Tujina

Svetoval, naj prereže cevko za hranjene

Karlsruhe/Berlin, 25. 06. 2010 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško zvezno sodišče je odločilo, da je odvetnik, ki je svojcem bolnice v komi svetoval, naj prerežejo cevko, prek katere so jo hranili, ravnal zakonito. Ne gre za kaznivo dejanje, če to želi umirajoča oseba, je odločilo sodišče.

Sodniško kladivo
Sodniško kladivo FOTO:

Nemško zvezno sodišče v Karlsruheju je v zgodovinski razsodbi razveljavilo obsodbo odvetnika, ki je svojcem bolnice v komi svetoval, naj prerežejo cevko, prek katere so jo hranili. Sodišče je namreč razsodilo, da je odvetnik ravnal zakonito in v interesu bolnice, saj je ta jasno izrazila željo, da se je umetno ne ohranja pri življenju.

Sodišče v Karlsruheju je tako danes odločilo, da izključitev aparata za ohranjanje pri življenju ni kaznivo dejanje, če to želi umirajoča oseba. S tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razširilo pravico ljudi, ki umirajo, da zavrnejo zdravljenje, ki bi jih ohranjalo pri življenju. V Nemčiji sicer veljajo zelo stroga pravila glede umirajočih ljudi, deloma zaradi množičnih usmrtitev v času nacizma.

Svobodno voljo človeka je treba spoštovati

Današnjo odločitev sodišča je že pozdravila nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser - Schnarrenberger. Kot je dejala, je z njo pravica posameznikov do samoodločanja dobila resnično velik pomen. Razsodba daje po njenih besedah jasno vedeti, da je treba svobodno sprejeto voljo človeka spoštovati v vseh življenjskih situacijah.

Nemško zvezno sodišče je razsojalo v primeru odvetnika Wolfganga Putza, ki je specializiran za medicinsko pravo. Slednji je bil na nižjem sodišču v kraju Fulda obsojen na devet mesecev pogojne kazni, ker je hčerki starejše ženske, ki je bila več let v vegetativnem stanju, svetoval, naj prepreže cevko za hranjene in tako pospeši smrt. Hči je to tudi storila, kar pa so zdravniki odkrili in cevko zamenjali. Bolnica je medtem kljub temu umrla.

Nižje sodišče v Fuldi je hčer oprostilo, ker da je "pomotoma" sledila nasvetu odvetnika, je pa Putzu prisodilo pogojno kazen. Sodišče v Karlsruheju je danes tudi za Putza zahtevalo oprostilno sodbo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.