Tujina

'Ta vlada je popolnoma deformirana'

Zagreb, 16. 10. 2010 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako je prepričan prvak hrvaških opozicijskih socialdemokratov, ki je v luči političnih pretresov napovedal, da bo zahteval razpravo o zaupnici vladi Jadranke Kosor. Bodo v stranki zahtevali predčasne volitve?

Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: dnevnik.hr

Prvak hrvaških opozicijskih socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović je v luči političnih pretresov na Hrvaškem napovedal, da bo prihodnji teden na zasedanju sabora zahteval razpravo o zaupnici vladi Jadranke Kosor. Na vprašanje novinarjev, ali bo SDP zahteval predčasne volitve, pa je odgovoril, da bodo "zahtevali razpravo o neodgovornosti te vlade". Kot je dejal, se bo potem videlo, kdo zdaj podpira vlado in zakaj. Kot je ocenil, je "ta vlada popolnoma deformirana in jo bo težko obnoviti".

Kosorjeva pa je medtem že v petek zvečer za hrvaško HTV zavrnila možnost predčasnih volitev. Po nekaterih špekulacijah bi namreč na Hrvaškem lahko do predčasnih volitev prišlo že marca ali aprila, po predvidenem zaključku pogajanj za vstop v EU. A kot je dejala Kosorjeva, je to precej nelogično, če tisti, ki trdijo, da je vlada nesposobna in nekompetentna, pristajajo na to, da ta vlada vendarle zaključi pogajanja z EU.

Kosorjeva je pri tem Milanoviću navrgla, da so njegove zahteve o glasovanju o zaupnici vladi usklajene z bivšim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, ki je močno razburkal hrvaško politiko z zahtevo po obnovitvi svojega poslanskega mandata.

Sanader je poleg tega pred saborsko komisijo, ki preiskuje okoliščine privatizacije naftne družbe Ina, dejal, da je s položaja premierja julija lani odstopil, ker se ni bil pripravljen pogajati o predaji hrvaškega ozemlja Sloveniji v zameno za vstop v EU. Glede privatizacije Ine pa je povedal še, da sta bila s postopkom, ko je njegova vlada prepisala večinske upravljavske pravice v Ini na madžarski Mol, seznanjena celoten vrh HDZ in vlada. Vrh vladajoče HDZ je to takoj zanikal in Sanaderja obtožil, da laže.

Toda Milanović meni, da se je s tem zgolj dokazalo, kako HDZ deluje. Največjo hrvaško parlamentarno stranko je še obtožil, da je "jemala skupni denar", nekateri predstavniki HDZ pa da so "pohlepno bogateli in zdravili svoje komplekse iz mladosti s kupovanjem dragih stvari".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volodya
16. 10. 2010 18.50
Pa bodo dobili Milanoviča-Pahor in bodo srečni..
tv1
16. 10. 2010 18.25
kje je naša druga švica sposobna v enem mesecu obsodit? čeprav ni največja riba .-)))
tv1
16. 10. 2010 18.24
joj raziskovalni novinarji, kaj ne morete o slovenski vladi pisat .-)))) balkanska po Vaših informacijah v medijih deluje, tam jemljemo premožemje, , ne tko kot pri nas ki dovoljuje da kradejo . legalno, ne ilegalno .-)))
zahod.west
16. 10. 2010 18.15
ta pravi nesposobnež je spregovoril.............
WikiX
16. 10. 2010 17.58
Odkar ni več Tuđmana, ni več isto, nekako se ne najdejo.