Tujina

Sveža novozelandska premierka navdušila z novico, da je noseča. 'Pa sva mislila, da je bilo 2017 veliko leto'

Auckland, 19. 01. 2018 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oktobra lani je prevzela položaj predsednice novozelandske vlade in postala ena najmlajših svetovnih voditeljic. Njena priljubljenost hitro narašča, z novico, da bo junija dobila prvega otroka, pa je poskrbela za nov val navdušenja. Še posebej, ko je razkrila, da si bo zaradi rojstva vzela šest tednov premora, medtem ko bo pri otroku ostal njen partner.

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je sporočila, da je noseča in da bosta s partnerjem junija dobila prvega otroka. S tem je nekoliko presenetila javnost, saj je lansko leto oktobra šele postala premierka. Kot je dejala 37-letna političarka v izjavi medijem, bo po porodu vzela šest tednov dopusta, medtem ko bo na porodniškem dopustu ostal njen partner Clarke Gayford.

Jacinda Ardern in njen partner Clarke Gayford, ki je na vprašanje, ali se bosta kmalu poročila, odgovoril, da mu je všeč, da se pri njema odvija vse v obratni smeri.
Jacinda Ardern in njen partner Clarke Gayford, ki je na vprašanje, ali se bosta kmalu poročila, odgovoril, da mu je všeč, da se pri njema odvija vse v obratni smeri. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prikupni objavi na družbenem omrežju je pod sliko dveh večjih ribiških trnkov in enega majhnega zapisala: "Pa sva mislila, da je bilo 2017 veliko leto! Clarke in jaz sva navdušena, da se bo junija najina ekipa razširila iz dveh na tri člane." Dodala je, da bo z junijem opravljala dve funkciji – funkcijo novozelandske premierje in mame, medtem ko bo njen partner ’prvi ribič’ in bo ostal doma ter se posvetil negi otroka. "Vem, da boste imeli veliko vprašanj. Obljubim, da jih bova vse odgovorila (zagotavljam vam, da imava že izdelan načrt)," je še zapisala Ardernova, ki sicer pravi, da že vesta spol otroka, a ga ne bosta razkrila.

37-letnica, ki je po lanskih volitvah postala najmlajša voditeljica laburistične stranke v zadnjih 150 letih, bo tako postala šele druga izvoljena svetovna voditeljica, ki bo rodila med svojim mandatom. Njena predhodnica je bila pakistanska premierka Benazir Bhutto, ki je rodila leta 1990, poroča BBC.

Po objavi novice so premierko in njenega partnerja zasuli komentarji navdušenja in podpore.

V času kratke porodniške bo vodenje prevzel Peters

Na lanskih septembrskih volitvah je njena stranka pristala na drugem mestu. S pomočjo stranke Winstona Petersa ji je uspelo oblikovati koalicijo in se povzpeti na položaj predsednice vlade. Že takrat sta določila, da bo v njeni odsotnosti funkcijo premierja opravljan Peters, seveda v tesni koordinaciji z njo. Zagotovila je, da bo vseh šest tednov, ki jih bo posvetila rojstvu otroka, na voljo svojim koalicijskim kolegom.

Ardernova je dejala, da se med nosečnostjo počuti dobro, da je na začetku imela precej jutranjih slabosti, a da so minile in da je zaenkrat v odlični kondiciji.
Ardernova je dejala, da se med nosečnostjo počuti dobro, da je na začetku imela precej jutranjih slabosti, a da so minile in da je zaenkrat v odlični kondiciji. FOTO: AP

Za nosečnost je izvedela šele šest dni pred imenovanjem za premierko. Kot je pojasnila, je bila nosečnost veliko presenečenje zanjo. "Nisem prva ženska, ki bo hkrati opravljala več funkcij. Nisem prva ženska, ki bo hkrati delala in rodila otroka. Veliko je žensk po svetu, ki so to že naredile," je dejala Ardernova, ki je svojega partnerja, voditelja televizijskih oddaj o ribištvu, o nosečnosti obvestila kar prek Messengerja. Bil je prav tako presenečen, a zelo navdušen.

Ardernova: Izbira med družino in kariero ne sodi v ta čas

Prvi dan, ko je postala vodja opozicije, jo je eden od novinarjev vprašal, ali je sprejela tudi odločitev o tem, kaj je ključno zanjo - kariera ali družina? Ardernova mu je odgovorila, da takšno vprašanje ni primerno letu 2017. "Odločitev o tem, kdaj bo imela otroke, je na strani ženske. To pa ne sme določati tega, ali bo dobila službo oziroma imela možnost kariere," je bila jasna Ardernova.

Jacinda Arden bo šele druga svetovna voditeljica, ki bo rodila med opravljanjem funkcije.
Jacinda Arden bo šele druga svetovna voditeljica, ki bo rodila med opravljanjem funkcije. FOTO: AP

Bivša novozelandska premierka Helen Clark je bila ena prvih, ki je čestitala bodočima staršema in zraven čestitk pripisala, da bi morala imeti vsaka ženska na svetu možnost, da združi družino in kariero.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tem je nekoliko utišala tiste, ki so že opozorili, da ni primerno, da voditeljica med mandatom ustvarja družino, češ, da bo potem trpela njena služba. K sreči so ti v manjšini.

Vodja Zelenih James Shaw je čestital premierki in zapisal, da to, da bo lahko novozelandska premierka združila kariero in družino, veliko pove o tem, kako moderna in napredna država je Nova Zelandija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
20. 01. 2018 11.34
+1
Politično je ne poznam,....po fotografijah lahko ocenim le to, da ima zobe kot BOBER ?
periot22
19. 01. 2018 21.24
+2
in kaj imamo mi s tem?
proofreader
19. 01. 2018 12.18
+1
Ravno tega se delodajalci bojijo, ko zaposlijo ženske.
Bassettt
19. 01. 2018 12.01
+6
TAKE je potrebno voliti. Ki imajo energijo in glavo na mestu.... za drzavo in narod, logicno. Razumemo?! Potem je kreganja in komentiranja 10x manj! Ker se verjame v take -- zato so bili izovljeni, da opravijo SVOJO nalogo, pa ne zase, ampak za narod.
Tylers
19. 01. 2018 12.59
-2
A se ti zavedaš da je ta ženska 3x hujša kot celotna mesec&kordež kompanija skupaj?
Tylers
19. 01. 2018 10.12
+1
A ta je tudi "karizmatična", podobno kot macron in hillary?
trumpet2015
19. 01. 2018 10.02
+11
24 ur postaja čedalje bolj rumeno obarvan, ti rumeni članki bi morali biti posebej,zdaj je pa vse zmešano, kot v slovenskih novicah in podobnih rumenih smeteh
the kop
19. 01. 2018 09.46
-14
kdo bo potem vodil državo? neodgovorno!!
Pacek22
19. 01. 2018 11.23
+7
sagesse
19. 01. 2018 09.31
+13
Top novica v sloveniji,.... hahahahah saj ne moreš verjet lol
TellingTheTruth
19. 01. 2018 09.28
-2
Sicer cestitke, samo kako pa misli potem vodit drzavo? Med placano porodnisko, NZ pa ta cas brez premierke?
Kajetan
19. 01. 2018 09.36
+1
Mož bi ji naj pomagal. Sicer ona nekih izkušenj nima z vodenjem in se ne pričakuje od nje da bi naj naredila za svojo državo upajo pa samo da ne bo kaj preveč in dosti pokvarila. NZ caplja za Avstralijo in je močno odvisna od nje takoda je večinoma kako gre smer politike v Avstraliji tako gre v NZ seveda za med 40-60% manjšimi plačami.
antonio67
19. 01. 2018 09.27
+7
Res dobra novica.Je še katera noseča???
spletni Kritik
19. 01. 2018 09.25
+2
Čestitke, a naj sedaj odstopi. Sveže pečena mama ima samo eno misel in to vsekakor ni vodenje države...
sercek
19. 01. 2018 09.55
+3