Tujina

V Švici priseljenci še naprej dobrodošli, referendum je padel

Bern, 30. 11. 2014 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Ecopop, ki je želela letno neto priseljevanje v Švici omejiti na največ 16.000 priseljencev na leto, kar je precej manj od sedanjih 100.000, je na referendumu izgubila. Švicarji so zavrnili tudi končanje ugodnosti za tuje bogataše.

Pobudniki referenduma so dejali, da imajo dovolj tujcev, ki se zažirajo v njihovo državo.
Pobudniki referenduma so dejali, da imajo dovolj tujcev, ki se zažirajo v njihovo državo. FOTO: Thinkstock

Švicarji so danes na referendumu z veliko večino zavrnili drastične omejitve priseljevanja. Kot kažejo prvi izidi vzporednega glasovanja, je proti pobudi "Stop prenaseljenosti - Zaščitimo naše ekološko preživetje" glasovalo 74 odstotkov udeležencev referenduma.

V Švici živi več kot 5700 milijonarjev in milijarderjev s tujim potnim listom, ki v švicarski proračun z davki letno prispevajo približno milijardo frankov oziroma okoli 830 milijonov evrov.

Konservativna okoljska skupina Ecopop, pobudnica današnjega referenduma, želi letno neto priseljevanje omejiti na največ 0,2 odstotka populacije Švice, ki šteje 8,2 milijona. To bi pomenilo največ 16.000 priseljencev na leto, kar je precej manj od sedanjih 100.000.

Švicarji so sicer februarja na referendumu s tesno večino že izglasovali uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU. Švica bo priseljevanje s kvotami omejevala od leta 2017.

Neuspešna sta bila tudi ostala današnja referenduma. Pobudo populistične desne ljudske stranke, da bi Švica vse zlato iz tujine vrnila domov, potrojila zlate rezerve in centralni banki prepovedala prodajo dragocenih kovin, je glede na vzporedno glasovanje zavrnilo 78 odstotkov ljudi. Analitiki so pred referendumom svarili, da bi morala švicarska centralna banka v tem primeru v prihodnjih petih letih kupiti 1800 ton zlata, zaradi česar bi cene zlata ponorele.

60 odstotkov Švicarjev pa je glasovalo proti temu, da bi ukinili davčne ugodnosti tujim milijonarjem, ki se preselijo v Švico, a tam ne delajo in plačujejo nizke davke po enotnih stopnjah, precej nižje kot švicarski državljani.

Prvi izidi kažejo, da je proti ukinitvi davčnih ugodnosti za tuje bogataše glasovalo tudi 68,7 odstotka prebivalcev Ženeve, ki velja za kanton bogatih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inženir
30. 11. 2014 19.24
+5
Tako bom rekel. Oni se upravičeno bojijo prišlekov ki ne mislijo nič delati in jim je edini cilj biti socialni problem ki parazitira sistem. Ker so redoljuben in preračunljiv narod vsakega priseljenca gledajo postrani. Ampak isto ti je v Avstriji, Nemčiji, Danskem,... celo pri nas, le da me je sram nas Slovence tu zraven štulit ker je malo tistih ki se ne sramujejo svoje zgodovine in živijo pošteno ter mislijo s trezno glavo, ne pa večina ki samo gleda kdaj bo sosedu krava crknla pa čaka da bo vse z lufta padlo. Preidimo k bistvu. Kjerkoli si pripravljen delati, spoštovati zakone, kulturo in se asimilirati te bodo ljudje z veseljem sprejeli medse, plus avtomatsko se pridobi spoštovanje od domačinov. Kako to vem? Velikokrat sem bil pri severnih sosedih in četudi sem včasih se moral opravičiti zaradi nepopolne nemščine so me le čudno pogledali in mi pojasnili nekaj v smislu da še vedno bolje obvladam njihov jezik kot oni mojega. Ter jasno ti dajo vedeti da močno cenijo to, da se ne igraš Francoza ter se poskušaš vključiti in čimbolje razumeti. Isti scenarij bi bil tudi pri nas na območjih kjer so ljudje bolj zavedni. Pa dvomim, da katerikoli zavedni Slovenec ne bi spoštoval tujca ki se trudi prilagoditi našemu domačemu okolju. Mislim da sem dovolj povedal glede problema priseljencev.
ONniON
30. 11. 2014 17.53
+2
Švica in Avstrija sta nevtralni
ONniON
30. 11. 2014 17.05
+5
Švica je demokratična država v kateri odloča ljudstvo , in ni tko kot v večini držav na svetu kjer se ljudstvu pravica do svobodnega izražanja jemlje npr ZDA , V švici se dobro živi
Borut Novak 1
30. 11. 2014 17.08
+1
Zato pa je tako pomembno kdo sestavlja tole ljudstvo.
BHF 1
30. 11. 2014 16.44
-3
Edino pravilno so se odlocili kajti v svici je se vec delovnih mest prostih kot je priseljencev na leto jih potrebujejo in razumljiv rezultat...in dojemite da priseljenci ki delajo niso na tovor nobeni drzavi ampak dobicek z davkom ki ga vsak delavec placa zato vsaka drzava ki pametno dela z vsem lahko z vsem sluzi...veliko mojih prijateljev iz bosne in slovenije je odslo in jih bo se odslo v svico...jim zelim vso sreco..
ONniON
30. 11. 2014 17.06
+1
ONniON
30. 11. 2014 20.50
DonMiltonFriedman
30. 11. 2014 15.13
+17
Tipičen slovenski priseljenec: Dobi službo za minimalno plačo in državljanjstvo. Jezika ne pozna, živel bo pri petih priseljenih kolegih na 30 kvadratih. Po 2 mescih za njim pride noseča žena, katera prav tako ne zna slovensko, živela bo na socialni in otroških dokladah. Ker sta socialni problem, naštepata 1 otroka vsako leto in pol. Otroška doklada se veča in kasneje dobita občinsko/socialno stanovanje. Po drugi strani se delavec, katerega družina od staršev naprej je v življenju plačala gore denarja iz naslova davkov (in zaradi njih je ta socialnost omogočena) komaj prebija iz meseca v mesec. Delanje otrok mu ne pride na pamet ker nima garantirane zaposlitve. Edina razlika med tipičnim slovenskim in tipičnim recimo angleškim priseljencem, je ta, da priseljenec v sloveniji ne zahteva svojih posebnih zakonov, le v obstoječih išče luknje.
ginger 1
30. 11. 2014 14.33
+12
Eden izmed pogojev za pridobitev Svicarskega drzavljanstva je tudi poznavanje njihove zgodovine ob tem,da govoris in pises v njihovem jeziku...oni se namrec zavedajo,da jih je samo esem milijonov...
kreatiw
30. 11. 2014 14.27
+5
Ja Švica nismo švicamo pa na veliko! Švicarji so zavrnili referendom zanimivo da bomo lahko odšli iz Slovenije samo še naučii se bo treba njihovega jezika kajti ko pride kdo knam iz juga bivših Jugoslovanskih rep. rečejo: Ja ne razumijem vaš jezi! Ko pa mi pridemo k njim pa moramo govoriti njihov pa se mučili bilo kako. Kako to da se ljudje ne držijo pravil da kam prideš v drugo državo da se je potrebno potrudit in naučiti njihovega jezika ne da rečeš stvari kot da si doma. A bi če bi prišli iz bivših Jug. rep na kItajsko tud kar po hrvaško ali Srbsko govorili????
BHF 1
30. 11. 2014 16.53
-3
Pa kaj ti govoris...mislis da v austriji npr bosanci nekateri znajo nemscino pa delajo tam in zivijo dve desetletji tam...nihce jih ne sili nauciti se nemsko doma govorijo po domace v sluzbah sami nasi v trgovinah isto nasi...nihce ni primoran...isto je
kranjica 1
30. 11. 2014 14.17
+14
Če bi to v Sloveniji naredl pred 20 leti bi tud mi velik dobrega naredil..
Cambi7
30. 11. 2014 13.51
+1
Malo sem "preluftal " komentarje tu spodaj! Vatikan ima še zmeraj Švicarsko gardo!!! Zakaj, kako, kdaj???? Google bo vse povedal! Malo zgodovine marsikomu nebi škodilo!!!!
Cambi7
30. 11. 2014 14.23
+1
Tu se gre za kodeks zaupanja, čeprav je tudi tukaj vprašanje časa!?
dražek85
30. 11. 2014 13.32
+5
Zakaj bi sel sploh v Svico? A nam niso na zacetku te drzave obljubili "drugo" Svico. A ima mogoce kdo te informacije kdaj se bo to zgodilo?
rostan7
30. 11. 2014 13.28
+18
Sm se peljal po Nemčiji..se ustavim na pumpi, in Audi z Swiss tablicami..in stopijo vsi dvakrat žgani iz njega...
DonMiltonFriedman
30. 11. 2014 13.19
+15
Edina rešitev je le ena. Če so že odprta vrata preseljevanju, naj bojo določeni pogoji. Prvi pogoj je znanje jezika in poznavanje vsaj kratke zgodovine. Drugi pogoj je vstopnina v višini 1000€. Tretji pogoj pa je odvzem vseh socialnih pravic za 2 generacije. To pomeni brez otroških doklad, brez socialne podpore in brez državnih stanovanj. Vsaka država ima svoje brezdomce in reveže, katerih vsaj starši in stari starši so prispevali ogromno za dobrobit te države skozi celotno življenje. Če 1 živi na cesti, ne more priseljena družina dobiti luksuzno stanovanje zastonj, preprosto ni pogojev. Glede tistih 1000€ vstopnine, teh 1000€ naj dobijo nazaj po 2 generacijah lepega obnašanja in prilagajanja državnemu sistemu. Če se v tem času poslužijo kriminala ali pa postanejo socialni problem, potem naj teh 1000€ vstopnine služi avionski karti in deportaciji celotne družine. V UK imajo na stotine vojnih veteranov, ki so si uničili življenje za dobrobit svoje države. Vojni veterani so brez denarja, veliko je brezdomcev. Namesto, da bi državna stanovanja dobili oni, jih dobijo priseljenci z 10 otroki, katerim je cilj uničevanje avtohtone kulture in nepriznavanje vsega iz zahodnega sveta. Avtohtoni prebivalci garajo desetletje ali pa dva, da si ustvarijo svojo prihodnost in lahko svojim otrokom privoščijo vse, kar potrebujejo, brez odrekanj. Priseljenci pa z 10 otroci živijo v luksuzu kot kralji. Od kje pa izvira denar za njihov luksuz in socialno pomoč? Ja od tistih delavnih in marljivih, ki so svoje lastno potomstvo dali na pavzo, da jim kasneje lahko omogočijo boljšo prihodnost. Poglejte si mal izjave Camerona v UK, itd. On hoče, da bi nekoč videl priseljenca kot ministra. Zavzema se za večje socialne pomoči. Če v Angliji on kot minister dobi 10k€ mesečne plače, grem stavit, da iz Savdske Arabije dobi še 40k€ mesečno za lobije. Za koga potem tak človek resnično dela in kaj mu je prioriteta?
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.25
+0
Z obvladanjem zgodovine bo problem ker oni priznajo samo zgodovino akademije Đerđinski. Ostalo se pa seveda strinjam.
kraljicavesolja
30. 11. 2014 13.04
-11
Slovenci, glede na to kok smo majhni, mamo preveč nacijev.
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.08
+14
Enkrat pišeš "mi slovenci", drugič pa pišeš "vi slovenci". V svojem avatarju pa imaš napis v cirilici. Res tipična slovenka. Gotovo nam želiš samo dobro. "Srbija do Moskve" pa v avatarju).
kraljicavesolja
30. 11. 2014 13.18
-10
Ko žalim, napišem "vi Slovenci", ker pač sebe ne prištevam med sprance. A cirilice ne znaš, piše neki druzga.
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.20
+9
žal res ne znam. kaj pa piše? Srbija do Tokija? Vidim samo da tole ni slovensko. Zanimivo pa da ti tole znaš prebrati.
seljak*
30. 11. 2014 13.21
-3
BilderbergGroup ti zavstno blatis slovence in tud vem zakaj......noces pa priznat da je bila slovenija mala nemcija v bivsi jugi
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.22
+3
Priznam! kdo ne prizna?! Glede tega se s Titom v celoti strinjam. Masa slovencev smo bili gastarbajterji v Nemčiji in z našimi devizami preživljali vso Jugo! Saj to ves svet ve in prizna. Niste si kupovali banan in wc papirja vsak teden v Avstriji in Italij z nekonvertibilnimi dinarji. Mi smo vam zaslužili marke in vam jih zamenjevali za ničvredne dinarje, da ste lahko preživeli. Ju dinarja nihče drug na svetu, nihče, (niti neuvrščeni ne) niti povohal ni! Vsi so želeli marke in dolarje.
seljak*
30. 11. 2014 13.24
+5
ja banane in kavbojke so zmer bli najvecji porblem!!!!
seljak*
30. 11. 2014 13.24
+4
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.24
-2
Je pa res da ste lahko lepo služili s švercom ;)
seljak*
30. 11. 2014 13.27
+4
kraljicavesolja
30. 11. 2014 13.39
-3
Bilde, no, vidiš, jst pa poleg angleščine, nemščine, ruščine, znam tud srbsk in hrvašk. JBG, če se teb ni dal učit oz. nisi za jezike, hehe.
kraljicavesolja
30. 11. 2014 14.30
-5
Bilde, lej, ne bom se sploh več vate vtikala, ti si najd pa eno drugo za prcat pa poniževat.
nightrider2
30. 11. 2014 15.45
+4
Kraljica kaksna si pa ti slovenka ce ti je Šeselj idol?
Borut Novak 1
30. 11. 2014 17.10
deadzone
30. 11. 2014 12.55
+4
Nevem če to pomeni konec raja za bogateše. Bolj konec raje za nekatere druge....
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.01
-1
Seveda. Ker bogataš lahko pride tja tudi kot turist, živi v hotelu, denar pa hrani na Kajmanih.
kraljicavesolja
30. 11. 2014 13.08
-1
Bilde, še to sem ti hotla napisat. Jst ne rabim potrdila za tisoč let nazaj, da sem Slovenka, tko kot nekateri.
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.12
+1
Jaz pa rabim da dokažem da res sem, ker nekateri trdijo da sem severni Bolgar pomešan s Turki!
Duhec001
30. 11. 2014 12.51
-1
Samokritika.... dovolit sposobnejšim vodenje. Tud to je vrlina.... ki je ni. Pa ne v Švici al pa kteri drugi uspešni državi. Pa ne cviljo o diskriminaciji.... ker je tud za njih bolš.
seljak*
30. 11. 2014 12.57
+0
bebo3
30. 11. 2014 12.51
+6
bravo, strinjam se s Švicarji!
Borut Novak 1
30. 11. 2014 12.42
+4
Še Tito je javno trdil (o temu obstaja celo video na YouTubeu z posnetkom tega govora Tita), da smo Slovenci v ww2 daleč največ pretrpeli od vseh Jugo republik! Zakaj le? Pa ni nas valjda nekdo kar tako napadel iz čistega miru?!? In celo Tito v istem govoru daje ostalim v Jugi za primer Slovence kako smo boljši od njih in kako postavljamo razrušeno domovino na noge. Seveda je takoj dobil idejo da je k nam preselil kup folka iz juga in da nam je zmanjšal ozemlje in povečal hrvaškega.
seljak*
30. 11. 2014 12.53
-3
slovenci so bili najbolj spostovani glih v casu bivse jugososlavije!!!!
seljak*
30. 11. 2014 12.53
+0
delovni in pridni..sedaj so zopet hlapci EU!!!!
seljak*
30. 11. 2014 12.55
-4
ti pa lohk tele svoje floskule prodajas sam desnicarjem...ki janso vidijo kot osamosvojitelja!!!!
kraljicavesolja
30. 11. 2014 12.58
-3
Bilde, a ti paše gledat, kok zabit folk je v Sloveniji, kako ti verjamejo pa podpirajo. Po moje se sam smeješ. Vedi pa, da te podpirajo tisti, k nimajo pojma o zgodovini, naciji in omenjenci. PO moje to veš, ker si ipak kao pameten.
Borut Novak 1
30. 11. 2014 12.59
+2
nightfly: Govorim o strategiji (vodenja) nekega naroda in o napakah ki smo jih naredili v preteklosti. In o alternativnih scenarijih ki bi bili boljši za nas. p.s. kraljico: To tvoje posmehovanje bom vzel za compliment ;)
seljak*
30. 11. 2014 13.09
-1
takoj po obisku ruske delegacije v srbiji je bil seselj spuscen....a ti mislis da zarad lepega vedenja?
Borut Novak 1
30. 11. 2014 13.14
+1
ne ampak zaradi smrtne doze "zdravil" ki jih je zaužil pred tem. Kuhar je bil šolan pri CIAi. Tudi Milošević je bil deležen gurmanskih demonstracij tega istega kuharja.
ResSteBolniki
30. 11. 2014 12.31
+6
1,6 je preveč ... ne pa 16.000, pa to ... primerjava s preluknjanim kondomom ... je pa pohvalno, da vsaj delajo na tem ... niso neumni ... mal si poglejte kdaj so ženske dobile volilno pravico v šwici ...
Duhec001
30. 11. 2014 12.27
+15
Švica je pravna država.... država, kjer ni nedotakljivih. Zato pa.... cveti. Tam je sramota, če te dobijo, da se ukvarjaš s kriminalom, čeravno si milijonar.... v Slo si pa frajer in vsi se ti slinjo. Premik v glavah.... ki ga nikol ne bo.
Duhec001
30. 11. 2014 12.39
+1
Jah.... v Slo, če ga ne toleriraš.... morš it praviloma na sodišče. Pol te pa baje obravnavajo kokr največjega kriminalca, čeprav si priča.... men se še ni zgodl, na podlagi izkušenj drugih, je pa baje tko.... in to je narobe.... pošteni morajo prijavit in zatret kriminal.... ker ga ne, ga je iz dneva v dan več. Propad je logična poslediča marsičesa in ne sam ene napake.... to je le ena izmed njih.
Krta?a 21
30. 11. 2014 12.21
-5
Referendum bo zal padel.