Tujina

FOTO: Vetrovi besneli z močjo 170 kilometrov na uro

Manila, 16. 07. 2014 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
3

Tajfun Rammasun je na Filipinih z domov pregnal okoli 400.000 ljudi, poročajo tudi o smrtnih žrtvah. Močni vetrovi so povzročili ogromno materialno škodo. Težave so z električno oskrbo in prometnimi povezavami.

Filipini si še niso opomogli od lanskega novembrskega tajfuna Haiyan, v katerem je umrlo 6200 ljudi.

Tajfun Rammasun je danes dosegel severovzhodni del Filipinov. Vetrovi z močjo do 170 kilometrov na uro so povzročili ogromno materialno škodo na širšem območju prestolnice Manila. Čeprav so evakuirali okoli 400.000 prebivalcev, poročajo o najmanj 15 mrtvih.

Devet ljudi, vključno z 11-mesečnim dojenčkom, je umrlo pod padlimi drevesi, električnimi drogovi, betonskimi zidovi ali drugimi konstrukcijami, ki so se zrušile zaradi močnega vetra. Tri osebe so utonile v naraslih rekah, dve je zadela strela, pri čemer je ena oseba doživela srčni napad, so sporočile reševalne ekipe. V predmestju 12-milijonskega mesta se je porušila terasa, pri čemer je umrla ena oseba, medtem ko sta bili dve osebi poškodovani, ko se je zrušil betonski zid.

Boj z močnim vetrom.
Boj z močnim vetrom. FOTO: Reuters

Šolski pouk, delo državnih uslužbencev in nekaterih zasebnih podjetij so začasno prekinili. Zaprta je borza, na letališču so odpovedali več kot 200 domačih in mednarodnih letov, zaustavljen je tudi železniški promet. "Močan veter je podrl veliko daljnovodov, nekatere elektrarne smo zaprli, da bi preprečili nesreče," je dejal sekretar za energetiko Jericho Petilla.

V katero smer se pomika tajfun?

Rammasun se po podatkih organizacije Tropical Storm Risk pomika proti severozahodnem delu Južnega kitajskega morja. Njegova moč na morju je oslabela, a napovedujejo, da se bo ob stiku s kopnim znova razbesnel. V nekaj dneh naj bi tako dosegel kitajski otok Hainan, poročajo tuji mediji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suzuki bandit1200
17. 07. 2014 10.30
+3
Vetrovi z močjo do 170 km/h ?? To je pri nas na primorskem malo močnejša sape, glih toliko, da si na odprtem ne moreš enga prižgat.
Kimberley-Echo
17. 07. 2014 01.27
Tajfun "Glenda" (Rammasun - bog groma) je že 400km Z od Filipinov in se ponovno krepi. Dosegel bo 2. kategorijo, za 3. kategorijo mu bo zmanjkalo "časa", ko bo v petek dosegel otok Hainan, nato pa še sever Vietnama. Zdaj piha nad 185km/h. Mimogrede, orkan se krepi na morju in ne na kopnem kot ste narobe zapisali. Je pa nastala nova depresija 900km V od filipinskega otoka Mindanao, ki zna prerasti v nov tajfun v dnevu ali dveh, saj je njen center že zelo organiziran. Nova nevarnost za Filipine, vsekakor.
Ramzess
16. 07. 2014 15.39
+1
Verjetno je mišljeno ustavili elektrarne (v uničenem omrežju namreč ne sme biti elektrike), ne zaprli.