Tujina

Švicarji zavrnili zaostritev zakona o orožju

Bern, 13. 02. 2011 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicarji so na referendumu zavrnili pobudo za zaostritev zakona o orožju. "Razorožena vojska je šibka vojska," pravijo tisti, ki takšen izid pozdravljajo, pobudniki referenduma pa: "Večina ni uvidela, da dom ni kraj za orožje".

Pištola
Pištola FOTO: Reuters

Švicarji so na današnjem referendumu zavrnili pobudo za zaostritev zakona o orožju in se torej odločili, da ohranijo dosedanjo ohlapno politiko nošenja orožja, kažejo izidi glasovanja. Potem ko so končne izide objavili v 25 od skupno 26 švicarskih kantonov, je očitno, da so novo zakonodajo zavrnili v kar 19 kantonih.

Da bi bil predlog na referendumu sprejet, bi ga morala potrditi večina volivcev in tudi večina kantonov. Nič od tega se ni zgodilo, saj je proti predlagani zakonodaji glasovalo tudi več kot 55 odstotkov vseh volivcev.

Švica ima enega najbolj liberalnih zakonov o orožju na svetu. Po nekaterih ocenah okoli osem milijonov Švicarjev hrani doma od 1,2 milijona pa do preko dveh milijonov kosov strelnega orožja različnih vrst.

Zagovorniki strožjega zakona o orožju – ti so zelo raznovrstni, od cerkve in aktivistov za pravice žensk pa do sindikatov in drugih organizacij, ki so blizu politični levici – so prepričani, da bi nov zakon pomagal zmanjšati število kaznivih dejanj in tudi število samomorov. Med drugim so zahtevali registracijo orožja, uvedbo dokazila o potrebi po orožju in sposobnosti posedovanja orožja, prepoved posebej nevarnega orožja ter – kar je bila še posebej sporna točka – prepoved hranjenja vojaškega orožja na domu.

Nasprotniki pobude, med katerimi je bila tudi sedanja vlada, so po drugi strani menili, da bi nova zakonodaja ogrozila švicarsko tradicijo in Švicarjem vzela določene pravice in svoboščine. Zavrnili so tudi trditve, da so samomori povezani z ohlapno zakonodajo o orožju.

'Razorožena vojska je šibka vojska'

Največja politična stranka v Švici, skrajno desna ljudska stranka, je izid referenduma pozdravila kot poraz pobude, da se Švicarjem odvzame njihova "ponosna strelska tradicija". "Razorožena vojska je šibka vojska. Švicarji so to spoznali. Z današnjim ne pobudi o orožju so jasno zavrnili vse, ki se zavzemajo za odpravo vojske," je še ocenila stranka.

Organizacija Stop samomoru, ki je bila med pobudniki referenduma, je po drugi strani menila, da je Švica danes izpustila priložnost, da z natančno usmerjenimi ukrepi zmanjša stopnjo samomorov. Tudi Amnesty International je objavil izjavo, v kateri je obžaloval izid, ki kaže, da "večina Švicarjev ni uvidela, da dom ni kraj za orožje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
14. 02. 2011 14.13
Pa a niso imeli podobnega predloga par mesecev nazaj v ameriki(takoj po napadu na ono kongresnico)? Zgleda da bi raadi pospravili orožje iz obotka, potem pa nas kot pohlevne ovčke vodili v klavnico.Nekaj podobnega je bilo leta 1774 v ameriki, pa takoj po katrini tudi....
Jimi1
14. 02. 2011 12.26
...Alexxsaso.... Posest orožja so skozi zgodovino prepovedovali in močno omejevali le režimi, ki so se "bali" svojih ljudi, ki so jih z tiranijo zatirali. 2(zamolčana) človekova pravica (ki jih tako vneto zagovarjate komunajzarji) je namreč prav "pravica do nošenja orožja", v ZDA ustavi obstoječa kot 2 amadma.... Ko je Hitler 1936 uspel popisati in v glavnem bodočim žrtvam pobrati orožje, je svetovni tisk to novico razglašal, kot VRHUNEC CIVILIZACIJE. Ve se kaj je nato sledilo.... Najdi si zelo znano izjavo Jeffa Cooperja o tem "kaj je orožje, in čemu je namenjeno" pa boš nehal filozofirati. Do takrat pa raje pij tablete ali šnofaj črtice in ostalim daj mir, ker ti s svojimi svoboščinami prav nič nočemo....
yarrick
14. 02. 2011 09.52
@Alexxsaso 14.02.2011, 06:58 Zakaj pa ga imajo lahko švicarji? so kaj več vredni kot mi? ali pa američani? kot je že Ca6e napisal:OROŽJE NE UBIJA, ČLOVEK PA! Imaš pištolo, nekoga ubiješ.Imaš palico, nekoga ubiješ.Imaš nož, nekoga ubiješ.Imaš roke in noge, nekoga ubiješ.A bomo sedaj prepovedali VSE s čimer lahko poškoduješ ali ubiješ človeka? najbolje da nas vse zaprejo v oblazinjene sobe potem, kajne? Sam zagovarjam posest orožja ZA samoobrambo ali športno streljanje(poleg poklicev ki so upravičeni do uporabe le tega- čeprav včasih mislim da bi morali varnostnikom pobrati strelno orožje).Če si sam tako psihično nestabilen da bi ob prvi priliki zagrabil za pištolo in ustrelil nekoga(ali sebe) še ne pomeni da smo vsi taki. Nimajo zastonj kar nekaj PREVERJANJ preden prideš do dovolilnice za posest orožja(nošnja je pa čisto razred zase).Pa še takrat nisi vsemogočen.kaj ti koristi pištola ali puška ko pa potem ne veš kaj z njo.le redna uporaba ti zagotovi da boš spoznal delovanje, primerno varnost pri upravljanju in prakso.pa slej ko prej boš spoznal da je strelno orožje res samo za primer samoobrambe(pustimo tu sedaj vojske ki si s tem zagotavljajo NADVLADo nad drugimi)..Če ne prej pa ko boš pogledal par videov ali pa šel do kakega kirurga in ga vprašal po strelnih ranah.
binglec123
14. 02. 2011 08.44
@Alexxsaso 14.02.2011, 06:58 očitno ti tudi spadaš v skupino rdečih- levih shrajnežev, ki želijo prepovedati vse... pozabil si na športnike. kaj boš rekel, da je debevec ubijalec? pa markoja in drugi vrhunski strelci oz. športi npr. biathlon? ne, saj se ne trudim, ker takšnim kot si ti je vsak izgovor dober... si si pogledal SP v poletih? kdo je bil glavni sponzor? KONGSBERG in NAMMO...
Ca6e
14. 02. 2011 07.35
Alexxsaso14.02.2011, 06:580 Orožje ne ubija, ubija človek!!! V sloveniji je veliko več umorov s sekirami in noži kot pa strelnim orožjem, pa zato ne bomo nože pa sekire prepovedal, ampak zaprl psihopate ki imajo namen ali pa so že morili!!! Švica ima čisto prav, če bi imeli v sloveniji tak zakon bi bilo dosti manj kraj, in tudi čigani bi razmišljal, preden bi storil kakšno neumnost! V večini primerih tako kot v švici je orožje samo psihološka zaščita, ki da kriminalcu misliti če se mu splača, krasti, udirati,...
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 02. 2011 06.58
breznican13.02.2011, 22:523 v sloveniji bi bilo potrebnih več civilnih strelišč in več tečajev za varno ravnanje z orožjem, ki bi ga financirala vlada. s stališča obrambe države je zelo pomembno da se ljudje ne bojijo orožja, saj samo orožje ni nevarno, nevarno je lahko samo tedaj ko ga imajo v rokah neizkušeni in prestrašeni ljudje. je pa absolutno pogoj da je posedovalec orožja psihično stabilna oseba in da ne uživa alkohola in ostalih nedovoljenih substanc. za take pa bi morala biti kazen, če stori prekršek javnega reda in miru zelo stroga. In zakaj bi ti imel orozje? Si policist? Vojak? Varnostnik? Lovec? Ce nisi nic od tega ne potrebujes orozja in tudi strelisc ne. Vsi ti, ki orozje potrebujejo varna strelisca ze imajo. Orozje ni nevarno? Kaksne pa kvasis... Orozje ima samo en namen - ubiti zivo bitje. Kakor se zgodi nesreca na cesti tako se zgodi, da tudi profi sprozi orozje po nesreci. @mjolnir ah ne primerjaj avte z orozjem. Primarni namen avta je transport ljudi. Edini namen orozja pa je ubijati.
mjolnir
13. 02. 2011 23.50
Doasti jih se ubije z avtom, pa za razliko od orožja dostikrat še druge potegne za sabo.....rešitev- preovedat avte? In ta AI naj bo tiho, itak niso za nobeno rabo!
mjolnir
13. 02. 2011 23.48
Všeč mi je filozofija te države, nevtralni smo, a NIKOMUR ne damo da nam ukazuje! Imajo večstoletno tradicijo boja za svobodo in so zdavnaj doumeli, da so razne "intervencije" in koalicije samo način da se podredi čim več držav. Podbno je z Irsko! Če bi se mi dlje časa z orožjem bojevali za svobodo, bi morda tud mi to razumeli....tako pa smo silili v NATO, in zdaj smo kanonfutr 4F klase!
mjolnir
13. 02. 2011 23.43
Ilegalne trgovine z orožjem nikoli ne bo možno zajeziti, tako da bo za barabe in zločince VEDNO rožje na voljo! Pošten državljan pa ne pozna prekupčevalcev, kanalov in je potem prepuščen na milost in nemilost raznim izmečkom....je to pravica? Ja, vem da levaki menijo da je treba nameniti enako mero pozornosti, če ne več kot poštenim ljudem, sam mi ostali nismo tako solidarni. Levaki se najbrž čutijo povezani z kriminalci, blizu so po značaju hehe
mjolnir
13. 02. 2011 23.38
"samomori povezani z orožjem"...tem norim levakom je vsak izgovor dober! Koliko jih se ubije s skokom, žtrikom, nožem, ....mislim "izbira je "bogata". Kdor je odločen da konča življenje bo to storil tako ali drugače! Za pravice žensk...hehe, še ena neumnost, za ženske je strelno orožje odlična rešitev, saj različne veščine ne vžgejo tako kot v filmih kjer ženska prebuta osem mrcin, mker je napdalec, ki je praviloma moški MOČNEJŠI. Torej ženske prav RABIJO način samobrambe ki ne predivedeva hude moči. Če jo tipš hoče posiliti in ona ga upihne, ali vsaj rani, a to ni prava bojevnica, samostojna ženska ki svojo čast in telo varuje SAMA, ne pa da rabi deca? Skratka, ta organizacija za pravice žensk dela medvedjo uslugo!!
breznican
13. 02. 2011 22.52
v sloveniji bi bilo potrebnih več civilnih strelišč in več tečajev za varno ravnanje z orožjem, ki bi ga financirala vlada. s stališča obrambe države je zelo pomembno da se ljudje ne bojijo orožja, saj samo orožje ni nevarno, nevarno je lahko samo tedaj ko ga imajo v rokah neizkušeni in prestrašeni ljudje. je pa absolutno pogoj da je posedovalec orožja psihično stabilna oseba in da ne uživa alkohola in ostalih nedovoljenih substanc. za take pa bi morala biti kazen, če stori prekršek javnega reda in miru zelo stroga.
breznican
13. 02. 2011 22.40
bolj ko je omejeno legalno posedovanje orožja , več je ileganega posedovanja, saj kdor hoče imet orožje ga bo imel al takega al drugačega. če pa pogledamo koliko je kriminalnih dejanj storjenih z legalnim orožjem in koliko z ilegalnim, pa je jasno da je bistveno večje število kaznivih dejanj z ilegalnim.
pika poka ježek
13. 02. 2011 20.20
Jimi1, tudi na Japonskem imajo popolno prepoved civilnega orožja, kar pa nikakor ne prepreči obračunov med japonskimi mafijci.
Jimi1
13. 02. 2011 19.14
Zanimiv primer... Washington D.C. ima praktično popolno prepoved kratkocevnega orožja, enako velja za dolgocevno risano, v širšem krogu izven najožjega centra pa so dovojene z hudimi omejitvami le šibrovke (pri nas kategorija D). ...Zanimivo beležijo tam eno največjih kriminalitet v ZDA z največ ubitimi z orožjem.... Ni komunistično-feministično-RKC opevane logike kaj?
Jimi1
13. 02. 2011 19.00
pijanec22.... No tam imajo pa Kubo blizu in kubansko mafijo v Miamiju...Če je torej prišlo do porasta umorov z orožjem po popolni legalizaciji jih je torej nekaj manj zaklanih, posekanih z mačeto ali zadavljenih... Pa kakšen kriminalec več zagotovo pade....
binglec123
13. 02. 2011 18.58
na tem linku se vidi, da je slovenija glede samomorov pred švico... *
pijanec22
13. 02. 2011 18.41
Na Floridi je po popolni legalizaciji nošenja orožja prišlo do porasta umorov z orožjem. Vendar v ZDA vlada druga kultura ...
pijanec22
13. 02. 2011 18.38
V Švici je pomoč pri samomoru popolnoma legalna ... zakaj bi se nekdo sploh ustrelil, če lahko legalno dobi tablete?
binglec123
13. 02. 2011 18.05
bravo švicarji! zopet so ta rdeči oz. tako nisleči želeli kontrolo nad orožjem in so izviseli. tisti, ki je nagnjen k samomoru ga bo izvedel na takšen ali način. prispevek iz new yorka kaše, da pokol lahko storiš tudi z noži... tako, da omejevanje orožja osebam, ki so zanesljive ne pride v poštev. kriminalce pa itaq ne zanima zakonodaja...
Jimi1
13. 02. 2011 17.59
Še dodatek... Samomori so navadno posledica stresa(negativni andrenalin) ki se ga odpravlja z pozitivnim andrenalinom-norandrenalin. Streljanje v tarče, konserve, (nekateri trdijo da tudi lov?) tako zelo dobro znižujejo posledice stresa in z njim povezanih psihosomatskih bolezni in samomorov !