Tujina

Tadić bi bil premier Srbije, a pod določenimi pogoji

Beograd, 28. 05. 2012 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od koalicijskih partneric pričakuje, da bodo sprejele načela, cilje in načrt dela nove vlade. "Vlada se bo v prihodnjem letu in pol srečevala z velikimi problemi in državljani Srbije to zelo dobro vedo," pravi Tadić in dodaja, da za to potrebuje učinkovito ekipo.

Vodja srbske Demokratske stranke Boris Tadić je izrazil pripravljenost prevzeti položaj premierja, če bi koalicijske partnerice sprejele načela, cilje in načrt dela nove vlade.

Danes se je sestal z novoizvoljenim predsednikom Tomislavom Nikolićem na pogovorih o vladi, ki naj bi jo sestavil s socialisti (SPS), upokojensko stranko (PUPS) in Enotno Srbijo (JS). Z omenjenimi tremi strankami se namerava Tadić, kot je sporočil v nedeljo po seji svoje stranke, najprej pogovarjati o koaliciji. 

Tadić
Tadić FOTO: Reuters

O tem, s katero stranko bi se še utegnil pogovarjati, pa namerava govoriti z vodjo socialistov Ivico Dačićem. Pri tem je izrazil pričakovanje, da bi lahko Srbija v nekaj tednih dobila novo vlado.

Vodja DS, ki ga je v boju za predsedniški položaj porazil Nikolić, je v pogovoru za Večernje novosti sicer dejal, da v kohabitaciji ne vidi nobene prednosti. Po njegovih besedah demokrati ne bodo šli v koalicijo z Nikolićevo Srbsko napredno stranko (SNS) in Demokratsko stranko Srbije (DSS). Kot je dodal, tudi ne drži, da bi Zahod vztrajal pri tem.

Na vprašanje, kateri so ključni predpogoji za prevzem položaja predsednika srbske vlade, pa je Tadić izpostavil predvsem dogovor o načelu delovanja in da vlada nato deluje kot učinkovita ekipa.

"Pripravljen sem voditi kabinet, za katerega bom vedel, da se pri prvi težavi ne bodo izkazali tisti, ki se bodo vedli, kot da niso člani te vlade. Vlada se bo v prihodnjem letu in pol srečevala z velikimi problemi in državljani Srbije to zelo dobro vedo," je še pojasnil Tadić.

Pri tem je kot najpomembnejšo nalogo vlade izpostavil boj proti brezposelnosti in revščini ter vojno proti korupciji in kriminalu. Cilj vlade pa bi po njegovih besedah bil tudi, da do konca mandata zagotovi boljši življenjski standard državljanom in reformira državne institucije v skladu z evropskimi standardi.

Sicer pa je Nikolić danes s Tadićem opravil še primopredajo poslov. Kot je dejal, bo hitro oblikoval svoj kabinet, v katerem bodo ostali strokovnjaki. Bodo pa s Tadićem odšli tisti uslužbenci kabineta, ki jih je imel nekdanji predsednik pravico pripeljati s seboj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpska4ever
29. 05. 2012 11.31
+2
Tadić je od zmeraj izdajalec,Nikolić pa od leta 2006...Kako je lahko njegova stranka tako čudesno prek noči postala največa stranka v srbiji,zato ker se je svet zavedal da je narod srbije Tadića označil kot izdajalca,zato so se zmenii z Nikolićem bivšim četniškim dobrovoljcem ki se je bojeval skoraj na vseh fronrah v Hrvaški in bosni,zato je izdal Šešelja in zato pravim oba sta idajalca,Tadić za EU Nikolić pa za ZDA,pazi zdj,to zdj malo kdo ve sam se bo zelo hitro zvedlo v bljižni prihodnosti,največ podpore v zadnjih dveh letih je Nikolićevo stranki namenila zda in denarno in kar se tiče logistike
srbin333
28. 05. 2012 17.38
+1
ma kakšn premier sam pred zid pa strelat ameriška izdajica!!!
Juzni
28. 05. 2012 14.22
+1
Meni se zdi najbol zalostno to,da je DS 5.oktobra 2000 zrusil Milosevica z oblasti tako,da je zazgal zvezno skupscino ter z buldozerjem vdrli v drzavno TV in tako prekinili program za kar nekaj ur. Danes pa bi DS in Milosevicev SPS skupaj v koalicijo. Halooo...
Ceda
28. 05. 2012 11.11
+5
Poglejte si izjavo Tadića, 20. maja, ko je priznal poraz, takoj za tem je sledilo vprašanje ali bo premijer, odgovoril je ne nebom premijer ! Sedaj pa bi bil ! Dela se norca iz ljudi ! DS je vladal 12 let in to jim ni dovolj, jih razumem navadili so se v teh 12. letih oblasti, sedaj ko pa moraš v opozicijo, pa u ne ! Ne pozabimo da je bil 1. krog volitev pokraden !
acim
28. 05. 2012 11.06
+6
Nemško in francosko zasužnjevanje držav nekdanjega "vzhodnega" bloka se nadaljuje.In kaj prinese EU?Le to da je Nemcem in Francozom boljše,vsem ostalim pa da so le zraven.