Tujina

Tadiću grozijo z umorom

Beograd, 05. 05. 2008 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbskemu predsedniku Borisu Tadiću naj bi grozili s smrtjo, ker je podpisal sporazum o približevanju Srbije Evropski uniji.

Po poročanju srbskega časopisa Blic naj bi z umorom grozili predsedniku Srbije Borisu Tadiću. V anonimnem pismu so zapisali, da "bo plačal za izdajstvo države in da bo kot dokazani izdajalec dobil tisto, kar si zasluži – metek v glavo“.

Zaradi podpisa sporazuma med Srbijo in EU Tadiću grozijo s smrtjo.
Zaradi podpisa sporazuma med Srbijo in EU Tadiću grozijo s smrtjo. FOTO: Reuters
Zavezniki srbskega premierja Vojislava Koštunice na Kosovu bodo zaradi podpisa sporazuma z Evropsko unijo vložili tožbo proti predsedniku Borisu Tadiću, podpredsedniku vlade Božidarju Đeliću ter zunanjemu ministru Vuku Jeremiću. Obtožili jih bodo izdaje.

V anonimnem pismu je še zapisano: "Vi, izdajalci, zavedajte se, da je najhujša stvar izdajstvo naroda in svoje države, to pa ste storili prav vi. Ne sprenevedajte se, da vas roka pravice ne bo dohitela, in to z najstrožjo kaznijo.“ Pismo naj bi bilo poslano iz ZDA, vendar pa naj bi po različnih podatkih vendarle bilo poslano iz Srbije. To je sicer eno izmed mnogih pisem, ki naj bi grozila z atentatom na predsednika.

Čeprav v uradu predsednika vsebine pisma niso želeli komentirati, se je Tadić pozneje sam odzval in povedal, da "v Srbiji ne sme priti do vzdušja linčanja". "Ne govorim le o sebi samem, vsaka oseba mora biti zaščitena," je povedal novinarjem v Beogradu.

Nekdanji direktor Inštituta za kriminologijo Dobrivoje Radovanović je že pred tem poudaril, da morata policija in tožilstvo te grožnje vzeti resno, predsednik Tadić pa ne bi smel o teh dogodkih molčati. "Tudi pri Đinđiću smo naredili napako, ko smo informacije o izsiljevanju in grožnjah prikrivali. Sedaj pa predsednik in službe, ki skrbijo za varnost, ponavljajo isto napako, ko prikrivajo resnično stanje.“ Izpostavil je tudi, da je zaskrbljujoče tudi dejstvo, da so se po podpisu sporazuma pojavili plakati, ki predsednika razglašajo za izdajalca.

Vsa pisma naj bi sicer bila poslana iz Chicaga na naslov predsednika srbske skupščine Olivera Dulića, vodje nacionalnega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasima Ljaića, tožilca za vojne zločine Vladimirja Vukčevića ter sodnice Nate Mesarović, ki je predsedovala sodnemu svetu na sojenju za umor nekdanjega srbskega premiera Zorana Đinđića. Policija, tožilstvo in tajne službe še niso uspeli potrditi izvor pisem.

Koštunica ne bo mandatar

Srbski predsednik Boris Tadić je v nedeljo napovedal, da premier in predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah ne bo mandatar za sestavo nove srbske vlade.

Tadić je povedal, da ima zaenkrat tri potencialne kandidate za mesto bodočega srbskega premiera. Od njih je eden nestrankarski, preostala dva pa zaenkrat "drži na ledu". Kdo bo najprimernejša oseba za vodenje, bo jasno, ko bodo znani izidi volitev in nov razpored moči, je še dejal Tadić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svobodnjak@email.si
11. 05. 2008 22.56
cosmos, se popolnoma strinjam. Veleizdajalci si zaslužijo smrtno kazen. Pa naj bo to Tadić ali pa zločinca Janša in Rupel!
Mislim da imajo Srbi popolnoma prav saj so videli kam smo prišli mi s to kurčevo Unijo.Če bodo zadeli Tadiča upam da ne bodo zgrešili še na desni strani Rupeljske golazni,
izbruh@gmail.com
06. 05. 2008 14.07
Izgleda da si nihče ne želi Srbije v EU - ne EU, ne Srbija sama. Rešitev je na dlani: Srbija naj ne postane del EU, pa še Bolgarijo in Romunijo naj čimprej šutnejo ven...
Prvo Borec
06. 05. 2008 07.53
Mislim in vem, da nihče na tem forumu ne pozna ljudi v Srbiji. Naj pokaže, kaj je vse podpisal, da bi šli v EU. Kaj smo vse mi podpisali, pa sploh ne vemo. Polovice Slovenije ni več naše. Sploh se mu pa ne čudim, da mu grozijo. Dejansko je s tem priznal kapitulacijo Srbije in Kosova.
srpko
06. 05. 2008 06.24
Pa je rupel le najdel svoje¨"beograjske prijatelje" (o katerih že nekaj let govori). Da ni vse samo fatamorgana?
helsingsfors
05. 05. 2008 23.12
srbija ima, adios kosovo, crna gora, še malo pa vojvodina, ima ratne zločince, genocid, nerešeno katastrofalno srpsko republiko, brezposelnost in ..........GLUPE LJUDE.
somebody-87
05. 05. 2008 19.37
absyhnt Seveda je življenje v Sloveniji dobro in kvalitetno, sej v Srbiji tudi ni ne vem kako slabo ampak Slovenija je zelo zelo dobro razvita država,tako, da Srbijo je zelo potolkla vojna ko jo je napadel NATO to je res.V Sloveniji je res nekaj revščine toda v državah kot so recimo Bolgarija in Romunija mislim, da se niti ne splača govoriti
anzi_mahackala
05. 05. 2008 19.26
aja..pa Rupla kr naj z njim vred pa Janšo.
anzi_mahackala
05. 05. 2008 19.23
ja tak je to, ce se hoces prodat :) s tako hlapcevsko politiko lahko vidimo, da v Sloveniji nikamor ne pridem kljub temu, da smo ze par let v EU in to bi lahko Srbi ze opazili, da se nic ne premika tu pri nam glede plac. Nekateri Srbi se celo zacudijo od dol seveda, kaksne place imamo, ker mislijo, da zivimo bolje.
TheMatrix
05. 05. 2008 13.14
HAHA da tadic ne bo njih poslal metek v glavo, pac sou je proti evropi kot vsi ostali pa mu je uspelo, zdej pa spet zganjejo ljubosumje, smeh.... kire budale sej nemores verjet
12309
05. 05. 2008 11.17
Rupla pa Janšo za bodygarda
Meaker983
05. 05. 2008 11.11
upam da je Rupel naslednji:)
ServerAUTOMATIC
05. 05. 2008 09.57