Tujina

Vložili obtožnico zoper Džoharja Carnajeva, ki okreva v bolnišnici

Moskva, 22. 04. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tožilci so zoper 19-letnega bostonskega bombaša, ki okreva v bolnišnici, vložili obtožnico. Ta ga bremeni sodelovanja v zaroti za uporabo orožja za množično uničenje proti osebam in premoženju, pri čemer je prišlo do smrtnih primerov. Medtem pa so se v Massachusettsu z minuto molka poklonili žrtvam.

Posnetek Džoharja, ki pleza ven iz čolna.
Posnetek Džoharja, ki pleza ven iz čolna. FOTO: Reuters Video

Medtem ko 19-letni Džohar Carnajev še naprej hudo poškodovan leži v močno zastraženi bolnišnici, ekipa vrhunskih strokovnjakov pa čaka na priložnost, da ga zasliši, so zvezni tožilci zoper njega vložili obtožnico. Ta ga bremeni sodelovanja v zaroti za uporabo orožja za množično uničenje proti osebam in premoženju, pri čemer je prišlo do smrtnih primerov. Če bo spoznan za krivega, mu grozi tudi smrtna kazen.

Zvezna država Massachusetts sicer ne pozna smrtne kazni, kar je tudi glavni razlog, da so Carnajeva prevzeli zvezni tožilci. Ti bodo grožnjo smrtne kazni izkoristili, da od njega dobijo čim več informacij v zameno za dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da Carnajeva ne bodo obravnavali kot sovražnega bojevnika, pač pa ga bodo preganjali po civilni poti.

Dve bombi, ki ju je pred tednom dni razneslo na cilju bostonskega maratona, sta ubili tri osebe, več kot 180 pa ranili. Motiv za zločin še ni znan. Boston po napadu okreva. V nedeljo so bile številne spominske maše, danes so se svojci poslovili od Krystle Campbell in Lingzi Lu, v Massachusettsu pa so se z minuto molka spomnili na žrtve, čemur je sledilo zvonjenje zvonov po vsej državi.

Carnajev sicer po poročanju CNN s preiskovalci komunicira pisno ter s kimanjem glave, govoriti pa zaradi strelne rane na vratu še vedno ne more. Pri tem pa se poraja vprašanje, ki so si ga zastavili tudi novinarji spletne strani RT: kako je lahko 19-letnik brez težav izstopil iz čolna, ko ga je policija aretirala, zdaj pa leži v bolnišnici s hudimi ranami in v kritičnem stanju?

Predstavnik FBI je povedal, da je imel mladenič že ob aretaciji strelne rane na glavi, vratu, nogah in roki. Zaradi namigovanj, da FBI ni pravilno postopal, pa je ameriški senatni odbor napovedal, da bo v zvezi s tem zaslišal vpletene agente. To se bo najverjetneje zgodilo že v torek.

Sta brata načrtovala še več napadov?

Policijski komisar mesta Boston Edward Harris je za ameriško televizijo CBS povedal, da sta 26-letni Tamerlan Carnajev, ki je bil v petek ubit, in njegov 19-letni brat Džohar poleg bombnega napada na bostonskem maratonu najverjetneje načrtovala še več pobojev. To domnevajo na podlagi dejstva, da so osumljencema zaplenili veliko količino orožja in bomb. Dodal je, da morda obstaja še kaj eksploziva in orožja, ki ga še niso našli. Kljub temu je zagotovil, da so prebivalci Bostona zdaj povsem varni.

Džohar na tleh. Kdaj je utrpel hudo rano na vratu?
Džohar na tleh. Kdaj je utrpel hudo rano na vratu? FOTO:

Ali del odgovornosti nosi tudi FBI?

V bolnišnicah se po napadu zdravi še 48 ljudi, dva med njimi sta v kritičnem stanju.

Na dan prihajajo nove podrobnosti o bratih, ki sta osumljena bombnega napada na bostonskem maratonu, ki se je končal s tremi mrtvimi in več kot 180 poškodovanimi, med slednjimi so številni ostali brez katere od okončin. Tako se vse bolj zastavlja vprašanje, kakšen del odgovornosti, da je do napada sploh prišlo, nosi FBI, ki je starejšega brata Tamerlana očitno nadzoroval več let. Da se druži z nevarnimi ljudmi in da so njegove misli zelo ekstremne, so agenti povedali celo njegovi mami, a so na koncu očitno sklenili, da svojih misli nikoli ne bo pretvoril v sovražno dejanje. To je bila očitno napaka, tisti, ki so brata bolj ali manj poznali, pa dodajajo, da so bili znaki, da je nekaj narobe, prisotni.

Islamski uporniki zanikajo povezavo

Nadzorovanje Tamerlana je ameriškim oblastem predlagala ruska obveščevalna služba, poročajo tuji mediji. Razkrili so tudi, da je imel Tamerlan stike s čečenskimi uporniki, med drugim pa naj bi se z islamisti srečal tudi med lanskim obiskom Dagestana. Po nekaterih ugibanjih naj bi bratoma direktna navodila dajal kar "ruski Bin Laden" Doku Umarov, znan po tem, da je načrtoval več terorističnih napadov v Rusiji, med drugim tistega, v katerem je leta 2010 na moskovski podzemni železnici umrlo okoli 40 ljudi.

Ugibanja: brata naj bi izrabil ali vsaj vzgajal v skrajnem duhu "ruski Bin Laden" Doku Umarov. Na spletni strani kavkazcenter.com so te navedbe že zanikali.
Ugibanja: brata naj bi izrabil ali vsaj vzgajal v skrajnem duhu "ruski Bin Laden" Doku Umarov. Na spletni strani kavkazcenter.com so te navedbe že zanikali. FOTO: Reuters

Na povezavo z omenjenimi teroristi po mnenju mnogih kaže tudi ponudba ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pomoč v boju proti terorizmu ponudil, ko je bilo o bratih znanih precej manj informacij.

Na ta poročanja so se že odzvali uporniki na spletni strani kavkazcenter.com, ki odločno zanikajo navedbe. Vodja islamistov v Dagestanu pri tem opozarja, da se ne borijo zoper Američane, temveč so v vojni z Rusijo. Pri tem poudarja, da je njihov vodja Doku Umarov prepovedal napade na civilne tarče. Zato je vodja dagestanskih mudžahedinov pozval medije, še posebej ameriške, naj prenehajo s širjenjem ruske propagande. Ameriški vladi svetuje, če si seveda želi priti bostonskim napadom do dna, naj preučijo sodelovanje ruskih varnostnih služb v bombnem napadu.

Obiski v mošeji?

Starejši Tamerlan je umrl med prvim petkovim večjim spopadom s policijo, Džohar pa je najprej pobegnil in se skril pod ponjavo v čoln na dvorišču hiše v predmestju Watertown. Čez nekaj ur so ga našli in hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico.

Oglasil pa se je moški, ki je medijem dovolil le objavo imena Mohammed. Povedal je, da so Tamerlana pred tremi meseci vrgli iz bostonskega islamskega centra, ker je doživel napad besa, ko je bil med pridigo kot primeren zgled izpostavljen Martin Luter King. Kot pravijo priče, je vpil, da King kot nemusliman ni primeren, da se sploh govori o njem. "Govoril je s takšnim besom, takšno jezo, da je bilo vsem neprijetno," je dejal Mohammed. Imam Suhaib Webb je ocenil, da je takšen izpad vsekakor dokaz, da so bila njegova prepričanja zelo oddaljena od običajnih.

Novinarji USA Today pa so opravili pogovor z Anwarjem Kazmijem, članom uprave bostonske mošeje. Povedal je, da je bil Tamerlan le občasen obiskovalec obredov, medtem ko se je njegov brat pojavil le enkrat.

Stric bostonskih bombašev meni, da so jima "oprali možgane" in ju izkoristili.
Stric bostonskih bombašev meni, da so jima "oprali možgane" in ju izkoristili. FOTO: Reuters

Nekdo naj bi jima opral možgane

Se je pa znova oglasil stric domnevnih napadalcev Ruslan Carni, ki ju je že prej opisal kot "zgubi". Tokrat je povedal, da ga je začelo resnično skrbeti, ko je Tamerlan v telefonskem pogovoru leta 2009 dejal, da se bo namesto karieri in študiju posvetil "delu za boga". "Ko sem ga slišal, na kakšen način govori o veri, izraze, ki jih uporablja, mi je postalo jasno, da ima nekega verskega voditelja. Mislim, da sta bila samo marioneti za izvedbo nekega večjega načrta," pravi Carni, ki verjame, da je bil Tamerlan član ekstremistične verske skupine, ki naj bi mu "oprala možgane", vodil pa naj bi jo moški z armenskim naglasom.

Na drugi strani pa 19-letni Džohar ni bil goreč vernik. "Je pa zelo ljubeč brat," pravi Carni, ki meni, da je 19-letni študent postal morilec zaradi lojalnosti do starejšega brata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
27. 04. 2013 07.56
Sem absolutno proti smrtni kazni za Zoharja... Si je ne zasluzi. Namest tega naj ga raje obsodijo na trojno dosmrtno jeco (za vsako zrtev po eno), brez moznosti pogojne izpustitve.
fran4
23. 04. 2013 07.37
+2
Prevod napisanega kar je nekdo napisal 4 dni pred velikim dogodkom. Anonymous 04/15/13 (Mon) 18:42 No. 15795252 - Opozorilo: Zakoni napisani, da škodujejo ljudem - Delam za varnostno komisijo in sem ravnokar bil obveščen, da začnem priprave za propagando projekta, na katerem sem delal zadnja dva meseca, in sedaj mi je postalo jasno zakaj. - Povedal bom na kratko. - Ta dogodek (teroristični napad v Bostonu) bodo pripisali moškemu v poznih tinejdžerskih oz. zgodnjih dvajsetih letih, in bodo rekli, da je to naredil, ker je mentalno nestabilen. V njegovem domu bodo našli orožje in NRA knjigo. Potem bodo rekli, da je za eksplozijo uporabljal prah za ponovno polnjenje, in da prah za ponovno polnjenje ne bi smel več biti na razpolago za prosto prodajo javnosti. To bodo rekli zato, ker se ta prah za ponovno polnjenje in strelivo lahko uporablja za eksplozije, da mora biti število streliva, ki ga lahko ljudje kupijo v prosti prodaji omejeno in močno obdavčeno, da se lahko povrne škoda v primeru takšnih dogodkov. - Jaz osebno ne morem to razkrinkati javnosti, ker bom v tem primeru izgubil službo in verjetno tudi kazensko preganjan. Prosim, da ne dovolite tem zločincem na oblasti, ki so odgovorni za ta napad, da jo tudi tokrat odnesejo brez posledic. "Krivca" za te napade bodo našli šele ob koncu tedna, in njegova aretacija je dogovorjeno, da bi se naj zgodila v petek (19.04.2013). Ta dogodek (teroristični napad) je bil izsceniran dogodek (pod nadzorom Ameriške vlade). Ljudje, ki so bili poškodovani v v tem napadu so resnični, ampak napad je bil zrežiran. Ne dovolite (zločincem na oblasti), da nam jemljejo pravice.
Puppupapa
23. 04. 2013 08.23
+2
lolipoly
23. 04. 2013 08.30
+0
A ti res verjames temu? Ce , to bilo napisano 04.15./13 je ravno po napadu in ne 4 dni prej, in niti ni tako, kot je v resnici saj glavni krivec je 26letni , ki je uporabljal poseben lonec in zeblje , vse skupaj pa dobil idejo iz interneta, tudi njegovi sorodniki ne zanikajo dejanja, saj so slutili, da je nekaj narobe z njim, ta mlajsi brat je le hotel biti lojat bratu in ga je vse ubogal, tidi je priznal dejanje in sedaj ima ze odvetnika in vse pravice kot ameriski drzavljan.
nevseverjet
23. 04. 2013 08.38
+0
Anonymous 04/15/13 (Mon) 18:42 No. 15795252 copy paste, pa marsikaj izveš
pe?navodo
25. 04. 2013 22.20
lolipoly, nisem ti dal minusa niti plusa. sem skrbno prebral kar si napisal. Bobni napad je bil prejšni ponedeljek. Ampak pustimo to. Napisal si da je mlajši brat hotel biti lojalen starejšemu. Ta trditev je več ali manj natolcevanje. Dokazi o prijetju obeh pa kažejo da sta bila ubita ali hudo ranjena. Da nista streljala itd. Poleg vseh ostalih dokazov o nahrbtniku itd. V ZDA DEMOKRACIJI pa važi da si bedolžen do takrat dokler se ti ne dokaže !!! Tu se pa administracija in večina ljudi postavijo za exekutorje IN LINČAJO mlajšega brata, BREZ TEHTNIH DOKAZOV, BREZ OBTOŽNICE IN BREZ SODBE. To je zame tudi zelo problematična zadeva. Naj ga osumijo, ni nobenih problemov, upam da bo preživel in naj vložijo obtožnico ter naj bo sojenje odprto za javnost. Sam bom spremljal sojenje.če bo preživel.
grnac994
22. 04. 2013 22.49
+3
Najprej sožalje vsem svojcem umrlih in poškodovanim. A meni se zdijo vse tele novice pretiravanje in propaganda posebne vrste. Že več dni poslušamo samo novice o tem napadu. Ni kaj zelo huda stvar, a to je glavna novica več zaporednih dni. Umrle so 3 osebe. Na bližnjem vzhodu v napadu umre 20 oseb več 100 je ranjenih pa o tem poročajo v ostalih novicah. Vzamejo si 20-30 sekund časa in to je to. In razen svojcev in domačinov o tem napadu nihče več nič ne ve. O tem napadu se bo še nekaj let govorilo ko bo prva obletnica pa druga in tako dalje. Res ne vidim zakaj bi bila življenje 3 Američanov ali pa tudi Evropejcev toliko bolj pomembna kot življenja 20 drugih. Da ne pozabimo da ZDA izvajajo atentate na osumljene terorizma, čeprav jim ni ničesar dokazanega. Pri marsikaterem izmed teh napadov umre poleg osumljenca še nekaj drugih nedolžnih ki so v bližini ali v hiši ki jo napade brezpilotno letalo. A o tem je bolje, da se ne poroča ker bi lahko vrglo slabo luč na svetilnik demokracije. Prav tako se jim tako zelo mudi s posredovanjem v Siriji kjer se resnično dogajajo grozote. Želijo zaščititi ljudstvo. In prav bi bilo tako. A zakaj ravno v Siriji in Libiji. Zakaj ne v Zahodni Sahari ki je pod Maroško okupacijo že mnogo dlje kot pa poteka državljanska vojna v Siriji? Tudi tam so se dogajale grozote. Zakaj ne posredujejo v Darfurju? Povsod tu so vidni dvojni standardi ne le ameriške ampak celotne zahodne družbe, ki se mi zdijo roko na srce egoistični.
grnac994
22. 04. 2013 22.50
-1
Pa pozabil sem. Da ne bo pomote edina kazen ki se mi zdi primerna za napadalca je smrt. Tako v ZDA kot v Siriji kot na Norveškem.
Himself
22. 04. 2013 22.24
+4
CIA je kle zadi. Tok kamer na enem mestu. Zakaj nimamo teh kamer v Siriji, Iraku, Afganistanu ... pokažte mal kaj Amerika dela tam.
lolipoly
22. 04. 2013 22.04
-3
Ne berem vseh butastih komentajev tu, ampak eni ste res obsedeni z amerikanci in z propagando proti Ameriki. Fant ni stopil iz colna ampak je padel ven skoraj 2 metra visoko, ima rano na vratu, nihce se ni potrdil kako jo je dobil. Da so FBI krivi zato, da so starejsega zaslisevali in nic ukrepali , ko so dobili od Rusov sporocilo, naj ga preiskujejo, takih sporocil so dobili na tisoce ze od Rusov...A takrat niso nasli nic, takega , da bi ga lahko kaznovali in pred 2 leti so ga pustili pri miru...Da so mu sami podtaknili , je pa res smeha vredno...Amerika mu je dala lepo zivljenje in ga solala in vzdrzevala in njegovo druzino in v zahvalo , sedaj jim tako vraca.Leta 2011 je bil pol leta v Cecniji in Rusiji, me res zanima, kaj je pocnel tam in kdo ga je financiral, saj ni imel redne sluzbe.
aaaaaa122121
23. 04. 2013 08.39
+1
kako pa veš, če ne bereš, z čim so ljudje obsedeni, jao hehe umrem k vidim tvoje komentarje od smeha, mi polepša vsako jutro:)
aaaaaa122121
23. 04. 2013 08.40
+1
pop loli bi mogli dat nagrado za najbolj naivnega brlaca, čeprav ima kar močno konkurenco, infa, ferdo, martian,...:)
Manuel Bozic
22. 04. 2013 21.23
+7
Zanimivo je to, da ko vršijo kak pregon za pobeglim voznikom ,je vse posneto iz zraka in avtomobilov.Kje so ti posnetki ,ko bombe padajo itd.Ameriška farsa .Upam ,da se jim povrne da jih Mati Narava strese .Naj ne pozabimo da so že v štartu pobili 75 mio Indijancev in tudi za njih bo prišla sodna ura.In zanimivo, da za vsem tem stojo iste družine isti ljudje, če jim lahko tako rečemo.
binmister
22. 04. 2013 21.22
+2
Bojo ga njegovi utišali v kratkem
zaniwars
22. 04. 2013 21.15
+3
Žohar je v bolnišnici preiskovalcem napisal naj lepo pozdravijo Jankoviće v Slovenistan,....
nevseverjet
22. 04. 2013 21.12
+2
tolk huda eksplozija, na stavbah so pa vse šipe cele......... tretjerazredni holiwoodski scenarij zgleda, da režiserji/csenarist nočjo sodelovat pri teh projektih......... pa igralce bi tud lahko mal zamenjal
x123x
22. 04. 2013 21.35
+1
T_one
23. 04. 2013 08.09
google: boston false flag getoutofdebt filmski igralci ... bomba v bistvu sploh ni bila prava...
jansa-arms
22. 04. 2013 20.51
+5
nick vogt je lahko izgubil samo proteze.tipičen primer kako mediji lažejo kot pes teče.a misliji da smo mi taki butlji da ne znamo preveriti na netu?
jansa-arms
22. 04. 2013 20.56
+7
in on vojak z opranimi možgani naj bi bil priča?
Draža
22. 04. 2013 20.24
+1
Sodniku za prekrške.
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.07
+6
Delam kopije postov, ki jih brišeš, posredovano bo naprej in se pripravi na razlago.. Pozdrav.
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.03
+9
Pa kaj brišeš skidaj se v Ameriko.... Na rtv slo ne brišejo resnice....
Butalci2013
22. 04. 2013 20.05
-6
ti pa pojdi v afganistan in živi ta nče ti ne paše v civiliziranem svetu
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.17
+1
Ti se očitno imaš za zelo pametnega, razgledanega... Kar glej dalje Pink, Kardašijane, Ceco in uživaj....
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.18
Che@Guevara
22. 04. 2013 20.25
+1
Niti ne, vprašanje, če sploh ve, kdo je avtor besedila, kaj šele sporočila...
Che@Guevara
22. 04. 2013 20.02
+11
Nick Vogt, ameriški vojni veteran, ki je v Afganistanu izgubil obe nogi. V Bostonu pa nastopa kot žrtev eksplozije bombe!
Che@Guevara
22. 04. 2013 20.04
+3
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.04
+6
Je meu srečo ker mu je proteze odjebalo...... Ti majo Američane še bol za norce kot ti naši partijci.....
Bruhalnica24
22. 04. 2013 20.01
+11
V tej zgodbi popolnoma nič ne štima... Malo pogooglat za ponesrečencem na vozičku, ki mu je kao odtrgalo obe nogi.... Obe nogi je izgubil že v Avganistanu in ponovno v Bostonu... Nicholas Vogt.... Neverjetno... No pa spet izbriši, kaj je narobe z napisanim FBIjevec... Gotof si.
appollyon
22. 04. 2013 19.50
+0
To ni nič njegovi kamerati iz Boko Harama, sedaj žanjejo smrt po nigeriji! O tem se nebo nič pisalo?!?
Butalci2013
22. 04. 2013 19.43
+0
V sloveniji bi za to potrebovali dve leti. In potem bi prišel kakšen sorodnik iz murgel in bi tožil državo in postal bogat
jansa-arms
22. 04. 2013 18.32
+1
ruslan je pa hitro piskerček pristavil.
Bruhalnica24
22. 04. 2013 18.13
+6
Seveda...............Vec na Infowars.com Preden FBI cenzor na Popu delita..
zaniwars
22. 04. 2013 17.36
+1
Hahahah ,...Kaj je tisto staro bitje gor na sliki v Policijski uniformi Bik koji sedi?Un zadaj pa Močna Sekvoja?,...
Princip....1979
22. 04. 2013 17.55
+3
Ne povem vam Imena...
22. 04. 2013 18.11
+5