Tujina

Tajfun opustošil Filipine, milijoni ostali brez elektrike

Bulan, 15. 12. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajfun Melor je pustošil po Filipinih in za seboj pustil pravo razdejanje. Po tleh je razmetal številne božične okraske, ki so že krasili ulice mest, prizanesel pa ni niti hišam. Enim je odkril strehe, druge popolnoma uničil. Zahteval je tudi štiri smrtne žrtve.

Filipine je prizadel tajfun Melor, ki je za seboj pustil razdejanje in najmanj štiri mrtve, milijoni pa so ostali brez električne energije. Pretreseni preživeli so pregledovali uničene domove ravno v času božične devetdnevnice, ki jo Filipinci praznujejo z jutranjimi mašami in riževimi tortami.

Na Filipinih je božič najbolj praznovan praznik, saj je 80 odstotkov sto milijonske populacije katoličanov. Na ulice so tako že obesili barvne lučke in lanterne, ki pa jih je tajfun popolnoma uničil. ''To bo zelo temen in žalosten božič, saj smo ostali brez elektrike. Ampak najpomembnejša stvar je, da so vsi poleg mene še živi,'' je povedala 54-letna Noemi Pesigan, ki ji je tajfun popolnoma uničil hišo v Bulanu, kmetijskem mestu, ki leži okoli 350 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Manila.

Tajfun je včeraj dvjal po vzhodnem delu Filipinov s hitrostjo tudi do 185 kilometrov na uro. V poplavah so umrle tri osebe v provinci Zahodni Samar, ena oseba pa je podlegla poškodbam, ki jih je dobila, ko so vanjo prieteli leteči predmeti, ki jih je raznašal veter.

Melor je med divjanjem po osrednjem otoku arhipelaga rahlo oslabel, a so njegovi vetrovi še vedno dosegali hitrost 170 kilometrov na uro. Oblasti še vedno niso vzpostavile stika z vsemi območji, ki jih je tajfun močno prizadel, zato še ni znano koliko smrtnih žrtev je Melor pustil za seboj.

Temen božič

V oddaljeni regiji Bicol, ki jo tajfuni nikoli ne zgrešijo, so oblasti ukazale evakuacijo 720.000 ljudi. Joey Salceda, guverner province Albay v regiji Bicol, je povedal, da je cela provinca (1,2 milijona ljudi) ostala brez elektrike. ''Kar prosimo je hitra vzpostavitev elektrike,'' je povedal.

Tudi prebivalci sosednjega Sorsogona so ostali brez elektrike, oblasti pa ne dajejo nobenih zagotovil, da jo bodo dobili do božiča. ''Naš cilj je povrniti elektriko do božiča, ampak je vse odvisno od številnih dejavnikov,'' je povedala predstavnica državne agencije za nesreče Mina Marasigan. Kot je povedala, je vse odvisno od tega, kako močno so poškodovana mesta ter koliko časa bo trajalo čiščenje, preden bodo lahko delavci postavili nove električne drogove.

Filipine sicer na leto prizadene okoli 20 tajfunov, številni med njimi so uničujoči, najmočnejši pa največkrat pustošijo prav konec leta.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
15. 12. 2015 12.49
-4
Kakšne imajompa hiše? Iz kart...
flojdi
16. 12. 2015 14.59
.? a ni to nadvse Pametno . če veš, da nimaš kakih 10ih Zidanih Veeekendic po celi Zemlji; kot nekateri...