Tujina

Švicarski zakon o kvotah v javno razpravo

Ženeva, 12. 02. 2015 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicarska vlada je po referendumu, na katerem so s tesno večino podprli omejitev priseljevanja iz držav, predložila zakon za kvote za priseljence iz Evropske unije. V tej alpski državi so doslej delali in živeli brez omejitev.

Pobudo SVP proti množičnemu priseljevanju so Švicarji na februarskem referendumu podprli s tesno večino 50,3 odstotka glasov. Švicarsko vlado izid zavezuje, da do leta 2017 določi kvote za priseljence, tudi za državljane Evropske unije, ki so doslej v Švici delali in živeli brez omejitev.

Švicarska vlada je vložila predlog zakona s kvotami za priseljence iz Evropske unije, ki gre sedaj v javno razpravo političnim strankam, profesionalnim organizacijam, sindikatom in drugim zainteresiranim. Nato ga bodo v roke dobili poslanci, čemur bi lahko sledil nov referendum.

Švicarski volivci so že 9. februarja lani na referendumu za las podprli pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) proti množičnemu priseljevanju. Izid je povzročil glavobol vladi, ki je nasprotovala, zdaj pa mora najti način, da uveljavi ljudsko voljo in obenem ne uniči desetletja starih pogodb z Unijo, svojo največjo gospodarsko partnerico. Eden izmed dogovorov evropskim državljanom omogoča prost dostop na švicarski trg delovne sile.

Vlada je v zakonskem predlogu zapisala, da bodo predlagane omejitve priseljevanja v veljavo stopile februarja 2017. Sicer pa se je švicarska ministrica za pravosodje in trenutna predsednica Simonetta Sommaruga dogovorila za okvir pogajanj z Brusljem, na katerih naj bi našli rešitev, ki bo omogočila ohranitev obstoječih pogodb, je povedala.

V Švico se vsako leto priseli okoli 80.000 tujcev, večinoma iz Evropske unije. Približno četrtina izmed osmih milijonov prebivalcev je tujcev.
V Švico se vsako leto priseli okoli 80.000 tujcev, večinoma iz Evropske unije. Približno četrtina izmed osmih milijonov prebivalcev je tujcev. FOTO: Reuters
Po mnenju EU izid referenduma krši s Švico sklenjen prost pretok ljudi. V Bruslju so zato zagrozili z odpovedjo dvostranskih sporazumov, ki Švici med drugim omogočajo prost dostop do evropskega notranjega trga.

A morda ne bodo imeli pogajalskega sogovornika. V Bruslju so namreč večkrat ponovili, da ne morejo sprejeti kompromisa glede temeljnega načela, po katerem imajo evropski državljani pravico do svobode gibanja. Strani naj bi po besedah Sommaruge kmalu začeli intenzivne posvete, a za zdaj ni jasno, ali bodo dejansko mogoči. "Stališča so zelo daleč vsak k sebi, manevrskega prostora ni veliko," je priznala.

Zakonski predlog sicer v skladu z izidom lanskega referenduma poziva k vnovični uvedbi kvot za dovoljenja za delo in bivanje za vse državljane Unije, ki v državi ostanejo dlje kot štiri mesece. Prav tako zahteva nadzor nad več deset tisoč ljudmi, ki vsak dan iz Francije, Nemčije in Italije prihajajo na delo v Švico.

Delodajalcem pa nalaga, da morajo pred pridobitvijo delovnega dovoljenja za tujega delavca dokazati, da za delovno mesto ni usposobljenega Švicarja. Pravila naj bi bila sicer po pojasnilih vlade ohlapnejša za sektorje, v katerih je veliko pomanjkanje delovne sile.

Zadeva na vrhovnem sodišču

Konec januarja sta dva odvetnika David Gibor in Tomas Poledna vložila tožbo na švicarsko vrhovno sodišče, s katero skušata izpodbijati izid spornega referenduma. V tožbi utemeljujeta, da je bil oglas SVP v kampanji, na katerem je pisalo Kosovci režejo Švicarje, rasno diskriminatoren, glasovanje Švicarjev pa je bilo tako zmanipulirano na kazniv način.

Izpostavljata tudi, da je referendum uspel za las, izid bi spremenilo že okoli 9000 glasov. Zato ima morebitni učinek besede rezati oziroma v originalu zarezati ali razparati v sloganu SVP še posebno težo. Zaradi spornega oglasa sta se morala sicer konec aprila pred bernskim sodiščem zagovarjati generalni sekretar SVP Martin Baltisser in njegova namestnica Silvia Bär. Sodišče je nedavno za dopustno označilo tožbo proti SVP zaradi rasne diskriminacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
13. 02. 2015 12.46
+2
Švicarji se nic kaj ne razburjajo glede priseljencev iz normalnih drzav EU, problem so Romuni, Bolgari pa se kaksen, kateri gredo tja po socialne dodatke in ne bi radi delali. Taksnih ne marajo nikjer. Podpiram Švico, ker vedno vse dajo na referendumsko odlocanje, kot je tudi prav. Pri nas bi tako gladko padla gradnja džamije, pa se kaksne zadeve bi se lepse iztekle.
pkorosec
12. 02. 2015 18.37
+4
mene cudi samo ena stvar tule. Svica se je za tovrstni ukrep odlocila referendumsko pred enim letom in je celotni bruseljski aparat v luftu in pridiga o prostek pretoku blaga, ljudi in storitev. Po drugi strani slovenski cezmejni delavci ze 9 let opozarjajo na dvojno obdavcitev v Sloveniji, kjer ti slovenija za delo v tujini nabije davek in potem zase zahteva odbitek, pa se v Bruslju nihce zaradi tega ne vznemirja. Torej zanima me kaj se dejansko vse skriva za tem.
ONniON
12. 02. 2015 14.56
+6
pravilno švica , država kjer vlada resnična demokracija in glas ljudstva
dannyer
12. 02. 2015 12.45
+5
ljudje so se odločili in pika . ljudstvo je nad ustavo .res pa je ,da bi morale volitve biti 90% udeležba .ter 75% podpornikov . potem bi bilo brez dvoma .