Tujina

VIDEO: Poglejte posnetek ruskih zračnih napadov v Siriji. Rusi trdijo, da so v 20 napadih uničili osem ciljev IS

Moskva/Damask/New York, 30. 09. 2015 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Potem ko je sirski predsenik Bašar al Asad Rusijo prosil za vojaško pomoč, je ta izvedla 20 zračnih napadov in uničila osem ciljev džihadistov v Siriji, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Američani pa opozarjajo, da so Rusi napadli območja, kjer "verjetno" ni bilo sil IS, pač pa jih nadzirajo sirski uporniki. V napadih naj bi umrlo 36 civilistov, a Rusi to odločno zanikajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rusija začela vojaško misijo v Siriji
    01:13
    Iz 24UR: Rusija začela vojaško misijo v Siriji
  • Ruski posnetki zračnega napada
    00:51
    Ruski posnetki zračnega napada

Rusija je danes izvedla prve zračne napade v Siriji. Prvi napad so ruska letala izvedla v bližini mesta Homs. Ruska letala so v 20 napadih danes uničila osem ciljev džihadistov Islamske države v Siriji, med njimi tudi eno od njihovih poveljstev, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je pojasnil, da so ruska letala napade izvedla po izvidniški letalski misiji, ki so jo opravili na podlagi podatkov sirskih oblasti.

Napade na "teroriste v Siriji" je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo. "Ruske zračne sile so začele operacijo, vključno z napadi na cilje teroristov skupine Islamska država (IS) na ozemlju Sirije," je poudari Konašenkov.

Rusko vojaško letalo
Rusko vojaško letalo FOTO: Reuters
Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva, ki je objavilo tudi video o napadih, na katerem je videti, kako so letala zadela tri kraje, so bili tarče napadov vojaška in komunikacijska oprema, skladišča orožja, strelivo in gorivo. Konašenkov je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax pojasnil, da ruska letala napadajo položaje, vozila in skladišča, za katera so prepričani, da pripadajo IS.

Sirska državna televizija je pred tem potrdila, da so ruska letala izvedla napade v provincah Hama na severozahodu in Homs v osrednjem delu države, sirska vojska pa je izvedla napade v regiji Latakija.

Rusija trdi, da so zračni napadi usmerjeni proti IS, a zahodne države v to dvomijo in zahtevajo potrditev tarč.

Kaj je cilj napadov: uničenje IS ali podpora sirskemu predsedniku?

AFP navaja, da nobeno od območij, ki so jih napadla ruska letala, ni v rokah IS. Tudi ameriški obrambni minister Ashton Carter je ocenil, da so ruska letala izvedla napade na območjih, kjer "verjetno" ni bilo sil Islamske države.

Rusko vojaško posredovanje v Siriji je označil za kontraproduktivno in ocenil, da se bo slabo končalo. Upa, da bo Moskva prišla do sklepa, da bo svoje cilje skušala doseči na drugačen način, ki bo bolj smiseln, poroča AFP.

Ocenil je še, da obstaja nevarnost, da bo ruska strategija v Siriji samo še prilila olje na ogenj konflikta. "Naše stališče je jasno, poraza IS in ekstremizma v Siriji ni mogoče doseči brez vzporedne politične tranzicije v državi," je dodal.

Območje napadov v Homsu je večinoma pod nadzorom skrajne islamistične Fronte al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, položaje v Latakiji pa nadzira koalicija Vojska osvoboditve, katere del je tudi Fronta al Nusra. Območja, ki so jih ruska letala napadla v provinci Hama, medtem nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Po drugi strani pa sirska tiskovna agencija Sana poroča, da so Rusi napadli IS na sedmih različnih lokacijah in da so džihadistom zadali velike izgube.

Neimenovan francoski diplomat je za Reuters povedal, da Rusija ne napada območij, ki jih obvladuje IS, temveč območja, ki jih obvladujejo uporniki proti sirskemu režimu. 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je dejala, da se je takoj po ruski akciji sprožila informacijska vojna s trditvami, da ruska letala pobijajo sirske civiliste, kar pa naj nikakor ne bi držalo.

Predsednik opozicijske Sirske nacionalne koalicije Haled Hodža je namreč na Twitterju sporočil, da je bilo ubitih 36 civilistov. Tudi sirska opozicijska aktivistična mreža Lokalni usklajevalni odbori je po poročanju britanskega BBC sporočila, da je bilo ubitih 36 civilistov, med njimi pet otrok. Tarča napadov so bila zgolj območja, ki so jih pred tem "osvobodili" sirski uporniki in niso v rokah ne Al Kaide in ne IS, so še zatrdili uporniki.

Rusi so napadli tudi provinco Hama, kjer ni pripadnikov Islamske države, ampak območje obvladuje uporniška skupina, ki jo podpirajo tuje koalicijske sile, ki nasprotujejo al Asadu. Pri tem je bilo ranjenih osem upornikov, poroča Reuters.

Predstavnik Bele hiše Josh Earnest je povedal, da preučujejo, kaj so bile tarče ruskih napadov, a da je prezgodaj, da bi lahko zagotovo potrdili, ali je cilj njihovih napadov podpora sirskemu predsedniku ali uničenje teroristične skupine Islamska država.

Ruski predstavniki pa trdijo, da je cilj napadov "boj proti terorizmu in podpora legitimnim sirskim oblastem v boju proti terorizmu".

Sirski predsednik Rusijo prosil za pomoč

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ruske letalske napade v Siriji upravičil s tem, da je treba delovati preventivno in uničiti džihadiste na ozemlju, ki je že pod njihovim nadzorom, preden bodo "prišli k nam". Sirskega predsednika Bašarja al Asada pa je pozval h kompromisu s sirsko opozicijo, ki jo režim tolerira.

"Edini pravilen način učinkovitega boja proti mednarodnemu terorizmu, tako v Siriji kot na sosednjih ozemljih (...) je preventivno ukrepanje, torej da se borimo in uničimo teroriste na ozemlju, ki so ga že zasegli, ne da jih čakamo, da pridejo do nas," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na seji vlade, ki jo je prenašala televizija.

Izpostavil je, da je znano, da ima džihadistična skupina Islamska država Rusijo že dolgo za svojo sovražnico.

Znova je potrdil, da bo Rusija v Siriji posredovala samo z letalskimi napadi v podporo sirskim vladnim silam, ter tako izključil angažma ruskih kopenskih sil.

Dodal je, da so o načrtovanih napadih predhodno obvestili vse svoje partnerice.

Poudaril je, da so ruski letalski napadi v skladu z mednarodnim pravom, saj imajo podlago v uradni prošnji za pomoč sirskega predsedstva. To je medtem že potrdilo, da so Putina v pismu prosili za pomoč. Druga možnost bi bila resolucija Varnostnega sveta ZN, poroča AFP.

Putin je še izpostavil, da partnerji Rusije, ki že delujejo v Siriji, ne izpolnjujejo nobenega od teh pogojev.

Tudi sirski zunanji minister Walid al Moualem je danes povedal, da se mora katerakoli država, ki želi napasti pripadnike Islamske države in druge ekstremistične skupine v Siriji najprej uskladiti in sodelovati z vlado predsednika Bašarja al Asada. "Tisti, ki se resnično želijo boriti proti terorizmu v Siriji, morajo sodelovati s sirsko vlado, katere vojska se proti terorizmu že bori," je dejal.

"Konflikt v Siriji ima globoke korenine, izvira iz več dejavnikov, ki so se poslabšali zaradi vmešavanja tujine v zadeve v regiji," je še dejal Putin, s tem pa je mislil na podporo ZDA protirežimskim upornikom v Siriji.

Putin, ki odločno podpira Asada, je še izrazil upanje, da bo Asad pripravljen na kompromis.

"Končna in trajna rešitev konflikta v Siriji bo mogoča samo na podlagi politične reforme in dialoga z zdravimi silami v državi," je dejal ter izrazil prepričanje, da Asad to razume in je na ta proces pripravljen.

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes odobril predsedniku Putinu uporabo vojske za posredovanje v Siriji. Pred tem je Rusijo za vojaško pomoč zaprosil tudi sirski predsednik al Asad. Tudi Damask je potrdil, da je sirski predsednik Rusijo zaprosil za vojaško pomoč "v okviru Putinove pobude za boj boj proti terorizmu".

Ruska pravoslavna cerkev je odločitev o letalskih napadih ruskih sil v Siriji podprla in poudarila, da gre za "sveto vojno". "Boj proti terorizmu je sveta vojna in naša država je v tem boju danes morda najaktivnejša na svetu," je poudaril tiskovni predstavnik ruske pravoslavne cerkve Vsevolod Čaplin. "Ta odločitev je v skladu z mednarodnim pravom, miselnostjo naših državljanov ter posebno vlogo, ki jo je Rusija vedno imela na Bližnjem vzhodu," je dodal.

Po navedbah AFP gre za prvo vojaško posredovanje Rusije v vojni na oddaljenem ozemlju po sovjetski invaziji Afganistana leta 1979.

Soglasje o nujnosti takojšnjega ukrepanja proti IS

Na posebnem ministrskem zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki ga je danes sklicala Rusija, je prevladalo stališče, da je potrebna takojšnja akcija proti Islamski državi (IS) v Siriji in drugje. To je novinarjem povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je obenem zavrnila kritike na račun Rusije.

Zahodne države, ki v nasprotju z Rusijo zahtevajo sestop sirskega predsednika Bašarja al Asada z oblasti, ne zavračajo ruskega sodelovanja v napadih na IS. Vendar pa svarijo, da morajo to res biti napadi na IS, ne pa na civiliste ali na zmerno opozicijo proti Asadu.

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da ZDA ne nasprotujejo ruskim napadom na IS, a ponovil, da mora Asad oditi. "Ameriška vojska je pripravljena na komunikacijo z rusko vojsko, da ne pride do nesrečnih srečanj na bojišču, vendar pa ne moremo mešati boja proti IS s podporo Asadu," je dejal in dodal, da se bodo zavezniški koalicijski napadi na IS nadaljevali ne glede na dejanja Rusije.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je Rusijo medtem pozval, naj potrdi tarče svojih napadov v Siriji. "Seveda se moramo vsi skupaj boriti proti IS, a Rusija mora napadati le IS in teroriste, nikakor pa ne civilistov ali zmerne opozicije," je povedal Francoz in vztrajal, da mora Asad s položaja, saj državljani Sirije ne smejo biti postavljeni pred izbiro med barbarskim režimom in teroristi.

Ruski državni sekretar Sergej Lavrov je napovedal, da bo Rusija v ZN predlagala resolucijo, ki bo skušala dati podlago za skupen mednarodni nastop proti IS. Kdaj bo ta predstavljena, še ni znano, jasno pa je, da se glede njene vsebine obeta še veliko prepira.

ZDA in Nato: ruski napadi so nekonstruktivni

Iz Pentagona so sporočili, da so globoko nezadovoljni z Rusijo, saj njihova primarna tarča niso borci IS in to še bolj onemogoča možnost rusko-ameriškega sodelovanja pri reševanju sirskega konflikta.

Ruska podpora sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu "ni konstruktivna", so se v zvezi Nato danes odzvali na odločitev Rusije, da sproži letalske napade v Siriji. Kerry je medtem v pogovoru z ruskim kolegom Lavrovom ocenil, da so ti napadi v nasprotju s prizadevanji za pomiritev razmer v Siriji.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v imenu generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga sporočil njegov predstavnik, ruska podpora Asadu "ni konstruktivna", saj je predsednik "del problema". Stoltenberg zato Rusijo poziva, naj "odigra konstruktivno in kooperativno vlogo v boju proti IS".

Predstavniki ameriške administracije so medtem v odzivu na današnjo potezo Moskve poudarili, da ta ne bo vodila v spremembo strategije mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki se bori proti džihadistom Islamske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta John Kirby, bo koalicija nadaljevala z letalskimi napadi na cilje IS v Iraku in Siriji "v skladu z načrti in v podporo naši mednarodni misiji ponižati in uničiti IS".

Pred začetkom napadov obvestili ZDA

Kot je dejal ameriški predstavnik, je Rusija uro pred začetkom napadov obvestila osebje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, da bodo ruska letala še danes začela misijo proti Islamski državi. Izrazila je tudi prošnjo, naj se ameriška letala v času misij izogibajo sirskega zračnega prostora.

Nek drug neimenovani predstavnik Washingtona pa je pojasnil, da za ZDA to, da jih je Rusija tik pred zdajci seznanila s svojimi načrti, ne zadošča oziroma ni v skladu z obljubo Moskve, da se bosta državi obveščali in usklajevali, tako da ne bi prihajalo do incidentov na terenu v Siriji.

Povedal je še, da je Kerry Lavrovu nezadovoljstvo Washingtona prenesel ob robu splošne razprave 70. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, ki se ga oba udeležujeta.

Sporočil mu je, da Američani zaradi ruskih načrtov ne bodo spreminjali svojih operacij, ocenil, da poteza Rusije ne prispeva k pomiritvi razmer, ter izpostavil, da se morajo pogovori med stranema s ciljem preprečiti morebitne medsebojne incidente na terenu nemudoma začeti.

Vse več držav za ureditev razmer v Siriji

Število držav, ki so pripravljene tako ali drugače sodelovati pri urejanju razmer v državi, od koder prihajajo številni begunci, je vse večje. A temeljno vprašanje, ki med njimi povzroča razdor in upočasnjuje ukrepanje, je odnos do sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Medtem ko Rusija vztraja pri njegovem ohranjanju na oblasti -  kot pravijo, je v tej državi trenutno zgolj on lahko partner v boju proti Islamski državi, Rusija pa režimu že vseskozi pomaga tudi z dobavo orožja, ZDA, večina zahodnih in zalivskih držav, poziva k njegovi menjavi.

Zadnja, ki je močno povzdignila glas, je Savdska Arabija. Zunanji minister Adel Al Jubeir je na zasedanju skupščine Združenih narodov dejal, da "v Siriji z Asadom ni prihodnosti". Pri čemer zagovarja tudi vojaško posredovanje, ki bi Asada odstranilo z oblasti: "Samo dve možnosti sta – politična tranzicija ali vojaško posredovanje." Slednje bi bilo po njihovem dolg in bolj uničujoč proces, a "odločitev je popolnoma odvisna od Asada".

Savdska Arabija v Siriji že od začetka državljanske vojne podpira "zmerne upornike", ni pa malo analitikov, ki opozarjajo, da ti "zmerni uporniki" že zdavnaj niso več zmerni, ampak kvečjemu sorodni ali podobni IS.

Terorist IS
Terorist IS FOTO: Reuters

Medtem so ZDA cilje IS v Siriji že napadle, a ameriški predsednik Barack Obama je napovedal tudi druge načine boja, piše britanski Guardian. Med drugim gre za sankcije zoper 25 ljudi in 5 organizacij, povezanih z IS, da bi omejili njihovo finančno poslovanje, logistiko in sposobnost rekrutiranja novih borcev.

Obama sicer meni, da gre za boj, ki ne bo končan hitro: "Ob uspehih bodo tudi neuspehi, ker to ni klasična bitka, ampak dolgoročna kampanja, ki ni usmerjena proti določeni skupini, ampak proti ideologiji,".

Je pa dejal, da je glede končnega izkupička optimističen. "Islamska država v Siriji in Iraku je obkrožena s skupnostmi, državami in široko mednarodno koalicijo, ki je zavezana k njihovemu uničenju. Tako kot drugi tirani in teroristi, bo tudi IS na koncu izgubil, ker nima ponuditi drugega kot trpljenje in smrt."

Obama je tudi ponovil, da Sirija potrebuje novega voditelja: "Da bi v Siriji porazili IS, je potreben voditelj, ki bo ljudi združil v boju proti terorizmu," je dejal. Obama. Z njim se je strinjal tudi francoski zunanji minister, ki je dejal, da si ni mogoče predstavljati, da bi se ljudje, ki so iz države pobegnili pred Asadovim režimom, vrnili v državo, ki bi jo še vedno vodil on, in se vprašal, kakšna prihodnost bi te ljudi tam sploh čakala.

Zavzel se je tudi za vzpostavitev varnih območij v Siriji, kamor bi lahko odšli ljudje, ki so preganjani, brez da bi morali v zameno za varnost, zapustiti svojo državo.

Medtem ko se je ruska stran v New Yorku odpravila na misijo iskanja podpore, je Obama takšne ideje ostro kritiziral. "Ta logika nam pravi, da naj podpiramo tirane kot je Asad, ki mečejo bombe na nedolžne otroke, ker je alternativa še slabša," je dejal. Kljub temu se je o reševanju sirske krize pripravljen pogovarjati tudi z Rusijo in Iranom, ki Asada najbolj podpirata.

Napad v Siriji - 4
Napad v Siriji - 4 FOTO: Reuters

V francoskih napadih ubitih več džihadistov

V prvem francoskem zračnem napadu na skrajno skupino Islamska država v Siriji je bilo ubitih najmanj 30 džihadistov, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah direktorja observatorija Ramija Abdela Rahmana je bilo v napadu francoskih vojaških letal na vadišče IS na vzhodu Sirije ubitih najmanj 30 borcev, med njimi tudi 12 otrok vojakov. V napadu, v katerem je bilo tudi 20 ranjenih, je bilo ubitih tudi več tujih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je zgodil v vzhodni sirski pokrajini Deir Ezor blizu mejnega prehoda Albu Kamal, preko katerega džihadisti prehajajo iz iraškega v sirski del t. i. kalifata.

Francoski predsednik Francois Hollande je v nedeljo sporočil, da je šest vojaških letal izvedlo napad na vadišče IS in da bodo v prihodnjih tednih sledili novi napadi. To je bil prvi francoski napad na IS v Siriji, francoska letala so doslej sodelovala samo v napadih na to skrajno skupino v Iraku.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1