Tujina

'Berlusconi me še nikoli ni peljal žejnega čez vodo'

Tripoli/Zürich, 14. 06. 2010 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor se je v Tripoliju sestal z Berlusconijem, s katerim sta se med drugim pogovarjala tudi o gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Podrobnosti ni razkril, dejal je le, da mu zaupa.

Max Göldi in švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey
Max Göldi in švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey FOTO: Reuters

Švicarski poslovnež Max Göldi, ki od julija 2008 ni mogel zapustiti Libije, se je davi vrnil v domovino. Spremljala ga je švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey, na letališču v Zürichu pa so ga sprejeli člani njegove družine.

Domov je prišel po tem, ko sta Švica in Libija podpisali "akcijski načrt" za rešitev diplomatskega spora. Kot je povedala švicarska zunanja ministrica, sta omenjeni načrt podpisala tudi špansko predsedstvo Evropske unije in Nemčija, ki je poskušala posredovati med Tripolijem in Bernom.

Gre za libijsko-švicarski diplomatski spor, ki je izbruhnil po aretaciji sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Hanibala Gadafija in njegove žene v ženevskem hotelu julija 2008, ker naj bi grdo ravnala s hotelskim osebjem. Spor se je stopnjeval, ko so v Libiji zadržali dva švicarska poslovneža, poleg Göldija še Švicarja tunizijskega rodu Rachida Hamdanija. Švica je nato omejila izdajanje vizumov visokim libijskim predstavnikom, Libija pa prekinila izdajanje vizumov za državljane članic schengenskega prostora.

Göldija in Hamdanija so libijske oblasti postavile pred sodišče na podlagi vrste obtožb, med drugim so jima očitali kršitev vizumske zakonodaje. Hamdanija so kasneje izpustili iz države, Göldi pa je bil februarja letos obsojen na štiri mesece zapora.

Italijanski premier Silvio Berlusconi in libijski voditelj Moamer Gadafi
Italijanski premier Silvio Berlusconi in libijski voditelj Moamer Gadafi FOTO: Reuters

Pahor na slavnostni večerji pri Gadafiju

V reševanje spora se je na pobudo slovenskega premierja Boruta Pahorja aktivno vključila tudi Slovenija. Ob izpustitvi Göldija je Gadafi v zahvalo vsem voditeljem EU, ki so se aktivno vključili v reševanje tega spora, ki je bremenil odnose med EU in Libijo, pripravil slavnostno večerjo. Zaključku omenjenega diplomatskega spora so poleg slovenskega premierja prisostvovali tudi italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi, malteški predsednik vlade Lawrence Gonzi, španski zunanji minister Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé, nemški zunanji minister Guido Westerwelle in švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey.

Libija je v Slovenijo pripravljena vlagati denar

Pahor je po obisku izrazil prepričanje, da bo do povečanja obsega blagovne menjave med državama prišlo bistveno prej, v kar ga je prepričal pogovor z Gadafijem, premierom Al Bagdadijem al Mahmudijem ter resornimi ministri. Omenjeno potrjuje dejstvo, da je Slovenija v Libiji dobila "par milijard dolarjev vredne" gradbene in prometne projekte, Libija pa je tudi pripravljena vlagati v Sloveniji, je dodal. Ob tem državi krepita politično sodelovanje, kar je za Slovenijo zelo pomembno.

Kot zelo pomembno je Pahor izpostavil, da ima Slovenija zelo razvito mrežo prijateljev v arabskem svetu, na Bližnjem vzhodu, v ZDA, Rusiji, Evropski uniji. Krepi pa tudi zavezništvo s Kitajsko, kamor odhaja konec meseca z močno gospodarsko delegacijo in upa, da bo ta obisk "vsaj približno tako uspešen, kot je bil prvi obisk v Libiji" oktobra lani.

Libija je ena petih najbogatejših afriških držav, ki zelo pametno vlaga denar in ga je pripravljena vlagati tudi v Slovenijo, ker ji zaupa. Zaupa pa ji tudi zato, kot je dejal Pahor, "ker je pripomogla s tajno diplomacijo, skupaj zlasti s predsednikom italijanske vlade", da je Libija rešila zelo napet spor s švicarsko vlado in s tem tudi z EU. 

'Še nikoli me ni peljal žejnega čez vodo'

Na spletni strani kabineta predsednika vlade so zapisali, da se prvi rezultati prijateljskih odnosov med Slovenijo in Libijo že kažejo v gospodarskih poslih velikih vrednosti, včerajšnji obisk pa je pripomogel k realizaciji dodatnega števila poslov in naložb.

Ob robu večerje se je Pahor sestal še z italijanskim kolegom Berlusconijem, s katerim sta se med drugim pogovarjala tudi o gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Pahor ne želi, da bi se odnos med Italijo in Slovenijo zavoljo namer Italije, da gradi plinske terminale, zlasti na morju, in slovenske strani, da nadaljuje s pripravami za izgradnjo tretjega pomola, zaostroval.

"S predsednikom in prijateljem Berlusconijem sva se dolgo pogovarjala o možnostih, ki ju vidiva za koristno in vzajemno sprejemljivo rešitev, pri čemer je na obeh prevladalo stališče, da mimo pravnih norm, pravic in odgovornosti ene in druge strani ni mogoče iti," je poudaril Pahor in dodal, da sta se dogovorila, da o podrobnostih pogovora ne bosta govorila. "Dokler stvari ne bi bile toliko dozorele, da vsaj jaz najprej o tem obvestim vlado in ustrezni parlamentarni odbor, kaj bi bila mogoča rešitev. Če bi odbor to rešitev sprejel, bi nadaljeval s svojim delom," je pojasnil Pahor. Dodal je, da bo DZ ta teden obravnaval to vprašanje in sprejel za vlado nekaj zavezujočih sklepov.

Obenem je Pahor dejal, da "ga Berlusconi še nikoli ni žejnega peljal čez vodo, ko mu je kaj obljubil", kar je po njegovih besedah še poglobilo medsebojno zaupanje. "Slovenija in Italija sta prijateljski državi. Pri vprašanju prometne infrastrukture in oskrbe z energijo, pa prihaja do različnih interesov. Želiva si, da bi uskladili različne interese držav tako, da bi bili obe državi zadovoljni," je še dejal Pahor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
15. 06. 2010 10.56
Spor s švico zadeva EU zato, ker je Švica v Šengenskem sporazumu od pred .. nevem.. leta ali dveh. In Gadafi je usekal vize za celoten EU. Itak ima pa mami55 prav. Spet brezplačen političen pamflet za "lepega šimeta".
mamica55***
15. 06. 2010 10.23
@mastablasta edino kar še i jasoe, zaka je spor s Švico tudi spor z EU, saj Švica ni v EU. pa kaj ! le koga to zanima, sam da se slika ta petelin ! ! !
LaStellaRossa
15. 06. 2010 10.01
NEBULOZA STOLETJA ! Berlusconi pelje žejne čez vodo vse konkurenčne Italijanske parlamentarce ! Tebe moj spoštovani Sončni kralj je že ena Kosorca peljala LAČNEGA okoli ROŠTILJA...
Izbrisani5
15. 06. 2010 10.01
Borat, preveč slane vode si pil v Libiji.
mastablasta
15. 06. 2010 09.48
edino kar še ni jasno je, zakaj je spor s švico tudi spor z EU, saj Švica ni v EU.
Ferdo Crni
15. 06. 2010 09.04
Najbolj nevarno za vsako državo je narcisoiden politik, ki ima za sabo kup vplivnežev in lastnikov medijev. Glede Libije in miljonov za posle tam jaz iz prve roke vem, da ni naredil ama popolnoma nič razen tega, da je šel enkrat kazat ksiht v Gadafijev šotor, pa še to je zunaj čakal ko šolarček.
jurjur
15. 06. 2010 08.46
'Še nikoli me ni peljal žejnega čez vodo' Berlusconi jih je že veliko scat peljal...
mamica55***
15. 06. 2010 08.15
naj gre za mediatorja, premierski stolček pa prepusti sposobnejšim ! ! !
Machiavelli2
15. 06. 2010 03.14
Moramo bit enotni!!!!!!!!
srbenavrbe
15. 06. 2010 00.19
in pahor in njegovih naslednjih pet generacij potomcev bo preskrbljenih,pobožni slovenceljni pa .... pa bomo ovce pasli, če stvari že zdaj ne primemo v svoje roke ŽIVELA AHARHIJA
SLOVENIASTAN
14. 06. 2010 23.20
Ja ce smo realni , italjanom se ne smemo zamert zato kr je vsaj 40% slovenske brezkoncne armade kamionov odvisno od italije ki sloveniji prinasa lepe denarce enako velja tudi za avstrijo to vem iz lastnih izskusenj so pa tudi druge vrste gospodarskega sodelovanja in glede na to da v sloveniji radi zivimo na vlki nogi se bo treba hoces noces se naprej upogibat pa igrat hlapca kr ostali brez nas lahk prezivijo mi pa brez velikih tud lahk sam ne bo vec tolk sijocega pleha na nasih parkingih ,pa tud glede na ostalo evropo v sloveniji zivimo dokaj dobro kar tud vam povem iz lastnih izskusenj pa s tem ne mislim balkan da mi ne bo kdo skakal po glavi , kar pa se terminala tice mi tu ne bomo nic spremenil ,pahora pa nima smisla sinfat kr si tak skenslan
povemvsem
14. 06. 2010 22.36
Večjega naivneža pa še ne! Le kateremu politiku pa se lahko zaupa?Do današnjega dne se še taki ni rodil!
protiarbitrazi
14. 06. 2010 22.21
za kaj brišete resnične komentarje ???
hotchilipoper
14. 06. 2010 21.58
Tinte mu bo dal pit:))) pri nas pa je res lahko vsak predsednik
tinetone
14. 06. 2010 21.38
ne, čez vodo, čez vino ga je peljal žejnega...
senzacionalno
14. 06. 2010 21.34
Pahor mu zaupa? Sah tudi Kosorjevi zaupa, zaupa vsem... jaz na njegovem mestu nikoli ne bo nobenemu zaupala.
davkoplacevalka
14. 06. 2010 20.52
12345s
14. 06. 2010 20.50
A je makaronarju rokavico vrgel, ali kaj ?
dajbev
14. 06. 2010 20.44
'Berlusconi me še nikoli ni peljal žejnega čez vodo' sej ko ga bo, ga bo sam enkrat :D :D
ajva
14. 06. 2010 20.43
nevem zakaj toliko komentarjev čez predsednika Pahorja.....jaz pa mislim ,da imamo zelo sposobnega predsednika ,če je pa vmes prišla svetovna kriza pa on ni kriv ,,,mislim da nas čez krizo kar zelo uspešno vodi,,,tako da vse čestitke tako dobremu predsedniku le tako pogumno naprej