Tujina

236 potrjenih okužb z novo gripo

New York, 30. 04. 2009 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
188

WHO je zvišala število potrjenih primerov okužbe z novim virusom gripe iz 148 na 236. Ni pa razloga, da bi stopnjo nevarnosti pandemije povišali na 6. fazo.

Perujski minister za zdravstvo Oscar Urgarte je preklical potrditev prvega potrjenega primera okužbe z novo gripo. Dodatni testi so namreč pokazali, da ima pacientka, ki je bila nedavno v Mehiki, le virozo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da ni dokazov, ki bi organizaciji narekovali povišanje stopnje nevarnosti pandemije prašičje gripe na najvišjo, šesto fazo, je sporočil namestnik generalne direktorice WHO Keiji Fukuda.

Sicer je Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) pred tem danes izrazil pričakovanje, da bo WHO povišala stopnjo nevarnosti pandemije na šesto fazo. "Ko enkrat dosežemo peto stopnjo, gremo v smeri šeste stopnje," je povedal vodja programa za gripo pri ECDC Angus Nicoll in poudaril, da je pandemija de facto "neizogibna".

Virus nove gripe se sicer širi. WHO je včeraj povišala stopnjo nevarnosti pandemije prašičje gripe na 5. Okužbe z virusom so potrdili že v 12 državah. Do zdaj naj bi bolezen terjala najmanj 177 smrtnih žrtev po celem svetu. Število potrjenih primerov prašičje gripe je WHO zvišala iz 148 na 236. Večina primerov prihaja iz Mehike, kjer je število potrjenih primerov bolezni naraslo iz 26 na 97.

Še en sum na novo gripo v Sloveniji
'Ne bodimo panični!'
'Za 80 odstotkov manj poletov v Mehiko' 
EKSKLUZIVNO: Življenje v Monterreyju zamrlo
Tamiflu po približno 22 evrov
Tudi v Sloveniji je narasla prodaja zaščitnih mask
'Umirali bodo tudi v Evropi'
Koliko življenj bo zahtevala gripa?

Šest faz širjenja novega virusa prašičje gripe. WHO je včeraj povišala stopnjo nevarnosti pandemije na 5. stopnjo.
Šest faz širjenja novega virusa prašičje gripe. WHO je včeraj povišala stopnjo nevarnosti pandemije na 5. stopnjo. FOTO:
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da ne bo več uporabljala poimenovanja prašičja gripa. Bolezen bodo poslej imenovali z znanstvenim imenom gripa A H1N1. ZDA uporabljajo ime gripa 2009 H1N1, Evropska komisija pa novi virus gripe.

Nizozemska: Zbolel triletni otrok

Na Nizozemskem so potrdili prvi primer okužbe z novim virusom gripe. Zbolel je triletni otrok, poroča tiskovna agencija Reuters. Družina je bila na potovanju v Mehiki. V domovino so se vrnili 27. aprila. Starša nista okužena, kljub temu bosta prejela preventivno terapijo, poroča Reuters. Po navedbah nizozemskega ministra za zdravje Aba Klinka otroka že zdravijo in lepo okreva.

Švica: Hitri test bil negativen, drugi pozitiven

Švica je danes zjutraj potrdila, da so v državi odkrili prvi primer okužbe z novim virusom gripe. Bolnika, ki se je nedavno vrnil iz Mehike, so v sredo odpustili iz bolnišnice, potem ko je bil prvi, hitri test, ki so ga opravili v Ženevi, negativen. Po drugem, pozitivnem testu, pa so ga zadržali v bolnišnici. Švicarske oblasti sicer še preiskujejo 26 primerov morebitne okužbe z novim virusom gripe.

Bolezen se je v Evropi že pojavila tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji in Španiji. Iz slednje so sporočili, da se je število potrjenih primerov bolezni v nekaj urah povzpelo na deset. Zaskrbljenost vzbuja podatek, da so v Kataloniji zabeležili tudi prvi primer okužbe pri osebi, ki se nedavno ni mudila v Mehiki.

Hrvaška: Osiječanka ni okužena

<a href = "http://maps.google.co.uk/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&msa=0&msid=109496610648025582911.0004686892fbefe515012&t=p&source=embed&ll=26.115986,-9.140625&spn=150.379743,298.828125&z=1" target="_blank">Novi virus gripe se širi po svetu.</a>
<a href = "http://maps.google.co.uk/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&msa=0&msid=109496610648025582911.0004686892fbefe515012&t=p&source=embed&ll=26.115986,-9.140625&spn=150.379743,298.828125&z=1" target="_blank">Novi virus gripe se širi po svetu.</a> FOTO: maps.google.com

Epidemološke preiskave so pokazale, da 22-letna Hrvatica ni okužena z novim virusom prašičje gripe, poroča hrvaška nacionalna televizija. Dekle naj ne bi bilo okuženo z nobenim virusom gripe. Dokončni rezultati bodo znani šele čez dva tedna, so še sporočili hrvaški pristojni organi. Šlo naj bi le za virozo.

Kljub temu je dekle še vedno v izolaciji. Po poročanju nekaterih hrvaških medijev naj bi bilo v izolaciji še pet študentov, ki so z 22-letnico potovali v Chicago.

Prav tako ni z virusom nove gripe okužen otrok, ki so ga včeraj sprejeli na Kliniki za nalezljive bolezni v Zagrebu.

Srbija brez gripe

Nekaj časa je obstajal tudi sum v Srbiji, a se je izkazalo, da se je 71-letnica le želela prepričati, da ni bolana. Kot poroča srbski B92 so v vojvodinskem kliničnem centru dejali, da se je ženska vrnila iz Teksasa in prišla sama v bolnišnico na test. Izkazalo se je, da nima simptomov.

Mehika: Umrlo 176 oseb

Mehiške oblasti so sporočile, da je umrlo še 17 oseb, za katere sumijo, da so bile okužene z novim virusom gripe. "Umrlo je že 176 oseb," je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Jose Angel Cordova.

WHO je izdala priporočila za bolnišnice: vse države naj bodo v pripravljenosti, zdravstveni delavci naj uporabljajo zaščitne maske, bolniki naj bodo v osami, obiski pa naj bodo omejeni.

Nekatere afriške države se pripravljajo na morebiten pojav virusa nove gripe, poroča Reuters.

Mehiški predsednik Felipe Calderon je pozval prebivalce, da med 1. in 5. majem ostanejo doma. Mehiške oblasti menijo, da bi z omenjenim ukrepom lahko omejili širjenje okužbe. Zaprto bo vse, razen bolnišnic in trgovin s prehrano. Delali bodo tudi smetarji in vozniki mestnega prevoza.

ZDA: Zbolel vojak, 30 jih je v karanteni

V vojaški bazi na jugu Kalifornije so zdravniki pri enem vojaku potrdili okužbo z virusom H1N1. Pristojni so za 30 vojakov odredili karanteno, saj kažejo simptome bolezni.

Avstralija: Na letališčih nameščajo skenerje

Na letališčih v Avstraliji so v prizadevanjih za zajezitev širjenja bolezni začeli nameščati skenerje, s pomočjo katerih bodo ugotavljali, ali imajo potniki povišano temperaturo. Pri tistih, ki bodo imeli povišano temperaturo, bodo nato opravili preizkus za virus.

Singapur: Zagrozili z denarno kaznijo

V Singapurju so ukazali enotedensko karanteno vseh ljudi, ki bi prišli iz Mehike, žarišča bolezni. Državljani Singapurja bodo morali ta čas preživeti doma, turisti pa v hotelih. Tistim, ki karantene ne bodo upoštevali, po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje grozi denarna kazen do 10.000 singapurskih dolarjev (dobrih 5000 evrov). V Singapurju sicer še niso zabeležili primerov prašičje gripe, a je država kljub temu uvedla ukrepe, kakršni so veljali ob izbruhu sarsa, in povišala stopnjo nevarnosti.

Litva: Sum na prašičjo gripo tudi ob Baltiku

Litovske zdravstvene oblasti še čakajo na rezultate testov, ki bi lahko pokazali na prvi primer nove gripe v kaki izmed baltskih držav. Vzorce so vzeli litovskemu državljanu, ki se je 23. aprila vrnil iz Mehike, prvi testi pa so pokazali, da gre za gripo tipa A. Vzorce so sedaj poslali v laboratorije v Veliko Britanijo, ki bodo potrdili ali ovrgli, da gre za virus prašičje gripe. Rezultate bi lahko v Litvi dobili že v petek, so sporočili z litovskega ministrstva za zdravje.

Francija: Možna okužba pri deklici

V Parizu je medtem za zaskrbljenost povzročila devetletna deklica, ki se je ravno vrnila iz Mehike, nato pa so jo s simptomi gripe prepeljali v bolnišnico. Iz urada pariškega župana so zato starše otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, v katero hodi obolela deklica, obvestili, da jim otrok ni treba odpeljati k pouku. Rezultati testov za deklico še niso znani. V Franciji so sicer zaradi suma na novo gripo doslej testirali 32 ljudi.

Japonska: 25-letnica in njeni sopotniki na opazovanju

Japonske zdravstvene oblasti so za neko žensko s simptomi gripe odredile karanteno, saj sumijo, da bi lahko obolela za prašičjo gripo. 25-letna Japonka se je v domovino vrnila iz Los Angelesa. Na opazovanju je tudi 10 potnikov, ki so na letalu sedeli v njeni bližini.

JAR: Ovrgli sum pri eni osebi

V Južnoafriški republiki pa so medtem ovrgli sum na novo gripo pri neki ženski. Na bolezen so sumili pri Južnoafričanki, ki je pripotovala iz Mehike, a so sum po laboratorijskih testih ovrgli. Pri še enem človeku pa sum na bolezen ostaja.

'V primeru pandemije bo ogroženo vso človeštvo'

Generalna direktorica WHO Margaret Chan je v Ženevi dejala, da še nimajo vseh odgovorov, ampak jih bodo dobili, in kot preventivni ukrep med drugim poudarila dobro osebno higieno. Chanova je prav tako priznala, da bo v primeru pandemije oziroma 6. stopnje ogroženo vso človeštvo. Cepivo proti novi gripi še razvijajo.

Iz Mehike poročajo o 176 primerih smrti zaradi virusa nove gripe. Ta ugotovitev sloni na simptomih in prvih testih. Sedem teh primerov smrti je potrdila tudi WHO. Ta je potrdila tudi smrt ene osebe v ZDA, poroča Reuters. WHO je sicer do zdaj potrdila 236 potrjenih primerov okužbe, nekatere države pa same potrjujejo primere nove gripe.

Primeri okužb z virusom nove gripe
državasmrtpotrjeni primeri okužbesum oziroma možni primeri okužbe
Mehika176972.500
ZDA11090
Kanada0190
Španija01387
Velika Britanija0823
Nemčija0312
Nova Zelandija0310
Izrael020
Avstrija014
Peru013
Avstralija00114
Francija0132
Čile0026
Švica0126
Brazilija0020
Južna Koreja005
Danska0011
Kolumbija0010
Argentina004
Gvatemala003
Brazilija002
Kostarika002
Salvador002
JAR001
Finska001
Norveška001
Nizozemska010
Japonska0011
Litva001
Slovenija001

 

WHO je do srede potrdila primere okužbe v ZDA, Mehiki, Kanadi, Veliki Britaniji, Izraelu, Novi Zelandiji in Španiji. Nemčija, Avstrija, Švica, Peru in Nizozemska so same potrdile okužbe.

Razen v ZDA in Mehiki drugje še niso potrdili smrtnih primerov.

V Egiptu začeli z zakolom prašičev, rejci se upirajo

Egipt danes - prevoz prašičev v zakol
Egipt danes - prevoz prašičev v zakol FOTO: Reuters

Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) je obsodila zakole prašičev, s katerimi bi države želele omejiti širjenje novega virusa gripe. Egiptovske oblasti so namreč včeraj odredile zakol vseh prašičev v državi. Napoved je obsodila tudi Organizacija združenih narodov za hrano in kmetijstvo, poroča Reuters. Omenjene organizacije zatrjujejo, da ni dokazov, da bi se ljudje lahko okužili z uživanjem svinjskega mesa.

Medtem pa se kljub pozivom organizacij v Egiptu odvija zakol. Rejci so se že uprli, toda brez uspeha.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okhasan1
01. 05. 2009 21.28
mislim da to ni samo panika. verjetno se bojijo da virus lahko mutira tako kot pri ptičji gripi. lahko bo še bolj smrtonosen. pri virusah nikoli ne veš. enkrat sem brala nostradamusa, pa je glih za to obdobje npovedal da kuga ki bo na živaljih in na pticah obšla cel svet , in pobila tri četrt sveta , potem menda še svetska lakota bo.
naivna
01. 05. 2009 07.42
Panika, panika cez nic , samo da se nekaj dogaja in strasi. Sedaj je vsaj malo mir o reseciji.
sherlock2
01. 05. 2009 07.08
ne bodite preveč panični....jaz imam v kleti suhe pršute..tamiflu...zaščitne vojaške maske in pln rostfraj finega refoška.
Infidel
01. 05. 2009 02.40
resnicni
01. 05. 2009 01.51
ok, v naprej sorte za tak post.. ampak, če pogledamo realno( al pa nerealno) kakorkoli, pa zadeva sploh ni slaba, več jih pok***, več delovnih mest je odprtih, če pa tisti ki jih že ta gripica dobi, pa da niso bli zaposleni, pa nebo treba socialnega za njih več ... pol pa pogrebni zavodi bodo služli itd , itd,... kot sem reko , zmanjša se populiteta naroda, povečajo se delovna mesta, .. in vsi smo zadovoljni, zaj če mene zahakla JA JE** ga nem se zato v beton zaletaval, itak bom enkrat šo pod rušo ;) ej pa še vojne ni blo treba da se malo razrečimo... no to pa je drug vidik o kterem noben nebi niti spregovoro, ker ve da se ga popluva, tak da mora na suhem plavat.. ej folk pa lepe debate še naprej, jaz grem spat :) LP, zaenkrat še brez kake gripe...
ne.me.jezkat
01. 05. 2009 00.57
saj sem rekel: ko bodo začeli trumoma umirati beli bogati američani, pa kak vladajoči kongresnik in direktor farmacevtske družbe, takrat se bom zasekiral... in dokler bo letno zaradi ducatov drugih bolezni umrlo ducatkrat več ljudi, se tudi ne bom zaradi gripe metal ob tla... in če bi nekdo rad prodal govedino na ta račun, ali pa piščance, ker se bojite prašičev, se tudi ne bom sekiral: bo pač svinjina cenejša zame, itak je najboljša! in če bi nekdo rad prodal neka zdravila pred iztečenim rokom uporabe - meni jih ne bo, he he... vse povedal.
luka83
01. 05. 2009 00.56
ogabno kolk panike se dela iz tega. Novinarji pišejo tako senzacionalistično, da človek kar pozabi da je govora samo o 250 okuženih med več kot 6 000 000 000. Naša vlada pa dela krizno skupino, kjer bo več članov kot okuženih. Zdravilo za vse neokužene je en ornk focn da se mal streznejo in nehajo srat ... v zahvalo za zdravilo, ki mogoče pomaga mi naj vsak plača 22€.
djdj
01. 05. 2009 00.47
14 dni potem bodo pozabili na vse. Politiki in bogataši pa se bodo izmazali.
splohnivazn
01. 05. 2009 00.10
pa nej gre v .... jst pa grem tak čez 14dni v London! :(
ne.me.jezkat
01. 05. 2009 00.04
gremo - sem ti stopil na komunistični repek? sem jaz kriv, če si pripadnik organizacije, ki je kriva za naječ po nedolžnem ubitih? več, kot vsi drugi totalitarizmi skupa!
gremo
01. 05. 2009 00.02
dol.s.komunizmom ti si en zafrustriran 13 letnik ki je pogledal par youtube filmčkov in že misli, da je najbolj pameten na tem svetu. nauči se sprejemati ljudi okoli sebe pa bo življenje lepše
gremo
30. 04. 2009 23.48
eh.. v decembru 2008 jih je umrlo 1,500 zaradi kolere v afriki... pa niste toliko poročali. Dejstvo je, da ljudje vsak dan umirajo v veliko večjih količinah kot pa prašičja gripa, raje priznajte, da nimate več pisati nič o murkotu pa čepinovih
ne.me.jezkat
30. 04. 2009 23.20
Ulikses - če se ne motim, je sLOVEnščina obstajala precej prej kot komunizem... in sLOVEnščina je bila na tem prostoru 300 let pred hrvaščino... in zaradi hrvata - Tita - in komunistov se je na tem prostoru pol stoletja v šolah učilo tudi srbohrvaški jezik... in edini pravi sovražnik sLOVEnije je hrvaška... če še kaj ne veš, vprašaj! :))
sherlock2
30. 04. 2009 23.19
brez panike ...vsi bomo umrli
Ulikses
30. 04. 2009 23.15
dol.s.komunisti dober nick, samo pozabil si se zahvaliti tistim, zaradi katerih lahko zdej pizzzzzdimo po tem forumu v slovenščini.
Ulikses
30. 04. 2009 23.13
Večina primerov prihaja iz Mehike, kjer je število potrjenih primerov bolezni naraslo iz 26 na 97. Mehika: Umrlo 176 oseb a lahko malo uskladite te podatke? kako lahko napišete, da je uradno potrjenih okužb 97, smrti pa 176?!
ne.me.jezkat
30. 04. 2009 22.57
ma kakšna škoda: tudi v ameriki bodo, če že bodo, umirali najrevnejši, ti so pa itak v glavnem tujci, pa ti bremenijo proračun in ne prispevajo vanj... amerika profitira v vsakem primeru, kot vedno.
Patrik Adorjan
30. 04. 2009 22.53
Ptičja gripa je izbruhnila na Japonskem Prašičja gripa pa v Meksikoju Kolko jaz vem te dve državi niso preveč priljubljeni ZDA ... Možno da je ZDA spravila te viruse ven ... Ampak ni računala na to, da lahko napravi škodo tudi sebi in drugim državam ...
Lakom
30. 04. 2009 22.37
cela panika...bodo vsaj ljudje pozabili na krizo. Zanimvo bi bilo videti, št. dnevnih okužb drugih nalezljivih bolezni na dnevni bazi oz. letnem nivoju po svetu. Treba se je zavedati, da leto umre za navadno gripo 100.000 in več ljudi, v pandemičnih letih pa se cifre gibljejo v milijonih.
Matttea
30. 04. 2009 22.29
Seveda je bil virus ustvarjen v laboratoriju. Novo biološko orožje. Čistka se začenja....