Tujina

Hrvaški sabor sprejel arbitražni sporazum

Zagreb, 20. 11. 2009 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški sabor je z dvotretjinsko večino sprejel arbitražni sporazum o načinu reševanja spora o meji s Slovenijo. Za sporazum je glasovalo 129 poslancev, nasprotovalo pa mu je šest poslancev.

Jutarnji list je danes objavil izide raziskave, ki je pokazala, da je 56,5 odstotka anketirancev nezadovoljnih z arbitražnim sporazumom s Slovenijo. Med njimi jih je 22,8 odstotka ocenilo, da se Hrvaška nima kaj pogajati s Slovenijo. Med 44,5 odstotka anketirancev, ki so zadovoljni s sporazumom, jih je 16,8 odstotka popolnoma zadovoljnih, drugi pa so zadovoljni, ker bo Hrvaška stopila v EU, vendar menijo, da bo sporazum v škodo Hrvaški.

Hrvaški sabor je z dvotretjinsko večino sprejel arbitražni sporazum o načinu reševanja spora o meji s Slovenijo. Za sporazum je glasovalo 129 poslancev, nasprotovalo pa mu je šest poslancev. Da bo sabor sprejel sporazum, je postalo jasno, ko je podporo v današnji razpravi potrdil vodja največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović.

Dogodke v hrvaški prestolnici je prvi komentiral prvak SNS Zmago Jelinčič. Na odzive drugih še čakamo.

'Sodniki bodo izkušeni strokovnjaki za mednarodno pravo'

Današnjo razpravo o predlogu zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma s Slovenijo je odprla hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je dejala, da je Slovenija s podpisom sporazuma v Stockholmu prvič v 18 letih pogajanj sprejela določanje meje na morju in kopnem s Hrvaško na podlagi mednarodnega prava.

Kot je dodala Kosorjeva, je Hrvaška od leta 1992, ko sta Ljubljana in Zagreb začela pogajanja o meji, vedno zahtevala ureditev spora o meji na podlagi mednarodnega prava. Poudarila je še, da kriterije mednarodnega prava jasno zagotavlja 3. člen arbitražnega sporazuma.

Hrvaška premierka je še ponovila, da se Hrvaška z arbitražnim sporazumom ne bo odpovedala svojemu ozemlju, ker ne gre za sporazum o meji, temveč o arbitražnem sodišču, ki bo mejo med državama določilo na podlagi mednarodnega prava.

Ponovila je, da je za Hrvaško izjemno pomembno, da je spor o meji ločen od hrvaških pogajanj z EU, ter da bodo vsi procesi, povezani z ravnanjem arbitražnega sodišča, stekli, ko bo Hrvaška podpisala pogodbo o vstopu v EU.

Izpostavila je še, da bodo sodniki, ki bodo odločali o meji, izkušeni strokovnjaki za mednarodno pravo, ter da bo Evropska komisija seznam arbitrov sestavila na podlagi njihove strokovnosti, objektivnosti in neodvisnosti.

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters

Med drugim je dejala tudi, da sta se s slovenskim premierom Borutom Pahorjem pogovarjala o dolgovih Ljubljanske banke do hrvaških deviznih varčevalcev. "Upam, da bomo glede tega problema enako uspešni kot pri omenjenem sporazumu," je izjavila Kosorjeva.

V SDP podprli sporazum z veliko pomisleki

Uvodnim besedam Kosorjeve je sledila razprava, v kateri so sodelovali predstavniki poslanskih skupin. Predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Milanović je dejal, da bodo sporazum podprli brez kakršnega koli entuziazma in z veliko pomisleki. Dejal je, da bodo socialdemokrati sporazum verjetno podprli le zaradi tega, ker bo zagotovil nadaljevanje pogajanj Zagreba in Bruslja.

Komu ustreza beseda 'junction'?

Vodja opozicije je ocenil, da je arbitražni sporazum bolj ugoden za Slovenijo, ki se je, kot je dejal, "Hrvaški za hrbtom", dogovorila z Evropsko komisijo o uvajanju besede "junction". Kot je pojasnil, Slovenija računa, da ima z omenjenim terminom več priložnosti, da bi z arbitražo prišla do odprtega morja. Vprašal je, zakaj vladi ni uspelo v sporazum dodati tudi jamstev, da bodo arbitri strokovni, objektivni in neodvisni.

Kosorjeva je odgovorila, da prav Sloveniji ne ustreza beseda "junction", ker je Ljubljana zahtevala, naj bo v sporazumu zapisano "teritorialni stik". Po razpravi je izražala zadovoljstvo, ker je sporazum dobil potrebno večino v saboru.

Kdo je nasprotoval sporazumu?

Pred stavbo sabora je bil aretiran predsednik civilne iniciative "Morje je Kopno“ Mate Knezović. Policija ga je prijela, ko je pred stavbo prižgal svečo.

Sporazumu so v razpravi odkrito nasprotovali poslanci Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) in Istske demokratske skupščine (IDS). Na koncu sta proti sporazumu glasovala tudi dva socialdemokrata, Ivica Pančić in Ivo Josipović, ki je sicer predsedniški kandidat SDP na prihodnjih predsedniških volitvah, ter poslanec Hrvaške stranke upokojencev (HSU) Silvano Hrelja in neodvisni poslanec Dragutin Lesar.

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gonilnik
21. 11. 2009 11.09
BOLJE JE OČISTITI UŠESA KOT KOPAČKE! PAKORČEK NE ČUJE DOBRO KOSORJEVE? KOSORJEVA JE V HRVAŠKEM SABORU NA TV VSEM TRDILA, DA Z ARBITR. SPORAZUMOM NE BOJO POPUŠČALI SLOVENIJI IN DA SE NE BOJO ODPOVEDALI OZEMLJU!! A TO JE ZA PRESLIŠAT?? ČUDNO NE, DOBER SPORAZUM ZA HRV. SABOR IN ZA SLO. PARLAMENT? SLEJ KO PREJ SE BOJO VREMENA KRANJCEM RAZJASNILA, HRVAŠKA NAM ŽE DOLGO OSLE KAŽE! ARBITR. SPORAZUM SLOVENIJA 100% NE POTREBUJE( Z NOBENO VEČINO): HRV. POLITIKI ŽE DOLGO VEDO, ODKAR SO NAM PROTIPRAVNO VZELI 1/2 PIRANSKEGA ZALIVA IN DELE SLO. OZEMLJA, DA BO DOKONČNI REZULTAT ARBITRA ZARADI LJUBEGA MIRU TAK: ARBITRI BOJO KRALJEVSKO DOLOČILI VSAK POL PIRANSKEGA ZALIVA! TAKO JE DO SEDAJ HRVAŠKA ŽE PLANIRALA IN ARBITR. SPORAZUMA NE RABIMO!! BLAGOR UBOGIM NA UMU IN TISTIM, KI SEDIJO NA UŠESIH! EDINA UTEMELJENA IN UČINKOVITA REŠITEV JE: SLOVENSKA BLOKADA, OZ. NE HR. V EU, DOKLER NE VRNEJO PROTIPRAVNO VZETEGA MORJA IN DELE SLO. OZEMLJA! DRUGEGA IZHODA NI NA ODPRTO MORJE, OZIROMA V MEDNARODNE VODE! LP KAPETAN DOLGE PLOVBE MOREPLOVAC!
slosap@yahoo.de
20. 11. 2009 23.54
sej ko ne bo več rib v Jadranskem morju, bodo neumnosti ponehale...Torej kmalu
vinadap
20. 11. 2009 19.12
sbosbo - jaz imam čas,sem v penziji,ha,ha.
sbosbo
20. 11. 2009 18.59
vinadap 20.11.2009, 18:58 0 Aurinko - seveda sem Slovenec,bolj kot si misliš. Samo ti in tebi podobni ste pa prodane duše. Če pa nisi NIČ,potem se pa ne oglašaj. ma kej ceu dan si že tle?? Halo!!
vinadap
20. 11. 2009 18.58
Aurinko - seveda sem Slovenec,bolj kot si misliš. Samo ti in tebi podobni ste pa prodane duše. Če pa nisi NIČ,potem se pa ne oglašaj.
sbosbo
20. 11. 2009 18.51
vinadap 20.11.2009, 16:58 -1 noyes - zato pa tudi mi Slovenci želimo tiste meje,od kar tam že davno,davno živimo. ŽIVELA VELIKA VELIKA SLOVENIJA!!!!!!!!!!!!!
sbosbo
20. 11. 2009 18.50
vinadap 20.11.2009, 17:24 -1 noyes - kakšnimi davnimi leti ? Je zate nekaj desetletij davna leta ? Koliko si pa stara ? Navsezadnje lahko štartamo z 05.10.1954. Mislim,da bi bilo to še najbolj pravično za Slovenijo. Imam občutek,da si zelo naklonjena Hrvatom,vsaj po tvoji pisavi sodeč,ali pa si celo hrvatica,Bog vedi. AJOJ
Aurinko
20. 11. 2009 18.24
vinadap: A ti si pa Slovenec? Ja, krucefiks, ljudje božji...kakšne stersate tukej...SRAMOTA Pa ko ste sami taki silni zgodovinarji, zakaj ne bi Sloveniji priključil kar vseh držav, ki jih je obsegal Rimski imperij, najboljš!! Pa NISEM Hrvatica, NISEM komunistka, pa NISEM nič od vseh teh vaših predalčkanj!!!!!!
vinadap
20. 11. 2009 17.24
noyes - kakšnimi davnimi leti ? Je zate nekaj desetletij davna leta ? Koliko si pa stara ? Navsezadnje lahko štartamo z 05.10.1954. Mislim,da bi bilo to še najbolj pravično za Slovenijo. Imam občutek,da si zelo naklonjena Hrvatom,vsaj po tvoji pisavi sodeč,ali pa si celo hrvatica,Bog vedi.
noyes
20. 11. 2009 17.04
Klasik - primerjava s Hitlerjem je bila namenjena le temu, da ne moremo iskati meja pred davnimi leti. Odločujoče je tisto kar je danes, mogoče od osamosvojitve naprej.
vinadap
20. 11. 2009 16.58
noyes - zato pa tudi mi Slovenci želimo tiste meje,od kar tam že davno,davno živimo.
Uporabnik113189
20. 11. 2009 16.57
noyes20.11.2009, 16:44 Ne mislim kar tako udrihati po arbitraži. Ne gre mi iz glave že kar nekaj časa in moram priznati da si resnično želim dobrih arhumentov, ki bi me prepričali da je za nas prava odločitev. Pa jih je žalostno malo. Edini argument, ki je pozitiven je da bodo končno tako naši kot hrvaški politiki izgubili zelo močno orodje za zdrahe med dvema narodoma. Vsi ostali pa so za Slovenijo slabi ali vsaj komaj dobri. Mogoče kaj več v naslednjih komentarjih..Zato primerjava z iskanjem Hitlerjevih pravičnih meja nima nobene zveze in je nepoštena.
vinadap
20. 11. 2009 16.55
Osimski sporazumi so bili takrat vezani na SR Slovenijo in nikakor ne na SR Hrvaško !
noyes
20. 11. 2009 16.44
Vinadap - Mene čisto nič ne zanima kaj Hrvati pišejo... Res niti malo. Aja pa nisem vedela, da je argument to da nekoga obtožiš, da laže. No, ja... verjetno si mislil svojo etimološko razlago^_^ Če znaš brati, sem že napisala, da ti verjemem in da lepo da mi tudi kaj novega poveš. Upam samo, da bo mejni spor čim prej rešen in arbitražni sporazum se mi zdi dobra rešitev. Toliko, predno se odklopim od tu, še to ker ste vsi takšni zgodvinarji - tudi Hitler je iskal pravične meje, kjer so NEKOČ DAVNO DAVNO živeli Nemci.
vinadap
20. 11. 2009 16.42
Klasik - ja,kaj si pa drugega mislil,da so.
Uporabnik113189
20. 11. 2009 16.39
Iz tega razloga je meja na polovici Piranskega zaliva in dimnik za hrvate ključnega pomena..Jasno da je dimnik in meja sredi zaliva velika neumnost. Izhodišče bi moralo biti leto 1918, potem pa vse kazni ki sledijo za nespoštovanje sporazumov, ker so preseljevali hrvate na ozemlje Istre, kar po Londonskem memorandumu sploh ne bi smeli početi. Da o etničnega čiščenja in zgodovine NDH, za katero niso bili kaznovani sploh ne omenjam..Grehe očetov pač plačajo otroci, tako piše v neki knjigi več tisočletij stari..
Uporabnik113189
20. 11. 2009 16.32
samo5678920.11.2009, 16:13 pa še eno dodatno pojasnilo.. Hrvaška si želi mejo z Italijo iz zelo preprostega razloga, ki se jim reče Osimski sporazumi. Postali bodo namreč sporni, kdo je dedič teh sporazumov. Le zakaj bi bili hrvati dediči ali imeli neke pravice, če nimajo neposrednega stika z italijo. Stvar se potem še bolj zakomplicira, ker če nimajo s temi sporazumi kaj iskati, ker prvič nimajo stika z Italijo, drrugič pa niso vplačali niti ficka slovenci pa smo, potem je pod vprašajem Dalmacija, ki so jo dolžni plačati Sloveniji.. No, ker niso plačali niti za sporazume italijanom, je precej verjetno da ne bodo niti slovencem..Skratka goljufi na kvadrat..
vinadap
20. 11. 2009 16.22
noyes - drži se tega,kar sem spodaj napisal o zgodovini piranskega zaliva,pa bo vse v redu. Jaz,ko napišem kaj,to napišem tudi argumentirano,Hrvati pa na teh forumih argumentov nimajo,zato pa vedno čivkajo z sodišči nam,in vsem njenim sosedami.
samo56789
20. 11. 2009 16.13
Dodatno pojasnilo: S Pariško mirovno pogodbo je bilo dogovorjeno, da se del slovenskega nacionalnega ozemlja zamenja za italijanska ozemlja, ki ostanejo v Jugoslaviji. Z drugimi besedami, Jugoslavija je italijanska ozemlja v Primorju, Istri in Dalmaciji kupila s slovenskim ozemljem, ki je ostalo v Italiji ( Gorica, Tržaško ozemlje, Rezija, Benečija,.. ) Sedaj seštejete slovenske in italijanskieljudi v popisu leta 1910 in delite s celotnim popisanim prebivalstvom. Dobite delež istre in Primorja, ki bi moral pripradati slovenski državi. Sigurno so nas ....
noyes
20. 11. 2009 16.12
Vinadap - Lepo, da poznaš etimološko zgodovino besed - imen. Rada slišim še kaj novega, vem pa, da je Savudrijska vala nekaj novega.^_^ Ni pa lepo, da druge obtožuješ, da lažejo. Na žalost imam le fotokopijo zemljevida, tako da ne vem iz kje točno je. Je pa zagotovo slovenski zemljevid, saj je vse zapisno v slovenščini.