Tujina

Tadićevi očitki Ruplu

Beograd, 14. 03. 2008 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski predsednik Boris Tadić je ocenil, da slovenski zunanji minister daje neuravnotežene izjave in postavlja pogoje Srbiji.

"Politiki iz sveta včasih ne razumejo, da ljudje v Srbiji niso samo praktični, ampak imajo tudi svoje dostojanstvo. Evropske predstavnike pozivam k zadržanosti," je intervjuju za časnik Blic dejal predsednik Srbije Boris Tadić.

Srbski predsednik se je kritično odzval na nekatere izjave Dimitrija Rupla.
Srbski predsednik se je kritično odzval na nekatere izjave Dimitrija Rupla. FOTO: Reuters

Dodal je, da morajo evropski predstavniki "razumeti, da se Srbije ne bo nikoli odpovedala Kosovu". Na novinarsko vprašanje, na koga konkretno misli, je srbski predsednik odgovoril: "Mislil sem, na primer, na Rupla, ki daje neuravnotežene izjave in postavlja pogoje Srbiji, ki ne veljajo za sedanje države članice EU. V razmerah, ko tudi nekatere države EU ne želijo priznati nezakonite države, kot je Kosovo, nihče odgovoren v Srbiji ne bo sprejel takšno lažno tvorbo."

Tadić kritičen tudi do Koštunice

Boris Tadić je v intervjuju za časnik Blic povedal, da lahko sodeluje z vsakim, ki je pripravljen voditi politiko v smeri dveh ciljev: hitrejše evropske integracije Srbije in nadaljevanja enotne državne politike zaščite integritete Srbije. “Odklanjam sodelovanje s tistimi, ki Srbijo vodijo v izolacijo,“ je povedal Tadić.

Vojislav Koštunica in Boris Tadić sta na različnih bregovih.
Vojislav Koštunica in Boris Tadić sta na različnih bregovih. FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali verjame, da bi Vojislav Koštunica po predčasnih volitvah morda lahko sestavil vlado s Srbsko radikalno stranko, je Tadič odgovoril, da ta nevarnost obstaja že vsa leta. “Odstopanje stranke Vojislava Koštunice od principov politike evropskega približevanje je privedlo do padca vlade,“ je povedal Tadić, ki meni, da so predčasne volitve še ena priložnost, da državljani potrdijo, da Srbija želi v EU.

Srbski premier Vojislav Koštunica je 8. marca odstopil s položaja, kot razlog pa je navedel neenotno politiko strank do Kosova. Izredne volitve bodo 11. maja.

Tadić je dejal, da v novi vladi ne morejo sodelovati stranke, ki v drugem krogu predsedniških volitev niso dale podpore jasni evropski orientaciji in zaščiti Kosova. “Tukaj imam v mislih Demokratsko stranko Srbije, Novo Srbijo in Liberalno-demokratsko stranko. Dopuščam možnost, da spremenijo svoja stališča, vendar mislim, da so trenutno neodločni in da bolj razmišljajo o volilnem rezultatu kot o prihodnosti Srbije,“ razmišlja Tadić, ki seveda izključuje tudi sodelovanje s Srbsko radikalno stranko.

Kot verjetne partnerje njegove stranke po naslednjih volitvah je Tadić omenil stranko G-17.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inexslo@hotmail.com
16. 03. 2008 12.27
doki007 prištevaš ti slovenijo na zahod??? to pove vse....
doki007@email.si
16. 03. 2008 10.18
ha ha ,...če se srbi ne morjo odpovedat šiptarjev nej bodo pa svoja mala srbija ,....kot je švica ,....sej takih ne rabmo na zahodu ,....!!!!
Ariella
16. 03. 2008 10.18
hahaah cosmos ja res si smesn ja...pomoje bolj neveden kot pa smesen!!!! a ti pa kao si v svetu inteligence???..pomoje je tvoj IQ krepko pod NULOOO pa daj poptv ne briste mi komentov, ker ce bi bli fer bi zbrisali tudi njegov koment glede na to da je napisal da so neinteligentni in ne znajo brati in pisati...!!!!!!!a to pa ni zaljivo????
Ariella
16. 03. 2008 10.14
hahaah cosmos ja res si smesn ja...pomoje bolj omejen kot pa smesen!!!! a ti pa kao si v svetu inteligence???..pomoje je tvoj IQ krepko pod NULOOO, tko da raje se ne oglasej, pa glede na to da je amerika priznala kosovo je pol stvar resena in je takorekoc ze priznana tako da bodi raje tiho
Hahahahaha.Danes ne bom komentiral.Pri prebiranju člankov pa sem takoj opazil kako se šiptarji dvigujejo eden za drugim. Že mislijo da so malo bolj prišli v svet inteligence z nepriznanim Kosovom pa še pisati in brati ne znajo pravilno.Hhahahahaha
inexslo@hotmail.com
15. 03. 2008 14.15
ooo Tonček kako si mi jebote...jeli si se vratio sa Polinezije,, kako je bilo a? daj pričaj mi.... deluješ mi nekam zelo jugonostalgičen, ampak sori TITO je umrl 80. pa še Primorsko je Sloveniji zajebal..sicer pa se tvoja jugonostalgičnost kaže že stem, da si poimenoval Piranski zaliv,,savudrijska vala, kar je 1.hrvaško poimenovaje,2. pa je ta uvala 4km južneje od savudrije, če si pa stem hotel biti sarkastičen si pa na čuden način pokazal.tako, da ne zavajaj javnost...razlika med tem kar si ti naštel(italija rusija kitajska) je v tem, da so ti velesile mi pa...
Tonček Balonček
15. 03. 2008 13.09
Naši srbski prijatelji se seevda ne bodo nikoli odpovedali Kosmetu, kar se nam zdičudno, ampak tudi Italija se ne bo nikoli odpovedala Primorski, Japonska Kurilskim otokom, Slovenija Savudrijski uvali, Kitajska Tajvanu itd. To sploh ni pomembno, meje so dinamična kategorija, brez tega politiki ne bi imeli kaj početi!
inexslo@hotmail.com
14. 03. 2008 21.10
pametni ostanejo .)
mir.svoboda
14. 03. 2008 21.09
Ja ponavljam, zato, ker se držim enega in istega načela. inexslo; kaj naj bi zate pomenila "tipična slovenska babja budalost?" Kaj to rečeš tudi svoji mami,...?
batobre64@gmail.com
14. 03. 2008 20.45
inexslo@hotmail.com
14. 03. 2008 20.34
in vsi posterji so šli gledat Big Brotherja...
Ariella
14. 03. 2008 19.40
katarina..pa daj raje ne puscaj komentov, saj se ti vidi, da pojma nimas...ampak resno mislim. nevem zakaj se trudis nekak biti pametna ker ti reessss ne uspeva...vidi se ti pa koliko si kulturna s tem ko si poimenovala scoopa kot...nesnaga šip... TAKI KOKR SI TI SO NESNAGA,katere bi se vsi radi ocistili...neumnih ljudi je itak prevec na temu svetu ampak naredi nam ti uslugo in vsaj poptv pusti brez enega in se sploh ne oglasaj vec s svojimi debilnimi izjavami
inexslo@hotmail.com
14. 03. 2008 19.39
ALGEBRA BILMAN da, verjamem tukaj je pa na delu tipična slovenska babja budalost, tipa majchike ter včasih manjekranjc MIR SVOBODA kosovo dejansko je srbija in tukaj se je zgodil zgodovinski kiks, srboslav, če bi bil jaz rasist in zafruistriran janezek, potem ne bi govoril, da bi moralo biti kosovo srbsko... srbija bo v eu, četudi ne bo nikoli izpolnila standardov, poglej kako sta romunija bolgarija prišli not, pršli bodo zaradi drugih razlogov, tako kot tudi hrvaška, ki je še vedno v vojni z zda od 1943 blaženega leta..
Uroš S.
14. 03. 2008 19.34
mirsvoboda -ti se ponavljas kot stara plosca. Saj ne da bi kaj izstopal iz povprecja :)
inexslo@hotmail.com
14. 03. 2008 19.32
SCOOP JE FACA | verjemi, da s ostali še na poti.... :)
Uroš S.
14. 03. 2008 19.29
Slavko1 -seveda se strinjas z inexslo ce si tvoj drugi jaz deli isto tipkovnico s tvojim prvim jazom
mir.svoboda
14. 03. 2008 19.26
katarina666; za tebe je vsak bedak, samo ti si pametna:-/, strezni se malo. Srbija ne bo nikoli v EU, ....dolga je pot do tega. Veliko obveznosti in dolga imajo, žal ampak resnično. Eden od največjih pogojev je ta, da izročijo vojne zločince, ki jih je pa veliko. Tudi priznati morajo razne agresije, genocide, ki so jih počeli, da ne govorim naprej,...zato se ne sprenevedaj!!!! Kosovo je Srbija, haha, pa kaj še:-/
Slavko ?erv
14. 03. 2008 19.25
inexslo -------- Zopet se v celoti strinjam z teboj .Eni sploh ne vedo kaj pomeni BDP na prebivalca :)) Dejstvo je da so trenutno na ravni Albanije, torej ja to je res velik dosežek ! Še Bosna jih prehiteva pa čeprav so jo prav srbi vsaj polovico razbili. Potem pa jokcajo da so bili v treh vojnah ! Te vojne so bil povsem nepotrebne in poleg hudih porazeov, jim je prineslo še gospodarsko bedo. Ker mladi ne vidijo pšerspektive odhajajo v tujino.. V zadnjih 10 letih naj bi srbijo zapustilo vsaj 500.000 mladih ki so odšli na zahod. Malo se zamislite nad tem podatkom ! Poleg tega imajo rodnost na dnu in dosedaj k oje bilo kosovo še njihovo so jih statistično reševali albanci. Sedaj ko so jih poleg črnogorcev še ti zapustili , bodo le še bolje stagnirali. Žal toda dragi srbi od vaše ( VELIKE SRBIJE ) ni ostalo ničesar. Sanđžaka se sploh umeniti ne sme , pa kitajcev in ciganov. Ja to je zapuščina vašega cenjenega SLOBOTA ..LOL Kar se tiče preteklosti je znano da sta jug več ali manj podpirala Hrvaška in Slovenija. Srbi sami nebi znali ničesar skupaj spraviti brez teh dveh republik , in tega so se zelo zavedali v 80 ih letih ko se je začelo sranje.
Uroš S.
14. 03. 2008 19.20
Resnicna anekdota. Vprasa slovenka svojo prijateljico, srbkinjo, kako se pogovarjajo doma. Pa rece srbkinja, da v srbscini. Rece slovenka, to pa ni prav! Moji zivijo v USA, pa se z otroki doma pogovarjajo Slovensko, da ne pozabijo jezik!
inexslo@hotmail.com
14. 03. 2008 19.13
Srboslav nimam nič proti tebi *zatrl* sem te samo zato, ker zopet poveličuješ srbijo in hočeš ponižati slovenijo ki ti je domovina če se ne motim.GOSPODARSKO BLOKADO?a daj ga srat mi pa ne???kaj smo pa imeli 1989 leta.slovenija je imela delno g. blokado 20 let!!slovenija radi a beograd se gradi..Normalno, da je srbija rangirana pred slovneijo po bdp-u saj ima 5x več preb..jaz sem mislil, bdp na preb, tukaj se kaže kao *razvitost*PO TVOJEM JE ŠVICA MANJ RAZVITA KOT ZDA, KER IMA ZA 50X NIŽJI NACIONALNI A ZA 2X VEEČJI PREBIVALSTVENI BDP-zanimivo.ja kolikšno rast smo pa mi imelii letos??6.1%večina držav z majhnim bdp na preb. ima sedaj veliko g rast-estonija 10%..kitajska etc... somebody_87 število 107...sem si zmisli, stem sem hotel označiti, da jih ima veliko-superlativ...em, da dragi 2 najmanj razvita republika 2000 leta po napadih zda-res pa je da se je sedaj dosti razvila in tukaj je moja napaka.. če še ne veš, se meri razvitost tudi glede št. avtomobilov in velikost ter uporabe goriva,,,da slovenija ima 500 na 1000 preb..podatek je bil objavljen tudi na 24ur..na wikipediji piše, da ima!širše mesto beograd! 1,5milijona- mogoče so v 1 mesecu pol milijona kitajcev naselil-ali se pa *razvitost* srbije kaže stem, da jih pol milijona sploh nimajo v registru... MAJČIKA..em kdo je silil srbijo v vojno 1991 v sloveniji??slovenci ki so se hoteli osamosvojiti režima v kateri niso videli prihodnosti??ali oni z veliko srbijo.. da veliko je *tujcev* v našem športu, ampak ti naši klubi ne dosegajo prav fenomanlnih razulltatov, če je nekdo dober si mislim svaka mu čast, perič je zame najboljši golman ter tudi kulturn.. moj namen ni biti nek rasist tukaj, samo zdi se mi neumno, da neki srboslav žali slovenijo....