Tujina

Premirje in pogovori ali še naprej obsedno stanje?

Bangkok, 18. 05. 2010 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po petih dneh uličnih spopadov v Bangkoku so protivladni protestniki pristali na pobudo senatorjev, da posredujejo v pogajanjih med njimi in vlado. Slednja pa se na pobudo še ni odzvala.

Spopadi med protestniki in varnostnimi silami se nadaljujejo tudi danes, a precej manj intenzivno.
Spopadi med protestniki in varnostnimi silami se nadaljujejo tudi danes, a precej manj intenzivno. FOTO: Reuters

V petih dneh je v nasilnih protestih proti vladi v Bangkoku umrlo kar 37 ljudi, na desetine pa je še ranjenih. Med drugim je bil ubit tudi vojaški voditelj protestnikov Deh Saeng, ostali voditelji pa so sedaj napovedali, da so pripravljeni sprejeti ponudbo o mediaciji, a za zdaj ni znano, ali je tako ponudbo pripravljena sprejeti tudi vlada. Za posredovanje v pogajanjih se je ponudilo kar 64 senatorjev, ki si želijo miru na obeh straneh. Vlada se uradno na to še ni odzvala.

Tajska vojska pri operaciji, s katero želi izolirati protivladne protestnike v Bangkoku, napreduje, a vojaki bodo za končanje operacije potrebovali še več časa. "V nekaterih predelih so se napetosti nekoliko umirile, ponekod pa se spopadi nadaljujejo, saj oborožene skupine še naprej napadajo varnostne sile," je povedal predstavnik tajske vlade.

V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega bi se morali rdečesrajčniki umakniti iz poslovnega središča Bangkoka, kjer vztrajajo že dva meseca. Policija je danes sporočila, da je v dobro utrjenem oporišču rdečesrajčnikov še vedno okoli 5000 protestnikov, med njimi tudi nekaj sto žensk in otrok. Slednje naj bi protestniki uporabljali kot živi ščit pred vojsko.

Vdor v oporišče zadnja možnost

"Varnostne sile izvajajo svoje naloge v skladu z ukazi oblasti," je sporočil Suthep. "Cilj naših ukrepov je ustaviti dobavo hrane, zmanjšati število novih protestnikov in jih prisiliti, da gredo domov," je dejal Suthep in dodal, da je vdor v oporišče protestnikov v središču Bangkoka "zadnja možnost".

Vodje protestnikov so zahtevali, da se vojska umakne pred začetkom pogajanj, medtem ko oblasti vztrajajo, da se morajo najprej raziti protestniki, ki zahtevajo odstop premiera Abhisita Vejjajive in razpis predčasnih volitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nzugu Hoffman
18. 05. 2010 10.06
Ni Deh Saeng, ampak Seh Daeng, to bi že iz pietete do človeka lahko preverili. Korbsaku Sabhavasu ne obstaja, obstaja Korbsak Sabhavasu, ki pa ni premier, ampak sekretar njegovega kabineta. Kdo je tajski premier bi po vseh poročilih o Abhisitu Vejjajiva prav tako že morali vedeti. In ko rečete mestne železnice, kaj je to? Železniški promet v Bangkoku poteka normalno, ne deluje le Sky Train, vsega skupaj itak samo par linij nadzemne variante metroja.