Tujina

Jemen: Aretirali 29 ljudi

Washington, 28. 12. 2009 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Vsi so osumljeni, da so člani Al Kaide, načrovali pa naj bi številne napade po državi. Sicer pa ameriški časnik poroča, da naj bi ZDA v Jemnu potiho odprle tretjo, bolj ali manj skrito fronto proti teroristični mreži Al Kaida.

V Jemnu so aretirali 29 ljudi osumljenih, da so člani teroristične organizacije Al Kaida, poroča tiskovna agencija Reuters. Skupina naj bi načrtovala napad na naftna črpališča in podjetja, ki so v lasti tujega kapitala oz. imajo tujci v teh podjetjih kakršne koli interese. Načrtovali naj bi tudi napad na britansko veleposlaništvo in jemenska vladna poslopja, je sporočil vodja državne varnosti Ali Mohammad Al-Ansi. Prisotnost Al Kaide se je sicer v zadnjem letu v omenjeni državi močno krepila. Akcija po celi državi še poteka, tako da je zelo verjetno, da bodo še koga aretirali.

Potem ko je pred dvema dnevoma Nigerijec skušal raznesti letalo, namenjeno iz Amsterdama v Detroit, so ameriške oblasti sporočile, da je 23-letnik eksploziv in navodila za napad dobil v Jemnu. Ansi teh informacij ni želel komentirati.

Tajni ameriški boj v Jemnu?

Jemenski vojak ob meji
Jemenski vojak ob meji FOTO: Reuters

Cia je pred letom dni v Jemen poslala vrsto operativcev z izkušnjami v boju proti terorizmu, je poročal ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega nekdanjega visokega predstavnika Cie.

Pripadniki skrivnih specialnih enot so hkrati začeli uriti jemenske varnostne sile v protiterorističnih taktikah. Pentagon bo v prihodnjih 18 mesecih porabil več kot 70 milijonov dolarjev za urjenje in opremljanje jemenske vojske, notranjega ministrstva in obalno stražo, s čimer se bo ameriška vojaška pomoč Jemnu povečala za več kot za dvakrat, piše New York Times.

ZDA so na Jemen postale pozorne, ko je Nigerijec, ki je poskušal na božični dan razstreliti ameriško letalo na poti iz Amsterdama v Detroit, priznal, da se je uril v Jemnu. Država je bila dolgo zatočišče za islamske skrajneže, deloma zato, ker je jemenska vlada z odprtimi rokami sprejela islamske borce, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja borili v Afganistanu.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P0gi
28. 12. 2009 12.25
Sami izgovori in zavajanja, da lahko neofašistični imperialisti uresničujejo svoje težnje globalne prevlade. Vse slovenske vojake nazaj v Slovenijo. Sram me je, da sodelujemo v vojnah, ki spominjajo na fašistično okupacijo v WW2.
tapravi
28. 12. 2009 11.31
tajni al kajdin boj v ameriki? al kaida odpira novo sezono proti neposlušnim amerikancom. očitno so pozabili da bomo na koncu mi zmagali. amerikanosi bojo spet zgubili tk kot so vietnam.
tapravi
28. 12. 2009 11.29
Tajni ameriški boj v ameriki? v ameriki se odpira drugo bojno bojišče. očitno amerikanci niso prišli k pameti da so zgubli vojno proti al kaidi.ampak jih bomo mogli izučit še naprej da zapustijo državo.to ni vietnan,to je muslimanska država ki boto še bolj pogoreli.
tapravi
28. 12. 2009 11.22
tajni al kajdin boj v ameriki? al kaida odpira novo sezono proti neposlušnim amerikancom. očitno so pozabili da bomo na koncu mi zmagali. amerikanosi bojo spet zgubili tk kot so vietnam.
Spetsnaz
28. 12. 2009 11.00
Zakaj neki Americane mrzi pol sveta?
Aaron-Heydar
28. 12. 2009 10.55
Pot k zasužnjevanju sveta.