Tujina

Tajska premierka zlahka prestala glasovanje o nezaupnici

Bangkok, 28. 11. 2013 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajska premierka je zlahka prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je predlagala opozicija. Ta vlado obtožuje korupcije, premierko pa, da ravna po nareku brata, nekdanjega premierja. Na tajskih ulicah pa se medtem nadaljujejo protesti proti vladi.

Proti nezaupnici tajski premierki Jingluk Šinavatra je v spodnjem domu parlamenta glasovalo 297, za pa 134 poslancev. S podobnim številom glasov je glasovanje prestal tudi notranji minister Charupong Ruengsuvan

Glede na to, da premierkina koalicijska vlada pod vodstvom njene stranke Pheu Thai zaseda 60 odstotkov poslanskih sedežev, je bil izid glasovanja pričakovan.

Jingluk Šinavatra
Jingluk Šinavatra FOTO: Reuters

Nezaupnico premierki je vložil vodja opozicijske Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva, ki ji med drugim očita, da se je raven korupcije v času njenega vladanja od leta 2011 podvojila. Stranka jo obtožuje tudi, da deluje po nareku brata, nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki da iz Dubaja, kamor se je zatekel, da mu ne bi bilo treba odslužiti dveletne zaporne kazni, vleče vse niti.

Protesti se nadaljujejo

Kljub temu pa se protesti proti vladi nadaljujejo. Na njihovem čelu je nekdanji poslanec Demokratske stranke Sutep Taungsuban, ki želi "izkoreniniti Taksinov režim". Tajsko politiko bi rad očistil vpliva Taksina, nekdanjega telekomunikacijskega tajkuna, ki se je prelevil v populističnega politika. Premierski stolček je zasedal med letoma 2001 in 2006, ko ga je z oblasti odnesel vojaški udar.

Protesti so se od ponedeljka naprej stopnjevali. Na tisoče protestnikov je med drugim v prizadevanjih, da bi blokirali delo vlade, zasedlo prostore finančnega ministrstva.

Okoli 10.000 protestnikov je v sredo zasedlo tudi velik kompleks v severnem predmestju Bangkoka, v katerem so prostori številnih vladnih služb. Okoli tisoč jih tam kljub pozivu premierke, naj končajo zasedbe vladnih stavb, vztraja še danes.

Protestniki so poleg tega danes prekinili oskrbo nacionalnega sedeža policije z električno energijo. Kot je pojasnil predstavnik policije, težave trenutno rešujejo z generatorjem. Stavbe bolnišnice tik ob policijskem štabu prekinitev dobave elektrike ni prizadela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

psihopatježek
28. 11. 2013 17.55
+1
Tako kot naša Alenka!