Tujina

VIDEO: Tadić in Thaci sta se rokovala

Dubrovnik, 07. 07. 2012 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji srbski predsednik se je udeležil mednarodne konference v Dubrovniku, kjer je bil tudi kosovski premier Thaci. Tadić pravi, da "naključnemu rokovanju" ni treba pripisovati velikega pomena, pri čemer je spomnil, da sta se s Thacijem večkrat srečala, medtem ko so potekala pogajanja o statusu Kosova.

Zgodovinsko rokovanje
Zgodovinsko rokovanje FOTO: Reuters video

V Dubrovnik je na mednarodno konferenco Croatia Summit 2012 danes prispel nekdanji srbski predsednik Boris Tadić, ki se zadnja leta konference ni udeleževal zaradi sodelovanja predstavnikov Kosova. Na konferenci sicer niti letos ni bilo uradnih predstavnikov Srbije zaradi udeležbe kosovskih voditeljev.

Tadić
Tadić FOTO: Reuters
Tadić je srbskim novinarjem dejal, da je v Dubrovnik prišel kot predsednik svoje Demokratske stranke, in ne kot predstavnik države.

Tadić se je s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem ob robu konference rokoval, ni pa se z njim srečal na pogovorih, kot so napovedovali hrvaški mediji. Thaci je sicer v petkovi razpravi ob odprtju Croatia Summita znova dejal, da je Kosovo pripravljeno graditi prijateljske odnose s Srbijo.

Hrvaška televizija HRT je prihod Tadića označila za nepričakovanega in dodala, da je to prvič, da se kak visoki srbski predstavnik udeležuje tovrstnega regionalnega srečanja na Hrvaškem.

Hrvaški premier Zoran Milanović je po koncu konference pojasnil, da je Tadića osebno povabil na konferenco kot nekdanjega srbskega predsednika in predsednika velike srbske stranke, ki je tehnično še vedno v vladi.

Tadić pa je novinarjem v Dubrovniku dejal, da "naključnemu rokovanju" ni treba pripisovati velikega pomena, in spomnil, da sta se s Thacijem večkrat srečala, medtem ko so potekala pogajanja o statusu Kosova.

Thaci
Thaci FOTO: Reuters

Zagrebški Večernji list je medtem navajal, da naj bi Tadića ameriška diplomacija že v petek skušala prepričati, naj pride v Dubrovnik. Dvodnevne konference se je sicer udeležil tudi pomočnik ameriške državne sekretarke za evropska in evroazijska vprašanja Philip Gordon, ki bo v ponedeljek začel obisk v Beogradu.

V nastopu na konferenci je Gordon danes poudaril, da bo Srbija morala sprejeti realnost neodvisnega Kosova, čeprav ga ne bo priznala. "Ne mi niti EU ne pričakujemo, da bo v sedanji fazi Srbija priznala Kosovo. Morala pa se bo pomiriti z realnostjo demokratičnega, suverenega, neodvisnega in večetničnega Kosova znotraj sedanjih meja," je dejal.

Milanović zadovoljen s konferenco

Sicer je hrvaški premier Milanović izrazil zadovoljstvo glede dvodnevne mednarodne konference Croatia Summit 2012. Ob sklenitvi konference je poudaril, da ima Hrvaška pomembno vlogo v regiji, sicer pa nima "megalomanskim pretenzij", da bi bila tudi njena voditeljica.

Novinarje sta predvsem zanimala pojasnilo Milanovića glede današnjega nepričakovanega prihoda nekdanjega srbskega predsednika Tadića na konferenco in tudi ocena tega, da sta se po koncu konference Tadić in kosovski premier Thaci rokovala.

Hrvaški premier je ponovil, da je Tadića osebno povabil na konferenco kot nekdanjega srbskega predsednika in predsednika velike srbske stranke, ki je tehnično še vedno v vladi. "Rokovanje je dobra stvar, sicer je do njega prišlo z majhno zamudo. Upam, da bo predstavljalo standard v prihodnosti," je dejal Milanović.

Hrvaški mediji so ugibali o tem, da bo prišlo do srečanja Thacija in Tadića, sicer pa je kosovski premier zanikal to možnost, češ da je prepozno. Srbski uradni predstavniki se sicer izogibajo udeležbi na Croatia Summitu zaradi sodelovanja predstavnikov kosovske države.

Kaj pa odnosi Hrvaške in BiH?

Milanović je novinarjem tudi odgovoril, da njegova vlada še ni dosegla nobenega dogovora z BiH o napovedanem cestnem koridorju pri Neumu v BiH, ki naj bi prometno povezal skrajni jug Hrvaške z državno matico. Znova je zanikal možnost, da bi njegova vlada nadaljevala gradnjo mostu proti polotoku Pelješac.

Obenem je za sramoto označil dejstvo, da Hrvaška ni uredila vprašanje meje z BiH, čeprav sta državi podpisali sporazum o meji še sredi 90. let prejšnjega stoletja. Povedal je, da se Hrvaška ob tem ni obnašala resno do BiH, ker "zaradi dveh kamnov" ni ratificirala pogodbe.

Milanović je ob sklenitvi Croatia Summita še izrazil pričakovanje, da bodo razvijali regionalno sodelovanje na mednarodni konferenci v Dubrovniku tudi prihodnje leto, ko bo Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije in se bo pred njo odprl nov svet. Kot presežek letošnje konference pa je označil udeležbo predstavnikov držav Severne Afrike.

Preberite tudi: Croatia Summita se je udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se je srečal s hrvaško kolegico Vesno Pusić, s katero se je pogovarjal o varčevalcih Ljubljanske banke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sloSS
08. 07. 2012 02.13
+4
in kaj je tle čudnega? sej BORIS Tadić je itak hrvat..., ki je nekaj časa vodil srbijo...
AgordKant
08. 07. 2012 01.44
+5
Tači mu dejal da je zamudil! Haha, to je že poniževalno!
Draža
08. 07. 2012 01.03
+4
Kosovo je del Srbije in bo ostal,Amerika in Nato pa naj ne podpirajo albanskih teroristov.
sloSS
08. 07. 2012 02.14
+5
se strinjam! V naši lepi SLO. dvigujejo številke prebivalstva-nenormalno. neomejeno parjenje.
WikiX
07. 07. 2012 23.19
S sodelovanjem severnp Afriških držav, je postaja to srečanje Francoska Sredozemska unija, ne pa Jugoslovanska, za katero se je zavzemal bivši predsednik Sarkozy.
WikiX
07. 07. 2012 23.28
+1
undeclared.
07. 07. 2012 22.56
+7
da bog da mu roka OVENELA
sikorsky
07. 07. 2012 21.48
+9
Politična smrt Tadića,.....
undeclared.
08. 07. 2012 00.30
+3
Iniesta
07. 07. 2012 17.25
+4
Zakva pa ni bilo nasga Majera na summitu?
Comster
07. 07. 2012 21.53
+6
je bil na sodišču v zadevi Partija (patrije):)
HAWX
07. 07. 2012 16.57
+13
Z tem je tadić pokazal da je pravi demoNkrat. Kajti demoni cenijo ljudi tega kova : Hasim Thaci- snake, vodja teroristicnih enot,do leta 1998 na listi CIA in FBI kot teroristicna enota, leta 1994 sestankoval z Bin ladenom v Tirani, Interpol ga povezuje z glavno kriminalno organizacijo na kosovu za distribucijo afganistanskega heroina ter druge nečedne dejavnosti kot so trgovina z orožjem in belim blagom, Svet EU z Dickom Martijem na čelu ga prepozna kot enega vodilnih osumljencev za trgovino z ljudskimi organi kateri so nasilno odstranjeni civilistom srbskega porekla. Po ameriškem diktatu razglašen za "freedom fighterja" in resničnega demoNkrata" Tadići je pravi demoNkrat. Se pol čudimo zakaj Srbi niso več glasovali za tega satanista ampak novega?
ochi
07. 07. 2012 16.56
+5
kje je slika rokovanja? Tadić zgleda kot ostareli Janša btw.
Hilarij71
07. 07. 2012 17.05
+1
Iskreno upam, da ima vsaj raka, če že ne Ebole. Pravzaprav to upam za obe osebe, ki jih omenjaš.
undeclared.
08. 07. 2012 00.25
+3
ma ne samo to, da mata use kar je možno od bolezni.
Jožajoža
07. 07. 2012 16.21
+11
thaci ima preveč krvave roke.
--Milan--
07. 07. 2012 20.15
-10
undeclared.
07. 07. 2012 22.58
+5