Tujina

Svetovna banka: Hrvaška spodbuja nedelo

Zagreb, 29. 08. 2009 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna banka v svoji raziskavi o Hrvaški kaže na preveliko odvisnost Hrvatov od socialne pomoči. Ob tem ugotavljajo, da so hrvaški delavci glede na manjšo učinkovitost dražji od slovenskih.

Svetovna banka Hrvaški očita spodbujanje lenobe.
Svetovna banka Hrvaški očita spodbujanje lenobe. FOTO: POP TV

Hrvaška je država, ki ljudi ne spodbuja k delu, temveč k nedelu, zadnje poročilo Svetovne banke o Hrvaški povzemajo hrvaški mediji. Hrvati naj namreč ne bi bili motivirani za iskanje dela, kar povzroča kulturo odvisnosti od socialne pomoči, dodatne vire zaslužka pa iščejo v delu na črno, od česar pa potem državna blagajna nima ničesar.

Hrvaški družini, v kateri sta oba starša nezaposlena in imata nizko izobrazbo, se namreč bolj splača živeti od socialnih pomoči, kot da bi si kateri od njiju ali oba našla delo. To velja zlasti za osebe z osnovnošolsko izobrazbo, ki delajo v gospodarstvu.

Poročilo tudi navaja zaskrbljujočo stopnjo nezaposlenosti. Na Hrvaškem je namreč zaposlenih le 57,1 odstotka prebivalcev, starih od 15 do 64 let, medtem ko je v državah EU ta odstotek najpogosteje nad 70 odstotkov. Zaradi tega je gospodarska rast bistveno nižja, kot bi morala biti, in zato je gospodarska kriza Hrvaško še toliko bolj prizadela.

Kot razlog nezaposlenosti Svetovna banka med drugim izpostavlja institut statusa vojnega veterana, ki naj bi bil najlažji način, da prebivalec Hrvaške dobi nek dohodek. Pravzaprav je težava v celotnem pokojninskem sistemu. Do lani so osebe, ki so se odločile za predčasno upokojitev, dobivale 24 odstotkov nižjo pokojnino, sedaj pa je takšna pokojnina le še devet odstotkov nižja. To je odprt poziv delavcem, naj se upokojijo, menijo v Svetovni banki.

Predsednik svetovne banke Robert Zoellick
Predsednik svetovne banke Robert Zoellick FOTO: Reuters

Naslednji velik problem je pomanjkanje kakovostne delovne sile, oziroma nesorazmernost med potrebami gospodarstva in ponudbo na trgu. Samo 55 odstotkov hrvaških študentov namreč konča študij. Predvsem primanjkuje inženirjev, poslovnih in zdravstvenih strokovnjakov, tehnikov, preveč pa je trgovcev, pravnikov, učiteljev in umetnikov.

Slovenski delavci učinkovitejši

Pri nezaposlenosti Svetovna banka Hrvaško opozarja tudi na to, da so v primerjavi s sosednjimi državami samo na Hrvaškem plače višje glede na učinkovitost, zaradi česar je cena delovne sile visoka.

V Sloveniji so na primer plače v absolutni vrednosti večje za 30 odstotkov, vendar pa je učinkovitost slovenskih delavcev za 45 odstotkov višja kot pri hrvaških delavcih. ''Zato so kljub višjim plačam slovenski delavci cenejši. Poleg tega imajo na primer madžarski ali slovaški delavci nižje plače in večjo učinkovitost in so tako celo 30 do 40 odstotkov cenejši od hrvaških,'' ocenjuje Svetovana banka.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lacijesa
18. 07. 2010 12.21
gre pa tko pr ns, kot pr njih use v kur.. upam da se bo use skp s telimi krizami čimprej končal.
lacijesa
18. 07. 2010 12.20
ja zdj daješ od plače 50% državi, pa se ti bl splača na čno delat, ČEZ 5 let bojo pa italijanom in drugim k bojo lastniki večine njihovga gospodarstva plačval 70% davke. elektrika, voda, plin, življ. potrebščine...
Sadjar
30. 08. 2009 09.48
A glih oni se bodo glasili, ko kradejo nafto, zemljo, patente za tehnologije, ki bi nas rešile odvisnosti od fosilnih goriv, usmrtijo izumitelje takih tehnologij... Delajo vojne-koljejo nedolžne ljudi, zastrupljajo vodo, zrak, usmrtijo votitelje, ki jim niso po volji, In guess what? Še preveč nas (useless eaters) je in se nas hočejo rešit, da se bodo prosto gibali na njihovem raju na zemlji. Tale žid in ostali so odgovorni za vse zločine in upam da se jim vse povrne.
XIDIX
30. 08. 2009 04.27
MA SAJ PRI NAS JE ENAKO! SPLAČA SE BIT NA SOCIALKI DELAT NA ČRNO ALI PREKO ŠTUDENTA!! VSE OSTALO JE DELAVCU MINUS ČE RAČUNAŠ DA TI OD PLAČE DRŽAVA POBERE 54%!!!
Buena Vita
29. 08. 2009 23.39
Buena Vita
29. 08. 2009 23.39
KAJ SVET TALA KLOFUTE CROATOM,AGAEIN
spartanec_90
29. 08. 2009 23.30
zdaj če smo 45% bolj učinkoviti od njih moramo tuid imeti 45% višjo plačo in ne samo 30% ker smo podcenjeni pričakujem da vlada začne ukrepat in zviševat slovenskim delavcem plače !!!!
spartanec_90
29. 08. 2009 23.28
aha saj sem vam reko da je slovenski delavec boljši od hrvaškega !!!!!!
Abacus
29. 08. 2009 21.09
korotan1 29.08.2009, 12:18 -3 Amerika zopet nekaj pripravlja , Hrvaška ne bo več dolgo obstajala vsaj ne takšna kot je sedaj,Istra bo pripala Italiji ,dalmacija bo neodvisna pod upravo Amerike Anglije in Francije,Slavonija bo izrecno ameriški protektorat ,ostalo bo R Hrvaška ,načrte in mape skrbno varuje CIA. --------------------- pa ti si res pacient...ne mi rečt,naj uganem...am bil si zaprt v AREA-51 al kaj podobnega!? ;)
McBobo
29. 08. 2009 19.50
Samo taka be.b.a.va miselnost se bo morala enkrat nehati. Drugače bo država res propadla. Ne razumem, kako je lahko en lenuh več vreden, kot delavni človek. Bi prosil kakšnega politika, če tole bere, da mi/nam odgovori, ker meni tukaj kmečka pamet odpove.
Abacus
29. 08. 2009 18.42
ja tako je to...
justime
29. 08. 2009 13.50
ja komu se pa splača pri nas delati za 400 evrov??? polovica ti država vzame drugo pa za položnice. zakaj bi delali za tak denar cel mesec ko pa na zavodu dobijo 380evrov.raje se dela na črno pa ti denar ki si ga zaslužil ostane ne pa da podpiraš naše politične oderuhe ki jih boli ku.rac kako živiš glavno da imajo zase. take članke pa verjetno spodbuja vlada da pridejo na 24. ur. slovenski delavci so bolj pridni ali ba bolj neumni odvisno kdo to ocenjuje. ko pa dobijo 15. tega v mesecu plačo potem je to sigurno da so neumni!!!
suzanasuzi
29. 08. 2009 13.43
kva bi ta svetovna banka rada briga se naj zase
onbekend
29. 08. 2009 12.51
Klasik - se strinjam s tabo. Jaz sem odsla iz Slo ze pred 6 leti, ko sem jih imela le nekaj nad 20. Zakaj? Ni bilo sluzbe, da bi pa delala nekaj za malo placo, mi je bilo pa pod castjo. Sem raje se sla fizikalca v tujini in prezivela. Da ne bo pomote, imam visoko izobrazbo, znam vec tujih jezikov, mednarodne delovne izkusnje. Sele letos sem nasla/dobila sluzbo, kjer sem placana za svoj trud, poleg tega bom delala po celem svetu. Torej, placa me spodbuja, da delam se vec, da se trudim, poleg tega je to sluzba, kjer mi placajo, da potujem in delam. To so bile moje sanje in pocasi se uresnicujejo. Pa kot si ti, klasik, rekel - imam se vrt, kjer si vecino pridelam, imam 4 kokoske, in celo poletje hodim v trgovino po enkrat na teden po kruh in kaj za pit. V mesnico grem enkrat na 3 mesece. Marsikaj se da prisparat, denar zase obdrzat, samo - kot je rekel klasik - pameten je treba bit, poznat svojo vrednost in delat toliko za kolikor si vreden. V Sloveniji si za svoj trud in sposobnosti dalec premalo placan in sploh ne cenjen. Tudi jaz sem raje delala na crno, ni bilo lahko, mi pa noben ni s*al na glavo in me ponizeval. Srecno!
Uporabnik113189
29. 08. 2009 12.25
Milmar29.08.2009, 12:05 Verjetno si imel prav in da je bila tvoja računica v redu. To pa zato, ker so pri sosedih živeli na kreditih in še dodatno zapravljali zaradi razsipne HDZ vlade, ki so se lastninili. Kot laže danes bodo morali začeti vse kredite vračati. Takrat bo standard odločno padel in zdi se mi da se je že začelo..
vanili
29. 08. 2009 12.21
še dobro da živim v SLO, v naši pošteni državi brez korupcije in kriminala, gospodarsko zelo razviti. Verjamem, da so Hrvati čisto od zadaj proti nam. Verjet sem začel, ke r mi moji vladajoči vsak drugi dan trobijo o tem, kako smo super in da se pri nas cedi mleko in med. Tudi župniku bom nazaj začel verjet, da je zemlja ravna, ne pa da berem članke o vesolju, ker je to sama LAŽ. Postal bom nazaj poštena slovenska ovca, hodil bom k maši in kimal mojim vladajočim.
darvil
29. 08. 2009 12.18
Amerika zopet nekaj pripravlja , Hrvaška ne bo več dolgo obstajala vsaj ne takšna kot je sedaj,Istra bo pripala Italiji ,dalmacija bo neodvisna pod upravo Amerike Anglije in Francije,Slavonija bo izrecno ameriški protektorat ,ostalo bo R Hrvaška ,načrte in mape skrbno varuje CIA.
Milmar
29. 08. 2009 12.05
hahahaah kakšna raziskava hahahahhaha pred štirimi leti smo se z družino preselili na hrvaško ker preproso je bolša računica bila,plače so v velikih primerih na hrvaškem večje kot v slo. streho nad glavo si pa lahko postaviš brez tuje finančne pomoči in brez ubijalskega kredita. Smo srečna slovenska družina na Hrvaškem.
d899
29. 08. 2009 12.03
vprašanje je kaj danes sploh dobiš za minimalno plačo in 8 ur (vsaj) dnevnega dela? nič. ne moreš niti preživeti, kaj šele da bi si kaj privoščil, tudi študirati ne moreš več kot prej, stanovanje si tudi ne moreš kupit ker nisi plačilno sposoben, posledično družine si ne moreš ustvarit, lahko le živiš iz dneva v dan in ješ paštete. vi lahko hvalite vaš EURO, samo dejstvo je, da ko je bil tolar, nam je vseeno bilo lepše in boljše. Očitno je velika večina prebivalstva rajši LAČEN EVROPEJEC kot SIT JUGOSLOVAN ali balkanc, kakorkoli že.
Dol.z.izdajalci
29. 08. 2009 12.02
To je odraz kraje državnega premoženja od leta 91 naprej na Hrvaškem !! Ali je kaj drugače pri nas ?? Revež dela za davke, da lahko pomagajo drugemu revežu !! Slepec slepva vodi in oba padeta v jamo !!