Tujina

Svojci posadke sestreljenega malezijskega letala tožijo letalsko družbo

Kuala Lumpur, 02. 06. 2016 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svojci šestih članov posadke letala družbe Malaysia Airlines, ki so ga pred skoraj dvema letoma sestrelili nad vzhodom Ukrajine, so vložili tožbo zoper letalsko družbo, ki jo krivijo za tragedijo. Medtem pa skupina avstralskih potnikov zaradi iste tragedije toži Rusijo in Putina.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters
V skladu z montrealsko konvencijo iz leta 1999 imajo svojci žrtev letalskih katastrof dve leti od dogodka čas, da vložijo tožbo zoper vpleteno letalsko družbo.

Svojci članov posadke Malaysia Airlines očitajo malomarnost in kršitev pogodbenih obvez. Po besedah Balana Nairja, odvetnika, ki zastopa družine šestih ubitih malezijskih članov posadke, gre verjetno za prvo tožbo zoper družbo zaradi sestrelitve leta 2014.

Po trditvah svojcev članov posadke je družba odgovorna za sestrelitev, ker je let MH17 izvedla nad konfliktnim območjem, kar je predstavljajo resno tveganje za škodo in smrt. Balan ni razkril, kako visoko odškodnino svojci zahtevajo, je pa povedal, da so svojci znesek, ki ga je ponudila družba, zavrnili.

To pa ni prva tožba zaradi nesreče. Nedavno so sorodniki avstralskih žrtev sestrelitve na Evropskem sodišču za človekove pravice vložili tožbo proti Rusiji in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Tožniki zahtevajo deset milijonov dolarjev odškodnine na osebo.

17. julija 2014 je boeing 777 Malaysia Airlines nad nemirnim ukrajinskim vzhodom zadela v Rusiji narejena protizračna raketa buk. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, od tega 15 članov posadke. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
02. 06. 2016 12.34
+3
Kaj še ka rniste končali z enakimi članki? Daj pišite raje že 1x o Makedoniji, hrvaški, Franciji, Belgiji, Švedski,.. kjer so protesti. Aja to imate prepovedano. Se mi smilite ko ste ovce in mislite da boste imeli kaj več s tem ko se prodate. Pa lep dan
SEJBOBOL
02. 06. 2016 12.20
+3
Tožit je potrebno vse ki o tem vedo veliko, od nikogar pa na žalost ne bote dobil svojcev nazaj ...