Tujina

Tako denar perejo največji: preko enajst milijonov pridobljenih datotek razkriva utaje in korupcijo širom sveta

Berlin, 03. 04. 2016 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot enajst milijonov dokumentov priča o skrivnih finančnih poslih največjih mogotcev tega sveta. Podatki, ki jih je pridobil konzorcij raziskovalnih novinarjev, kažejo, kako je panamsko podjetje pomagalo pri pranju denarja, izogibanju sankcijam in davkom. Vse to počnejo že debelih 40 let.

Pranje denarja
Pranje denarja FOTO: Thinkstock

Ogromna količina podatkov, pridobljenih iz datotek, ki so jih od panamske družbe sprva pridobili nemški novinarji, nato tudi ostali, razkriva izjemen obseg goljufij s pomočjo davčnih oaz državnih voditeljev, drugih politikov in tudi znanih osebnosti. Gre za največje zaslužkarje tega sveta.

Več kot enajst milijonov dokumentov priča o skrivnih finančnih poslih. Tajni podatki o dobesednem prodajanju finančne tajnosti goljufom, med katerimi so politiki, mamilaški mogotci, celo športni zvezdniki in številni drugi, so ušli podjetju Mossack Fonseca s sedežem v Panami in številnimi podružnicami po vsem svetu, ki se ukvarja z registracijo podjetij v davčnih oazah. Odkrili so jih nemški novinarji Suddeutsche Zeitung ter jih delili z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ) ter številnimi ostalimi medijskimi hišami. Dokumente pregleduje ekipa več kot 370 raziskovalnih novinarjev iz skupno 76 držav.

40 let pranja denarja

Pridobljeni podatki kažejo, kako je dano podjetje pomagalo pri pranju denarja, izogibanju sankcijam in davkom. Vse to počnejo že debelih 40 let, ugotavljajo združeni mediji. Dokumenti med drugim pričajo o skrivanju denarja v davčnih oazah približno 140 visokih uradnikov. Povezave kažejo na vpletenost oseb iz več kot 200 različnih držav in več kot 200.000 vpletenih poslovnih subjektih.  

Gerard Rycle, direktor konzorcija preiskovalnih novinarjev: “Mislim, da gre za največje tovrstno razkritje doslej, vsaj glede na količine pridobljenih podatkov.” 

Sledi naj bi vodile tudi k ruskemu predsedniku Putinu.
Sledi naj bi vodile tudi k ruskemu predsedniku Putinu. FOTO: AP

Podatki med drugim razkrivajo povezave velikih korporacij z nekdanjim egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, z nekdanjim libijskim predsednikom Moamarjem Gadafijem, trenutnim predsednikom Sirije Bašarjem Al Asadom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na račune navideznih podjetij v lasti Putinovih uradnikov sta glede na podatke, o katerih poročajo, romali kar dve milijardi dolarjev. 

Med vpletenimi ne manjka tudi takšnih, ki so javno pozivali k boju z utajami in goljufijami, med drugim tukaj konzorcij omenja kitajskega predsednika Xija Jinpinga, ki je sam napovedal vojno korupciji, prav tako Petra Porošenka, poslovneža in ukrajinskega predsednika, našli pa naj bi celo povezave podjetij v davčnih oazah z očetom britanskega premierja Davida Camerona.

Podatki kažejo, da prek davčnih oaz posluje kar 29 milijarderjev s Forbsove lestvice.

Lastniki podjetij v davčnih oazah tudi znane osebnosti, med njimi Jackie Chan in Lionel Messi

V dokumentih so se znašle tudi znane osebnosti. Med temi je tudi igralec Jackie Chan, ki naj bi s pomočjo panamskega podjetja odprl vsaj šest fiktivnih podjetij, poročajo. Dodajajo, da samo odpiranje podjetij ni nujno kaznivo dejanje, temveč v nekaterih primerih logična izbira.

Tudi Lionel Messi naj bi bil solastnik podjetja v davčnih oazah.
Tudi Lionel Messi naj bi bil solastnik podjetja v davčnih oazah. FOTO: Reuters

V na novo pridobljenih podatkih so se znašli tudi visoki predstavniki Fife, ki so že vključeni v škandal, ki je nedavno odmeval v javnosti, še bolj pa je zagotovo udarna informacija, da so v dokumentih našli tudi ime nogometnega zvezdnika Lionela Messija. Kot pravijo, sta on in njegov oče lastnika panamskega podjetja Mega Star Enterprises Inc.

Dokumenti vključujejo tudi podatke o 33 kriminalcih s tako imenovane “črne liste” ameriških pristojnih organov. Šlo naj bi za vodje mehiških mamilarskih kartelov in terorističnih organizacij.

Razkrivajo, kako je eno od goljufivih podjetij denimo z gorivom oskrbovalo letalonosilko, ki jo je sirska vlada uporabljala v zračnih napadih. “Ti podatki kažejo na to, kako globoko so zakoreninjene te škodljive prakse in kriminal v svet davčnih oaz," je povedal Gabriel Zucman, ekonomist na univerzi v Kaliforniji. Upa, da bodo razkritja postopoma pripeljala tudi do konkretnih sankcij.

Vpleteni tudi Slovenci?

V okviru projekta #PanamaPapers bodo pod drobnogledom tudi Slovenci, poroča časnik Delo. Ob tem navajajo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej preko UPC Svetovalne skupine registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah. Med drugim so v časniku odkrili primere antedatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC in dejavnega skrivanja upravičencev družb v davčnih oazah pred slovenskimi oblastmi.

Konzorcij raziskovalnih novinarjev bo sicer popoln seznam družb in ljudi, povezanih z njimi, objavil v začetku maja letos.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
04. 04. 2016 16.34
+1
ko berem komentarje me mine - niste vi za preobrat, sam žnarate pa nič ne bi naredl de bi to spremenil
iebeck
04. 04. 2016 14.20
-1
Ti, ki imajo tam denar so IZDAJALCI.
sagesse
04. 04. 2016 10.33
+5
V jugi je bil zaprt ekonomski sistem.Imeli smo tovarne na vseh področjih in smo bili skoraj samozadostni.Da so bili zaposleni vsi ti delavci v tovarnah,smo potrebovali tudi kupce,ki so to kupili po višjih cenah,kot je bil primerljiv izdelek v avstriji italiji,kjer so ti izdelki prihajali večinoma iz turčije.Kraje v milijonskih zneskih nismo poznali,ker nek zidar.sct,si je v jugi kot direktor zgradil,,zastonj,,bajto,kar je preračunano v denar cc 300.000 eu in to je to.KO smo se osamosvojili je bil in je glavni problem,ko so politične elite v tem procesu,videle priložnost,da nakradejo za 100 naslednjih generacij.V jugi se dejansko ni kradlo,nekdanji delavci alpine so proste sobote in nedelje voluntersko gradili tovarno,,si zamislite,to danes??? ne,,ker lojalnosti posameznika ni več.Ni za vse kriva EU ali mednarodni denarni sklad.Gospodarstvo so kot družbeno lastnino porazdelili 50 uplivnim ljudem preko certifikatov,kateri je bil nateg brez primere v realizaciji g, drnovška z vsem spoštovanjem do umrlih,toda treba si je enkrat naliti čistega vina.Vse to prepiranje o levih in desnih je brez veze,ker v realnosti teh ni,ker preko svojega nakladanja,potrebujejo drug drugega.Če si nek s.p. kupi avto za 50.000 eu,prikaže pa prometa 20.000, ali če nek javni uslužbenec z plačo 1200 eu,kupi jahto za 300.000 eumilijona,,je to alarm za davčno---tako bi naj bilo,,toda ne... ukvarjajo se,če je branjevka izdala račun za 2 eu...... še 10 X toliko bi lahko napisal,pa je vse brez pomena.........
aristotel
04. 04. 2016 14.28
vstajnik1941
04. 04. 2016 10.25
+1
Zagotovo ni na seznamu nikogar iz desnice ali pa JJ. Sicer bi bilo to danes noninarčki pisali na dolgo in široko. Zagotovo pa so na seznamu levičarji in se zdaj pripravlja strategija, kako zadeve speljati z čim manj pompa:) A ne?
jakec1575
04. 04. 2016 10.07
+1
Ves denar, ki je vzet iz obtoka in se skozi davke ne vrača družbi za javne projekte in sisteme je mrtev denar. Če bogataš ne troši prav tako. Ta denar ne plača okoljskih dajatev, ki jih je v posrednem procesu zagotovo povzrocil. Ta denar ima na vesti sužnje, ki jih je povzrocil v procesu sluzenja. Tudi če bi ta denar obdavciji z nizkih 20% in ne 50% bi ves svet lahko zivel mnogo bolje ob spostovanju covekovega dostojanstva. 21 000 mrd $ tega denarja je. Koliko evropskih proracunov je to..
Uporabnik113189
04. 04. 2016 10.06
+1
V bistvu me sploh ne zanimajo tujci in svetovni voditelji, ki skrivajo denar v oazah. Zanimajo me samo sloveci zadnjih 25 let. Pa ne samo slovenci, tudi njihove naveze v hrvatiji in ostalih bivših republikah SFRJ. In kako jih bo oblast obdržala tukaj, da jim ne bodo pobegnili..Informacije bi morale že biti dostopne našim preiskovalcem, da bi vedeli imena. Javna objava bo šele v maju, kot je videti iz članka. Je pa scenarij že jasen. Ko jih bodo "odkrili" jim bodo lahko samo mahali v slovo, denarju pa sploh..Če ne bodo sedeli v celici na betonu dolga leta, ne bodo nikoli vrnili. Za to da ne bodo sedeli, pa imajo že scenarij izdelan, hrbet pokrit z odvetniki, vse zakonito, bla bla.. Druge rešitve ne bo, kot pravica ljudstva nekoč..
Uporabnik113189
04. 04. 2016 10.14
Sicer pa tako, vse dokler bodo neki "znanstveniki in doktorji ter profesorji" imeli blizu 10.000 mesečno, upokojencem pa bodo dali drobižek od 400 do 500, je vsaka razprava o davčnih oazah brezpredmetna..Pravica bo nekoč prišla nazaj, ker se vse v življenju plača in vrača. To kar delajo današnji svojim prednikom, se jim bo obilo vrnilo preko njihovih potomcev. Ko bodo trpeli vojno in pomanjkanje, se ne spraševati kdo je kriv in komu zvoni..
BaGr67
04. 04. 2016 09.52
+3
Tale spisek Slovencev mora bit pa večbarven ker na nobenem portalu ne razkrivajo njihovih imen...O ti šment tudi na najnovejšem ne..."Nova 24", pa so običajno med prvimi..!!
kapetan09
04. 04. 2016 09.42
+7
Slovenci - presenečeni boste kdo vse od Slovencev skriva nakradeni denar . Zdaj se jim hlače tresejo. Zato pa nam gre vse slabše - leta 90 je bilo denarja dovolj , tovarn , malo brezposelnih, družbena lastnina,NI BILO TOLIKO UMOROV, SAMOMOROV, mamil, kriminala,..... namesto , da so nadaljevali od tu naprej , so začeli krasti , ni bilo več zagonskega denarja ,...... posledice bomo čutili še 100 let - oni (elita) pa imajo v davčnih oazah našega denarja - cca 200 miljard EUR.
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.47
+5
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.48
+1
Meni se hlače tresejo samo takrat, ko me moja Julika opazuje...posebaj če sn skatero drugo...hahahahahaha....
kapetan09
04. 04. 2016 09.56
+4
Imena hočete ? Pa saj sami dobro veste kdo nas je vodil 25 let , kddo je član elite . od politikov do managerjev bankirjev ,.....tudi odvetnikov in pravnih svetovalcev, sodnikov , zdravnikov ,........vsi ki so bili pri koritu - tudi tisti , ki so danes 2m pod zemljo in so denar nosili v torbah,vrečkah na zahodne banke.
kapetan09
04. 04. 2016 10.00
+2
REZULTAT NAŠE OSAMOSVOJITVE : 120 000 lačnih brez služb, 350 000 LAČNIH UPOKOJENCEV , lačni šolarji , lačni in prevarani delavci ,... le 5 % ljudi -ELITA- je zadovoljna z samostojnostjo - le zakaj ,vas sprašujem ?
KladivoSi
04. 04. 2016 17.13
Mogoče ker živijo v Švici_2.0 na sončni strani Alp.
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.41
+3
Čujte, drugače je pa res čudno, da ne rečem grozljivo, da Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjef in Suddeutsche Zeitung sodelujeta s "komunističnim" Delom, ne pa s svetilniki demokracije (Reporter, Nova24, Družina, Radio Ognjišče :))
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.38
+2
Čujte, pa koga še lahko to čudi? Tistega, ki se čudi samo zaradi tega, ker hoče prikrit svoje "legalno" lopofske ambicije in tistega, ki itak služi samo za blejanje, ko vidi pastirje... in za to mu pastirji pustijo malo drobtinic, da se napase in zopet pridemo do tega, da se med temi napasejo zopet najbolj požrešni najbolj... In ofce ala sagesse spet blejejo.... beee beeeee beeee, javni sektor fuj, beee be beeeeeeeeee.... pa to ...
ONniON
04. 04. 2016 09.26
+4
zaradi pranja denarja in drugega grozljivega kriminala pač ni denarja za navadne smrtnike in tiste pod pragom revščine,švica je tudi pralnica denarja če ste vedeli? ampak vprašanje je kaj ima povprečen navaden državljan od tega, to je tisto kar šteje, živimo v svetu dvojnih meril, ene so za elito druga pa za navadne luleke
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.22
+2
Čujte, to je čisto preprosto rešljiva uganka. Seveda če obstaja interes, da se to reši! Kapital ustvarjen v neki državi mora bit skladno z zakonodajo taiste države obdafčen kot to veleva zakonodaja... In potem si ga lahko oni odnesejo tudi na luno, če so tako blesavo pohlepni!
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.23
+3
Realnost pa je ta, da nam vlada motor tega blesavega pohlepa, ki nima niti najmanjše želje in interesa, da bi tovrstno goljufanje zaustavili....In tako je to v bistvu legalna lopofščina.
sagesse
04. 04. 2016 09.26
+3
Če ne bi v sloveniji v javnem sektorju in državnih podjetjih pokradli za 5 milijard na leto,bi bilo dovolj za vse brezplačne malice in vse revne otroke bi lahko peljali na morje in še bi ostalo.Gospodarstvo vsako leto donira za revne otroke in družine,,koliko % se je pripravljen odreči javni sektor== niti centa,, jah gospodarstvo naj plača vse.Ko bo prišla neka normalna vlada,katera ne bo ne sds,sd,zl ,bo naredila red in vrgla takoj na cesto najmanj 20 % javnega sektorja in večini zmanjšala plačo.Imate srečo da si vedno izvolite vlado,kateri je javni sektor volilni bazen in nima jajc... da karkoli naredi v tej smeri...
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.33
+1
Gospodarstvo naj dela pošteno...finančne institucije naj delajo pošteno... pa bo dovolj denarja za javni sektor... Nismo mi faksof končali, da bomo delali za 1000 ojrof mesečno (govorim neto). Res pa je, da so delafci v gospodarstvo mnogo premalo plačani...za to pa so spet krivi požrešni kapitalisti in ne javni sektor...še najmajn učitelji... Največje goljufije so v zdravstvu, tam se obračajo milijoni!!!
KladivoSi
04. 04. 2016 17.42
Se ne strinjam, da ena veja javnega sektorja kaže na drugo. Povsod je zapravljanje,ker je sistem slab. Al učitelj al zdravnik,star je, ko zemla pa noče v penzijo, ker z svojimi dodatki in delovno dobo vleče fajn plačo. Po drugi strani je pol manj pruduktiven. Naj gre v penzijo in živi z 60%, kot mora nekdo,ki zasluži 500€. Mladi kader pa izšolan,motiviran in željen, da zaživi in ustvarja,a mora na zavod. Tu ni logike, a ker je pač g.dr.prof lahko,WTF? Ko pa delavec pride na pokojninsko komisijo,z 30-40 delovne dobe in prebolelim rakom ali dvema,umetnim kolkom. Tist pa mora delat do 65ega leta,da bo pol dobu 350€ penzije. Javni sektor ima vsaj 30% prestarih ali pa nesposobnih ljudi, ki jih je treba zamenjat ali pa zaposlit v rudnike,tovarne,gradbeništvo tudi zdravstvo,šolstvo in drugod v poklicih kjer se res dela in ne hodi samo posedat v pisarne. Sploh je krivo delit delavce na zasebni sektor in javni sektor, povsot bi blo treba delat pa bi blo tud v prid bdp. Ne pa,da se zdaj deli na ene in druga, prve se priviligira in razvaja, ta druge pa molze. Ampak so vedli gospodi, kako vas zaposlit. Da se kregate za leve in desne, javne zasebne,.. Dejstvo pa je,da imamo bogate lenuhe in pridne reveže!!
113113
04. 04. 2016 09.14
+4
Te ki kradejo bi bilo potrebno dat v "mirovanje".
MATEJ5321
04. 04. 2016 09.31
Potem bi bil kolaps in še več revščine. Saj veš, tisti ki nič ne dela tudi krade ne. Je preveč len.
mogerad
04. 04. 2016 09.14
Razkrivajo, kako je eno od goljufivih podjetij denimo z gorivom oskrbovalo letalonosilko, ki jo je sirska vlada uporabljala v zračnih napadih.nisem vedel da sirska vlada raspolaga tudi z letalonosilkami. sigurno ima super tehnologijo da je nevidna za sovražnika tako kot tisti ameriški bombniki
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.05
+6
Uroš Petrovič pravi, da je treba ločiti med dafčnim načrtovanjem in, ki je pofsem legalna in legitimna dejavnost, in dafčno utajo, ki je nelegalna... Jas pa pravim, da za kaj takšnega potrebuješ le denar. Če pa dobivaš 500 ojrof na mesec, boš pač plačal najvišje dafke.
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.12
+3
FSloveniji pravnomočno obsojeni zaradi pomoči pri goljufiji in ob enem klienti od Petroviča... in on pa MF-ju v zvezi s tem sporoči, da gre za "lov na čarovnice, ki odraža negativno energijo v državi."... Ste vidli...to so "pošteni goljufi"...ki delajo fse zakonito... Morda je marsikaj zakonito...ob enem pa tudi moralni in etično sporno.
aa8
04. 04. 2016 09.02
+13
In kdo jim to omogoča?! Zakonodaja, ki so si jo (pred tem) spisali sami. Pohlep ne pozna vesti.. Upam,da bo vsaj zakon narave to uredil...
ZKL (zdrava kme?ka logika)
04. 04. 2016 09.02
-4
Hahaha neumen komercialen medij! Ja napisal so vse ki niso mel dolga do IMFja hahahah asad,putin,gadaffi...ahahha pa kdo vam še sploh kej vrjame! Ameriški judi so pa vsi čisti ane? ahahahaha
hansola
04. 04. 2016 09.49
Hahah, verjetno so dokumenti tudi komercialni in fiktivni, ma ste pametni teoretiki...
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.00
+2
In ljudje bojo zgroženi še enkrat več... jamranja... obsojanja bo kolikor hočeš, a na koncu bo pa raja le še enkrat več skomignila z ramenih in si v brado zamrmrala.. "Ka pa mi tu moremo!"... FSloveniji pa bomo rekli... "Hja, pa ka je tu novega...pri nas mamo Bafčarje, Zidarje, Tofšakove, Jankoviće...in preprodajalca orožja ki je opral milijone!!! In ka zaj?... Hodo je iz zaporniške celice v parlament, precednik države se je z njim celo takrat rokoval...njegovo rumeno-kravatno US ga je opralo krivde... in gnes spet seje strah po Sloveniji!"... To je realnost današnjega sveta!...Lahko bi celo rekli, da je Slovenija svet v malem... Pri nas najdeš fse oblike korupcije...res pa je, da se obrača majn denarja ker smo pač mali.
marmilan
04. 04. 2016 09.02
+0
sagesse
04. 04. 2016 09.09
+4
Spet,politično obračunavanje,toda dragi tunek,pozabljate da je 90 % takoimenovanih tajkunov na ustanovni ali pridruženi listi foruma 21.To so dejstva,preverljiva vsak trenutek.In pa ogromen slovenski javni sektor,ki postaja samemu sebi namen.Kako komentirate,da smo edina država na svetu,poleg grčije,kjer ima javni sekroe višje plače od gospodarstva???,,imajo višjo izobrazbo,,je edini argument,ki ga premorete,, kaj pa dodana vrednost??,kdo ustvarja,, gospodarstvo,,ustvarja,javni sektor porablja.....
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.17
+1
sagesse neveden...če bi fsi toti gospodarski tajkuni delali pošteno in plačevali dafke...javni sektor sploh ne bi bil problem... Jas sn učitelj...delam dobro in pošteno...in za to naj bom pošteno plačan... Kapish???
sagesse
04. 04. 2016 09.21
+3
Učitelji so si v sloveniji razdelili za 1 milijardo neupravičenih dodatkov,vrnili pa nič.Gospodarstvo mora delovati na mednarodnem konkurenčnem trgu in mora konkurirati,tako kitajcem,kot indijcem.... in izdelek prodaš za točno toliko,kot je nekdo za njega pripravljen plačat in niti centa več.Niti 1 euro ti ni podarjen in nimaš po defoltu zagotovljenega nič.Vi bi se šli kapitalizem v gospodarstvu in socializem v javnem sektorju... gledate samo na svojo r.... za vse ostalo vas ne briga,pa če vsi S,P, ji krepnejo,,glavno da dobite za vas,,pošteno,, plačo in 2 meseca dopusta...
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.27
+0
Učitelji so tebi dali znanje...Kapish?... Če pa nisi bil sposoben OS končati, pa ti jas ne morem pomagati... Pa ni res, da mamo 2 meseca dopusta...fse fkup mamo 3...he he ...
sagesse
04. 04. 2016 09.36
+2
No,no ... znanje,ki ti ga da šola je logično razmišljanje,,vse ostalo je kasneje prepuščeno posamezniku.splošne inteligence,ti ne more dati nobena šola-fakulteta.... Naj vas ne skrbi,,sem naredil fax v jugi-strojnega... in še en fax v zda,,toda ta v zda je bil bolj za šalo,ker je bil na nišji ravni kot srednja šola v jugi....
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 09.46
sagesse...potem pa se ti iskreno opravičujem...
Skopušnik Janez
04. 04. 2016 08.58
+2
Od danes naprej perem svojih 670€ plače v Panami, kako desetletje pa sem na forbesovi lestvici.
KladivoSi
04. 04. 2016 17.50
To boš mogo po dve transakciji delat, da se srežnik ne bo zrušo od te cifre.
depa
04. 04. 2016 08.56
-1
Ljudje smo (v veliki večini) v osnovi kradljiva, goljufiva, oportunistična, zajedalska,... bitja, ki se (ne)glede na (finančni, socialni, družbeni, politični,...) status bolj ali manj prikrito tako tudi obnašamo. Začejši od najmanjših pobalinstev v prometu (mala izsiljevanja prednosti, parkiranjih na cesti zraven prostega parkirišča,...) do takih zgodb kot so v tem članku. Tako, da vsi tisti, ki izvajajo ta mala pobalinstva so tudi potencial za velike barabije, če bi jim bilo to omogočeno. Tako, da pričnimo čistiti lepo pri sebi - na dnu. Prej ne bo nič drugače. Žal. lp