Tujina

'Svetovna prestolnica posilstev'

New York, 01. 03. 2011 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DR Kongo je "svetovna prestolnica posilstev", kar vpliva na obisk šol. Veliko deklic ostaja doma, saj so šole pogoste tarče napadov. 21 najrevnejših držav na svetu pa namenja več denarja za vojsko kot za izobraževanje.

V šolo ne hodi 67 milijonov otrok.
V šolo ne hodi 67 milijonov otrok. FOTO: Reuters

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) opozarja, da se zaradi spopadov po svetu ne more šolati 28 milijonov otrok. Glavne nevarnosti, ki so jim mali šolarji izpostavljeni, so spolno nasilje in napadi, ki se dogajajo v samih šolah. Najbolj prizadeti so šolarji iz Demokratične republike Kongo, ki jo imenujejo tudi "svetovna prestolnica posilstev". Žrtve tretjine posilstev so namreč otroci.

Da bi ZN do leta 2015 izpolnili načrt za zagotovitev univerzalnega primarnega izobraževanja, bi DR Kongo potrebovala skoraj dva milijona novih učiteljev. "Na vzhodu republike najverjetneje polovica otrok, ki so stari do 14 let, ne hodi v šolo," je povedal Kevin Watkins, avtor poročila Skrita kriza. Dodal je še, da je število deklic, ki obiskujejo šolo, v Kongu najnižje v podsaharski Afriki. "Eden od razlogov je ta, da je država postala svetovna prestolnica posilstev, kar močno vpliva na izobraževalni sistem." Spolno nasilje škodi učnim potencialom žrtev in ustvarja ozračje polno strahu, zaradi česar deklice ostajajo doma, je še pojasnil Watkins.

Ko vojaki napadejo kakšno vas, ciljajo predvsem na simbole oblasti, med katere spadajo šole in bolnišnice, ki so pogosto uničene. Unesco poroča na primer, da se je v Afganistanu število napadov na šole v enem letu zvišalo za 77 odstotkov, s 347 na 613 napadov. V zadnjih dveh letih je bilo v Jemnu uničenih, poškodovanih in izropanih 220 šol.

V marsikateri državi so vojaki tudi otroci.
V marsikateri državi so vojaki tudi otroci. FOTO: Reuters

V poročilu so poudarjena tudi nizka sredstva, namenjena izobraževanju. V 21 najrevnejših državah na svetu namenijo več sredstev za vojsko kot za izobraževanje. Čad tako porabi štirikrat več sredstev za vojsko kot za osnovno izobraževanje. V poročilu so poudarjeni tudi koraki za zvišanje vpisa v afriških šolah. V obdobju desetih let se je v Etiopiji število ljudi, ki ne obiskujejo šol, zmanjšalo za okoli štiri milijone.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
02. 03. 2011 19.32
"21 najrevnejših držav na svetu pa namenja več denarja za vojsko kot za izobraževanje." Slovenija ni izjema, poglejte, gospodarstvo je v razsulu, priznajte si že enkrat, da si mi ne moremo privoščit takšnega razmetavanja denarja
Ferdo Crni
02. 03. 2011 10.15
Ja pijanec22 - mi raje gledamo in se zgražamo in se počutimo strašno lepo, ko smo v "varni in čudoviti" sloveniji. Američani dol že pomagajo v sklopu AfricaAid že dolga leta. Slovenčki pa so sicer neki kao zgroženi, potem pa se hvalijo koliko je Titek imel lep pogreb (tja je prišla celotna afriška ljudožerska hunta). Da bi pomagali je brezveze - saj smo majhni- kar naj veliki to delajo. Mi bomo samo pametovali in skrbno gledali pod prste.... ma ne posiljevalcem .. ampak ameriki. Ker smo najbolj pametni na svetu.
bb38150
02. 03. 2011 09.02
@NUJNO_ PREBERI Kako lahko primirjaš te uboge otroke z nami v Sloveniji?Preden kaj napišeš ti predlagam ,da premisliš!Primirjat Afriko z Slovenijo je nesprejemljivo. Vse kar napišejo in dajo v javnost je grozota,kaj še vse se zgodi ko ne pride nikoli objavljeno,ampak ljudje doživljajo travme dokler so živi.Ne vem ,če bodo kdaj živeli vsaj podobno kakor mi ?
boer
01. 03. 2011 20.46
so zopet krivi beli kolonialisti? v ameriki je delež drop outov med črnci tudi največji pa jih nobena vojska ne ustrahuje
pijanec22
01. 03. 2011 20.34
če bi se Američani odločili narediti red (vsi drugi samo govorijo, pomagajo pa nikoli), pa bi spet bilo vse narobe.
HLAPCEVSKINAROD
01. 03. 2011 20.26
SICER PA BI LAHKO ENAKO REKLI ZA SLOVENIJO; TUDI JAZ SE POČUTIM, KOT BI BIL VSAK DAN ZNOVA POSILJEN OD NAŠIH POLITIČNIH TAJKUNOV
HLAPCEVSKINAROD
01. 03. 2011 20.25
"Skupaj lahko spremenimo veliko stvari. Veste, da vsak dan umre okoli 4.500 otrok, ker nimajo pitne vode? Lahko jim pomagamo zgraditi čistilne naprave!“ je sporočil preko dobrodelne organizacije.
sloncek_rije
01. 03. 2011 19.31
v zadnjih 20ih letih je zaradi vojnv kongu izgubilo življenje cca 7,4 miljona ljudi, samo med letoma 1998 in 2008 5,4 miljona ljudi...nekateri pa celo omenjajo podatek 12 miljonov..!! pa noben novinar nič. zahod prav tako ostaja nem. ko pa kaj rečeš čez izrael, čez kakega žida, itd, pa takoj skoči na noge pol sveta..........