Tujina

Svetovno priznani astrofizik, astronom in kozmolog: Prenehajte že pošiljati ljudi v vesolje

London, 19. 06. 2016 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ni potrebe, da bi v vesolje še vedno pošiljali astronavte. Programi so predragi, denar bi morali usmeriti v razvoj raziskovalnih robotov, pravi eden najbolj slavnih astromonov na svetu, vodja britanske akademije za znanost, Martin Rees.

Astrofizik Martin Rees
Astrofizik Martin Rees FOTO: AP
Eden najbolj slavnih astronomov na svetu, vodja britanske akademije za znanost Martin Rees, je v nedavnem pogovoru z novinarji Sky News potarnal nad nesmiselnim početjem vesoljskih agencij, češ da zapravljajo gore denarja z vesoljskimi programi, v katerih astronavte pošiljajo v vesolje. Evropsko vesoljsko agencijo je javno pozval, naj ne sledi več potezam ameriške Nase, temveč raje sredstva nameni razvoju robotov za raziskovanje vesolja. 

V prihodnosti bodo realno gledano človeške odprave zgolj zabava, nekakšen šport in dogodivščina, meni. “Ob hitrem razvoju lahko roboti postorijo veliko več stvari, kot so jih doslej. Prisotnost astronavtov pri raziskovanju vesolja je tako vse manj pomembna,” pravi.

Obdregnil se je ob smiselnost nadaljnjega zapravljanja davkoplačevalskega denarja za urjenje astronavtov. Nasa ima trikrat večji proračun od evropske agencije, zato bi morali biti bolj racionalni, pravi. Velika Britanija je sicer v zadnjih štirih letih za te programe Evropski vesoljski agenciji namenila skoraj 90 milijonov evrov sredstev.

Tim Peake
Tim Peake FOTO: Reuters

Zagovorniki teh programov pravijo, da je potrebno na stvari pogledati širše. Ameriški astronavt Tim Peak, ki se je včeraj vrnil z Mednarodne vesoljske postaje, je na primer v vesolju izvedel 260 poskusov, s katerimi je povzročil pravo navdušenje med mladimi nad astrofiziko in znanostjo nasploh. Po šolah širom sveta so bili ustanovljeni znanstveni krožki, stekla so znanstvena tekmovanja in ostale aktivnosti, ki spodbujajo k tehnološkem in posledično gospodarskem razvoju. Ocenjujejo, da je bilo v povezane aktivnosti vključenih okoli milijon šolarjev. 

Scott Kelly
Scott Kelly FOTO: NASA

Pri Nasi za neprecenjiva dognanja jemljejo na primer tudi ugotovitve o posledicah bivanja v vesolju. Po vrnitvi astronavta Scotta Kellyja so tako denimo ugotovili, da se zaradi lebdenja kosti v nogah, bokih in hrbtenici soočijo s pomembnim zmanjševanjem prenašanja teže. To privede do okvare kosti in sproščanja kalcija, zaradi česar so kosti bolj krhke in šibke. Daljše bivanje v vesolju se odraža tudi v zmanjšani moči nog in hrbta. Mišice začnejo slabeti kar lahko privede do poškodb zaradi padcev ali nesreč med raziskovalnimi misijami. V vesolju poleg tega potuje kri bolj v zgornjem delu telesa in manj v spodnjem delu, tako imajo astronavti, med bivanjem v vesolju, pogosteje zabuhel obraz in noge, ki so manjše in bolj okrogle. Ker srcu ni treba delati tako močno v vesolju kot na Zemlji, lahko sčasoma topostane manjše. Znanstvenike skrbi tudi to, da lahko vesoljsko sevanje vpliva na endotelij, notranjo plast obtočil, ki lahko sproži ali pospeši koronarne srčne bolezni. Ob tem so posledice občutne tudi pri ravnotežju. Notranje uho, ki je občutljivo za gravitacijo, ne deluje več pravilno. Na začetku misije lahko astronavti občutijo dezorientacijo, prostorsko bolezen ter izgubo občutka za smer. Po vrnitvi na Zemljo se morajo tako prilagoditi nazaj na gravitacijo in imajo lahko težave pri postavljanju na noge, stabilizirati morajo svoj pogled, hojo in obračanje. Astronavti poleg vsega v vesolju zrastejo. Na Zemlji so diski nekoliko stisnjeni zaradi gravitacije. V vesolju pa to stiskanje ni več prisotno, zato se diski razširijo. Rezultat: hrbtenica se podaljša in astronavt postane višji. Zanimivo odkritje je tudi to, da imajo večje možnosti za nastanek rakavih obolenj in uničeno telesno uro, saj v vesolju ni 24-urnega cikla, oziroma noči in dneva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
19. 06. 2016 20.20
+4
dokler ne naredijo zaščite za ljudi, da bi lahko leteli izven elektromagnetne zaščite Zemlje, smo privezani na ta planet. Še na Luno ne moremo.
Apostol1
19. 06. 2016 19.04
+1
Prej ko slej bo do tega tudi prišlo , humanoidni roboti so samo še delno znanstvena fantastika , tako kot so bili ne dolgo nazaj mobiteli in recimo danes samovozeči avtomobili.
macro
19. 06. 2016 14.45
+9
avstronavti v vesolju zrasteju, po vrnitvi pa tudi lažejo.
Uporabnik419925
20. 06. 2016 11.54
-4
Še en primer človeka, ki živi v letu 1500.