Tujina

FOTO in VIDEO: V spopadih umrl 23-letnik

Kairo, 19. 11. 2011 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
16

V spopadih med policisti in protestniki na trgu Tahrir v Kairu je umrla najmanj ena oseba, in sicer 23-letni protestnik. Mladenič je zaradi strelne rane umrl v bolnišnici. Najmanj 676 oseb je bilo ranjenih.

Na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice Kairo je skušala policija danes s silo razgnati protestnike, ki so s protestnim sedenjem nasprotovali sedanjim oblastem in zahtevali pospešitev sojenj odgovornim za nasilno zatrtje februarskih protestov proti takratnemu predsedniku Hosniju Mubaraku. Po dosedanjih poročilih je umrla najmanj ena oseba, in sicer 23-letni protestnik. Zaradi strelne rane je mladenič umrl v bolnišnici. Najmanj 676 oseb je ranjenih.

Protestniki, med katerimi so bili tudi svojci februarja ubitih nasprotnikov Mubarakovega režima, so se namreč na vse načine branili pred policisti, ki so proti njim uporabili najprej palice, kasneje pa tudi gumijaste naboje in solzivec.

Demonstranti – sprva naj bi jih bilo kakih 200, kasneje pa je njihovo število naraslo celo na več tisoč – so po drugi strani v policiste metali kamenje in zažgali neki policijski avto. Po navedbah egiptovske državne televizije je bilo poškodovanih več kot 80 ljudi, nasilje pa še traja. Več ljudi je bilo tudi aretiranih.

Množični protesti zaradi nezadovoljstva s smernicami za oblikovanje nove ustave in z vojaško hunto

Protest proti vojaški hunti v Egiptu v petek zvečer
Protest proti vojaški hunti v Egiptu v petek zvečer FOTO: Reuters

Protestniki, ki so se na trgu Tahrir sicer začeli zbirati že v četrtek zvečer, pred bližajočimi se parlamentarnimi volitvami, ki se bodo v Egiptu predvidoma začele 28. novembra, pozivajo k umiku vojske iz politike in predajo oblasti civilni vladi.

Med udeleženci protesta, ki se je sicer uradno začel po petkovi molitvi, so prevladovali pripadniki Muslimanske bratovščine, ki je k protestu tudi pozvala in ima dobre možnosti, da s svojo stranko Svoboda in pravičnost zmaga na prihajajočih volitvah.

Protestniki pod sliko zaprtega blogerja Abd el Fataha in drugih zapornikov, ki jih je po strmoglavljenju Hosnija Mubaraka zaprla vojska.
Protestniki pod sliko zaprtega blogerja Abd el Fataha in drugih zapornikov, ki jih je po strmoglavljenju Hosnija Mubaraka zaprla vojska. FOTO: Reuters

Demonstracijo pa so podprli tudi pripadniki radikalnega gibanja salafistov in islamistične stranke Gamat Islamija, prav tako kot tudi prodemokratična, levo usmerjena in liberalistična gibanja, ki so sodelovala pri januarskih protirežimskih protestih, ki so Mubaraka prisilili k odstopu.

Tako islamiste kot sekulariste namreč skrbi vsiljevanje ''nadustavnih načel'', nekakšnih smernic, ki jih prehodna vojaška vlada predlaga za oblikovanje nove ustave, poroča britanski Guardian. Smernice po eni strani odpravljajo diskriminacijo žensk in kristjanov ter zagotavljajo določene socialne pravice, kot je omejitev delovnega časa, po drugi strani pa utrjujejo že tako veliko moč vojske.

Dokument, ki ga je predlagal namestnik egiptovskega premierja Ali Silmi, je namreč prvotno predvideval umik parlamentarnega nadzora nad proračunom vojske. Vrhovnemu svetu oboroženih sil, ki je oblast v državi prevzel po februarskem odstopu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, je poleg tega podeljeval pravico odločanja v zadevah, povezanih z vojsko.

Vlada je osnutek dokumenta nato sicer nekoliko spremenila, a za protestnike še vedno ni sprejemljiv. Zavračajo namreč vse oblike zmanjševanja pristojnosti parlamenta pri sprejemanju ustave, smernice pa označujejo kot nedemokratične.

Rami el Svisi iz prorevolucionarega gibanja 6. april, ki se je udeležil protesta, je dejal, da je ''tukaj celota egiptovskega naroda zastopana z eno samo zahtevo: da se vojska vrne v vojašnice in da našemu narodu zavlada civilna vlada. Sem smo prišli, ker tisti na oblasti ne govorijo več v našem imenu,'' je dejal.

Osama Farag, inženir iz Karia je menil, da so volitve nesmiselne, če jih ne bo spremljal prenos oblasti z vojske na civilno politično telo. ''Nisem pričakoval, da se bom tukaj znašel deset mesecev po demonstracijah proti Mubaraku, a je vojska prelomila svojo obljubo,'' je po poročanju Guardiana dejal Farag.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
20. 11. 2011 09.55
Zahod je želel ljudstvo peljat ŽEJEN ČEZ VODO. Pomlad se pravzaprav šele sedaj začenja... Kar je bilo do sedaj je bilo samo delo plačannih terorostov s strani zahoda. Končali bodo kot Gadafi...
tekavcminka56
20. 11. 2011 09.41
narodi se prebujajo
boy36
19. 11. 2011 21.45
Se že dogaja isto kot v Iraku, in podobnih prikritih in neprikrtith demokratizacijah (predvsem Aneriških).Verjamem ,da se bo vsem državam arabske pomladi počasi začelo kolcati pa starih časih.Tako kot drugje bo prevladala moč kapitala in navdna raja bo še na slabšem kot je bila prej.Predvsem toliko smrtnih žrtev kot je sedaj vsak dan tam doli jih prej ni bilo v enem let.
Odpri.oci
19. 11. 2011 21.06
Arabska "pomlad" postaja vse bolj arabska jesen !!!! . Egipčani so prvi, ki se jim je začelo kolcati po starih.. "nedemokratičnih diktatorjih", ki so jih na silo odstavili Američani... in nastavili svoje lutke z enim samim namenom.... POKRASTI ČIMVEČ NARAVNIH BOGASTEV teh držav !!!!!!
Klemen Vre?i?
19. 11. 2011 19.36
Gdaj bo pa kakšen naslov Policisti pretepali in škropili s solzivcem protestnike?o tem nič ne pišete...
tali?ni tom
19. 11. 2011 19.26
a nimajo sedaj tam indije koromandije,pa v tuniziji pa v libiji bo vsak cajt sm da saifa ubijejo pol se pa kuj začne med in mleko cedit ! narod se počasi zaveda da je izpod kapa stopil na dež ! to bo zanimivo ko bojo začeli navadni ljudje lovit "protestnike" !!!
Ataaufbix
19. 11. 2011 19.08
Demokracija pa ameriško
layers
19. 11. 2011 18.56
pocestnice so pa preplavile reklamni trg
mes
19. 11. 2011 18.46
Hitro so ugotovili ,da to ni to naivneži?
P0gi
19. 11. 2011 13.08
Hoteli so demokracijo, zdaj jo pa imajo.
Draža
19. 11. 2011 11.46
Obiščite Hurgado in privoščite si prave počitnice.
BanNePomagaNi?Ovca
19. 11. 2011 11.38
Kako lep dan ...
bobocat
19. 11. 2011 10.42
Ta novi "demokraciji" kaže vse slabše... A je kaj čudnega?
matic cad
19. 11. 2011 10.34
sej v Ameriki jih je še več ampak ne vidim nobenega članka omembe vrednega glede OWS
Jimi1
19. 11. 2011 10.27
Jeklo se kuje dokler je vroče... Slovenci smo 91 zamudili edinstveno priložnost, da bi se otresli države v državi (UDBA), ki nam je kasneje vsilila svoje tajkune (F21) in politike....ki še danes uspešno ohranjajo kontiuniteto bivšega režima !
resnica1
19. 11. 2011 10.15