Tujina

Tako naj bi bila videti verska struktura sveta leta 2050

Ljubljana, 03. 07. 2015 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Strokovnjaki raziskovalnega centra Pew v Washingtonu so šest let zbirali podatke o veroizpovedih prebivalcev v 234 državah in regijah sveta. Na podlagi analize zbranih podatkov so sestavili poročilo, ki napoveduje usodo petih trenutno največjih verstev sveta: krščanstva, islama, budizma, hinduizma in judovstva.

Raziskovalci priznanega centra Pew v Washingtonu so kar šest let zbirali podatke in sledili različnim dejavnikom in trendom v 234 državah in regijah sveta, rezultat njihovega dela pa je 245-stransko poročilo, ki napoveduje razvoj petih največjih religij sveta: krščanstva, islama, budizma, hinduizma in judovstva.

Skoraj 2,26 milijarde oziroma tretjina Zemljanov se danes izreka za eno izmed vej krščanske veroizpovedi. Tako je krščanstvo najbolj razširjena religija na svetu; pred islamom, ki združuje 1,57 milijarde vernikov in hinduizmom z 900 milijoni vernikov po svetu. A kot kaže ne bo ostalo pri tem. Glede na predvidevanja ameriških raziskovalcev naj bi leta 2070 prvič v zgodovini število muslimanov preseglo število kristjanov.

Glede na napovedi, navedene v poročilu, naj bi se do leta 2050 približno 106 milijonov kristjanov odpovedalo svoji veri, zgolj 40 milijonov naj bi se jih tej religiji pridružilo na novo.
Glede na napovedi, navedene v poročilu, naj bi se do leta 2050 približno 106 milijonov kristjanov odpovedalo svoji veri, zgolj 40 milijonov naj bi se jih tej religiji pridružilo na novo. FOTO: Reuters

Številke se bodo obračale

Od pričakovanih 9,3 milijarde prebivalcev sveta bo leta 2050 2,8 milijarde muslimanov in 2,9 milijarde kristjanov. Muslimansko prebivalstvo se bo do takrat na podlagi trenutne demografske dinamike povečalo za kar 73 odstotkov, medtem ko se bo število kristjanov – podobno kot svetovno prebivalstvo v celoti – povečalo za 35 odstotkov. Število držav z večinskim krščanskim prebivalstvom bo do leta 2050 s 159 padlo na 151. V ZDA naj bi takrat živelo osem milijonov muslimanov, ki bodo po številu na drugem mestu presegli število pripadnikov judovske vere. Največ naj bi bilo še vedno kristjanov.

V Nemčiji naj bi leta 2050 živelo še približno 70 milijonov prebivalcev, kar je več kot 10 milijonov manj, kot jih živi danes. Vsak deseti Nemec naj bi glede na napovedi ameriškega demografskega centra pripadal islamski veroizpovedi. Podobno razmerje naj bi veljalo domala po vsej Evropi. To naj bi v grobem torej pomenilo, da bo vsak deseti Evropejec leta 2050 musliman. Za primerjavo: leta 2010 je islamskim naukom sledil vsak 17. Evropejec.

ženska, ki moli
ženska, ki moli FOTO: Thinkstock
Tak naj bi bil verski zemljevid leta 2050

Evropa naj bi bila glede na poročilo centra Pew edini kontinent, katerega prebivalstvo se bo zmanjšalo: če gre verjeti napovedim za kar 100 milijonov, kar pomeni, da bo leta 2050 na tako imenovani stari celini živelo 454 milijonov ljudi. Skoraj četrtina (23 odstotkov) teh naj čez 35 let ne bi več pripadalo nobeni veroizpovedi. Povečevalo se bo tudi število pripadnikov muslimanske veroizpovedi. Če izključimo Turčijo in Rusijo, bo v Veliki Britaniji tako leta 2050 živela največja skupnost muslimanov v Evropi: kar 7,76 milijonov. Sledila naj bi Francija s 7,54 milijoni in Nemčija s 7 milijoni.

Na globalni ravni pa naj bi največji prirast muslimanskega prebivalstva v naslednjih 35 letih beležili v afriških državah južno od Sahare, kjer naj bi leta 2050 živeli kar štirje od desetih muslimanov sveta. Glede na napovedi naj bi v Nigeriji takrat prevladalo muslimansko prebivalstvo, kristjanov naj bi bilo vse manj, a vendarle naj bi bila ta afriška država tudi takrat – za ZDA in Brazilijo – še vedno tretja država na svetu z največjim deležem krščanskega prebivalstva.

Delež budistov naj bi v naslednjih 35 letih ostal bolj ali manj enak, torej 487 milijonov vernikov.
Delež budistov naj bi v naslednjih 35 letih ostal bolj ali manj enak, torej 487 milijonov vernikov. FOTO: Reuters

Stopnja rasti hinduizma naj bi bila po napovedih centra Pew podobna rasti svetovne populacije. Tako naj bi bilo leta 2050 na svetu približno 1,4 milijarde hindujcev, kar je 34 odstotkov več, kot jih je danes. Če bodo ključni parametri, upoštevani pri obdelavi statističnih podatkov ameriških raziskovalcev za potrebe študije, ostali bolj ali manj nespremenjeni, bo leta 2050 na svetu tudi približno 2 milijona več židov. Njihovo število se bo tako s sedanjih 14 milijonov povečalo na 16,1 milijona. Delež budistov naj bi v naslednjih 35 letih ostal bolj ali manj enak, torej 487 milijonov vernikov.

Kako so raziskovalci prišli do takih napovedi?

Če gre verjeti napovedim ameriških strokovnjakov, bosta največje premike v naslednjih 50 letih doživeli največji verstvi tega sveta: krščanstvo in islam. Pri tem naj bi število kristjanov močno upadlo, število muslimanov pa naj bi počasi naraščalo. Razlogov za to naj bi bilo po besedah direktorja oddelka za verske raziskave centra Pew Alana Coopermana več. Eden izmed njih naj bi bila zagotovo višja stopnja rodnosti v muslimanskih družbah. Ta v državah, v katerih prevladuje muslimanska veroizpoved, že danes v povprečju znaša 3,1 otroka na žensko. Za primerjavo: V Sloveniji, ki velja za državo, v kateri prevladuje krščanska veroizpoved, je imela po podatkih Statističnega urada leta 2014 vsaka ženska v povprečju denimo 1,58 otroka. A rodnost naj še zdaleč ne bi bil edini dejavnik, ki bo vplival na spremembe verskega zemljevida sveta.

Izredno pomembne naj bi bile denimo tudi spreobrnitve v drugo vero. Strokovnjaki raziskovalnega centra pričakujejo, da se bo veliko število kristjanov odločilo bodisi odpovedati svoji veri (postali bodo ateisti), bodisi spreobrniti se v kakšno drugo veroizpoved. Glede na napovedi, navedene v poročilu, naj bi se do leta 2050 približno 106 milijonov kristjanov odpovedalo svoji veri, zgolj 40 milijonov naj bi se jih tej religiji pridružilo na novo. Občutno naj bi se do polovice stoletja povečalo število brezvernikov: samo iz krščanstva naj bi do leta 2050 med ateiste pristopilo več kot 60 milijonov ljudi.

Stopnja rasti hinduizma naj bi bila po napovedih centra Pew podobna rasti svetovne populacije. Tako naj bi bilo leta 2050 na svetu približno 1,4 milijarde hindujcev, kar je 34 odstotkov več, kot jih je danes.
Stopnja rasti hinduizma naj bi bila po napovedih centra Pew podobna rasti svetovne populacije. Tako naj bi bilo leta 2050 na svetu približno 1,4 milijarde hindujcev, kar je 34 odstotkov več, kot jih je danes. FOTO: Reuters

Trend spreobračanja v ateizem naj bi bil opaznejši predvsem v državah z nizko stopnjo rodnosti in visoko gentrifikacijo, torej v Evropi, ZDA in na Japonskem. Število pripadnikov islamske vere naj bi ob tem naraščalo: v številnih državah sveta z muslimansko večino je namreč za izstop ali spreobrnitev v drugo vero zagrožena zaporna kazen, v najhujših primerih celo smrtna, zato strokovnjaki številčnejših izstopov ne pričakujejo. Po drugi strani pa naj bi islamu v naslednjih desetletjih začelo slediti vse več ljudi.

Islam naj bi svetovno versko prevlado sicer po besedah Coopermana dobil tudi zato, ker večina muslimanov danes še vedno živi v dveh izredno dinamičnih delih sveta: v podsaharski Afriki in jugovzhodni Aziji. Omeniti velja tudi, da je islamska družba v povprečju veliko mlajša kot krščanska. Primer: v Iranu je kar 70 odstotkov približno 75-milijonske nacije mlajših od 25 let, povprečni Iranec pa je star 'le' 27 let. Za primerjavo: Slovenci smo glede na podatke, zbrane ob popisu prebivalstva leta 2011 v povprečju stari 40 let, Slovenke 43,4 let.

''Muslimansko prebivalstvo je koncentrirano v tistih delih sveta, v katerih prebivalstvo najhitreje narašča,'' pravi Cooperman, s tem pa misli predvsem Nigerijo, Pakistan, Indonezijo in Indijo. V Indiji naj bi kljub večinskemu hinduističnemu prebivalstvu po prognozi inštituta Pew leta 2050 s 310 milijoni živelo več muslimanov kot v sosednjem pretežno islamskem Pakistanu, kjer naj bi jih prebivalo 273 milijonov. Indija naj bi tako postala država z najvišjim deležem muslimanskega prebivalstva na svetu, s tem pa bi prehitela tudi Indonezijo, ki naj bi štela 256 milijonov muslimanskih vernikov.

Kako verodostojne so te napovedi?

Raziskovalci sicer pravijo, da so napoved sestavili na podlagi obdelave obsežne količine podatkov o načrtovanih stopnjah rodnosti in smrtnosti, povprečni starosti, migracijah in verskih spreobrnitvah. Vojne, znanstveni izumi, epidemije, gospodarske krize, naravne nesreče in socialni pretresi lahko seveda ključno vplivajo na napovedan razvoj regij, s tem pa tudi na spremenjene številke.

Če gre verjeti napovedim ameriških strokovnjakov, bosta največje premike v naslednjih 50 letih doživeli največji verstvi tega sveta: krščanstvo in islam. Pri tem naj bi število kristjanov močno upadlo, število muslimanov pa naj bi počasi naraščalo.
Če gre verjeti napovedim ameriških strokovnjakov, bosta največje premike v naslednjih 50 letih doživeli največji verstvi tega sveta: krščanstvo in islam. Pri tem naj bi število kristjanov močno upadlo, število muslimanov pa naj bi počasi naraščalo. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
05. 11. 2019 07.59
-2
Kako to, da se s svetovnimi verstvi pri nas ukvarjajo ravno sovražniki vere, torej tisti, ki so najmanj poklicani za to.
AIZ
04. 07. 2015 21.13
+10
Potem bo čez 40set let Hitler res narodni heroj ...
SDS_je_poden
04. 07. 2015 13.14
-11
Neverjetno kako katolibani v svojem strahu zlivajo gnev nad ostalimi religijami. Se počutite ogrožene?
SDS_je_poden
04. 07. 2015 13.29
-8
Sem že fasal minus. Dejte se malo zazret sami vase, pa se vprašajte, česa se zres bojite. Strah je največje gonilo zlobe.
puspan
05. 11. 2019 08.01
Ti pač živiš v prepričanju, da je napad najboljša obramba.
pinifo
04. 07. 2015 11.00
+19
s predhidnjim komentarjem se strinjam...islam zajeziti odstraniti iz EU...Islam naj ostane na svoji zemlji...
JoC13
04. 07. 2015 12.25
+5
3. svetovna vojna se počasi začenja, povzročli ste ji muslimani
el capitan 1
04. 07. 2015 10.17
+22
Če bi bile vlade pametne, bi zajezili prihod muslimanov v Europo. Zakaj? Zato ker nasilno spreminjajo kulturno podobo celotne europe. Europa nikoli ni bila muslimanska in zato je vsako tako vnašanje kulture nesprejemnljiovo. pa ne zaradi nestrpnosti.!! Zaradi čistega mira, zaradi vrednost in kulture, ki ga europejci ne želimo zamenjati. V razmislek vsaki vladi europe in Amerike!
SDS_je_poden
04. 07. 2015 13.14
-12
Še nisem doživel, da bi muslimani v sloveniji nasilno kaj spreminjali. O čem ti to?
appollyon
04. 07. 2015 08.29
+3
Seveda niso upoštevali atesitičnih in podobnih idologij, ki iz leta v leto rastejo in izpodrivajo monoteistične religije!
setisfekšn
04. 07. 2015 07.54
+3
pa še ta fenomen čudeža mi pojasnite Onkološki je poln, kriminal v razcvetu!vsega tega so deležni procentualno 50 50 vsi al hodijo vsak dan v cerku al pa nikoli v življenju!kje tukaj obstaja bog da bi te vernike branil in jih postavil v boljši položaj-povejte mi kje pa bom jaz tud veren ratu!
JoC13
04. 07. 2015 10.01
+1
setisfekšn
04. 07. 2015 07.44
+2
Sam ver ne- poglejte kaj vse se dogaja od skrajnežev do skromnih in poštenih!Ampak tukaj je tenak zid -zelo tenak!!
BURGA
03. 07. 2015 22.12
+19
Pomembno je, da narašča število ateistov, kajti razmere na zemlji se bodo umirile šele takrat, ko bo večinsko prebivalstvo ateistično. Ta trend se bo odvijal vedno hitreje, tako hitro kot napredujeta znanost in splošna razgledanost. Človek, ki zna razmišljati s svojo glavo pač ne more biti nič drugega kot ateist.
Bibosan
04. 07. 2015 00.04
+8
Se strinjam, ampak kaj, ko toliko ljudi ne razmišlja s svojo glavo
Petrus Magnus
04. 07. 2015 00.10
-9
Vsakdo, ki tako govori, se bo nekoč (če ne prej, pa zagotovo ob smrtni uri), ko bo stal pred Gospodom, Jezusom, zelo sramoval takih izjav.
ThePikzibner .
04. 07. 2015 08.04
-1
V3SO86
04. 07. 2015 09.31
+6
Bog ni obstajal bog je samo namisljen lik da so si ljudje pomagali pri svoji dusi. To je isto ko se vcasih sam s sabo pogovarjas ko te malo zanese se na nek nacin tako lajsas. Drugo pa je ce ti nekdo vsiljuje vero tako kot so jo rimljanom vsilili krscanstvo in grkom pravoslavstvo ki so pred tem verovali v boga sonca morja itd itd. Sem ateist in ce ze kaj obstaja zgoraj naj me ocenjuje kot cloveka posteno zivim in tudi posteno naj me sprejme.
JanezNovakJohn
03. 07. 2015 21.31
+21
Tole bi lahko spravili v nek graf. Zguba časa je brati nakladanje.
JoC13
03. 07. 2015 20.10
+14
Kak naj bi zgledla verska struktura v svetu? 0 kristjanov, 0 muslimanov, 0 budistov, 0 judov, 0 ostalih. Upam da čim prej.
Bibosan
04. 07. 2015 00.04
+2
x eror
03. 07. 2015 19.55
-2
očitno zaradi tega je takšen naval iztrebljanja muslimanov ...amerika dela sorazmerje z kristijani
ONniON
03. 07. 2015 17.17
+11
js ne hodim v cerkev
JoC13
03. 07. 2015 20.14
+5
hle
03. 07. 2015 16.28
-17
Žalostno je poslušat ateiste spominjajo me na ozdravljene alkoholike kateri ves svoj gnev zlije na nekoga ki spije pivo glede na to da so praktično vsi ateisti pri nas krščanskih korenin je jasno da bodo ves svoj gnev zlili proti krščanstvu.Po eni strani pravijo da so napredni in zagovarjajo svobodno voljo po drugi pa pljuvajo in zaničujejo tiste ki spoštujejo tradicijonalne vrednote
iGURT
03. 07. 2015 17.41
+8
kolbek460
03. 07. 2015 18.40
+8
Vera je odgvornost in odgovornost vsak naj prevzame po polnoletnosti ,tu te pa posiljujejo takoj ko se rodiš Marš ,,,
JoC13
03. 07. 2015 19.55
+11
Jes sem ateist in ne zlivam svojega gneva samo na krščanstvo ampak na religijo nasplošno. Trenuto najbol na islam.
BURGA
03. 07. 2015 22.18
+15
hle zgražaš se nad ateisti, sam pa si mnogo slabši od vsakega ateista. Preberi svoj komentar v katerem zlivaš gnev na ateiste, ki ti v resnici nočejo popolnoma nič. Jaz sem ateist, pa spoštujem tradicijo in človeške vrednote, zato pa mi ni potrebno hoditi v cerkev in poslušati zgodbe o nastanku sveta v 7 dneh, brezmadežnem spočetju, nebesih, vicah in peklu, angelih, čudežih itd. itd.
BURGA
03. 07. 2015 22.18
+4
JoC13
03. 07. 2015 23.10
+4
Bibosan
04. 07. 2015 00.05
+3
hle
04. 07. 2015 02.49
-9
Mimogrede sem bližje ateistu kot pa tercijanu vendar pa je moje prepričanje da je moja vera kot moja hiša tam bom jaz govoril kaj bo in kaj ne in kdor to pravilo krši leti ven na glavo.Kar me moti pri zagrizenih ateistih pa je ravno to da me hočejo prepričat da so samo za to ker so ateisti boljši drugih ravno tako kot vegetarjanci,lbgt ,kvazi ekologi in še bi lahko našteval
setisfekšn
04. 07. 2015 07.47
+4
hleNa začetku kar si napisal je glih obratno-kdo koga zaničuje in pljuva!
setisfekšn
04. 07. 2015 07.52
+3
pa še ta fenomen čudeža mi pojasni Onkološki je poln, kriminal v razcvetu!vsega tega so deležni procentualno 50 50 vsi al hodijo vsak dan v cerku al pa nikoli v življenju!kje tukaj obstaja bog da bi te vernike branil in jih postavil v boljši položaj-povej mi kje pa bom jaz tud veren ratu!
deathbite
03. 07. 2015 16.18
+40
Ko bi se le vsi verniki držali tega, kar jim vera predpisuje. Svet bi bil lepši. Bolj strpen.
gostgozd
03. 07. 2015 15.49
+12
Jaz sicer kar ne morem verjet, da je dandanes, v razvitem svetu, še vedno lahko toliko vernikov.... Nekako se zdi razumjivo za razne puščavce sred ničesar brez kakršnekoli šole...
JoC13
03. 07. 2015 19.57
+5
Jes jih tud ne štekam... Folk v srednem veku še nekak ampak danes...
ONniON
03. 07. 2015 15.35
-3
največ ateistov- nevernih v evropi ima češka republika , napovedi so pa enako kot napoved vremena ali gospodarske rasti ali brezposelnosti,,,,ipd
NePaNePaNe
03. 07. 2015 15.53
+5
Erm...a Islandija ni evropska država? Se mi zdi, da islandci prednjačijo v ateizmu, ali pač? Vem pa, da so čehi tudi zelo visoko, da. Zanimivo. A veš morda razlog za to? Nekdanji komunizem?
ONniON
03. 07. 2015 16.05
+0
pa že je tako če ti veš vse, slovenija je tudi imela komunizem, lustracije pa ne
JoC13
03. 07. 2015 19.58
+1
BURGA
03. 07. 2015 22.24
+2
Komunizem je edina prava pot za zatirane ljudske množice. Največji problem so prav verske organizacije (vse kar jih svet premore), ki delujejo z roko v roki s kapitalisti in podpirajo današnjo suženjsko svetovno ureditev. Ampak za razvojem znanosti in sekularnim izobraževanjem bo število ateistov raslo vedno hitreje.
JoC13
03. 07. 2015 23.12
+4
CandySkull
03. 07. 2015 15.32
-1
Bi spomnil njima zmage večno slavo, ak bi, de jo doseči móč je, sodil; al preveliko trumo je čez Dravo po Kokri doli v Kranj Valjhun pripodil. Se možu zdi, de gre le v smrt krvavo, brez de bi vero, brate osvobodil. - List pride, kak vasi in veže božje goré; - čas, Črtomír! je vzet orožje.
BURGA
03. 07. 2015 22.26
+6
Kakorkoli, verniki se vedno borijo in morijo eden druge.
gostgozd
03. 07. 2015 15.31
+7
Zato je treba gojiti znanje, znanost, svobodo in strpnost. In jih zacementirati v temelje evrope. Da nam ne bo čez 20 ali 50 let spet krojila življenje vera. (morda so tako ravno istospolne poroke dober začetek in pokazatelj, da tu velja svoboda)
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.32
+4
hle
03. 07. 2015 16.31
-5
Res z uničenjem trdicionalnih družbenih vrednot boste zagotovo rešili Evropo
JoC13
03. 07. 2015 20.00
+2
Tradicionalne družbene vrednote so za v muzej. Ka ti še vedno z leseno žlico ješ?
BURGA
03. 07. 2015 22.30
+8
hle, kaj ko bi nazaj uvedli sežiganje na grmadi ali sekanje glav. Islamisti so prejšnji teden dve ženski obsodili čarovništva in ju ubili, pa še njuna moža zraven. To je vera in tradicionalne vrednote. V Indiji pa dekle kamenjali do smrti, ker je "kao" zažgala koran. Tudi to so tradicionalne vrednote. Poizkusi malo razmišljati s svojo, ne z župnikovo glavo, ki te izkorišča že vse življenje.
JoC13
03. 07. 2015 23.21
+6
JoC13
03. 07. 2015 23.21
+4
hle
04. 07. 2015 02.51
-5
Burga upam da boš takrat ko bo tvoja vnukinja šla zadekana po gasi spremenil svoje mnenje
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.28
+1
Da vam napišem še nekaj zablod katolikov: po Mt 23:9 duhovnika nikakor ne smete klicati oče... ker oče naj bi bil le tisti nad vami.
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.28
+1
Med molitvam, ne smete ponavljati besed: Matthew 6:7
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.29
+1
V cerkvi naj se govori le domači jezi, brez latniščine: Corinthians 14:19
Petrus Magnus
03. 07. 2015 15.29
-11
?? Komu ali čemu pripadaš? Protestant, hare krišna ali kaka druga sekta?
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.31
+2
Katoliki NE SMEJO častiti kipcev, slik, ki ponazarjajo karkoli nad njimi, karkoli pod njimi... Exodus 20:4 Torej brez poljubljanja kipcev, slik,... ker to je čaščenje stvarnega predmeta, kar vam je PREPOVEDANO!
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.32
+2
Petrus Magnus: Jest ne pripadam nobeni veri, sem ateist. Izpostavljam vam zablode katolibanske vere.
zbodljaj
03. 07. 2015 15.35
-2
Vidim, da si wannabe biblicist. Matthew se prevaja Matej, Corinthians pa Korinčanom
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.36
+3
zbodljaj: Za katolike je dovolj jasen opis tega, kar sem napisal. Si razumel od kod ti navajam? Torej my job is done!
zbodljaj
03. 07. 2015 15.37
+3
SDS_je_poden
03. 07. 2015 15.37
+3
zbodljaj: Ja res je, vendar vmest duhovnik tudi v latinščini zamomlja. Je res?
zbodljaj
03. 07. 2015 15.40
-8
In jaz ne častim Boga s poganskim poljubljanje kipcev . To počnejo kake stare mame, saj veš 100 ljudi 100 čudi
Blaz77 1
03. 07. 2015 15.54
-3
Ta sto čudi si ti k se zatekaš k pravljici