Tujina

FOTO: Izgredi se širijo po Tajski

Bangkok, 19. 05. 2010 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Voditelji tajskih protestnikov so se vdali, njihov tabor pa je zavzela tajska vojska. V Bangkoku pa se kljub temu nadaljujejo izgredi, ki se že širijo po državi.

Voditelji protivladnih protestov na Tajskem so se danes predali oblastem in končali več kot dva meseca trajajoče proteste. Za vdajo so se odločili, ko je vojska vdrla v njihovo dobro utrjeno oporišče v središču Bangkoka in razgnala protestnike. V spopadih med vojsko in protestniki je bilo danes ubitih najmanj šest ljudi, več deset je ranjenih.

Sedem voditeljev protestov je na odru sredi tabora rdečesrajčnikov sporočilo, da se bodo predali. Zbrani protestniki so bili ob tej novici osupli. Vodja rdečesrajčnikov Natawut Saikua je dejal, da so "naredili vse, kar je bilo mogoče", Weng Tojirakarn pa je dodal, da želijo preprečiti dodatne izgube "naših bratov in sester v rdečih majicah".

Danes je bilo ubitih najmanj pet ljudi.
Danes je bilo ubitih najmanj pet ljudi. FOTO: Reuters

Voditelji so protestnike pozvali, naj gredo domov. "Policija bo varovala cesto in vam zagotavljala varnost. Upam, da se boste varno vrnili domov," je dejal Natawut. Predstavnik vojske, polkovnik Sansern Kaewkamnerd, je predane voditelje označil za "teroristične" in dejal, da so "razmere zdaj pod nadzorom" in da je vojaška operacija proti protestnikom ustavljena.

Po odločitvi voditeljev za vdajo je v središču Bangkoka eksplodiralo več granat, pri čemer so bili ranjeni trije ljudje.

Danes je že zagorelo drugo veliko nakupovalno središče. Gre za drugo največjo veleblagovnico v jugovzhodni Aziji, ki jo je po zadnjih informacijah ogenj že uničil. Po zadnjih informacijah pa gori tudi poslopje tajske borze. Deli Bangkoka so ob tem tudi izgubili elektriko.

Nasilje se širi iz prestolnice

Odločen sem končati to stanje in v državo spet vrniti red in mir! premier Abhisit Vejjajiva

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je medtem v 21 provincah razglasil policijsko uro, in sicer od 20. ure po krajevnem času (15. ure po srednjeevropskem času) do 6. ure jutri zjutraj. Sporočilo so prebrali na nacionalni televiziji, namen ukrepa pa je po Abhisitovih besedah omogočiti varnostnim oblastem, da opravijo svojo dolžnost.

Tajske oblasti so sicer danes tudi prepovedale predvajanje vseh televizijskih programov, ki niso odobreni s strani tajske vlade. Premier je še napovedal, da bo vojska tudi ponoči izvajala svoje operacije in naročil reševalnim ekipam naj bodo v pripravljenosti.

Nemiri pa se širijo tudi zunaj glavnega mesta. Tako so na severovzhodu države privrženci protestnikov zažgali že drugo mestno hišo. Gre za kraj Khon Keon, eno od oporišč protivladnih protestnikov.

Danes najmanj šest mrtvih

Voditelji tajskih ''rdečesrajčnikov'' so se vdali.
Voditelji tajskih ''rdečesrajčnikov'' so se vdali. FOTO: Reuters

V današnjih spopadih med vojsko in protestniki ob vdoru varnostnih sil v oporišče rdečesrajčnikov je bilo ubitih najmanj šest ljudi, med njimi italijanski novinar. Bolnišnice so sprejele najmanj 19 ranjencev, med katerimi so tudi trije pripadniki sedme sile – novinar nizozemske nacionalne televizije in ameriški novinar, identiteta tretjega pa ni znana.

Vojska je danes v oporišče, obdano z barikadami iz gum, bambusa in bodeče žice, vdrla z oklepnimi vozili. V taboru je bilo še vedno nekaj tisoč protestnikov, med njimi več sto žensk in otrok.

V šestih dneh je v nasilnih protestih proti vladi v Bangkoku tako umrlo kar 42 ljudi, na desetine pa je še ranjenih. Med drugim je bil ubit tudi vojaški voditelj protestnikov Deh Saeng, ostali voditelji pa so sedaj napovedali, da so pripravljeni sprejeti ponudbo o mediaciji, a za zdaj ni znano, ali je tako ponudbo pripravljena sprejeti tudi vlada. Za posredovanje v pogajanjih se je ponudilo kar 64 senatorjev, ki si želijo miru na obeh straneh. Vlada se uradno na to še ni odzvala.

Vojska je prebila barikade protestnikov.
Vojska je prebila barikade protestnikov. FOTO: Reuters

Do prekinitve pogovorov med premierjem in protestniki je prišlo že marca, ko so zavrnili njegov predlog za razpustitev parlamenta in razpis volitev v enem mesecu. V nemirih med t. i. rdečesrajčniki in varnostnimi silami je v sredini aprila umrlo 21 ljudi, med njimi pa naj bi bil tudi snemalec tiskovne agencije Reuters. Prek 800 ljudi je bilo ranjenih. Po tem dogodku so rdečesrajčniki označili vlado za morilsko.

Kot je znano, rdečesrajčniki zahtevajo zamenjavo vlade premierja Abhisita Vejjajive. Trdijo, da je njegova vlada nezakonita in nedemokratična, premier pa obtožbe zavrača kot neutemeljene. Protestniki podpirajo Taksina Šinavatro, ki je premierski stolček zasedal od leta 2001 do leta 2006.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
21. 05. 2010 00.56
Ozrimo se na JV-Azijo oziroma Indo-Azijo: Myanmar ,Tajska ,Laos ,Kambodza ,Vietnam. Vse razen Tajske so vazali Kitajske ,morda pa je ravno to tisto skrito očem. Tajska goji dobre odnose z ZDA ,Indijo ,Japonsko ,Rusijo in ostalimi večjimi silami sveta prav tako tudi s Kitajsko ,se pa ne podreja! Morda Kitajska želi prikleniti k sebi vse države ,ki nekako kulturno spadajo v njen soroden okvir.
skydrol7
20. 05. 2010 02.52
Tomaz, veliko srece , pa mirkaj se ! hvala za porocanje !
robba
19. 05. 2010 20.17
več iformacij iz tajske kot iz lj, seveda, tajska se nas bolj tiče..
THAIPOO
19. 05. 2010 17.56
sploh ne veste zakaj imajo rdečesrajčniki prav,men je žena povedala ki je tajka in je prav zdej na na tajskem,in je rekla zato ker je zdejšnji minister prišel na vlado brez volitev,in ker naj bi imela kraljica ljubimca ki hoče prevzeti mesto sedanjega kralja . to je to
carpathian
19. 05. 2010 12.50
policisti in vojaki so poceni gospe, ki za denar storijo prav vse kar od njih zahteva njihov zvodnik vlada.
majlo5
19. 05. 2010 10.55
Klapa nič bat mi imamo tudi take s čeladmi, ki nas branijo.
Neikius
19. 05. 2010 10.20
Sem mislil da so se vodje ŠOU vdali :)