Slovenija

Drugi opomin Sloveniji zaradi vinjet?

Luxembourg, 11. 06. 2009 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J./U.Z.
Komentarji
116

Če Slovenija ne bo sprejela predloga za uvedbo tedenske vinjete za največ deset evrov, bo Evropska komisija proti njej sprožila drugo fazo postopka zaradi kršenja pravnega reda EU.

Evropski komisar za promet Antonio Tajani je v Luksemburgu nakazal, da od Slovenije pričakuje uvedbo tedenske vinjete za deset evrov. "Cena naj bi bila deset evrov za en teden," je odgovoril na vprašanji, kaj pričakuje od Slovenije in kakšne naj bi bile po njegovi oceni cene za slovenske vinjete.

Evropski komisar za promet Antonio Tajani
Evropski komisar za promet Antonio Tajani FOTO: Reuters

Če Slovenija tega ne bo sprejela, bo Evropska komisija proti njej sprožila drugo fazo postopka zaradi kršenja pravnega reda EU, je opozoril. Dosedanji predlogi Slovenije po komisarjevih besedah niso ustrezni. "Problem v tej konfrontaciji Evropske komisije in Slovenije naj se reši politično, da se izognemo nadaljevanju administrativnega in formalnega ukrepanja," je dejal, saj je večkrat poudaril, da bi želel politično, ne administrativne rešitve. "Če to ne bo mogoče, česar ne želim, bomo morali nadaljevati z drugim korakom postopka" zaradi kršitve pravnega reda EU, je opozoril.

Pravna podlaga za postopek Evropske komisije je po njegovih besedah načelo nediskriminacije državljanov EU, ki uporabljajo slovenske ceste. To je komisija tudi sicer navedla kot razlog za sprožitev postopka proti Sloveniji. Komisar je poudaril še, da bi težavo želel rešiti z dialogom in da Evropska komisija noče biti sovražna proti Sloveniji, saj želi pozitivno rešitev, ki bo pravična do vseh.

Komisar je še povedal, da s slovensko stranjo iščejo skupno rešitev, a da je pri tem treba spoštovati določena načela. Če bi Slovenija sprejela njegov predlog, bi bila to zanj pozitivna rešitev.

Vlačič: Odločitev o ceni vinjet bomo sprejeli zelo hitro

Minister za promet Patrick Vlačič pa je ob prihodu na zasedanje v Luksemburgu na vprašanje, ali je Slovenija pripravljena prilagoditi cene vinjet zahtevam Evropske komisije, odgovoril: "Glede cene vinjet bomo sprejeli odločitev zelo hitro."

Minister za promet Patrick Vlačič
Minister za promet Patrick Vlačič FOTO: Dare Čekeliš

Glede časovnih obdobij je slovenski vinjetni sistem sedaj po ministrovih besedah sestavljen tako kot v petih od sedmih držav v Evropi, ki imajo vinjete: sedem dni, mesec dni in leto dni. "Mislim, da je to čisto primerljivo," je menil Vlačič. "Cene pa - kmalu ...," je dodal. Odločitev o tem sicer po njegovih besedah ne bo sprejeta danes.

Slovenske vinjete sicer danes niso na dnevnem redu prometnih ministrov EU, vendar bo ob robu priložnost tudi za izmenjavo mnenj ministra Vlačiča s komisarjem Tajanijem o tem vprašanju.

Evropska komisija je zaradi domnevne diskriminacije slovenskega vinjetnega sistema do drugih državljanov uvedla proti Sloveniji postopek, zamrznila pa je tudi sredstva za gradnjo avtocest, ki jih Slovenija črpa iz kohezijskih skladov EU. Po zadnji spremembi vinjetnega sistema, ko je vlada uvedla tedenske in mesečne vinjete po 15 in 35 evrov, komisija še ni ustavila postopka ali sprostila blokiranih denarnih sredstev.

SDS: Vlačič naj odstopi!

V SDS so se na Tanjanijeva pričakovanja odzvali z mnenjem, da se je slovenska vlada povsem napačno odzvala na lobistične pritiske iz sosednje države, prometni minister Vlačič pa očitno ni dorasel svoji funkciji.

Tajanijeva napoved kaže na to, da Italija ne bo nikoli zadovoljna s slovenskimi cenami vinjet, je poslanec SDS Peter Verlič zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem je spomnil, da je SDS že ob spreminjanju vinjetnega sistema opozarjala, da bo Italija pri svojih zahtevah vztrajala, če bomo klecnili že pod prvim pritiskom. Te napovedi so se sedaj izkazale za resnične, je dodal Verlič, ki zdaj pričakuje odstop ministra Vlačiča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tupsy
12. 06. 2009 21.30
@nightangel A se bodo naši zopet usrali? budu
Franc Zabukovec
12. 06. 2009 06.57
cela stvar je samo v tem da je potrebno nemudoma zmanjšati zadolženost DARSa. ostala evropa se temu upira, ker ni njihov problem če mi nismo znali ali hoteli ustavit apetite cestne mafije. bili pa smo opozarjani na to od samega začetka. mislim da je pri tej stvari Vlačič še najmanj kriv. zdaj je v situaciji ko ve da bo tepen, pa neglede kaj naredi. če popusti tistemu makaronarju, bo tepen od nas, če ne popusti in zato ne bo dobil denarja da spet napolni DARSovo kaso pa bo tepen spet od nas. z prevzemom ministrskega stola je v glavnem prevzel zelo veliko in že čist polno greznico.
alterego
11. 06. 2009 21.33
SDjevci nadaljujejo mehko linijo iz časov Juge?
nightangel
11. 06. 2009 21.10
A se bodo naši zopet usrali?
foff
11. 06. 2009 20.48
Par dejstev: - Dejstvo je, da če si odmislimo najožji okoliš Lj, vinjetni sistem (takšen kot je bil sestavljen s strani SDS in takšen kot bo "popravljen" s strani SD) diskriminira prebivalce večine ostale Slovenije! Nekdo iz obrobnih delov Slovenije naj plača 35 ali 55 eurov za uporabo autocest 3x letno? Ta sistem je pač pisan na roko osrednij Sloveniji in vsakodnevnim avtocestnim migrantom - se že ve zakaj! - Dejstvo je tudi, da bi lahko že JJ in SDS uvedli neko alternativo v zvezi z zgornjo problematiko, kar bi rešilo tudi problematiko turistov EU (npr, možnost nakupa tedenskih vinjet ali začasni dodatni prehod poleg prehodov za tovornjake po višjih cenah, kot v strarih časih, a še vedno razumnih...)! In bi bila zadeva rešena! Pa so ta problem raje pustili prihodnijmi vladam, da se te lahko izkažejo kot nesposobne sprejemati optimalne rešitve (med prebivalci in državnim proračunom)!? - Dejstvo je tudi, da bo trenutna vlada (po scenariju, ki so ga predvideli v SDS že lani ali predlani in najbrž ravno zato raje počakali) za državljane Slovenije poslabšala situacijo - cene letnih vinjet gredo v vsakem primeru gor! 2x ali celo več? Tednska vinjeta pa osebam, ki uporabljajo cestnino 3x letno v različnih razmakih nič ne pomaga - enaka ali še slabša opcija je kot polletna za 35 eu, ali letna za 55 eur! - Država baranta z denarjem in časom (čakanja raznih cestnih del na avtocestnih odsekih) davkoplačevalcev! Plačujemo cestnine, kaj pa se je dejansko še spremenilo, namesto čakanja pred cestninsko postajo se pač čaka na drugih odsekih kjer potekajo cestna dela ali pa si preusmerjen na 1 pas avtoceste in si na istem, kot da se pelješ po stari cesti!? - Dejstvo je tudi, da niti SDS niti SD nista sposobna pametnih plitičnih odločitev - ne mi z "dol Vlačič", "dol Golobič"! "Dol" naj gre že enkrat celotna politika, da se že zaključi s tem igranjem politike same s sabo!!!
trava@pinkponk.com
11. 06. 2009 20.01
Pa še denar bi dobili nazaj ki so nam ga zamrznili zaradi janševe odvedbe vinjet.
trava@pinkponk.com
11. 06. 2009 19.58
milan777 veš kaj.saj mogoče pa to ni niti slaba zamisel.Sedaj bi se lahko brez težav peljali po avtocesti plačali cestnino,ljudje bi imeli službe in seveda bi se tujci kar dobro načakali.in veš kaj privoščila bi jim.potem bi se jim kolcalo po vinjetah.
trava@pinkponk.com
11. 06. 2009 19.56
ampak zelo dobro se vidi da SDS in sam JANŠA namerno rušita to vlado.Pahor bi bil res trapast če bi imel z JANŠO kašne veze,saj nikoli ne veš kdaj dobiš od JJ nož v hrbet.JJ je hinavec zahrbtneš, zamerljivec ki mu ni za zaupat,ker nikoli ne veš kdaj boš dobil v zahvalo.Kaj dobrega sigurno ne saj je znan po tem da dokler ima od človeka koristi te izkoristi maksimalno ko te ne več dobiš brco v rit in to brez zahvale.
BPD69
11. 06. 2009 19.56
se strinjam z jacfive. to kar sedaj počne janša in&co je za kozlat. kr naenkrat so pametn ko sto hudičev , dio mio !!!
milan777@mail386.com
11. 06. 2009 19.55
Tale buhtelj bo se tako pogajal ,da bomo na koncu spet morali postavit one cestninske postaje. Pol pa naj jočejo sosedje kako dolgo in drago gre čez Slovenijo.
trava@pinkponk.com
11. 06. 2009 19.48
matic_18 lepo da si priznal da si osebek ki piše bedarije. no pametnjakovič kdo je uvedel vinjete ,pahor ali janša. in kdaj je denr nehal pritekat iz eu.prej ko smo imeli še cestnine ali ko je JJ uvedel vinjete. PA ZAKAJ SDS in JJ NE PRIZNATE NAPAK KI JIH STORITE.če pa vam kdo to pove nas pa žalte.če je kdo neumen narod ste vi sds ki ste imeli 4 leta časa da se dokažete naredili ste pa sam sranje.
jacfive
11. 06. 2009 19.48
Tisti ki tule sarkastično kao oponašate "komuniste" s stavkom "janša je vsega kriv" se malo zamislite, kdo v resnici obsoja koga vsepovprek (za svoje grehe) in strelja z vsemi topovi. Dol z vlačičem zaradi vinjet... (sprejete v letih 2004-2008) Tajkuni odpirajo šampanjce... (tajkuni ala šrot in bavčar so močno obogateli in postali močni šele v letih 2004-2008) Neukrepi zaradi gospodarske krize...(kdo je že bil na oblasti in govoril, da krize sploh ni in je ne bo, čeprav je že bila) Golobič naj odstopi zaradi laži... (in kamen je prvi vrgel tisti, ki je brez greha ane?) itd. Se bojim, da jim bo zmanjkalo streliva do takrat, ko bodo parlamentarne volitve - ljudje imamo itak očitno spomin od zlate ribice in ko bo tale gospodarska kriza mimo bodo ljudje že zdavnaj pozabili na ves gnoj, ki ga janša tule zliva na vlado...
Xspot
11. 06. 2009 19.44
Čestitam vsem, ki mislite, da smo vsa ta desetletja gradili kvalitetne, trajne avtoceste in da je edina rešitev, da jih sedaj tlakujemo z zlatom. Priporočam izlet po Avstrijskih avtocestah, počitek na kakšnem postajališču, če pa imate Porscheja, ni druge kot Nemški autobahn, ki so ga gradili po 2. svetovni vojni, povrh tega je zastonj, na določenih delih pozimi celo ogrevan. Peljite se tudi ponoči in se čudite, koliko energije načrpata veter in sonce čez dan, da je vse razsvetljeno. Tiste lučke, ki se občasno pojavljajo na cesti niso NLP, ampak označbe pri delih na cesti, sicer pa boste itak videli delavce. Še enkrat čestitke vsem, ki izražate visok nacionalni ponos, ko zahtevate, naj vam država do konca sprazni denarnice in še vedno upate, da bo nekoč bolje. In ne Matic_81, cesta ni rastlina, da bi sama zrasla in se razvila.
sangi
11. 06. 2009 19.44
vinjete - eden najbolj nepoštenih sistemov. Najbolje da še za cigarete uvedemo polletno "vinjeto". Vsi ki kadijo enako plačajo, pa naj šokadiš škatlo na dva dni ali 2 škatli na dan.
York
11. 06. 2009 19.36
SDS pa očitno na zna bevskati nič drugo kot: "Odstopite". Ja kam sta se pa skrila Grims in Jerovšek, ta bi znala povedati kako pametno, še posebaj Grims!!??
Bogdan Binter
11. 06. 2009 19.35
Ali Vlačič sploh ve, kakšno nepopravljivo škodo dela Sloveniji? To je že bolno, naj ga vendar Ziherl pregleda,saj on sploh ne ve, kako komunicirati z EU. TAKOJ GA NAJ ZAMENJAJO !!!!
York
11. 06. 2009 19.33
Minister Vlačil, zdržite in udarite nazaj z vsemi topovi, Kdo pa je ta fašistek, da se bo utikal v naše cene?
lesnikovsok
11. 06. 2009 19.32
vinjete so najbols! pa nehite čez njih govort, to da pa vlačič nima pojma pa usak ve :)
matic_18
11. 06. 2009 19.27
ko prebiram komentarje, ki jih pišejo osebki kot so trava, xspot... se še kar ne morem načuditi kako neumen je še lahko človek!?
bonii
11. 06. 2009 19.26
Ma dej šuti Janša in njegova banda !!!!! Pa kdo še?, najprej Kresalova, potem Golobič....a zdaj pa še Vlačič. JAO, JAO..končno imamo enga normalnega ministra za promet... Groza in strah!!! Janša je imel možnost dokazati v štirih letih česa je sposoben ,..... še zdaj po tolikem času ne prizna poraza... kaj bi dala ( pa nisem na njegovi strani), da bi prejšnji mandat dobil, joj kako bi zdele v tem času , po tankem ledu hodil..... me prav zanima kako bi se on lotil teh nastalih težav. ?!?!