Znanost in tehnologija
Oglas

Tako boste znižali stroške ogrevanja za več kot polovico!

Ljubljana, 21. 04. 2016 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dejstvo, da je domove treba ogrevati celo več kot 200 dni na leto, je za marsikoga zelo stresno, saj to pomeni strošek, ki si ga številni vedno težje lahko privoščijo. V zadnjih letih zato postaja vedno bolj priljubljeno ogrevanje na lesno biomaso, predvsem na pelete, saj velja za najbolj ekološko in varčno. Zato je vsekakor vredno razmisliti o zamenjavi načina ogrevanja, pri izbiri proizvajalca gorilnikov pa je v prvi vrsti treba gledati na kakovost, saj ta zagotavlja vsesplošno zadovoljstvo in dolgoročne prihranke.

TeraFlam
TeraFlam FOTO:

Hladnejši meseci, ki so pred vrati, za marsikoga niso stresni le zaradi nizkih temperatur, pač pa tudi zaradi kupa položnic, med katerimi vsekakor najbolj izstopa tista za ogrevanje. Ravno zaradi previsokih stroškov, pa tudi zaradi dotrajanosti dosedanjega ogrevalnega sistema ter celo morebitnega neprijetnega vonja marsikdo razmišlja o novem načinu ogrevanja. Predvsem cena kurilnega olja je v zadnjih letih zaradi rastoče svetovne cene nafte in omejene ponudbe močno poskočila in čedalje več gospodinjstev si ogrevanja na kurilno olje preprosto ne more več privoščiti. Na srečo je na trgu veliko alternativ, ki nam zagotavljajo prihranek in udobje na okolju prijazen način. V zadnjih letih je med najbolj priljubljenimi zagotovo ogrevanje na lesno biomoaso. Živimo namreč v okolju, kjer je lesa na pretek, zato je tudi cena lesnih goriv relativno nizka.

TeraFlam
TeraFlam FOTO:

Prednosti ogrevanja na pelete

Predvsem na priljubljenosti pridobivajo peleti, ki za razliko od sekancev in polen ne potrebujejo veliko prostora za skladiščenje. Prihranek v primerjavi z drugimi načini ogrevanja ne moremo natančno opredeliti, saj je ta odvisen od peči, kakovosti peletov, velikosti objekta ter samega sistema centralnega ogrevanja, a lahko rečemo, da je mogoče privarčevati nekje med 30 in 60 odstotkov v primerjavi s kurilnim oljem.

Peleti so valjasti stiskanci iz čiste suhe žagovine brez dodatkov ali drugih veziv, zato veljajo za naravno in ekološko gorivo, poleg tega pa je tudi količina pepela, ki nastaja pri zgorevanju, minimalna. Prednost peletov je tudi v tem, da je sistem ogrevanja s peleti avtomatski, kar pomeni, da peč sama dozira količino peletov v zalogovniku in tudi sama poskrbi za vžig ter ustavitev ogrevanja. Lastnik mora poskrbeti le za zalogo v zalogovniku ter vsake toliko očistiti peč in odstraniti pepel.

TeraFlam
TeraFlam FOTO:

Inovativen gorilnik, ki mu ni para

Zaradi vseh prednosti ogrevanja na pelete seveda raste tudi število proizvajalcev oziroma ponudnikov samih peletov, pa tudi proizvajalcev peči. Med slednjimi je tudi razvojno naravnano slovensko podjetje Teraflam d.o.o. (www.teraflam.com), ki je bilo ustanovljeno z namenom razvoja ogrevanja na lesne pelete in trženje pri nas ter v tujini, sicer pa izhaja iz družinske družbe “KOČEVAR VARILNA TEHNIKA”, ki se ponaša z dolgo tradicijo na področju strojegradnje. Za razvoj ogrevanja na pelete so jih prisilile razmere na trgu, leta 2008 so se namreč na področju varjenja zelo zaostrile, poleg tega pa bodo ob dvigu cen elektrike in kurilnega olja sistemi na pelete postali za stranke v bližnji prihodnosti še bolj zanimivi. Kot proizvajalec ne želijo biti znani po količinah, temveč po kvaliteti, inovativnosti ter po zadovoljstvu kupcev. Zato so razvili gorilnik na pelete, ki je pravzaprav edini gorilnik v Evropi s patentiranim mehanskim strgalom žlindre, kar omogoča kurjenje peletov tudi slabše kakovosti brez strahu pred dodatnim vzdrževanjem in čiščenjem. Tako je prihranek lahko še večji, celo za 60 odstotkov, če se odločimo za cenejšo različico pelet, celotna investicija pa se povrne po eni do dveh kurilnih sezonah.

TeraFlam
TeraFlam FOTO:

Prednosti gorilnika

Gorilnik omogoča kurjenje lesnih ali agro peletov brez potrebnega nastavljanja regulacije, zaradi vžiga iz žerjavice ga odlikujejo verjetno najnižji obratovalnimi stroški na tržišču, za piko na i pa je njegov izkoristek bistveno večji od klasičnih. Zaradi vpihavanja vročega zraka pod pelete je izkoristek gorilnika namreč do 99-odstotni, izkoristek na kotlu pa je sicer v največji meri odvisen od kotla samega in je ocenjen med 90 in 95-odstotki. Če sistem zazna, da vžig iz žerjavice ni mogoč, gorilnik samodejno vžge s pomočjo elektrike. Lastnik sam nastavlja vse potrebno za nemoteno delovanje, pri dražjih modelih je celo omogočeno nastavljanje preko pametnega telefona. Čiščenje se opravi enkrat mesečno, največja prednost gorilnika pa je v tem, da ga je mogoče namestiti na skoraj kateri koli kombiniran ali oljni kotel. Najprimernejše mesto za namestitev je že predvidena odprtina za oljni gorilnik, postopek montaže pa je odvisen od same peči. Vrata kotla predela montažer ob vgradnji gorilnika, celotna montaža gorilnika in modifikacije vrat traja samo nekaj ur. Sicer pa v primeru, da imate kakšno vprašanje glede univerzalnega gorilnika na biomaso TeraFlam®-F3, vas bodo strokovnjaki podjetja obravnavali individualno in boste skupaj po posvetu in ogledu dosedanjega kotla našli najbolj optimalno rešitev. Kot rečeno je na koncu zadovoljstvo stranke tisto, ki šteje. (Kontakt na telefon 080 29 19 ali email: info@teraflam.com).

Če torej tudi vas v času kurilne sezone vsak mesec stisne pri srcu vsakič, ko prejmete položnico za ogrevanje, dobro premislite, ali je vredno. Kot rečeno, lahko z zamenjavo načina ogrevanja prihranite tudi do 60 odstotkov in v primeru, da se odločite za ogrevanje na pelete, je vsekakor na začetku vredno odšteti kakšen evro več in se odločiti za naprednega ponudnika višjega cenovnega razreda, ki prisega na kvaliteto in mu je zadovoljstvo strank na prvem mestu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3