Tujina

Tri mesece po drami s talci kavarna Lindt odprla vrata: 'Današnji dan je opomnik, da gremo naprej'

Sydney, 20. 03. 2015 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kavarna Lindt v avstralskem Sydneyju je spet odprta za obiskovalce. Sredi lanskega decembra je radikalni islamist v kavarni zajel 18 ljudi. V drami sta umrla dva talca in napadalec. Avstralija je po napadu uvedla ostrejši nadzor priseljevanja.

Tri mesece po drami s talci je za obiskovalce vnovič odprla vrata kavarna Lindt v avstralskem Sydneyju. Simpatizer Islamske države je sredi decembra lani v njej zajel 18 ljudi, od katerih sta dva umrla. Obema so se v prenovljeni kavarni poklonili s spominskima ploščama.

Današnjega ponovnega odprtja kavarne se je udeležil tudi premier zvezne države Novi Južni Wales Mike Baird, ki se je srečal z osebjem. Med njimi je bil tudi eden od natakarjev, ki je delal na dan napada. "To je bila preizkušnja za mesto, a današnji dan je močan opomnik, da gremo naprej," je dejal Baird.

Številni Avstralci so se še pred odprtjem zbrali pred kavarno in prinašali tudi rože v spomin na žrtvi.

Kavarno so po drami s talci zaprli.
Kavarno so po drami s talci zaprli. FOTO: Reuters

Dve osebi umrli, Avstralija uvedla ostrejši nadzor priseljevanje

Iranec Man Haron Monis je v kavarno Lindt vdrl 15. decembra lani. Zajetje je bilo v središču svetovne pozornosti, po 16 urah pa se je končalo s posredovanjem policije, potem ko je Monis ustrelil vodjo kavarne, 34-letnega Torija Johnsona. Poleg njega je umrla še 38-letna Katrina Dawson, mati treh otrok, za katero je bila usodna odbita policijska krogla. Monisa so v posredovanju ubili.

Po drami s talci je Avstralija uvedla ostrejši nadzor priseljevanja. "Odkrito rečeno, ta pošast ne bi smela biti v naši skupnosti," je januarja menil Abbott. "Ne bi mu smeli dovoliti vstopa v državo. Ne bi smel biti na prostosti proti plačilu varščine. Ne bi smel imeti orožja in ne bi se smel radikalizirati," je poudaril.

Dva talca in napadalec so bili v drami ubiti.
Dva talca in napadalec so bili v drami ubiti. FOTO: Reuters

Monis, ki je v Avstraliji pridobil politični azil, je bil namreč znan radikalni islamist, ki je pogosto tudi nastopal v javnosti. Proti njemu so tekle številne preiskave, na prostosti pa je bil proti plačilu varščine. Obtožen je bil kot sostorilec pri umoru svoje nekdanje žene, v ločenem primeru pa za spolne napade na šest žensk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
21. 03. 2015 14.59
Po svetu se masovno dogajajo protesti proti islamizaciji ter islamu, samo 24ur se boji to objaviti da tudi mi nebi dobili poguma in šli na ulico ter rekli takim ne!
appollyon
21. 03. 2015 14.58
Da bi bil jaz lastnik, bi zamenjal logo s karikaturo, majkemi! In prepovedal vstop muslimanom, samo iz principa pa naj se razpočijo vsi po vrsti!
ONniON
20. 03. 2015 12.32
+5
pravilno avstralija, rad te imam
jz321
20. 03. 2015 10.13
+7
Čudno da ni zaprosil za azil v kakšni muslimanski državi, če so mu šli neverniki tako na živce.