Tujina

Tajni dokumenti: blokada ostaja

Zagreb, 28. 09. 2009 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./D.L./STA
Komentarji
38

Kosorjeva ni podpisala nič takega, kar bi potrdilo, da se bomo o meji pogajali na podlagi drugega Rehnovega predloga, je dejal Mesić. Hrvaški mediji pa poročajo, da je Slovenija z dogovorom veliko pridobila.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izjavil, da ne obstaja nikakršen tajni dogovor, ki bi na kakršen koli način posegal v hrvaško suverenost.

Hrvaški spletni časopis Jutarnji.hr poroča, da v Ljubljani krožijo različni dokumenti, ki kažejo na to, da je Slovenija v zvezi s pristopnimi pogajanji Hrvaške za vstop v EU in pri reševanju mejnega vprašanja izsiljevala. Poročajo še, da v tem dokumentu slovenski predsednik vlade Borut Pahor na svoj način tolmači, kaj vse je Slovenija dobila z blokado hrvaških pogajanj za vstop v EU.

Hrvaška obtožuje Slovenijo, da izsiljuje.
Hrvaška obtožuje Slovenijo, da izsiljuje. FOTO: Blaž Garbajs
Ko gre za mejo, smo povsem jasno povedali, da ne prejudiciramo meje. Verjamemo v mednarodno pravo in v mednarodne institucije. Za nas so sprejemljive odločitve mednarodnih sodnih teles. Glede na to nimamo nobenega razloga, da bi prejudicirali mejo. Hrvaški predsednik Stipe Mesić

Slovenija po mnenju hrvaških medijev vidi uspeh v tem, da mejni problem s Hrvaško ni bilateralno vprašanje, ampak vprašanje EU, saj naj bi Hrvaška priznala, da je z različnimi dokumenti prejudicirala mejo. Poleg tega naj bi Slovenija deblokirala le tista poglavja, ki se nanašajo na vprašanje meje, ne bo pa odstranila ugovorov pri nekaterih drugih poglavjih kot garant v primeru, da Hrvaška ne bi izpolnila dogovora. S tem po mnenju časopisa Slovenija znova dokazuje, da nima pravih argumentov za blokado teh poglavij.

Slovenija-Hrvaška ali Slovenija-Hrvaška-EU?

V EU seveda niso zadovoljni s takšnim tolmačenjem dogovora, čeprav ta velja le za slovensko javnost, saj menijo, da "bilateralna vprašanja niso del, ki bi se nanašal na pogovore o članstvu v EU”, so še zapisali v zgoraj omenjenem časopisu.

Da je vprašanje meje s Slovenijo eno vprašanje, hrvaška pogajanja z EU pa drugo, je poudaril tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić. Vnovič je spomnil, da Hrvaška "ni grenila" življenja Sloveniji, ko se je pogajala o vstopu v EU, čeprav je bilo vprašanje meje med državama tudi takrat odprto.

Hrvaška bo pristopna pogajanja z EU, ki so bila zaradi slovenskih zadržkov zaustavljena od decembra lani, predvidoma nadaljevala ta petek, ko naj bi državi nadaljevali tudi pogajanja o vprašanju meje.

Mesić je bil danes tudi gost tudi v redni mesečni oddaji hrvaškega radia S predsednikom na kavi, v kateri je dejal, da "Gospa Kosorjeva ni podpisala nič takega", kar bi potrdilo, da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja o meji na podlagi drugega Rehnovega predloga. Pojasnil je, da je Hrvaška umaknila sporne dokumente, ki v pogajanjih z EU prejudicirajo mejo s Slovenijo, ter da je na ta način odprla tudi možnost za razpravo o meji na pravni podlagi.

Dogodki pomembni za usodo Hrvaške

Mediji še poročajo, da Hrvaška vstopa v enega izmed najpomembnejših tednov v večletnem procesu hrvaških pogajanj za vstop v EU. V petek bodo tako Irci na referendumu glasovali o ratifikaciji Lizbonskega sporazuma, če ga ne bodo potrdili, pa Nemčija in Francija opozarjata, da tudi širitve EU ne bo. S tem pa tudi Hrvaška ne bo mogla vstopiti v EU. Poleg tega bo v petek Hrvaška odprla ali zaprla 11 pogajalskih poglavij.

Po drugem Rehnovem predlogu ima Slovenija stik z odprtim morjem.
Po drugem Rehnovem predlogu ima Slovenija stik z odprtim morjem. FOTO: Mateja Klavs

Tretji pomemben dogodek pa je nadaljevanje pogovorov s Slovenijo glede arbitraže o meji. Če Slovenija ne bi želela deblokirati posameznih poglavij, potem bo proces približevanja Hrvaške EU spet zastal.

Rehnov predlog: Začetek ali konec?

Drugo srečanje Pahor-Kosor-1
Drugo srečanje Pahor-Kosor-1 FOTO: Dare Čekeliš
Pričakujem, da bo 2. oktobra, tako kot je napovedalo švedsko predsedstvo, medvladna konferenca in da bo vse potekalo v smeri, kot je bilo dogovorjeno, kar je med drugimi potrdil tudi švedski premier oziroma švedsko predsedstvo, ter kot sem poudarila v pismu švedskemu predsedstvu, ki sva ga sprejela s slovenskim premierjem. Hrvaška premierka Jadranka Kosor

V zadnjih dneh tako v Sloveniji kot na Hrvaškem potekajo burne razprave o dogovoru Borut Pahor-Jadranka Kosor, mnogi politki pa oba predsednika vlade obtožujejo izdaje nacionalnih interesov. Viri, ki jih navaja časopis, potrjujejo, da drugi Rehnov predlog, ki omogoča stik Slovenije z morjem, ni končni dogovor o arbitraži, ampak le začetna točka, ki bo omogočila nadaljnje pogovore.

Kaj je pridobila Slovenija?

- Hrvaška ni želela priznati, da dokumenti prejudicirajo mejo, pismo premierke Jadranke Kosor to priznava,

- Hrvaška ni želela sprejeti nobene druge rešitve spora kot pa Mednarodno sodišče v Haagu. Sedaj je sprejela drugi Rehnov predlog kot možnost za nadaljnje pogovore,

- Francoski predlog je predvideval, da je vprašanje meje bilateralno. S pismom Kosorjeve je Slovenija dobila jamstvo, da rešitev meje ni bilateralno vprašanje, ampak da je rešitev meje vprašanje EU,

- Slovenija ima za rezervo nekaj poglavij, če se Hrvaška ne bo držala dogovorov (Slovenski dokument, ki argumentira razliko med francoskim predlogom in zadnjim dogovorom, ki ga povzema Jutarnji.hr).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kvaka11
30. 09. 2009 11.33
vi meni ne vjerujete kad vam govorim da vas pahor laže i da vam je puno toga prešutio evo vam sada, pa plačite
SLOHaider
29. 09. 2009 03.21
JANSA IMA PRAV ,MISLIM DA NI EDINI KI BO PAHORJU DAL NEZAUPNICO VERJETNO JE KAR 3/4 SLOVENCEV TEGA MISLJENJA
Buena Vita
28. 09. 2009 23.51
tak je to pri titoistih
Buena Vita
28. 09. 2009 23.51
komodora totalitaristi si tudi to dovolijo,,ustrahovanje je njihov moto bodimo srečni da se na nas še ne strelja,samo poteze ki jih vleče pahor,bodo kmalu tudi to počeli
Buena Vita
28. 09. 2009 23.49
jah tu na forumu pa v lažah in zavajanju prednjačita tonček in špocelj
Tonček Balonček
28. 09. 2009 22.26
Bnda komniostična, ne bomo več delali, če bo kdo hotel, d adežuram, bom pač zbolel, šel na bolečinse terapije... Dost imam tega, ne bom delal za 7 EUR netto, pr tem bodo pa bivši bveljaki živeli na rentah in "delali" po pogodbah, opravlajli med delovnim časom še 5 drugih "služb", s eizobraževali itd! Ne!!!! !Dol s komunizmom!!! Hočem Ljudmilo Novakovo, z njo obiskovati duhovne vaje in se poglablati v pravice poštenih in delovnih Slovencev!!
komodora
28. 09. 2009 22.16
jaz sploh ne razumem kako si upajo govoriti za zaprtimi vrati pred nami ( na sejah) ...pa kako jim lahko to sploh dopuščamo da se iz nas skos norca delajo !... naša javnost bi okoli tega morala vedeti vse ker gre za nas same in NAŠO zemljo !
CezDrnInStrn
28. 09. 2009 21.21
Mesič eno, Pahor drugo... kdo laže se bo pa zelo kmalu videlo! Samo po lažeh naša vlada vodi in to zelo !
est
28. 09. 2009 21.13
Vzeli nam bodo 1/3 Piranskega zaliva in nam dodelili dimnik na odprto morje. Problem barbike je samo, kako to povedati poslancem in na koncu nam -ljudstvu.
Buena Vita
28. 09. 2009 19.57
che22 svojo ženo mu lahko zaupaš,žensk ne mara
bre11
28. 09. 2009 18.00
pahoru popolna zaupam
maneno48
28. 09. 2009 16.08
LE KAJ JE TREBA PROSIT PA FEHTAT PAHORJA KAJ SE JE ŠE DOGOVORIL, PREKO SKLEPA SLOVENSKEGA PARLAMENTA NE MORE, KONC, AMEN, FINITO . . .
Buena Vita
28. 09. 2009 15.34
SPARTANCU SEM POSTAVILA POTOVALNO VPRAŠA NJE ME JE ZBRISAL
Buena Vita
28. 09. 2009 15.33
KAM BI PA TI ODJADRAL NE BIT NEUMEN,DA PUSTIŠ ČIM VEČ PROSTORA OKUPATORJU JAZ SE MISLIM ŠIRIT,TU DOMA NA MOJI SLOVENSKI ZEMLJICI,OKUPATORJEM PA POPRA NASUJEM V OČI,KR NAJ PRIDEJO ČE SE UPAJO
Buena Vita
28. 09. 2009 15.28
PRIDITE NA OBALO,POKLIČITE IN VAM POKAŽEM KJE JE MEJA POTEM BOSTE VIDELI KOLIKE TISOČE KVADRATNIH METROV SLOVENIJA,IZGUBLJA SAMO POMIRILA VZEMITE SABO ČE PA JIH VAM ZDRAVNIK NOČE PREDPISAT MI PREJ SPOROČITE,GREM V BUZET IN VAM JIH PRINESEM BREZ RECEPTA NA HRVAŠKEM JE ZA EVRE VSE--BREZ RECEPTOV
maneno48
28. 09. 2009 14.59
Jezus.Kristus 13:03 zase govor, jst mu ne zaupam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
weber1
28. 09. 2009 14.37
baigor - Tudi ti si bil zaveden s strani komunistov , ali si pač njihov.....
Uporabnik2015
28. 09. 2009 14.19
KAJ LAHKO SLOVENIJA IZGUBI? - med drugim Trdinov vrh.. to so pa vrjetno "pozabl" napisat
bla_blabla
28. 09. 2009 14.14
djte no sj vsi komi čakate da bo meja hrvaška avstrija slovenija pa zbrisana. sj jih mate vsi tako radi, kaj je slovenski ponos če pa loh gremo se kopat na hrvaško morje vsako leto, leto za letom ko je pa tk fajn ko nas majo hrvati za norca. za kozlat te vsi... se pa na hrvaško odselte če je slovenija tk zanič.... pa kake sodnike pa zdravnike pa učitle pa znansvenike in kakega uslužbenca zraven vzamite da bo mir od teh oderuhov.
baigor
28. 09. 2009 14.06
Pahor bolje vodi pogovore. Rešuje kar je Janša zavozil. Sanader in Janša sta velika nesposobneža, zato nista v vsem času nič storila,da se reši mejno vprašanje in vstop Hrvaške v EU.