkost več kot pred petimi leti, ko je bila 43-odstotna in prvič po letu 1979 se je zgodilo, da se je trend obrnil, in je udeležba višja kot na prejšnjih volitvah.

Osme evropske volitve so se sicer začele v četrtek v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V petek so šli na volišča Irci in Čehi, včeraj so volitve potekale v Latviji, na Malti, Slovaškem in Češkem, danes pa so volili še v preostalih članicah povezave.

V Evropskem parlamentu bo v prihodnjih petih letih spet najmočnejša konservativna Evropska ljudska stranka (EPP), kažejo prvi začasni uradni izidi glasovanja v 28 članicah EU. EPP bo zasedla 212 od 751 sedežev. Druga najmočnejša politična skupina pa bodo znova evropski socialdemokrati (S&D) s predvidoma 185 sedeži. Na tretjem mestu so znova evropski liberalci z 71 sedeži, na četrtem pa Zeleni s 55 sedeži. Sledijo združena evropska levica s 45 sedeži, kar je precej bolje kot leta 2009, ter zmerni evroskeptiki Evropski konservativci in reformisti s 40 sedeži.

Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je tako že sporočila, da je na poti do zmage na evropskih volitvah in bo zahtevala položaj predsednika Evropske komisije, za to mesto se sicer poteguje Jean-Claude Juncker.

Kako so volili?

Na evropskih volitvah na Malti je glede na prve ocene v veliki prednosti vladajoča Laburistična stranka premiera Josepha Muscata. Kot kažejo ocene stranke, naj bi osvojila približno 53 odstotkov glasov in s tem zasedla štiri od šestih poslanskih sedežev.

Konservativna unija CDU in CSU je zmagovalka evropskih volitev v Nemčiji, kažejo izidi vzporednih volitev. Za CDU in CSU naj bi glasovalo 36 odstotkov volivcev, kar je sicer manj kot pred petimi leti. Za koalicijske socialdemokrate (SPD) je glasovalo okoli 27,5 odstotka volivcev. Dobro se je odrezala evroskeptična Alternativa za Nemčijo, ki je prejela nekaj več kot 6 odstotkov glasov.

Na evropskih volitvah v Latviji je zmagala vladajoča stranka Enotnost premierke Laimdote Straumjume, ki si lahko obeta štiri od skupno osmih poslanskih sedežev, kažejo neuradni podatki volilnih oblasti po skoraj vseh preštetih glasovih.

V Bolgariji je glede na prve izide vzporednih volitev zmagala konservativna stranka Gerb nekdanjega premiera Bojka Borisova, ki je osvojila 28,6 odstotka glasov in šest od 17 bolgarskih sedežev v Evropskem parlamentu.

Na evropskih volitvah v Avstriji je glede na izide vzporednih volitev zmagala desnosredinska Avstrijska ljudska stranka (ÖVP). Na drugem mestu so socialdemokrati (SPÖ), na tretjem pa skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki so dobili skoraj 20 odstotkov glasov oziroma sedem odstotnih točk več kot leta 2009.

Stranke vladajoče koalicije na Irskem so na evropskih volitvah zabeležile izgubo podpore. Glede na vzporedne volitve, ki jih je po petkovih volitvah včeraj zjutraj objavila državna televizija RTE, je vladajoča Fine Gael prejela 22 odstotkov glasov, kar je sedem odstotnih točk manj kot na evropskih volitvah leta 2009.

V Grčiji je tesno zmagala skrajno leva stranka Siriza, ki je dobila med 26 in 30 odstotkov glasov, kažejo izidi šestih vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč. Siriza vodi pred vladajočo Novo demokracijo premiera Antonisa Samarasa, ki naj bi prejela od 23 do 27 odstotkov glasov.

Na evropskih volitvah na Cipru je glede na prve izide vzporednih volitev prepričljivo zmagala vladajoča proevropska konservativna stranka Demokratski zbor (DISY), ki naj bi osvojila od 36,5 do 39,5 odstotka glasov.

Vladajoča desnoliberalna Državljanska platforma (PO) na Poljskem za odstotek glasov premagala opozicijsko konservativno stranko Zakon in pravičnost (PiS). Glede na izide vzporednih volitev naj bi sicer obe stranki v Evropski parlament poslali po 19 poslancev. Vstop v parlament se obeta tudi skrajno liberalni stranki Nova desnica.

Na Madžarskem je v skladu s pričakovanji gladko zmagala vladajoča stranka Fidesz, ki je dobila med 53 in 55 odstotkov glasov, kažejo izidi vzporednih volitev, objavljeni na novičarskem portalu Index. V Evropski parlament se je sicer uspelo prebiti predstavnikom petih madžarskih strank.

Opozicijski socialisti so na Portugalskem sodeč po izidih vzporednih volitev porazili desnosredinsko vladno koalicijo. Socialisti naj bi prejeli med 30 in 36 odstotkov glasov, vladni socialdemokrati (PSD) in konservativci (CDS) pa skupaj med 25 in 29 odstotkov. Volivci naj bi s tem izrazili ostro nasprotovanje varčevalnim ukrepom vlade.

V Romuniji je prepričljivo zmagalo levosredinsko zavezništvo pod vodstvom vladajočih socialnih demokratov, ki ga je podprlo 41 odstotkov volivcev, kažejo rezultati vzporednih volitev, objavljeni po zaprtju volišč.

Na evropskih volitvah na Danskem naj bi populistični Danski ljudski stranki uspelo premagati vladajoče socialdemokrate premierke Helle Thorning-Schmidt in liberalce, kažejo izidi vzporednih volitev.

V Franciji je na evropskih volitvah zmagala skrajno desna, evroskeptična Nacionalna fronta, kažejo izidi vzporednih volitev. Zanjo naj bi glasovalo približno 25 odstotkov volivcev. Z 20-odstotno podporo ji sledi desnosredinska Unija za ljudsko gibanje (UMP), medtem ko so vladajoči socialisti z manj kot 15 odstotki doživeli nov velik neuspeh.

Skrajno desna populistična stranka Pravi Finci na današnjih volitvah vendarle ni dosegla takšnega uspeha, kot so se mnogi bali. Sodeč po prvih izidih naj bi zanjo glasovalo 12,8 odstotka volivcev na Finskem, kar pomeni dva sedeža v Evropskem parlamentu, izhaja iz podatkov, objavljenih na posebni volilni strani Evropskega parlamenta Elections Night 2014. Največ glasov naj bi sicer zbrala Nacionalna koalicijska stranka (22,7 odstotka) odhajajočega premiera Jyrkija Katainena, ki na evropski ravni pripada konservativni Evropski ljudski stranki.

Na Češkem je skladno z napovedmi javnomnenjskih raziskav zmagalo populistično gibanje Ano s 16,13 odstotka glasov. Tesno za njim je konservativna stranka TOP09 s 15,95 odstotka, na tretjem mestu so glede na končne uradne izide volitev socialdemokrati premiera Bohuslava Sobotke s 14,17-odstotno podporo volivcev.

V Španiji je vladajoča Ljudska stranka tesno zmagala pred socialisti. Kot poroča spletna izdaja časnika La Gaceta, ki se sklicuje na izide vzporednih volitev, je Ljudska stranka dobila 32,3 odstotka glasov oz. 19 do 20 sedežev, socialisti pa 30,8 odstotka oz. 18 do 19 poslancev.

Švedski Zeleni so se na današnjih evropskih volitvah s 17,1 odstotka glasov zavihteli na drugo mesto. Kot še kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila švedska televizija SVT, so kljub izgubam zmagali socialdemokrati s 23,7 odstotka glasov. Med poraženci je Piratska stranka, ki ji ni uspelo obdržati sedežev v Evropskem parlamentu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garbin Garbini
26. 05. 2014 13.05
+1
hvala za izbris komentarja,ki pa je vsa renica o eu,ki jo imamo...se vidi,da gospod moderator podpira takšno ureditev eu,ki jo imamo in podpira tiste,ki so nas pripeljali v takšno stanje kot je...nobenega nisem užalil,ker gledam s svojimi očmi in vidim,kaj se v eu dogaja...če pa sem koga užalil,mi pa povej,ker se mi zdi,da si dvoličen in si sam podpornik vsega zla,ki prihaja...pa lep pozdrav...
karlo6
26. 05. 2014 10.18
+3
EU je za države članice naredila ogromno: Najprej je v vseh državah okrog sebe pomagala uničiti kompletno gospodarstvo , ki bi utegnilo konkurirati najbolj razvitim , to je storila s pomočjo skorumpiranih politikov in podkupljenih direktorjev , zato da lahko sama prodaja svoje proizvode po vsej evropi.Zakaj mislite da Bruselj mirno gleda vse lopovščine ki jih pri nas dela vsakokratna vlada? Vsekakor nekaterim to ustreza .
strel?ek
26. 05. 2014 10.11
+0
komu so desničarji dobrega prinesli,in sedaj se vidi kam Evropa pluje,par let in adijo EU,a ne...
puspan
26. 05. 2014 22.43
Vsem, ki posteno opravljajo svoje delo. Za lenuhe in populiste tu ni prostora.
redfox
26. 05. 2014 07.21
+1
A ni blo glih nekak tako pred recesijo ali pač.A zdaj bo ponovi vajo,pol se bodo potuhnili in vsi drugi bodo krivi.
jagermeister1
26. 05. 2014 07.19
+6
praktično ne komentiram več , ker mi skoraj vsak komentar brišejo , ampak ne morem , da nebi povedal še tega .............zopet vidim komentarje kako je Evropa kriva za stanje pri nas in kako od Evrope nimamo nič , pa vas sprašujem , ali je ta Evropa kriva za propad Mure , Viator & Vektor , Preventa , SCT , Primorja , Vegrada , Istrabenza itd , ali pa so za to krivi domači pogoltni " menagerji " , ki so hoteli hitro bogastvo ???????????..................v Evropi so svoje bogastvo lastniki podjetij gradili desetletja , za razliko od naših , ki so to hoteli v parih letih ! ! !............vsi si lahko zatiskate oči in se prepričujete v to , da je krivec za stanje pri nas v Evropi , ampak dejstvo je , da ta Evropa ni kriva , če so denar prali in ga prenakazovali na svoje račune ljudje , kot so Pavček , Hilda , Zidar , Mimović itd ! ! !
redfox
26. 05. 2014 07.23
+1
Adminjef
26. 05. 2014 00.49
+7
ja saj pa v Evropi ljudje niso neumni .. sam pri nas imamo nekaj pacientov, ki še volijo levico, drugje so 20 let pred nami, na žalost
Garbin Garbini
26. 05. 2014 12.13
+1
pacienti so tisti,ki podpirajo zgrešeno politiko eu in podpirajo kleronacistične ideje v imenu kapitala in večje revščine...ne biti tako vesel,ko bomo zgubili še tiste pravice,ki so nam ostale,ker opažamo,da se eu nagiba k bogatenju bogatih in na drugi strani pa nastaja vse večja revščina..res ne vem,kako si lahko zadovoljen z rezultati in podpiraš te ljudi,ki so v največji meri krivi za stanje v eu... ..
Klimova
26. 05. 2014 17.30
Titus56
26. 05. 2014 00.02
-1
A bo dons sonce, al kaj???????????????????????????????????????????
Titus56
25. 05. 2014 23.54
+7
Popolnoma brez lulčka so ti komentarji ker je tko blesava politična cenzura, še hujša kot pa v Jugoslovanskem socializmi oziroma v komunizmu, naj živi KP, pa čeprav nisem bil nikoli komunist, ampak oni nam niso nikoli tolk pokradli. Danes sem slišal dobro foro na praznovanju Dneva mladosti. Ja v socializmu so kradli skret papir, šraube (po slovensko vijake), cukr, dons so nam pa pokradli tovarne skret papira, tovarne šraubov, tovarne cukra itd...
DeBill
25. 05. 2014 23.37
+6
Prve resne evropske volitve bi bile, ko bi imeli vseevropske stranke in ne lokalnih in bi le te imele resen program za EU. Trenutno zadeva spominja na nekoordinirano koordinacijo, oksimoron volitev.
DeBill
25. 05. 2014 23.35
+3
8 komadov oiz slo je prišlo do izredno dobre in nenaporne službe. Vse ostalo je blef in ič od nič.
fizelj2
25. 05. 2014 23.44
+0
ma ti se res spoznas na to sluzbo ocitno .. da ves da je tok komot
DeBill
25. 05. 2014 23.34
+1
Volitve so itak eno slepilo, demokracija je način, kako poskriti "strice in tete" kapitala iz ozadja, za to gre in nič drugega.
DeBill
25. 05. 2014 23.32
-1
Kaj direktno za nas pomenijo te volitve? A to je nekako tako kot da bi va Ameriki izbiral med rdečimi in modrimi, princip je isti vse ostalo so nijanse?
dekra
25. 05. 2014 23.28
+0
omg kdo lahko glasuje za tanjo fajon? vse kar ta ženska dela je da skrbi za 100% uničenje belega človeka in to na domačih evropskih tleh
a1b2c3d4e5f6
25. 05. 2014 23.27
+5
Spet delate bistvene napake pri določanju, kdo je skrajna desnica. V osnovi se politični spekter deli na levo in desno stran. Levica pomeni zagovarjanje skupne lastnine, kontroliranega trga s strani države, veliko skrb za socialo itd., desnica pa zagovarja sistem prostega trga, ki se regulira sam, daje večji pomen kapitalu itd. Obe strani sta lahko liberalni, kar pomeni, da je posamezniku dopuščena večja osebna svoboda, ali pa avtokratski, kar pomeni, da je posameznikova svoboda omejena z interesi države. Nacionalizem se lahko pojavi na katerikoli strani, pa naj bo to patriotizem ali skrajni šovinizem. V zgodovini imamo tri najbolj znane režime, kjer se je nacionalizem uporabil v skrajni obliki, čeprav so si bili po ekonomski usmeritvi različni: stalinizem (levi), fašizem (desni) in nacizem (sredinski). Seveda je bila v praksi razlika dokaj majhna, ker so bili vsi skrajno avtokratski, ravno tako kot je škodljiv skrajni nacionalizem, ne glede na stran, ki ji pripada (po moji oceni je sicer večina nacionalistov nekje sredinskih). Samo ne mešat jabolk in hrušk in avtomatsko uvrščat nacionalistov na desnico, ker ni nujno da so res desni. Dober (pravilen) primer skrajne desnice bi bil denimo Ronald Reagan.
dekra
25. 05. 2014 23.27
+6
desnica slavi po celotni evropi, staroselcem je dovolj socializma, multikulturalizma in carbon taxa
hondica
25. 05. 2014 23.29
+2
dekra
25. 05. 2014 23.26
+3
kje so rezultati za nigel farage?
fizelj2
25. 05. 2014 23.43
-6
Farage je podn od populista brez vsebine.. nakladac brez konkurence
Brakedirt
25. 05. 2014 23.19
Sedaj si bodo pa naprej v Bruslju metali polena pod noge :)
TheGrayMask
25. 05. 2014 22.58
+8
Čez 4 leta ne bo več EU zapomnite si to !
Shark50
25. 05. 2014 23.00
-1
hondica
25. 05. 2014 23.15
+5
Jaz bi pa rad stavil z vama in to za dober denar.
MaTakoKotJama
25. 05. 2014 22.47
+6
Jean-Claude Juncker, ce bo ta predsednik komisije potem bo se huje. Bankir po poklicu, vse pove.
_LF_
25. 05. 2014 22.37
+9
Koliko odstotna pa je bila pri nas udeleženost?
_LF_
25. 05. 2014 22.48
+16
Sem našel 24,6 % ......... SEPRAVI SDS IN OSTALE STRANKE NISO POSLANE OD VEČINE AMPAK MANJŠINE..... KER NAS MALO VEČ KOT 75% NI ŠLO VOLIT.... ZATO, KER NI ČLOVEKA NI STRANKE, KI BI JIM ZAUPALI...ZATO SE DISTANCIRAMO OD VSEGA! IN JA KRITIZIRALI BOMO ŠE NAPREJ, DOKLER NE BO NEKDO, KI BO VREDEN NAŠEGA GLASU!!!!!!!!
CucurbitaPepo
26. 05. 2014 00.28
+2
Torej nimaš kaj za kritizirat če ne narediš nič da bi se kaj spremenilo.