Tujina

Švica ne bo izročila Polanskega

Zürich, 12. 07. 2010 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švica ZDA ne bo izročila poljskega režiserja Romana Polanskega. V Kalifornijo bi se namreč moral vrniti na obravnavo primera spolne zlorabe mladoletnice pred 34 leti.

Roman Polanski
Roman Polanski FOTO: Reuters

Švica je sporočila, da režiserja Romana Polanskega ne bo izročila ZDA, ki so ga obsodile zaradi spolnega napada na 13-letnico pred 34 leti. Od 4. decembra je bil v hišnem priporu, ker so ZDA vložile prošnjo za izročitev, sedaj pa se je sodišče odločilo, da režiserja poljske narodnosti, ki je bil rojen v Franciji, ne bodo izročili. Švicarsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da je bila ta odločitev sprejeta, ker ni mogoče z dovolj veliko gotovostjo izključiti napake v ameriški prošnji po izročitvi.

Polanski je bil zaradi škandala v ZDA priprt že marca leta 1977. Kasneje je bil izpuščen na prostost, ko pa bi mu moralo sodišče leta 1978 izreči obsodbo, je le nekaj ur pred tem, 1. februarja, prebegnil v Francijo. Ker je pobegnil še pred izrekom obsodbe, je vseh šest točk obtožnice še vedno aktualnih. Dekle naj bi najprej omamil z mamili, obtožnica pa ga tudi bremeni posilstva, zlorabe otroka, drog in sodomije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ledseni
13. 07. 2010 08.43
arhimed_33 Če bi bli pred zakonom vsi enaki, bi nanjega že zdavnaj pozabili, dvomim namreč da je kje kakšni kakšni javni tožilec ki ga boli * za 33 let stare primere posilstev.
WikiX
13. 07. 2010 05.42
Roman Polanski je prejel novo naročilo za Vogue Hommes, za fotografije mladih deklic, iz vsega sveta. Ena izmed modelov je bila tudi 13 letna Samantha Jane Gailey, iz Woodland Hillsa, predmestja v Los Angelesu. Njena mati je bila navdušena, da bo imel tako priznani umetnik "privatne" seanse, v katerih bo pozirala njena hčerka, ki je prišla tja z njeno odobritvijo in sta se vmes tudi pogovarjala po telefomu. Dan po prvem fotografiranju, sta se 20.marca 1977, Polanski in deklica odpeljala v hišo Jacka Nicholsona, na naslovu 12850 Mullholand drive. Najprej jo je slikal pol golo, napil s šampanjcem, jo skopal v jakuziju, iz rumene škatlice, ji je dal košček tablete quaaludesa, ki ga navadno uporabijo pedofili, da omamijo otroke, nato pa jo prisilil v spolne odnose ter sodomijo. Tole je odlomek iz pričevanja 24.marca 1977, pred veliko poroto sodišča v LA, Št. A-334,139 iz dne 4. aprila 1977, ko je namestnik okrožnega tožilca Rodger J. Gunson zasliševal Samantho: V: Potem, ko te je poljubil, je še kaj rekel? O: Ne. V: Si ti kaj rekla? O: Ne, razen da sem ves čas ponavljala, "Ne. Daj no, pojdiva domov." V: Kaj ti je bilo rečeno, potem ko si nakazala, da želiš domov, medtem ko si sedela na kavču? O: Rekel je, "Kmalu te odpeljem domov." V: Nato kaj se je zgodilo? O: In potem je šel dol ter začel z muckanjem. V: Kaj to pomeni? O: Pomeni, da se je sklonil name in položil usta na mojo vagino. V: Kje si bila ti, medtem ko je to storil? O: Sedela na kavču. V: je v nekem trenutku rekel karkoli, preden je položil svoja usta na tvojo vagino? O: Ne.
WikiX
13. 07. 2010 05.41
V: Kaj je storil potem, ko je položil usta na tvojo vagino? O: On je le, kot bi lizal in ne vem. Mislila sem zajokati. Bila sem nekako tako kot... ponavljala sem, "Ne. Daj no. Nehaj." Ampak me je bilo strah. V: Kaj je rekel on, če kaj? O: Ni rekel ničesar, kar bi se spomnila. Bil je... včasih je govoril stvari, jaz pa sem ga le prekinjala, saj veste. V: Ste bili med tem časom trezni, v kolikor veste? O: Kaj to pomeni? V: Ste bili že kdaj prej pijani? O: Da. V: Je bilo to zaradi pitja alkohola? O: Da. V: Ste bili kdaj prej pod vplivom quaaludesa? O: Ne... oh, ja, enkrat ko sem bila še res mala. V: Ste bili kdaj pod vplivom quaadaludesa in alkohola, pred 10.marcem ? O: Pred 10. marecem? V: Da, v letošnjem letu. O: Da. V: Kdaj je bilo to? O: Ne oboje na enkrat. V: Prosim? O: Ne oboje naenkrat. V: Ste bili ob istem času, pred 10.marcem, kdaj pod vplivom quaaludesa in alkohola? O: Ne. V: Ste čutili, da ste pod temi vplivi tega dne, 10.marca? O: Da. V: In to je bilo takrat, ko ste sedeli na kavču? O: Da. V: Zakaj verjamete, da ste bili takrat pod temi vplivi? O: Ker se komaj česa spomnim, kaj se je dogajalo. V: Je še kakšen razlog? O: Ne. Bila sem nekako omotična, saj veste, kot bi bile stvari včasih meglene. Imela sem težave s koordinacijo, kot pri hoji in te stvari.
WikiX
13. 07. 2010 05.38
V: Kako dolgo je imel gospod Polanski svoja usta na vaši vagini? O: Nekaj minut. V: Kaj se je zgodilo potem? O: Z mano je imel spolni odnos. V: Kaj mislite s tem, spolni odnos? O: Porinil je svoj penis v mojo vagino. V: Kaj je rekel, če kaj, preden je to storil? O: Jaz sem bila v glavnem v šoku in ponavljala, "Ne, nehaj." Ampak se nisem res upirala ker, saj veste, nikogar ni bilo tam, jaz pa nisem imela kam zbežati. V: Kaj je rekel, če karkoli? O: Ni mi odgovarjal, ko sem rekla "Ne". Mislim, da je bil... da je nekaj govoril, pa ga nisem poslušala in se ne spomnim. V: Med tem časom, ste imeli slečen hlačke? O: Da. V: Kako so bile slečene vaše hlačke? O: On jih je slekel. V: Kdaj se je to zgodilo? O: Po poljubu, jih je otipal in jih potegnil dol. V: Vas je kdaj koli vprašal, kda iste imeli menstruacijo? O: Da. V: Kdaj je bilo to? O: Med spolnim odnosom z mano. V: Te je vprašal, če jemlješ kontracepcijske tablete? O: Da. V: Kdaj je to izrekel? O: Istočasno. V: Kaj je rekel? O: Vprašal je, tako je začel, "Jemlješ kontracepcijo?" Jaz pa, "Ne." Nato on, "Kdaj si imela nazadnje menstruacijo?" Jaz pa, "Ne vem. Teden ali dva nazaj. Nisem prepričana." V: In kaj je on rekel? O: Začel je, "Daj no. Moraš se spomniti." Jaz pa sem mu rekla, da se ne. V: Je rekel še kaj po tem? O: Da. Začel je, "Hočeš, da ti grem od zadaj?" Jaz pa, "Ne." V: Je rekel še kaj? O: Ne.
WikiX
13. 07. 2010 05.37
V: Kako dolgo je imel svoj penis v tvoji vagini? O: Ne morem se spominiti kako dolgo, ampak ni bilo dolgo. V: Si imela spolne odnose še s kom drugim pred tem O. Da. V: Približno kolikokrat? O: Dvakrat. V: Kako si vedela, da ima svoj penis v tvoji vagini? O: Vedela sem. Čutila sem ga. V: Kaj se je zgodilo potem, ko je rekel, "Hočeš, da ti...", je šel od zadaj? O: Da. V: Kaj se je potem zgodilo? O: Mislim, da je nekaj rekel, nekaj po tem, ko sem mu rekla, da ne jemljem tablet, ravno preden je rekel, "Oh, potem pa mi ne bo prišlo v tebi." Začela sem,... potem je on začel,... potem me je položil... čakajte. Potem je dvignil moje noge višje in porinil noter v moj anus. V: Ko praviš, da je porinil v tvoj anus, kaj misliš s tem? O: Porinil je svoj penis v mojo rit. V: Je v tistem trenutku kaj rekel? O: Ne. V: Si se takrat upirala? O: Malo sem se, ampak ne dosti, ker... (pavza). V: Ker kaj? O: Ker sem se ga bala. V: Si se v kakšnem trenutku zavedla prisotnosti, še koga drugega ali več oseb v rezidenci? O: Da. Takoj po tem, je na vrata potrkala ženska in začela, "Roman, si noter?" On pa, "Da. Ravno sem prišel iz jacuzzija in se oblačim." V: V tistem trenutku, kaj se je dogajalo? O: Stopil je do vrat in jih rahlo priprl in se pogovarjal z njo. Jaz pa sem šla bor, si oblekla spodnje perilo in krenila proti vratom. V: Kaj se je potem zgodilo? O: Spet me je posedel nazaj V: Nato kaj se je zgodilo? O: Nato je spet začel spolni odnos z mano, pa naenkrat nehal. V: Veš, kaj je klimaks? O: Da. V: In kako to veš? O: Zato, ker sem ga lahko nekako začutila in je bil v mojem spodnjem perilu. Bil je na moji ritnici in tem. V: Ko to praviš, verjameš, da je klimaksiral v tvoj anus? O: Da. V: Kaj pomeni klimaks? O: Da pride ven njegova sperma. V: Veš, kaj je sperma? O: Da. V: Si videla spermo ali občutila kaj sperme? O: Občutila sem jo. V: Kje si jo začutila? O: Občutila sem jo na hrbtu nad zadnjico in v mojem spodnjem perilu, ko sem si ga oblekla. ...
abeceda123
12. 07. 2010 23.14
Članek sem oddal stroki v recenzijo, avtorja pa naprošam, da ga nemudoma popravi v legitimno stanje, ali takoj odstrani.
arhimed_33
12. 07. 2010 22.16
PRAV JE DA GA OBSODIJO,PRED ZAKONOM BI NAJ BILI VSI ENAKI.....
abeceda123
12. 07. 2010 21.46
Moderatorju v vednost.........................Polanski je Judovske nacije, na kar je ponosen in prosim, da ne zbrišeš komentar, kajti sledile bodo takojšnje sankcije.
Brabus
12. 07. 2010 19.15
gospa_svizec 12.07.2010, 15:40 0 Super, pedofila bodo izpustili, zato ker je pač slaven. Ta punca sploh ni edina 13-letnica, s katero je spal, pa njo je še vrh vsega posilil. 30 let sploh ne bi smelo igrati nobene vloge. Se podpišem.Men je moder. zbrisal slični post.
damirg@email.si
12. 07. 2010 18.07
gospa_svizec, kako veš da je pedofil, če še ni pravnomočno? obsojanje brez pravne podlage...
expost
12. 07. 2010 16.47
@zattara: v članku so bile ob 15.30 še napake. Zdaj so odpravljene.
zattara
12. 07. 2010 16.35
spolni napad se je zgodil pred 34 leti, priprt je bil pa 1977, torej pred 33 leti.....za vse nepismene
gospa_svizec
12. 07. 2010 15.40
Super, pedofila bodo izpustili, zato ker je pač slaven. Ta punca sploh ni edina 13-letnica, s katero je spal, pa njo je še vrh vsega posilil. 30 let sploh ne bi smelo igrati nobene vloge.
expost
12. 07. 2010 15.39
@batina78: l. 1977 je bil priprt... to ni ne 34 ne 43 let...
batina78
12. 07. 2010 15.25
expost
12. 07. 2010 15.04
Hej, kaj zdaj? Pred 34 ali 43 leti?