Tujina

Tajvan bo dobil prvo predsednico

Taipei, 16. 01. 2016 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicijska kandidatka Tsai Ing-wen je zmagala na predsedniških volitvah na Tajvanu. Opozicija, ki je naklonjena večji neodvisnosti otoka od Kitajske, je najverjetneje dosegla večino tudi v parlamentu. Novoizvoljena predsednica je povedala, da si bo odločno prizadevala za suverenost Tajvana, hkrati pa tudi za ohranjanje miru in stabilnosti v odnosih s Kitajsko.

Tajvan bo dobil prvo predsednico. Opozicijska kandidatka Tsai Ing-wen je zmagala na današnjih predsedniških volitvah na otoku, saj je zbrala največ glasov, medtem ko je kandidat vladajoče stranke KMT Eric Chu že priznal poraz. Opozicija, ki je naklonjena večji neodvisnosti otoka od Kitajske, je najverjetneje dosegla večino tudi v parlamentu.

59-letna vodja Demokratske napredne stranke (DPP) Tsai Ing-wen je na današnjih predsedniških volitvah po podatkih volilne komisije dobila 56 odstotkov glasov. Kandidat vladajoče Nacionalistične stranke (KMT) Eric Chu je na drugem mestu z 31 odstotki glasov.

"Žal mi je. Izgubili smo. KMT je bila poražena na teh volitvah. Nismo se dovolj potrudili in tako nismo izpolnili pričakovanj volivcev," je v govoru pred množico, zbrano pred sedežem stranke KMT v Taipeju, dejal Eric Chu. Napovedal je tudi, da bo odstopil s čela stranke.

Tajvan bo dobil prvo predsednico.
Tajvan bo dobil prvo predsednico. FOTO: AP

Prizadevala si bo za suverenost Tajvana

Zmago Tsai Ing-wen so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Razloge za takšno razpoloženje volilnega telesa so pripisovali nezadovoljstvu javnosti zaradi politike odhajajočega predsednika Ma Ying-jeouja do Kitajske, ki da je preveč naklonjena Pekingu. KMT zagovarja tesnejše odnose s Kitajsko, medtem ko je DPP naklonjena večji neodvisnosti 23-milijonskega otoka.

Novoizvoljena predsednica je v prvi izjavi po razglasitvi volilnega rezultata povedala, da si bo odločno prizadevala za suverenost Tajvana, hkrati pa tudi za ohranjanje miru in stabilnosti v odnosih s Kitajsko. "Zagotoviti moramo, da ne bo prihajalo do provokacij ali incidentov," je dejala.

Tsai Ing-wen je delala za vrsto tajvanskih vladnih agencij, potem ko je leta 1984 doktorirala iz prava na London School of Economics. DPP vodi od maja 2008, po hudem volilnem porazu stranke, ko je Ma Ying-jeou zmagal na predsedniških volitvah, njegova KMT pa dobila tri četrtine sedežev v parlamentu.

Ob tem je posvarila Kitajsko, da bo vsakršno "zatiranje" vplivalo na odnose. "Naš demokratični sistem, nacionalno identiteto in mednarodni prostor je treba spoštovati. Vsakršna oblika zatiranja bo ogrozila stabilnost odnosov," je dejala. Pri tem se je sklicevala na najnovejši primer domnevnega vpletanja Kitajske v tajvanske zadeve, ko se je 16-letna tajvanska pop pevka Chou Tzu-yu morala javno opravičiti, ker je v svojem videu pokazala plapolajočo tajvansko zastavo.

Kitajsko ministrstvo za Tajvan je izpostavilo, da je treba negovati dosežke in mir iz preteklih osmih let. Ob tem je poudarilo, da Peking ne bo toleriral nobenih morebitnih aktivnosti v smeri neodvisnosti Tajvana. "Pri pomembnih načelnih vprašanjih, kot je zaščita državne suverenosti in ozemeljske celovitosti, je naša volja trdna kot skala," je zapisalo ministrstvo in dodalo, da je Kitajska pripravljena na sodelovanje s katerim koli sogovornikom, vse dokler velja, "da obe strani Tajvanske ožine pripadata eni Kitajski".

ZDA so čestitale novoizvoljeni predsednici. "Veselimo se sodelovanja z njo in voditelji vseh strank na Tajvanu, da bi dosegli napredek v naših številnih skupnih interesih in še naprej krepili neuradne odnose med ZDA in tajvanskim ljudstvom," je povedal tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby.

Odnosi med ZDA in Tajvanom so tesni, a "neuradni", saj se Washington ravna po političnem načelu ene Kitajske in je podpiral politiko odhajajočega predsednika Ma Ying-jeouja do Pekinga. "ZDA se zahvaljujejo predsedniku Ma Ying-jeouju za njegova prizadevanja za vzpostavitev močnega partnerstva z ZDA in mu ploska za konkretne korake, ki jih je storil za izboljšanje odnosov čez ožino v zadnjih letih," je še povedal Kirby. "Upamo, da bosta dosedanja in nova administracija delovali konstruktivno ter tako zagotovili miren prehod in še naprej promovirali mir in stabilnost v regiji," je dodal.

Vzporedno s predsedniškimi so danes na Tajvanu potekale tudi parlamentarne volitve. Po besedah Chuja je KMT izgubila parlamentarno večino. "Čestitamo DPP za zmago," je dejal. Tudi ankete so napovedovale, da bi lahko DPP na parlamentarnih volitvah prvič osvojila več kot polovico sedežev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea1991
16. 01. 2016 20.19
+1
Pa ti kitajci in tajvanci so obojni moteni do konca...zaradi tiste boge 16 letnice je nastal škandal nepredstavljih razsežnosti, v koreji tajvanu in kitajski samo o tem teče debata že 48 ur...
jenihvetes
16. 01. 2016 19.18
+4
bla bla bla, samo besedičenje, pa bi to pa bi ono naredila, ja najprej bo morala malho si napolnit pa sorodnike na pozicije dat, potem pa po revežih udart. če pa je celo dobrovoljna, pa bo že jutri padla pod streli kakih "domoljubov". Da sploh ne govorimo o "odnosih z ZDA". Cmerar prokletnik