Tujina

Z novo aplikacijo na pomoč beguncem - namestitev lahko iščejo prek spleta

Amsterdam, 22. 09. 2015 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se Evropa sooča z eno najhujših begunskih kriz po drugi svetovni vojni, so trije mladi Nizozemci ustvarili novo spletno stran za iskalce azila, ki je podobna strani Airbnb. Cilj projekta je brezplačno poiskati imigrantom začasno namestitev.

Spletno stran so poimenovali ''Refugee hero'', ljudje pa lahko preko nje oglašujejo proste sobe, ki jih lahko ponudijo beguncem, ko pridejo v novo državo. Ustanovitelji – 23-letni Germaine Statia, 25-letni Jamal Oulel in 24-letni Ayoub Aouragh – svoj projekt primerjajo z Airbnb, ineternetno platformo, ki ponuja popotnikom širom sveta, da najamejo privatna stanovanja kamor koli gredo.

Je pa pri ''Refugee hero'' ena pomembna razlika – je brezplačen. ''Človeštvu želimo vrniti človeštvo,'' je zapisano na spletni strani. Ustanovitelji s svojim projektom ne želijo zaslužiti, zanašajo pa se na pomoč nizozemskih občin. ''Vladne institucije so samo na Nizozemskem za namestitev beguncev lani zapravile 495 milijonov evrov,'' je povedal Jamal Oulel.

Begunci na Obrežju - 8
Begunci na Obrežju - 8 FOTO: Damjan Žibert

Za razliko od Airbnb in Couchsurfing, pa lahko preko ''Refugee hero'' svoje prostore, poleg zasebnikov, ponudijo tudi druge institucije, kot so šole ali cerkve. Begunci lahko nato preko spleta pogledajo, kaj je prosto in kdo ponuja namestitev. ''Želimo, da heroji pomagajo beguncem najti novo pot v tuji deželi,'' je dejal Ayoub Aouragh.

Trojica upa, da bo projekt zrasel in bo ščasoma pokrival vse pomembne težave povezane z migracijo: od iskanja nove šole za otroke do prijave za socialno varnost in pridobitve potnega lista.

Niso pa nizozemski filantropisti pionirji pri ustvarjanju takih projektov. V začetku septembra je skupina Nemcev začela s podobno spletno stranjo, ki je povezala ljudi, ki so želeli v svoje domove sprejeti begunce s tistimi, ki so iskali namestitev. V zelo kratkem času se je na spletno stran prijavilo skoraj 800 Nemcev, preko spletne strani pa je namestitev v zasebnih domovih našlo 26 beguncev.

Ideja o pomoči beguncem preko spleta pa je dosegla tudi Francijo, kjer je organizacija za pomoč beguncem začela s projektom Calm, ki pomaga prostovoljcem, da najdejo migrante, ki potrebujejo pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3