Tujina

Švicarji zavrnili uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, proti kar 76,9 odstotka volivcev

Bern, 05. 06. 2016 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicarski volivci so na referendumu z veliko večino zavrnili predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. V skladu s pobudo bi sicer vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno - ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Bern
Bern FOTO: Thinkstock

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Končni izidi kažejo, da je proti glasovalo 76,9 odstotka udeležencev referenduma, za pa 23,1 odstotka. Udeležilo se ga je 46,9 odstotka volivcev, kar je običajna referendumska udeležba

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen izid je "mnogo večji od pričakovanega", je že po objavi ocene javnomnenjskega inštituta Gfs.bern uro po zaprtju volišč, ki je napovedal 78-odstotno zavrnitev referenduma, povedal eden od pobudnikov Daniel Häni. "Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni," je dodal.

Tako naj bi sorodna nemška iniciativa že prihodnji teden v Berlinu predstavila podoben predlog za Nemčijo. Švica je sicer prva država na svetu, ki je na referendumu odločala o tem vprašanju.

švicarski franki
švicarski franki FOTO: Thinkstock

V skladu s švicarsko referendumsko pobudo za univerzalni temeljni dohodek, katere zavrnitev so napovedovale že javnomnenjske raziskave, bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno – ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Pomemben razlog za zavrnitev te pobude so bili po besedah vodje inštituta Gfs.bern Clauda Longchampa številne nejasnosti in pomisleki glede možnosti financiranja univerzalnega temeljnega dohodka. Po trditvah nasprotnikov predloga bi morala država v ta namen pridobiti dodatnih 150 milijard frankov letno, kar bi bilo mogoče le z zvišanjem davkov.

Sprejeli revizijo azilne zakonodaje

Švicarski volivci so danes glasovali tudi o reviziji azilne zakonodaje, s katero naj bi pospešili azilne postopke. Končni izidi kažejo, da so ta predlog sprejeli s 66,8 odstotka podpore.

Večina azilnih postopkov naj bi se v skladu s prenovljenim azilnim zakonom odvijala v novih zveznih centrih, kjer naj bi vsi pristojni usklajevali svoje delo. S tem naj bi postopki stekli hitreje, hkrati pa bi odvrnili tiste migrante, pri katerih ni razlogov za mednarodno zaščito oz. ki imajo predvsem gospodarske motive.

Prenovi azilne zakonodaje je nasprotovala predvsem proti tujcem nastrojena nacionalistična Švicarska ljudska stranka (SVP), ki meni, da bo to le še okrepilo t. i. kulturo dobrodošlice v Švici. Stranko, ki se je sicer odpovedala kampanji za lasten referendum o tem vprašanju, še posebej moti brezplačna pravna pomoč za prosilce za azil, pa tudi predvidena možnost razlastitve občin in zasebnikov za postavitev zveznih centrov.

Podprli posodobitev zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo

Švicarji so danes s 62,4 odstotka podpore soglašali tudi s posodobitvijo zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, s čimer so staršem v določenih primerih omogočili predhodno diagnosticiranje zarodkov.

S 67,6 odstotka proti pa so švicarski volivci zavrnili pobudo, da se državna storitvena podjetja, kot so železnice, pošta ali telekomunikacijski ponudnik Swisscom, zakonsko obvežejo, da ne smejo stremeti k dobičku, temveč morajo prihodke vlagati v izboljšave. Prav tako so večinsko, s 70,8 odstotka glasov, zavrnili predlog za nov način financiranja gradnje cest.

Izidi referendumov so v Švici zavezujoči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
06. 06. 2016 17.01
+3
Norveška ena najbogatejših držav sveta, zelo bogata z nafto in naravnimi viri ne razmišlja o uvedbi UTD , ker ima norveška enega najnižjih deležev revščine v evropi in širom sveta, na norveškem je pod pragom revščine po zadnjih podatkih živelo 10,9 % prebivalcev , bogati švici pa 13,8 %, norveška ima enega najbolj radodarnih porodniških dopustov in ostalih delavskih dopustov , v švici je samo 2 tedna
Metulj?ica1304
06. 06. 2016 16.46
+1
UTD bi v času negotovega trga dela vsakomur zagotovil konstantno finančno podporo. S tem bi se prihranilo pri stroških administracije socialnega varstva, ki je tako ali tako neučinkovito, zvišala bi se kakovost življenja. Ideja o tem ni nova, o taki rešitvi, ki bi končala revščino je govoril že Marthin Luther King. A na žalost današnji kapitalistični svet še ni dozorel za to.
deathbite
08. 06. 2016 12.51
+1
Ok. Razumem, da je treba pomagati nesposobnim za delo in tistim, ki so delo izgubili. Tudi z otroškimi dodatki se strinjam. Ne strinjam pa se z delitvijo denarja "kar tako, vse povprek", ker se ne strinjam s tem, da nekateri celo življenje lenuharijo in živijo na tuj račun, denarja pa bodo dobili toliko ali več, kot ima upokojena delavka Mure penzije!
scipio
06. 06. 2016 16.44
-2
vprašanje kako čez leto ali dve psihološko preneseš državno miloščino, tudi če znaša 2500 CHF vsak mesec, živeč v okolju, kjer v izložbah gledaš razne Rolexe po 25.000 CHF, na križiščih dnevno srečuješ nerde v Ferrarijih, kruh in brezokusna jabolka pa prek ulice v Migrosu kupuješ po 5 CHF za kg, lahko tudi za 1/2kg. Postaneš samo še pasivni element v denarnem krogotoku, oseba, ki s potrošnjo prispeva k ohranjanju proizvodnje in trgovanja in investiranje, od dejanske dodane vrednosti dobrin, ki se pri tem ustvarjajo in od prave kvalitete življenja ter ustvarjalnosti pa si povsem odrezan.
eosss.slo
06. 06. 2016 16.08
+2
Ah seveda so Švicarji zavrnili UTD, jim gre predobro, računajte da je v Švici najnižji otroški dodatek najmanj 200 CHF (166 EUR) na otroka, štipendija oz. dodatek za poklicno usposabljanje mora znašati vsaj 250 CHF (208 EUR) na otroka, s tem da kantoni lahko določijo tudi višje zneske (in marsikje jih)... kje pa so še potem vsi ostali socialni transferji... in po uvedbi UTD vsega tega ne bi bilo več... če bi bili v Švici tako na psu, kot smo v Sloveniji, potem bi bil UTD sprejet vsaj s 95% glasov...
msquare
06. 06. 2016 16.12
pa pokojnine ima verjetno večina višje , kot bi jo imeli po UTDB jaz vidim v tem največji problem zakaj ni bilo sprejeto
ONniON
06. 06. 2016 17.02
+0
švica je tudi ena najdražjih držav sveta tako da če imaš manj kot 2.000 eur na mesec si revež in teh tam ni tako malo
Principat
06. 06. 2016 14.38
+1
z uvedbo UTDB se morate vprašati , KAJ vse ZGUBITE v tistem primeru ,, o tem ni nihče nič povedal , veliko preveliko in nastane vsesplošen kaos in odgovornost do ljudi je pokopana , pa pište kar hočete , drugo plat moraš jemati bolj resno kot na prvi pogled to izgleda
msquare
06. 06. 2016 14.22
-1
UTDB bi morali dobivat samo polnoletni državljani Slovenije, ki se več redno ne šolajo vsak poročen par z otrokom in z istim stalnim bivališčem pa še dodatnih 100€ saj jih preveč samo izkorišča pravice ker bi naj vzgajali otroke sami v bistvu jih pa par skupaj in 500€ na mesec utdb plis 100€ na otroka mislim, da bi šlo skozi, glede tega da bi se lenuhe podpiralo a se jih nena zdaj tudi s socialnimi prispevki nadomestili itd. kdo bi htoo več bi delal kdo pa je socialni šibek pa bi dobil denar za preživetje ne pa zdaj ko po 250€ dobivajo
ROMELS
06. 06. 2016 13.05
+2
V rogu se je že začelo.spet bodo srbi krivi, kot za začetek 1. sv. vojne.
Rocky16
07. 06. 2016 08.52
User1063544
06. 06. 2016 11.50
+3
UTD: Bi bila najbolj prvična oblika dohodka in bi dajala VSEM enake pravice. Malo ste v zmoti če vi mislite da je 2500Frankov v Švici dosti denarja. To bi bilo ravno dovolj da bi strokošvno prišel skozi mesec. Če pa bi želel kakšno hišo, lepši avto več zemlje itd... torej nasploh ustvarit dobro prihodnost zase in za svoje otroke pa greš lepo na šiht in se trgaš kot se sedaj trgaš. No ja razlika je ta, da danes ti državi tiščiš TUD v obliki 50% tvoje energije, truda ki tiga odžre država v obliki davka in prispevka itd... Ljudje ste preveč egoistični da bi dojeli za kaj se v resnici gre... To ni motivacija lenobe ampak pravica do preživetja, če pa bi želel v življenju napredovati, pa idi delat in si zasluži dodatno nagrado. Naslednja faza tega sistema bi bil Kontribucionizem, kjer bi po metodi kaosa prišlo do spontane samoorganizacije v brezdenarno družbo. Kar je edini in pravilni razvoj neke civilizacije če ta misli na dolgi rok preživeti. Švicarji so imeli edinstveno priložnost za korak naprej vendar so apetiti posameznikov še vedno preveliki... Nihče vam ni in ne bo rekel, da je za za povprečnega Švicarja UTD v bistvu odrekanje večjega zneska ki ga zdaj dobivajo preko drugih transferjev... Torej EGO je zmagal nad EMPATIJO.
Uporabnik113189
06. 06. 2016 12.06
+1
Predlagam preprost poskus. Bankovec za 100EUR nalepi na oglasno desko. Če ga teden dni ne bo nihče ukradel, smo zreli za UTD. V nasprotnem primeru pač nismo.
User1063544
06. 06. 2016 12.14
+2
Ne razumem kaj ima to veze z UTD-jem. Kaj bi teh 100€ po tvojem mnenju dokazalo? A misliš da če bi družba imela UTD, da ne bi bilo kriminala, zlorab, lakote in vojn??? Napisal sem da bi: "UTD bila najbolj pravična oblika dohodka" V tem trenutku je pohlep edino gonilo ki vzdržuje t.i gospodarsko rast in nič drugega. Globalno smo tako globoko v dre** da za nami še 5 generacij ne bo prišlo ven. Življenje nam diktirajo banke ki štancajo denar iz čistega lufta, in za to zahtevajo obresti. Či bi narod pokazal voljo in pripravljenost bi to bil prvi in pravi ukrep do svobodne družbe ne pa da se zdaj obdajamo z aferami in obtožbami kdo je koga kaj kdaj zaradi česa...., če pa komu kaj ne paše pa vojna.. in med tem izgine kakšen miljonček tu ali tam...
Uporabnik113189
06. 06. 2016 12.31
+2
Zato ker ta denar NI TVOJ. Ko bomo vsi pošteni in se sprijaznili s tem kar imamo oziroma ustvarimo, potem bomo lahko živeli eden z drugim. Torej tega denarja se ne bo dotaknil. Vse dokler pa bo samo eden kradel od drugih, toliko časa nima smisla govoriti o pošteni družbi, morali ter delitvi nekega "skupnega" denarja brez pravih meril. Vsi ki bodo ustvarili viške bodo pobegnili tja, kjer jih bodo lahko obdržali za sebe. Torej iz Švice ven v primeru UTD. Ostali bodo sami takšni, ki niso sposobni ustvarjati za sebe, rezultat pa je predvidljiv.
User1063544
06. 06. 2016 13.14
+2
Eno vprašanje.. ZAKAJ NISMO VSI POŠTENI? Kaj je bil motiv absolutno prvega kriminalnega dejanja? Pomanjkanje ali faušija? Ni problem nasiti lačnega, problem je nasiti apetit bogatega. Ker pa ti ljudje držijo v rokah celotni finančni sistem, je potrebno enostavno skratit krila. Tudi teh tvojih 100€ nima kritja in je enostaven kos papirja brez vrednosti ki pa zate vseeno pomeni ah in sploh. Itak da bi se družba kot takšna mogla spremeniti nasploh pa v smislu po zmanjšanju egoističnih motivov in bogatenju. Pa če sva že dva, zakaj misliš da nas nebi bilo trije, štirje itd??? Vsi bi imeli debele riti, manj delali in kritizirali tiste ki nič ne delajo... Kaj pa tisti ki se trgajo do svoje smrti????
Uporabnik113189
06. 06. 2016 14.10
+0
ZAKAJ NISMO VSI POŠTENI? Odgovoriti je preprosto, to stanje izvesti v vsakdanjik pa izredno težko. Vse je stvar vzgoje. Ali drugače, vse je v glavi. Starši in učitelji, v isti državi lahko to uresničijo v 50-60 letih. To smo skorajda imeli, naša vas je imela vsa vrata odprta podnevi in ponoči, tatvine ni bilo leta dolgo. Medsebojna pomoč pa samoumevna kljub slabemu standardu. Danes smo vsi izza ograje, dvakrat zaklenjeni z alarmom, pa ni dovolj. Pomoč pa lahko kar pozabiš, če bi ležal na cesti bi mnogi šli mimo. Težava je odprta meja. Migrantom ne pride na misel, da bi se držali naših pravil. Celo obratno, zanje smo ovce za striženje ( ker pri njih je stanje stokrat hujše) , potem pa s plenom odidejo. Domačini smo se držali pravil in postali revnejši, prišleki so danes bogati, prišli so pa s pvc vrečko. Jasno je kako so do tega prišli, le dokazov za sodišče ni. Imamo pač pravno državo, vse moramo dokazati, kriminalci so nad to "demokracijo" navdušeni. Na vasi je bil dokaz že to, da si bil včeraj reven, danes pa imaš polne žepe, sosed pa prazno denarnico. In ker ni ustrezne in takojšnje kazni, se to širi. Vse dokler bo takšna demokracija in pravna država ne bo bolje. Rešitev ni v policiji, alarmih, zaporih. Poštena družba temelji na vzgoji in demokracije se ne moreš naučiti s streljanjem v stanovalce ali gradnjo zaporov. Neumno pa je tudi vzgajati svoje otroke za ovce, ki jih bodo prišleki ostrigli. Skratka da bi uspeli z UTD, se morajo krepko spremeniti odnosi med ljudmi, zavest. To pa je neizvedljivo v eni sami državi, če je ta odprta kot avtobusna postaja..Izolacija pa ni rešitev..Skratka utopija.
sbštajerec
06. 06. 2016 11.43
+2
Dajte no UTD je na nak način racionalizacija zaposlenih ki vsak mesec delajo eneko "Delijo denar". V resnici pa v družbi ni izvedljiv ker je preveč neznank. Ampak če boste odpustili nekaj 10.000 JU na ta račun in jim boste dali UTD potem niste naredili nič. UTB je da vsak dobi nap 200 € razliko pa do dela v službi kjerkoli! Ne pa kot FURS ki ima vse programe pa avtomatsko zajemanje podatkov in zmeraj več namesto manj zaposlenih. Vse ostalo je megla! Bi ba prišli romi in albanci vredi skozi ker imajo kup otročaji ki pa vsak prinese kar nekaj denarja v družinki proračun.S tem pa bi še lažje in hitreje svojo nar. identiteo povečevali izven meja svoje države.
ROMELS
06. 06. 2016 11.36
-2
nekaj podobnega kot so si zamišljali socializem, le da bi bil ta socializem brez denarja.
Kollerik
06. 06. 2016 17.14
vera21
06. 06. 2016 10.45
+2
Spremembe v prihodnosti (ko se bomo pripravljeni spremeniti nam bo bolje) Rollin Olson: Povejte kaj o spremembah, ki jih vidite pred nami in kako bo do njih prišlo? Benjamin Creme: Imeli bomo novo tehnologijo, tako imenovano ‘tehnologijo svetlobe’. Začeli bomo uporabljati svetlobo neposredno s sonca. Vse oblike energije, ki jih uporabljamo danes, bodo zastarele. Nova energija bo zadovoljevala vse energetske potrebe človeštva in seveda ne bo mogla biti v domeni posameznikov ali skupin. Ta energija je povsod, je vsem na voljo in to v neomejenih količinah. Uporabljali jo bodo tudi v medicini v zvezi z bolj razvitimi vidiki genskega inženiringa, s katerim se človeštvo že ukvarja. Tako bo mogoče na novo ustvariti cele organe. Namesto da bi vam presadili srce, jetra ali ledvice, boste preprosto za nekaj ur odšli na kliniko, kjer vam bodo s tehniko genskega inženiringa in tehnologijo svetlobe brez operacije vgradili nov organ. Ne vem kolikokrat, morda enkrat ali dvakrat v življenju. Promet bo postal na videz nepremičen, tako tih in brez tresljajev, da bo utrujenost izginila in bomo lahko dolgo potovali, ne da bi bili utrujeni. Prihaja tudi čas, ko se bomo ljudje z mislijo, tako kot zdaj to delajo mojstri, premestili kamorkoli na svetu. Če boste torej hoteli iti v Avstralijo, si boste sebe zamislili tam in nato spet tu. R. O.: Ali moramo kaj storiti, da bi si to zaslužili? B. C.: Postati moramo spodobni ljudje in spoznati, da smo eno, bratje in sestre enega človeštva in da zato hrana, surovine, energija, znanost, tehnologija, vzgojno-izobraževalni sistemi in zdravstvena nega sveta pripadajo vsem in jih je potrebno po svetu na novo in bolj enakopravno razdeliti, tako da bomo ustvarili realnost enega človeštva in bratstvo med ljudmi. Na ta način bomo ustvarili prave razmere, da si bomo zaslužili vse te tehnološke dosežke. (v knjigi - Nauk večne modrosti - dostopna na s letu)
Uporabnik113189
06. 06. 2016 11.33
+1
Kaj bo nekoč v daljni prihodnosti nimam pojma. Vem pa nekaj zagotovo. Do takrat bo potrebno PREŽIVETI. Preživetje pa je stvar vsakega dne, ur, meseca. Na primer, če vas pustim nekaj dni brez vode, ste preteklost. Vidimo kakšen je današnji svet, brez milosti, množice mrtvih v sredozemlju, cela Afrika v vojaških diktaturah, kjer je življenje dobrina ki ne pomeni ničesar. Kemija se uporablja brez milosti, rojevajo se ljudje polni napak in težav kot posledica. Slovenci lahko postanemo družba prihodnosti - spodobni ljudje ( z vsem ostalim človeštvom) samo če bomo notranje trdni in odporni, se ne bomo pustili nadvladati tudi za ceno skrajne revščine. In do takrat preživeli. Sicer bomo žalostno izginili iz zgodovine tega sveta preživel pa bo nekdo drug
Uporabnik113189
06. 06. 2016 09.15
-1
UTD kako zanimiv izziv. Švicarji so se odločili pravilno. Mnogo preveč je neznank. Preprosto nesprejemljivo je brez vsakega nadzora postaviti na pladenj kup denarja in ga deliti po nekem avtomatizmu. Danes je nad tem denarjem nadzor, so socialne službe, za pokojnine posebna zakonodaja itd..UTD je v bistvu revolucija in to v temeljih. Za revolucije pa vemo kako se dogaja. Vsaj polovica prebivalcev to plača s svojo glavo ali vsaj s krvjo, druga polovica pa se valja v obilju..Sredi Evrope, ki je izjemno različna, kjer so v vsakdanjem življenju pa še vedno sužnjelastniška razmerja, mafija, kriminal, se izgubi na tisoče otrok v neznano, si nekdo zamišlja otok, kjer bi bilo vse drugače..Ne trdim da spremembe niso potrebne in nujne. Vsekakor so, ker razvoj strojev je izjemen, vemo pa po Marxu, da ko se spremenijo sredstva se spreminjajo odnosi. Njegova dognanja še vedno držijo, kot zakoni fizike. Ne moreš v komunizem z motiko, za roboti pa že mogoče. Srednji vek posestniki in tlačani, kapitalizem delavski razred in kapitalisti, imperializem mogočne korporacije in revne množice brez dela in cilja v življenju. Želje pobesnelih imperialistov so, da bi zrušili državne meje ( zbrisali države v bistvu in bi nastale nekakšne ohlapne zveze, kjer je nacionalno vprašanje sovražnik številka ena) , kjer bi korporacije poslovale brez ovir, države ki bi se upirale okupaciji korporacij pa bi lahko iztožili za škodo..To piše v predlogih TTIP in drugih sporazumih ki nam jih vsiljujejo bogataši. Vsekakor je trend k zmanjševanju državne birokracije, kamor spada tudi sociala, pokojnine, zdravstveni sistemi, vojske, policije javna uprava. Kot sem poslušal eno od udeleženk referenduma je imela še kako utemeljen pomislek. Če bi vsi počeli kar bi se jim zahotelo ( lenarili, študirali,pisali knjige, ustvarjali umetnost) ker bi imeli zagotovljene mesečne dohodke, brez ekonomske prisile s strani realnega življenja ( poglejmo okrog sebe množice migrantov, ki so realna sila, ki se bori za svoje preživetje) potem je takšna družba obsojena na uničenje. Skratka, zamisel je utopična.
StašaLoko
06. 06. 2016 09.23
+2
Zamisel je popolnoma realna ter pravična. V Sloveniji bi bilo potrebno zraven UTD ja še delat , če bi želeli normalno preživet. Stvar bi bila pravičan ne kot danes ko če imaš otroke in ne delaš imaš skoraj enako kot tisti ki dela za minimalca. v Tem je problem
Uporabnik113189
06. 06. 2016 09.29
+2
V tem okolju v katerem živimo danes je nacionalno vprašanje najpomembnejše. Slovenci se moramo združiti na vsaj eni točki in to je narod ter jezik. Za religijo že vemo, da je opij za ljudstvo in da gore premika. Svoje čase so hoteli imeti oblast kristjani, danes se k nam selijo novi oblasti željni verniki, muslimani, ki pa v svojem bistvu niso naše gore list. Priznati moramo, da so v svojem etničnem čiščenju uspešni. Množice, ki danes umirajo na bližnjem vzhodu so večinoma druge vere kot muslimanske in to je neizpodbitno dejstvo. Umirajo pa v tisočih. Poznamo primer, Kosovo s svojo rodnostjo, Bosna, kjer ne bo miru nikoli in ne napredka, Pakistan, kjer ima en sam sto in več otrok, vse pa hoče v EU z njihovo miselnostjo in religijo, ker tam živeti ni mogoče. Je to napredek? Kaj bomo storili? Začeli vračati z istim sredstvom, etničnim čiščenjem njihovih vernikov? Za kapital so državne meje ovira, nacionalno vprašanje nesmisel, multikultura rešitev, ker briše meje..V trenutku ko bo Slovenija multikulturna bo obstoj naše države ( ki je nastala na nacionalnih temeljih) brez smisla in razloga, torej se jo lahko ukine..V naravi pač ni tako. Nacije niso nastale v naravi v tisočletjih razvoja kar tako. Gre za ljudstva enake kulture, mišljenja, jezika in kar je najpomembneje, komunikacija poteka na več ravneh, ne samo po jeziku in pisavi. Obstaja tudi neverbalna precej pestrih oblik, mogoče tudi miselna. Mnoge kulture se med seboj razumejo brez besed, samo pogledajo se in že vedo kaj jim je storiti. Pritisk na našo SLOVENSKO kulturo pa je danes najhujši, celo predsednik poskuša nacionalno vprašanje pomesti pod preprogo..
Uporabnik113189
06. 06. 2016 09.39
+1
stašaustašar, verjetno si eden izmed tistih, ki je bil tudi za ukinitev nadzora nad našim bančnim sistemom, da so nas lahko okradli do golega, odpeljali ves kapital v tujino in našo državo pripeljali v velikanski dolg.
StašaLoko
06. 06. 2016 09.40
+3
V tem se z tabo strinjam. In ker je v Sloveniji problem nataliteta natalitete pa ni ker se mladi bojijo imeti otroke saj nimajo nobene sigurnosti glede dohodkov bi bila uvedba UTD tudi z tega vidika dobra. Da pa bi ohranili našo kulturo bi lahko pravico do UTD omejili zgolj na državljane Slovenije. Migracisko politiko pa bi močno zaostrili in z tem odvrnili prišleke drugih kultur.
vera21
06. 06. 2016 08.56
+5
Zakaj Slovenci ne verjamemo v referendume? Odpiralni časa prodajaln ob nedeljah - referendum iz leta 2003. Volja ljudi je bila, da bi bile trgovine zaprte! V Avstriji so trgovine v nedeljah zaprte pa zaradi tega ni noben "podhranjen"! Kdaj nam bo država prisluhnila?
StašaLoko
06. 06. 2016 08.30
+2
Če se malo poigram z številkami.. Na straneh vlade republike Slovenije piše da država nameni 4.293 za pokojnine 2.604 pa za socijalno varnost. Ostale postavke so še 2.342 za zdravstvo in 2.160 za šolstvo. potem je miljarda za poplačilo dolga ter drugo gospodarstvo obramba varnost. No uporabimo samo postavko za poklojnine ter socijalo skupaj nanese 7 miljard no malce manj. Če torej ukinemo pokojnine in vse socijalne transferije ter teh 7 miljard razdelimo med dva miljona ljudi znese mesečno na vsakega 290€ Ostane nam enako šolstvo ter enako zdravstvo. Torej sedaj je pa stvar presoje ali si to želimo ter predusem ali bi upokojenci pristali na univerzalno pokojnino za vse enako.
dostojevski II
06. 06. 2016 10.48
+5
Primer upokojenca. Izračunaj koliko stane najemnima za garsonjero ali enosobno stanovanje v LJ. Plus položnice 150 EUR. Pa hrana, obleka, obutev... Najmanj 600 EUR mesečno potrebuje upokojenec, ki živi sam v najemniškem stanovanju - garsonjeri v LJ. Zato upokojenci ne bi nikoli pristali na UTD v višini 290 EUR, ki naj bi 'nadomestil' pokojnino.
relos
06. 06. 2016 08.23
+0
večina jih ima, ali si obeta višjo penzijo, zato so zavrnili...
kolbek460
05. 06. 2016 21.49
-2
Obstaja tud Švica na balkanu ,ki bi tak referendum uspel z 85,9% samo tu je razlika ,,,A ne Petrle ,janša und kampanija ,,,
+15
Ja. Leta 91 ste se vsedli in začeli krast ter rekli: Dajmo sedaj počakat da nam bedaki naredijo Švico.
puspan
06. 06. 2016 08.08
+3
kolbek in med tistimi 85,9% bi bil najbrž tudi ti, kajne?
Nightyfly
05. 06. 2016 21.46
+7
BilderbergGroupORIGINAL 05.06.2016 20:18:23 -1 4 5 Eni in drugi dobesedno niste vredni truda. Tista o metanju biserov prašičem še kako velja!****************ne vem kdo ste , toda o Svici nimate pojma . pa se o cem . Veste koliko tehta en kolut Emmenthalerja ? Ko se boste pozanimal ,poglejte se kako se nosi , in od kje so startali kmetje , da so ta kolut prinesli na plac ,ali v oddajni punkt ,kjer je dobil placilo (ali blago) ,pa poglejte se ,kaksno pot je moral kmet prehoditi , da o pogojih ne govorim .Vec ali manj se je tako gradila Svica 700 et cetera let . .Zaradi zaupanja v te ljudi je vecina premozne gospode in ostalih hranila ali plemenitila premozenja in denar . Zato je tudi zaupanja vredna dezela . Ni pa idealna . Vsakdo ne zdrzi takega nacina zivljenja . Ce primerjam Slovenijo iz 60 , 70 in 80 -let , je bila to kvazi realna Svica - sicer v malem , ne tako bogata , toda za vsakega cloveka prijazna dezela . Zato ne razumem , kako lahko nekdo blati Slovenijo .
-4
Kollerik
06. 06. 2016 10.55
+2
Nightyfly
05. 06. 2016 21.32
+5
korintos23 05.06.2016 20:30:01 3 3 Dva siromačeka na portalu hvalita Švico živita pa v Sloveniji, a jima je preveč Victory špilo?************************************** hehehe , zivio korintos . Zal nisem bral spodaj , bom verjetno kasneje ,ce bo cas , lahko recem samo , da se res veliko stvari sveti ,ni pa vse zlato . In dobro je , hvala bogecu ,bi rekli oni ,ki mu verjamejo , da je bila odlocitev tu taka kot je in tale ´´socialni´´ davek ni uspel . Resnici na ljubo se je to vedelo ze dolgo nazaj in danes samo potrdilo voljo na papirju . Si predstavljas kaj vse bi prihrumelo gor ? Celo Kosovo in Albanija ,pa se Romunija zraven . Denar je ,vec ali manj , ampak dajmo no ,malo treznosti ne skodi . Lepo da dobis se par tisoc zraven place , se kar nabere , toda se spremenijo marsikatere druge stvari . Prevec neznank .Svicar , hribovc pa tud ne buta z glavo vnemar a ne ? Upam , da bodo tudi ljudje v Sloveniji , vsaj nekateri zaceli misliti res s svojo butico . Lepo bodi , Slovenija je se vedno biser , ljudje pa naj nanj pazijo in ga glanzajo ,ne pa pljuvajo po njem ,njej .! Pa se to - delat , delat , delat naj gredo in iz nje naredijo Svico , ce jo ze zelijo imeti . Bodi dobro.
pingvinislo5
05. 06. 2016 21.26
+10
zato pa so švica.
BitterMan
05. 06. 2016 21.21
+15
Svašta- Greš v švico in je vsak drug balkanec ali pa kakšen drug ekonomski migrant. To bi se jim smejalo, če bi tole ratalo.