Tujina

Švicarji še naprej za ''samomorilski turizem''

Zürich, 15. 05. 2011 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Volivci v Zürichu so se na lokalnem referendumu odločili, da ne podprejo predloga, po katerem bi bila odslej prepovedana pomoč pri samomoru oziroma asistenca pri smrti tujcem, ki v Švico pripotujejo z željo umreti.

Poslopje v bližini Züricha, ki je v lasti organizacije Dignitas, kjer osebam z neozdravljivo boleznijo ponujajo pomoč pri samomoru.
Poslopje v bližini Züricha, ki je v lasti organizacije Dignitas, kjer osebam z neozdravljivo boleznijo ponujajo pomoč pri samomoru. FOTO: Reuters

Na lokalnem referendumu v Zürichu so volivci zavrnili predlog zakona, ki bi tujcem z neozdravljivo onemogočal v Švici poiskati pomoč pri samomoru.

Samo 15,5 odstotka volivcev je podprlo prepoved pomoči pri samomoru, medtem ko je skoraj 22 odstotkov podprlo prepoved ''samomorilskega turizma'', so pokazali končni rezultati.

Mnogi tujci z neozdravljivo boleznijo, posebej iz Nemčije, Francije in Velike Britanija, potujejo v Švico z namenom, da si tam poiščejo pomoč pri samomoru. Pri tem jim je v pomoč švicarska zakonodaja, ki je, kar se ti tiče samomora, med najbolj liberalnimi na svetu.

Največja in najstarejša švicarska organizacija, ki se bori za pravico do dostojne smrti, je sicer organizacija Exit. Na fotografiji njen predsednik Hans Wehrli.
Največja in najstarejša švicarska organizacija, ki se bori za pravico do dostojne smrti, je sicer organizacija Exit. Na fotografiji njen predsednik Hans Wehrli. FOTO: Reuters

A rastoče število tujcev, ki želijo svoje življenje končati v Švici, in študija, ki je dokazovala, da vedno več ljudi, ki iščejo pomoč pri samomoru, pravzaprav ni neozdravljivo bolnih, sta v Švici sprožila razvneto debato. Švicarska vlada je ob tem dejala, da išče način za spremembo zakona o pomoči pri samomoru, ki bi zagotavljal, da se ta zakon uporablja izključno kot zadnja možnost pri neozdravljivih boleznih, in ki bi omejil ''samomorilski turizem''.

Skupina Exit, ki se zavzema za pravico do smrti, je v sodelovanju s züriškimi tožilci pripravila smernice za pomoč pri samomoru, za katere v Exitu upajo, da bodo postale podlaga za zakonodajo na nacionalni ravni.

Švicarska Evangeličanska ljudska stranka, ki je podpirala omenjeni prepovedi, je po objavi izidov dejala, da jih obžaluje, a da je zadovoljna, da je referendum sprožil javno razpravo. ''Sedaj moramo zagotoviti, da se pomoč pri samomoru ne raztegne čez vse razumne mere, pa tudi to, da bo samomorilski turizem tujcev kritično nadzorovan,'' so zapisali v izjavi.

Tujci niso izrecno izvzeti iz švicarskega zakona, a se mora švicarski zdravnik, ki predpiše smrtonosni anestetik, v določenem časovnem obdobju dvakrat srečati z osebo, ki si želi umreti, da se prepriča o njenih željah in trdnosti njene odločitve.

V Švici je pomoč pri samomoru dovoljena od leta 1994 pod pogojem, da te pomoči ne nudi zdravnik. Oseba, ki asistira pri samomoru, tudi ne sme imeti nobenih interesov za smrt posameznika, ki se odloči umreti. Samo v Zürichu vsako leto s pomočjo pri samomoru umre 200 ljudi. Evtanazija ali ''uboj iz milosti'' je uzakonjena samo na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji in ameriški zvezni državi Oregon.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
16. 05. 2011 18.52
Po številu samomorov pri nas smo že nad standardi Švice. Vsaj eno področje na katerem smo "boljši"....
Jimi1
16. 05. 2011 18.50
Razumem željo nekaterih, da se dostojno predčasno umaknejo končnemu hiranju pred smrtjo, pa tudi spoštujem one, ki se z neozdravljivo boleznijo spopadejo, in vsak preživeti dan jemljejo, kot še eno zmago v naprej zgubljeni vojni z svojim telesom.... Vsekakor mora zakon onemogočati vsakršno obliko možnosti zlorabe, sploh pa svojim pohlepnim sorodnikom prepovedujem, da bi se kdaj namesto mene lahko odločili o čemerkoli povezanem z mojim zdravjem ali življenjem.... Ob vsesplošni prisotnosti drog in orožja mislim, da nekega dostojnega samomora danes niti ni tako težko narediti.... Problem nastane, če zadeva "spodleti".....
gzii
16. 05. 2011 13.20
Vsekako za dostojno smrt, ko ni več rešitve. Sramota, da politiki še niso tega dojeli.
Kimberley-Echo
16. 05. 2011 10.49
Parlament Severnega Teritorija (Darwin) je leta 1998 glasoval za evtanazijo in zakon je bil v veljavi pol leta. Ker pa teritorij ni zvezna država, ampak spada pod jurisdikcijo Canberre (ACT) je le ta anulirala zakon.
JurijGrmMlajsi
15. 05. 2011 19.54
Dober zakon, če bom odvisen od pomoči, scal na stroj, in se hranil s cevkami, bi tudi ja raje umrl.
Jinks
15. 05. 2011 18.49
Glede na veliko število voženj v napačno smer sumin, da si nekateri s samomorilskimi tendencami pri nas predstavljajo, da imamo za ta namen avtoceste! Groza!
Booooooooooring
15. 05. 2011 18.26
raj sm mrtu kot da bi hrano jedu po cevkah! kruta resnica
suzukigsxr
15. 05. 2011 18.22
po kaj bi hodili v švico??? če nam pa naša vlada nudi asistenco počasnega in bolečega umiranja.
Vormi
15. 05. 2011 18.11
Tu ste pa podrli rekord v številu slovničnih napak na članek. Čestitke, kar tako naprej!
mislim-resno
15. 05. 2011 16.43
Razvojna priložnost tudi za Slovenijo? Dohiteli bomo Švico.