Tujina

Tajska prepoveduje tujcem najemati Tajke za nadomestne matere

Bangkok, 20. 02. 2015 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA/Reuters
Komentarji
2

Se še spomnite dečka Gammyja, ki se je rodil z Downovim sindromom nadomestni materi, pa ga biološka starša nista želela vzeti, sta pa vzela njegovo zdravo sestro dvojčico. Zdaj je tajska vlada sprejela zakon, ki tujcem prepoveduje najemati Tajke za rojstvo njihovih otrok.

Deček, njegova starša in nadomestna mati, so se avgusta lani znašli v središču pozornosti svetovne javnosti. Avstralski par David in Wendy Farnell sta plačala Tajki Pattaramon Chanbua, da jima je rodila otroka, po rojstvu dvojčkov, pa sta ugotovila, da se je deček rodil z Downovim sindromom, prav tako je imel okvaro srca. Zato sta v Avstralijo odpeljala le njegovo zdravo sestro dvojčico Pipah.

Tajka Pattaramon Chanbua z Gammyjem v naročju.
Tajka Pattaramon Chanbua z Gammyjem v naročju. FOTO: Reuters
Spremembo zakonodaje sta sprožila dva zelo odmevna primera. Prvi je bil primer dečka Gammyja, drugi pa primer Japonca, ki je lani odkril, da je biološki oče več otrok, ki so jih rodile različne Tajke, ki so se odločile, da postanejo nadomestne matere.

Ta primer je sprožil veliko ogorčenja v javnosti. Tajska vlada je takrat napovedala spremembo zakonodaje, ki bo sredi letošnjega leta vendarle stopila v veljavo. Nov zakon tako prepoveduje tujcem, da plačajo tajskim državljankam, da postanejo nadomestne matere njihovim otrokom. Zakonodaja prav tako prepoveduje delovanje raznih agencij, ki promovirajo Tajke kot nadomestne matere tujcem. Tajska vlada upa, da se bo s tem zajezil val Tajk, ki so za dober denar rojevale tujcem otroke.

"Tajska in maternice tajskih žensk ne bodo več središče za nadomestno materinstvo," je po glasovanju v parlamentu dejal tajski poslanec Wallop Tungkananurak.

Vlada z novim zakonom, ki prepoveduje tujcem najemati Tajke za nadomestne matere, namerava zajeziti zadnja leta zelo dobičkonosno industrijo. Kot je dejal predstavnik tajske vlade, upajo, da bo zakon preprečil, da bi Tajska postala "maternica sveta".

Vse, ki bodo kršili ta zakon, čaka do 10 let zapora. Bo pa najem Tajke za nadomestno mater dovoljen parom, kjer je vsaj eden od partnerjev tajski državljan, vendar ne bodo smeli plačati te storitve. Tajski parlament je namreč novembra lani prepovedal plačano nadomestno materinstvo. Prav tako bodo vse nadomestne matere morale biti starejše od 25 let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SeVednoSemDevica
20. 02. 2015 11.09
-1
ne se razmnozevat!!!!
biggbrader
20. 02. 2015 10.39
+2
Meni so bolj všeč Ukrainke.