Tujina

Svet žaluje za papežem

Vatikan, 03. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA/N.Š.K.
Komentarji
0

Po smrti poglavarja rimskokatoliške cerkve Janeza Pavla II., ki je umrl zaradi zastrupitve krvi in zastoja srca, so v Vatikanu razglasili devetdnevno žalovanje.

Sveče s podobo preminulega papeža pred baziliko v Wadowicah (Foto: Reuters)
Sveče s podobo preminulega papeža pred baziliko v Wadowicah (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Žalovanju v Vatikanu se pridružujejo tudi v številnih drugih državah po svetu. Najdlje bo žalovanje trajalo v Braziliji, in sicer kar sedem dni, ter v papeževi domovini Poljski. Tam so uradno žalovanje razglasili že v soboto, kmalu po smrti Karola Wojtyle, sklenilo pa se bo šele z dnevom pogreba. O razglasitvi dneva žalovanja v Sloveniji pa bo slovenska vlada odločala na ponedeljkovi dopisni seji.

Zapečatena vrata papeževega stanovanja v apostolski palači
Zapečatena vrata papeževega stanovanja v apostolski palači FOTO:

Objavili papežev mrliški list

Vatikan je izdal uradno potrdilo o smrti papeža Janeza Pavla II., v katerem je zapisano, da je papež umrl zaradi septičnega šoka in odpovedi srca. Papeževo smrt so razglasili 20 minut po tem, ko se je njegovo srce ustavilo. Mrliški list pa hkrati tudi prinaša prvo uradno potrditev, da je imel Karol Wojtyla Parkinsonovo bolezen.


Kardinal Sodano daroval mašo zadušnico

Kardinal Angelo Sodano med vodenjem maše zadušnice (Foto: Reuters)
Kardinal Angelo Sodano med vodenjem maše zadušnice (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Maše zadušnice za pokojnega svetega očeta, ki jo je na nedeljo Božjega usmiljenja daroval kardinal Angelo Sodano, se je udeležilo okoli 200.000 vernikov, med njimi tudi veliko najvišjih italijanskih politikov. "Našemu očetu, ki ga ne bomo nikoli pozabili, pred hišo, v kateri počiva, sporočamo, da ga bodo angeli ponesli v nebesa," je med mašo dejal kardinal Sodano. Vidno ganjeni kardinal, je poudaril, da se bolečina ljudstva obenem spreminja v "veliko radost". Ta je po njegovih besedah vladala tudi ob papeževi smrtni postelji.

Kardinal Sodano naj bi po poročanju italijanskih medijev med nedeljsko mašo pokojnega papeža označil za "Janeza Pavla Velikega", s čimer naj bi nakazal, da bi ga bilo potrebno razglasiti za svetnika. Po Sodanovih ocenah si sveti oče k svojemu imenu zasluži dodatek Veliki.

"Janez Pavel II. je postal glasnik civilizacije ljubezni, kar je njegov izraz za krščansko civilizacijo. Da, to je civilizacija ljubezni, popolnoma nasprotna od civilizacije mržnje, ki sta jo zagovarjala nacizem in komunizem," je dejal kardinal Sodano, ki mu je s papeževo smrtjo samodejno prenehala funkcija državnega sekretarja Svetega sedeža.

Posmrtne ostanke 84-letnega papeža Janeza Pavla II so prenesli v dvorano Clementina v apostolski palači, kjer se bodo od vrhovnega poglavarja rimskokatoliške cerkve lahko poslovili najvišji cerkveni dostojanstveniki in politični predstavniki, so sporočili s Svetega sedeža. V ponedeljek popoldne bodo papeževo truplo premestili v Baziliko svetega Petra, kjer se bodo od svetega očeta lahko poslovili tudi ostali.

Papeževo truplo v dvorani Clementina (Foto: Reuters)
Papeževo truplo v dvorani Clementina (Foto: Reuters) FOTO:

Papež v dvorani Clementina leži oblečen v škrlatna oblačila, na glavi pa ima belo škofovsko pokrivalo, mitro. Glavo ima naslonjeno na zlato blazino, roke ima sklenjene na prsih. Na vsaki strani papeža "stražita" dva pripadnika švicarske garde, na levi strani papeževega vzglavja pa je razpelo.

Kardinali in drugi visoki predstavniki Vatikana, pa tudi italijanski predsednik in premier, Carlo Azeglio Ciampi in Silvio Berlusconi, stojijo v vrsti eden po eden, da bi se poslovili od velikega moža, ki je zaznamoval zgodovino. Molitve in druga sporočila v dvorani v latinščini vodi kardinal kamerleng Eduardo Martinez Somalo.

Poljski škofi so sporočili, da si bodo prizadevali, da bi Sveti sedež pokojnega papeža Janeza Pavla II. razglasil za svetnika.

Zadnje papeževe ure je po navedbah Vatikana zaznamovala "neprekinjena molitev", papež pa je po besedah tiskovnega predstavnika Joaquina Navarro-Vallsa umrl "medtem, ko je molil za božje usmiljenje." Tik pred smrtjo naj bi papež z dvigom roke poskušal še zadnjič blagosloviti stotisoč glavo množico, ki se je zbrala na Trgu Svetega Petra. V času smrti so ob papežu med drugim bili njegova osebna tajnika, nadškof Stanislaw Dziwitz in Mieczyslaw Mokrzycki, ter poleg zdravnikov tudi poljske nune, ki so ga zadnja leta negovale.

V številnih državah so že razglasili uradno žalovanje ob smrti papeža (Foto: Reuters)
V številnih državah so že razglasili uradno žalovanje ob smrti papeža (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vatikan: Datum pogreba še ni določen

Medtem se italijanske oblasti že pripravljajo na papežev pogreb, ki naj bi bil enkrat v tem tednu, in sicer v dneh med sredo in petkom. Po napovedih naj bi bil natančen datum znan v ponedeljek, ko bodo papeževe posmrtne ostanke prenesli v baziliko Svetega Petra. Na ta dan se bo prvič sešel tudi splošni zbor kardinalov, ki do izvolitve novega papeža začasno vodi rimskokatoliško cerkev. Iz Vatikana so že sporočili, da papeža ne bodo pokopali pred sredo. Po prvih ocenah italijanskih oblasti naj bi na njegov pogreb v italijansko prestolnico prišlo več kot dva milijona vernikov, med njimi naj bi bilo tudi okoli 200 svetovnih političnih veljakov, vključno z ameriškim predsednikom Bushem.

Bo papeževo srce pokopano na Poljskem?

Postopki za prenos papeževega srca v Krakov naj bi se začeli kmalu po uradnem pogrebu v Vatikanu.

Poljski mediji danes poročajo o možnosti, da bi papeževo srce pokopali ob poljskih kraljih v mestu Krakov. Sam papež je namreč izrazil željo, da bi njegovo srce pokopali v katedrali na Wawelbergu v Krakovu, kjer so pokopani tudi poljski kralji, pesniki in cerkveni dostojanstveniki. "Vemo, da so se krakovski dostojanstveniki s papeževim osebnim tajnikom nadškofom Stanislawom Dziwiszom že nekaj časa skrivaj pogovarjali o tem," poroča nek poljski časnik, ki še dodaja: "Od nekega vira smo izvedeli, da se Vatikan strinja s tem, da bi njegovo srce prenesli v katedralo na Wawelbergu."


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou