Tujina

Švicarji odločili, da ne želijo azilantov

Ženeva, 09. 06. 2013 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi zajezili pritok beguncev v to bogato državo, so Švicarji podprli predlog vlade o zaostritvi azilne zakonodaje. Kot so pokazali končni izidi, je novo zakonodajo podprlo 79 odstotkov udeležencev referenduma.

Švicarji so danes podprli predlog vlade o zaostritvi azilne zakonodaje, da bi zajezili pritok beguncev v to bogato državo. Kot so pokazali končni izidi, je novo zakonodajo podprlo 79 odstotkov udeležencev referenduma.

Nasprotniki zaostritve azilne zakonodaje so izrazili razočaranje nad izidi. "Referendum je katastrofa za prosilce za azil in begunce. Zmagovalcev ni," je v odzivu zapisal odbor, ki je zahteval razpis referenduma. Ob tem je pozdravil "manjšino prebivalcev, ki še imajo vest."

Švica je sicer četrta najbolj priljubljena država za priseljence v Evropi z enim prosilcem za azil na 332 prebivalcev. Trenutno v Švici obravnavajo primere okoli 48.000 prosilcev za azil, od tega jih je 28.631 prišlo lani – to je najvišje število v zadnjem desetletju. Večina prosilcev je iz Eritreje, Nigerije, Tunizije, Srbije in Afganistana. Država je lani pozitivno rešila le 11,7 odstotka prošenj.

Med najbolj spornimi spremembami azilne zakonodaje, sprejetimi lani, je sicer ta, da Švica kot razlog za podelitev azila ne upošteva več preganjanja zaradi dezerterstva. Švica je tudi ukinila možnost, ki je bila sicer v Evropi unikatna, da lahko prosilci za azil zaprosijo tudi na švicarskih veleposlaništvih po svetu.

Medtem pa je 76 odstotkov volivcev na današnjem referendumu zavrnilo predlog, da bi volivci neposredno izvolili sedem članov švicarske vlade, namesto da jih imenuje parlament.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kraljicavesolja
10. 06. 2013 11.28
-7
Večina od vas komentatorjev, bi prov rabla eno vojno pa klanje po ulcah, da boste lahk pol pametoval. Lahko je bit pameten v naši lepi, mirni, kao svobodni Sloveniji, k mamo vse kar rabmo, pol pa pluvat čez ljudi, k ne vedo, kaj je mir. Pa mi smo tok napredni v Sloveniji, drgač. Politika pa vse laufa tko kot mora. Noben ne posiljuje, ubija, krade. Če pa že, to zihr ni Slovenc, ampak južni, Rom al pa kakšen musliman. Prov zabiti ste eni, sori. Dejte se mal vprašat, kaj bi radi od lajfa. Celo življenje v sovraštvu in strahu. Men slabo rata, sam k pomislim na to, a večina vas tko živi. To zame ni lajf.
capp
10. 06. 2013 11.47
+9
V enem stavku praviš, da živimo v naši lepi, mirni, svobodni državi. V drugem, da smo polni sovraštva, strahu in da ti gre na bruhanje. Pa še to - če je večina komatatorjev takih, kakršnih praviš da je, je očitno to mnenje večine, ki bi se moralo ali pa se bo moralo prej ali slej začeti spoštovati. Človeške pravice v Siriji gor ali dol, najprej bi jaz poskrbel za slovenske klošarje, ki jih je življenje spravilo na ulice in bi to osebje, ki se ukvarja z begunci in ta denar, ki gre za njihovo integracijo preusmeril v pomoč našim ljudem, da se spravi na noge ljudi, ki so ostali na cesti, da se pomaga družinam, ki so ostale brez vsega, otrokom, ki so deležni nasilja, študentom, ki ne morejo in želijo študirati itd,...mislim, da nimamo neomejenih sredstev. To je moje mnenje in verjetno večine populacije v Sloveniji in to bi država morala upoštevati, ne pa nekaj na svoje roke oz to kar jim pravi peščica elitnežev, humanistov in politikov iz EU.
Robin Gunner
10. 06. 2013 11.48
+11
ne gre se zaradi tega kdo je kdo, ampak zaradi tega kdo je priviligiran v tej druzbi. in to neenakost podpirate. ze nasi romi dobivajo po 13.000 evrov pomoci medtem ko ostali dobivamo kaj? 260 evrov je socialna podpora, ce zivis z starsi je ta podpora 170 evrov. delite to z 13 tisocaki pa boste videli koliko jih pol je da dobivajo taksno pomoc. ali jih je 76 slucajno? ne placujejo stroma (Roko Zarnic je podpisal pogodbo da ima zastonj strom, racun za strom so imeli pa kar nekaj tisocakov). drugic naselijo se na tvoji zemlji, naredijo crno gradnjo, in mi to mirno gledamo. pol je vseen ce vsi ostali drzavljani zacnemo delat isto! ce za njih zakon ne velja, zakaj bi veljal za vse ostale?
kraljicavesolja
10. 06. 2013 14.41
+0
Capp, nočem in ne bom živela v sovraštvu in strahu. Zavestno sem se tko odločla, sebična sem pač, hočem dolg živet in bit zdrava, telesno in v glavi. VI mate pa svoje lajfe in živite, kokr vi mislte, da je prov. In tko vsak posameznik. Ni zdej moje mnenje, moj lajf več vreden od tvojga al pa od kogar koli. Tud od enga fanatika lajf ni manj vreden, on pač zase misli, da ma prov. In nisem si jst to zmislila pa da neki pametujem. Preprosto je to tko. Mi delamo svet, ti pa jst tud. Zdej pa, lahk ga delava bolšega al pa slabšega, posledice je pa pol treba tud sprejet.
Alfred Nek
10. 06. 2013 10.25
-22
Sramota za Švico. Sprejeti bi morali vse, ki si želijo živeti tam. In naj nehajo z njihovo ogabno antimuslimansko propagando. Ne želijo graditi mošej in se še dodatno norčujejo iz večvrednega ljudstva. Švica je sedaj postala vzor anti multikulturnosti in antimuslimanskega razpoloženja. Tam kjer živijo muslimani bi se morale graditi mošeje in se spoštovati šeriatsko pravo; državne zakone so si izmislili ljudje in imajo veliko napak; ŠERIATSKO PRAVO je pa bog razodel najpomembnejšemu človeku kar jih je kdaj živelo in bi moralo postati norma vsake civilizirane države. Pa tudi ogabno se mi zdi, da morajo muslimani živeti med podljudmi, ki nočejo sprejeti čiste božje besede in civiliziranega življenja. Poleg tega bi morali uvesti tudi sveti jezik - arabščino kot novi uradni jezik Švice. Dokler ne bo Švica tega storila bi jih bilo treba sankcionirati.
capp
10. 06. 2013 10.56
+11
Tako je! :-) Jaz pa želim stanovanje. Zakaj ima nekdo 5 stanovanj v lasti, jaz pa nobenega. Grem se pritožit na človeške pravice in potem zažgat par kontejerjev.
Robin Gunner
10. 06. 2013 11.14
+9
zakaj pa bi sprejemali sploh ljudi, in pol za njih moral poskrbet za socialo, zdravstvo, sluzbo, stanovanje itd... a ves da to mora nekdo placat? in zaradi tega pol standard pada vsem ki so ze tm. naj v svoji drzavi naredijo Svico. ce so pa nesposobni nej se pa naucijo kako to narediti. jest bi sprejel samo zenske in otroke mlajse od 18 let, ce v drzavi vihra vojna. vse moske bi poslal nazaj, da osvobodijo svojo drzavo izpod rok diktatorjev ali drhalskih milic. ko bi to postimal bi poslal tud zenske in otroke nazaj v maticno drzavo. in verjamem da bi jih vecina raje zivela v svoji drzavi ce bi bile zadeve urejene tako kot se spodobi. sam vi jim raje dajete pravice in kes v drugih drzavah, da trpi pol cela ekonomija, da se jih izkorisca, da pada cena dela itd... na drugi strani pa posiljate pakete riza in mislite kaj ste naredili. pomoc pojejo in ostajajo v istem sranju kot prej.
appollyon
10. 06. 2013 12.12
+4
Prav imajo, tako bodo vsaj preprečili jihade in razne amorilske napade! Tako se ščiti svoje prebivalce!
aaaaaa122121
10. 06. 2013 13.48
-2
hehe ofce kdaj je v švici eksplodirala kakšna bomba, nazadnje:) ja sej naj gredo oni od tukaj mi pa iz bližnjega vzhoda,svet se ne bi vrtel niti mesec brez nafte iz bližnjega vzhoda;:)
appollyon
10. 06. 2013 17.57
+5
V izraelu so nastavili bombo pred švicarsko ambasado! Palestinci ker se niso strinjali da je švica nevtralna!
bublika
10. 06. 2013 09.22
+11
Se popolnoma strinjam z Švico. To bi morala Slovenija naraediti že zdavnaj! Soočali bi se z manj kriminala, revščine, odškodinskimi tožbami...............
SDS_je_poden
10. 06. 2013 09.31
-4
Ne, se ne strinjam, pri nas ni tako veliko tujcev, kot želite to predstavit desničarji. Niso vam tujci krivi, da slovensko gospodarstvo propada, da ni služb... krivi so vam politiki, bankiriji, tajkuni, cerkev... Sedaj pa iščete grešnega kozla tam kjer ga ni. Kaj so vam krivi tujci, ki opravljajo slabo plačana dela, za katere niti plačila niso dobil? Da bi pa poiskal pravico pri izvirnem grehu pa ne, ne ne, raje pred sodišče jokat ko obsodijo kakega lopova, ki vam je pri srcu.
capp
10. 06. 2013 10.50
+12
@AdminJeTecen Noben ne krivi tujcev za krizo. Za krizo so v glavnem krive banke in finančniki. To je neka druga debata. Kar se pa tiče identitete, nasilja, sociale, itd....ja, tu pa so del tega Mislim, saj niso oni krivi, krivi so vodilni, ki to dopuščajo, oni le izkoriščajo. Slabo plačana dela? Ja nekateri, nekateri pa ne. Malo se sprehodi po kakem centru, ali tudi javnih ustanovah, pa poglej priimke in imena. A je umazano delo za šalterjem na pošti recimo? Nimam nič proti, samo ne klobasaj neumnosti. Gre se za povsem nekaj drugega, kar veliko ljudi ne razume. Dal ti bom primer Yusufa iz neke arabske države. Yusuf je moral živeti pod režimom in v družbi, kjer je že tabu pogledati drugo žensko, kjer ni smel pomisliti na krajo, itd. Ugotovi, da malo zajoče in da ga bo "liberalni-in z občutkom krivde napolnjen-Evropejec" sprejel, če bo le malo zajokal, kako se mu slabo godi. Liberalec v Evropi je visoko izobražen človek, odprtega uma, dobrega srca in zelo naiven, ker misli, da vsi tako razmišljajo kot on. Sprejme tega Yusufa v Evropo in je prepričan, da pa se bo Yusuf čudežno spremenil v liberalca, zdaj ko bo svoboden na Evropskih tleh. Liberalci pač mislijo, da so vsi tako izobraženi, odprti, razgledani kot oni, problem je le, da jih je takih le mogoče 5%, vključno z vodilnimi. No, potem Yusuf pride v Evropo, kjer vidi, da ga ščitijo vse možne "človeške pravice". Karkoli bo naredil, mora samo zajokati, da se vrši nad njim rasizem, diskriminacija in bo v kratkem roku rešeno v njegov prid. Ugotovil je namreč, da Evropejec boleha za boleznijo, ki se imenuje "občutek krivde zaradi Hitlerja, kolonizacij itd". Yusuf je vesel, končno ima svobodo, žensk je toliko, da mu kar cveti v glavi in kar je še najbolje, lahko jih gleda nagovarja, lahko tudi kako prime, saj evropski moški se ne bo in se ne sme branit, ker bo to potem rasizem. Za krajo ne bo imel odsekano roko, še delat mu ni treba, če ne želi, saj je on ubogi in je ugotivil, da je socialni sistem v Evropi nekaj najboljšega in že s tem živi bolje, kot bi doma. In da se zdaj vrnem k tistemu, kar si ti omenil - se pravi k izvirnemu grehu: Greh je to, da liberalci gledajo vse skupaj skozi svoje oči. Liberalci menijo, da je važen samo človek in da se je treba indentificirati izključno kot "človek". Ignorirajo dejstvo, da se ostalih 95% ljudi ne strinja s tem in da se večina ostalih ne identificira kot človek, ampak kot musliman, Slovenec ali karkoli že. Sploh ni pomembno a je to prav ali ne, ampak to je dejstvo. In dejstvo je, da smo si različni in to zelo različni. Imamo različne vrednote, različne poglede na svet in zaradi tega prihaja do trenja. Mogoče čez 1000 let, mogoče, ko bo šel človeški um tako daleč, mogoče takrat bomo vsi liberalci in bomo lahko živeli skupaj - ne pa zdaj. Sploh ni pomembno, kaj mislim, ampak je odgovornost vodilnih, intelaktualce in konec koncev medijev, da vidijo problem, ki nastaja in to rešijo zdaj ko je čas. Ne silit nekaj (multikulti) kar večin ljudji noče in za kar še večina ljudi ni pripravljenih.
appollyon
10. 06. 2013 17.58
+0
Dej preveri priimke kdo se je včerjaj klal v jesenicah! Pa vzemi svoje bedarije nazaj!
windmaster
10. 06. 2013 07.44
-2
Švica, raj za zagrenjene ljudi! Pralnica denarja ne glede na politično pripadnost in grehe ki jih oseba ima. Lep primer kje se politiki, oblast in kriminal združi. V banki! Šteje edino tisto kar imaš v denarnici. Kdo bi sploh hotel tja! Denar leži po celem svetu! Srečni ljudje malokje! V Švici defenitivno, ne!
Die einemaister
10. 06. 2013 08.45
+6
"kajmanske otoke" soustvarili švicarski bankirji za pranje denarja ker pač švica nima več statusa davčne oaze, zato so preselili banke na kajmanske otoke, sej bankirji so pa isti, sej govorijo usi nemško pejdi tja pa boš videl
appollyon
10. 06. 2013 17.59
Kaj pa je uradni jezik v švici, biserji?!?
ikoz
10. 06. 2013 06.44
+18
Tujce izgnat nazaj domov pa delo domačim pridnim dati
krda
10. 06. 2013 06.41
+28
Vsaj ena država ,ki brani svojo zemljo!Ne pa mi, ki sprejmemo vsakega .....ankovića!!!Potem pa postane še župančić!!!Bravo Švicarji!!!!!
Butalci2013
09. 06. 2013 23.28
+3
v švici živeti brez dela je skoraj nemogoče saj je 1o krat dražje kot pri nas. Tako da bo dovolj da prepovedo dealti tujcem
Sputnik
09. 06. 2013 22.41
+67
zdej se bo pojavil nekje nek brihtnež ki bo samozavestno izjavil da je to nestrpnost do tujih narodov in se to ne sme dogajat. primer: sem šel v dubaj, sem se moral oblečt po njihovih standardih, ne smejo se videt ramena, kolena bla bla oh in sploh še posebno ne pri ženskah ker je to huda kršitev. pridejo muslimani h nam in hodijo zaviti v rute in za njih ni kazni. in pol smo mi nestrpni in netolerantni nesramni zahodnjaki? ma da ne bi komu sanjal sestro!!! po drugi strani pa na fb vidiš da največ napol golih žensk komentirajo ravno tisti iz muslimanskih držav iz celega sveta. to da so azilanti sploh ni problem. problem je ker se tej ljudje niso pripravljeni prilagodit običajem v okolju v katerega vstopajo. me sploh ne čudi če imajo švicarji tega polne balle. in drugo je to da bi nekateri radi azil delali pa nič. ne bo šlo. tisti ki je azilant v sloveniji bi ga mogli takoj odslovit in poslat na psihološke preiskave. kdo pa je tako nor da bi hotel k nam???
appollyon
10. 06. 2013 12.14
+3
Točno tako, še dobro da nisi bil udeleženec kašne prometne nesreče dol, tako kot, jaz, pa če pav nisem bil kriv, sem mogel podpisat izjavo o krivdi, gor je pa pisalo da je bog tako hotel! Pravičnost pa ja de! Oni imajo vse ostale za manj vredno, ko pa pridejo k nam pa bi radi bili enakovredni!
Nauders
09. 06. 2013 22.13
-7
normalno, hočeš it delat v Švico, pa ti reče, ja sej imamo bolgare in romune po polovični ceni omenjeni pa živijo iz danes na jutri, jih sploh ne zanima, ali so zapolseni in ali se jim plačujejo prispevki
FCL
09. 06. 2013 22.00
-16
..pa, se nekaj...berem komentarje in vecina vas pojma nima kaj je prosilec za azil. To je clovek, ki mu v lastni drzavi grozi preganjanje oz. smrt, ne mesajte jih med tujce, ki pridejo k nam iz razlicnih razlogov! Zgodbe prosilcev za azil so velikokrat grozljive...20.6. imate priloznost spoznati par teh zgodb, ta dan je namrec dan begunca pri nas.
ariena
09. 06. 2013 22.21
+19
Lej, imas prave prosilce za azil in taksne, ki zelijo slabo situacijo v domovini izkoristiti za moznost selitve v Svico, ker mislijo, da se tu cedita med in mleko. Ne gre nam slabo, ampak v Svici se predvsem - dela. Poznam kar nekaj tujcev, ki so uspeli priti v Svico (ne ravno kot azilanti), dobili celo sluzbe za nedolocen cas, pa so prej kot v letu dni prostovoljno spokali nazaj domov. Svica jim ni bila vec vsec, ko so jo enkrat spoznali.
ariena
09. 06. 2013 22.22
+4
Se to, ne govorim o Slovencih, ampak so moji primeri iz drugih drzav vzhodne Evrope.
FCL
10. 06. 2013 07.15
-3
ariena...vidim, da nisi razumela bistva..še enkrat, NE govorim o tujcih, ki pridejo legalno v države eu ampak o ljudeh, ki so zbežali iz lastne države, ker bi jih v nasprotnem primeru ubili, mučili itd.! Ne mešajte hrušk in jabolk. Ne rečem, da ni določen procent ekonomskih migrantov, ampak med njimi so zgodbe, ki se nam zdijo nepredstavljive...primer: Družina iz Sirije je zbežala pred vojno, oče, mama in trije otroci. Oče je imel trgovino z gumami, velikokrat mu je sinko pomagal pri tem...in kot rečeno je v Siriji vojna, je prišla Asadova vojska, so mu pokradli vse kar je bilo v trgovini se je logično uprl, so mu prestrelili nogo, mu zagrozili, da ga bodo ubili, ko pridejo mimo trgovine naslednjič, med razmetavanjem trgovine so sinčku, ki je star 8 let, na nogo vrgli železno omaro, da se mu je zlomila stegnenica...niso mogli k zdravniku, ker so zaradi vojne vsi zdravniki zbežali..oče je prodal vse imetje in zbežal iz Sirije...Veš, taki ljudje so srečni, ko pridejo k nam in si želijo le miru...to je samo en primer in ovce slovenske nehajte mešati prosilce za azil z tujci!
capp
10. 06. 2013 11.24
+7
"...veš taki ljudje so srečni, da pridejo k nam in si želijo le miru..." E, vidiš tu je problem. Na Švedskem se je izkazalo, da je le 5% azilantov upravičenih, ostali so neupravičeni, ki jim potem domači "humanisti" vseeno uredijo papirje, ker se jim zdi nehumano te ljudi pošiljat nazaj. Ti bom povedal z zgodbo iz Švedske. Azilni dom, v glavnm Afganistanci in Pakistanci. Nekdo je, dal idejo, kdo is upa iti po žensko, da jo posilijo. Se je javil en in pripeljal naivno Švedinjo (27), mamo dveh otrok. Posiljevali so jo polnih 7 ur, po trije na enkrat. Mam je zdaj na vozičku in psihično uničena. Tožilec je rekel, da je to bil najhujši "rape marathon" v zgodovini Švedske. Bili so azilanti, ki so srečni, da so tukaj in si želijo le miru.
appollyon
10. 06. 2013 17.59
Ne temu se reče politični azil, ki pa z običnm azilom nima nič skupnega!
FCL
09. 06. 2013 21.51
+7
...samo za primerjavo, pri nas je trenutno 82 prosilcev za azil.
ariena
09. 06. 2013 22.22
+10
Kateri bedak si bo pa v Slovenijo prizadeval, dokler obstaja moznost priti v Svico, Nemcijo ...
windmaster
10. 06. 2013 07.46
+6
V Sloveniji ostanejo samo toliko da dobijo dovoljenje za prosto gibanje po EU in potem izginejo kot strela na lepše, na zahod!
FCL
10. 06. 2013 08.09
-1
windmaster...v Sloveniji dobijo status begunca ali status osebe z subsidiarno zaščito. Kaj počnejo potem je njihova stvar, tako kot mi, če nam kaj ne paše gremo v tujino a ne. Imaš primere pri nas, ko so ti ljudje uspešni zdravniki, učitelji, prevajalci itd...imamo na žalost tudi take primere, ko se nikakor ne morejo prilagoditi življenju pri nas...itd. Obsojati vse povprek kaj so ti ljudje pa je bebasto!
appollyon
10. 06. 2013 18.00
+1
tisti ki ji hičejo škodovati! Od teh 84 je 82 muslimsnov, to ti vse pove! Naši liberalci pa to podpirajo!
Frane Šajn
09. 06. 2013 21.33
+5
Pametni ljudje zdaj smo na vrsti mi pa ne bo brezposeljnosti, vzemimo kapitalistkom slovenskim bonbončke v obliki posredniških sužnjelastniških slamnatih podjetij in sužnjev , ki jim obljubljao med in mleko za scalnico!. Če kapitalistkom kaj ni prav marš za njimi!
3per
09. 06. 2013 21.23
+34
Bravo Švicarji, mi se pa "švedom" klanjamo in umikamo.
puspan
09. 06. 2013 21.57
+2
Die einemaister
09. 06. 2013 21.14
-21
Švica nej vrne denar nazaj židom, aja vejo d če vrnejo ves nakraden denar nazaj z usemimi obrestmi pa postanejo druga bosna, baje d bo ačel Izrael že z postopkom vrnitev usim jdovskim družinam tisto kar so švicarske banke NAKRADLE med drugo svetovno vojno
korintos1
09. 06. 2013 21.23
+7
Nemci so v Švico nosili nakradeno židovsko zlato od mrtvih taboriščnikov, Nemci naj plačajoo.
modrook
09. 06. 2013 21.29
+17
@ srpkladivo... a si prespal ure zgodovine v šoli?
Sputnik
09. 06. 2013 22.33
+12
ni spal samo pri zgodovini pač pa tudi pri slovenščini
Die einemaister
10. 06. 2013 00.09
+0
korintos- ja nemci so nosili zlato in denar u Švico, Švicarji ga hranijo se pravi naj ga vrnejo oni , dokumentarec ki je kazal veliko židov ki je preživelo taborišča so s šifro računa hodili v banke v Švico kjer bodo dvignili svoje prihranke pa so se zavarovale banke kao s tem d če nimajo osmrtnih listov od svoji staršev ne morejo dvignit denarja (ker u taboriščih so namreč izdajali osmrtne liste),
Josef Kurbl Popelreuther
09. 06. 2013 20.21
+66
pri nas pa celo opankarji vodijo vlado in sprejemajo zakone; slovenci pa moramo bit tiho, ker če ne si označen za nestrpneža in nacionalista;
Frane Šajn
09. 06. 2013 21.35
-9
Komentar enak šifri! vse se ujema do potankosti
borisl1
09. 06. 2013 20.18
+22
edino pametno...
ONniON
09. 06. 2013 20.15
+34
švica in avstrija sta najbolj uspešni in urejeni , nimata segregacije , nizka brezposelnost in nizka revščina
Frane Šajn
09. 06. 2013 21.39
+11
Mi pa kot Lukežev kozel zijamo zelje čez plot! Raje jih dobivamo kot kozel po senci, kot da bi nabodli sodnike in gospodarje! Ja nažalost dragi moji slovenski večni foušljivci!
SDS_je_poden
10. 06. 2013 09.28
+0
Ja, pri nas imamo pa Tajkune, Cerkev, politike, ki so oropali lastni narod. Dela ni, sedaj so vam pa tujci krivi.
Kimberley-Echo
09. 06. 2013 20.14
+12
Narodnostna sestava Švice: Nemci 65%, Francozi 18%, Italijani 10% in Retoromani 1%. Vsi štirje jeziku so uradni. Verska pripadnost: rimokatoliki 42%, protestanti 35%, muslimani 4.5%, pravoslavci 2%, ostali so drugih ver.
Frane Šajn
09. 06. 2013 21.40
-5
Ni čisto tako ampak recimo dober približek!
ONniON
09. 06. 2013 20.11
+34
bravo švica , uspešna država , švica ima direktno demokracijo ki temelji na referendumih(ljudskih odločanjih) in brezposelnost samo 3 %, Slovenija je bila pa uspešna in socialna v 90.letih
Josef Kurbl Popelreuther
09. 06. 2013 20.10
+14
a nismo mi tud druga švica
ONniON
09. 06. 2013 20.16
+13
Frane Šajn
09. 06. 2013 21.41
+7
Seveda smo seveda smo vepre moj, kako da ne, samo, da zrastemo!