Tujina

Svet žaluje z Londončani, vrstijo se izrazi solidarnosti in podpore

London, 22. 03. 2017 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po terorističnem napadu pred parlamentom v Londonu v Veliko Britanijo prihajajo prvi odzivi in izrazi solidarnosti. V boju proti terorizmu smo povezani bolj kot kadarkoli, pravijo Nemci in Francozi. Onkraj luže se je že odzval Trump.

Po današnjem terorističnem napadu pred parlamentom v Londonu, v katerem so bili po zadnjih podatkih policije ubiti najmanj štirje ljudje, še 20 pa jih je bilo ranjenih, v Veliko Britanijo že prihajajo prvi odzivi in izrazi solidarnosti, v prvi vrsti iz Nemčije in Francije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo Nemčija vedno stala ob strani Veliki Britaniji v boju zoper terorizem.
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo Nemčija vedno stala ob strani Veliki Britaniji v boju zoper terorizem. FOTO: AP

"Tudi če ozadje tega napada še ni povsem pojasnjeno, pa v imenu Nemčije in njenih državljanov sporočam: V boju proti vsaki obliki terorizma smo trdno in odločeno ob strani Velike Britanije," je izjavila nemška kanclerka Angela Merkel in izrazila solidarnost "z našimi britanskimi prijatelji in vsemi ljudmi v Londonu", poroča nemška tiskovna agencija.

Tudi novi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je izrazil pretresenost ob novici o napadih v Londonu. "V teh urah smo Nemci in Britanci še na poseben način povezani," je sporočil v izjavi za javnost in izrazil sožalje svojcem žrtev.

Solidarnost in podporo je v imenu Francije britanski premierki Theresi May izrazil tudi francoski predsednik Francois Hollande. "Terorizem prizadene nas vse," je dejal in poudaril, da je ta napad nov dokaz, da bi se morali v boju proti terorizmu organizirati na evropski ravni.

Pri tem je spomnil, da je tudi Francija v zadnjih letih hudo trpela zaradi terorističnih napadov. V nekaj več kot dveh letih je bilo v tovrstnih napadih ubitih več kot 230 ljudi, je poudaril. Med ranjenimi v Londonu so bili sicer tudi trije francoski dijaki, ki so bili tam na šolskem izletu, a Hollande kaj več o njihovem stanju za zdaj ni vedel povedati.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal nadaljevanje boja proti terorizmu z ramo ob rami z Veliko Britanijo.
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal nadaljevanje boja proti terorizmu z ramo ob rami z Veliko Britanijo. FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal nadaljevanje boja proti terorizmu z ramo ob rami z Veliko Britanijo, "ki bo vedno ostala partner in prijateljica". "Evropejci ne bomo nikoli nehali dokazovati, da ljubezen vedno premaga sovraštvo in da strpnost vedno premaga strah," je zapisal v sporočilu za javnost, v katerem je spomnil tudi na teroristični napad v Bruslju pred natanko letom dni.

Slovenski državni vrh solidaren z Britanci po napadu v Londonu

Slovenski državni vrh je po današnjem dvojnem napadu v Londonu, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, 20 pa jih je bilo ranjenih, izrazil solidarnost z britanskim ljudstvom. Izraze žalosti in solidarnosti sta preko družbenega omrežja Twitter že izrazila predsednik Republike Borut Pahor in premier Miro Cerar.

"V teh težkih trenutkih sporočam britanskemu ljudstvu v imenu Slovenije izraze žalosti, solidarnosti. Naše misli so s svojci žrtev zavržnega napada," je tvitnil Pahor.

Cerar pa je v angleščini tvitnil, da so njegove misli z žrtvami londonskega napada in njihovih družin. Dodal je, da se moramo upreti terorizmu in ne dopustiti strahu, da nas razdvaja.

Slovensko zunanje ministrstvo slovenskim državljanom, ki so trenutno v Londonu svetuje, naj upoštevajo navodila policije. Kot je še tvitnilo ministrstvo, lahko za pomoč pokličejo slovensko veleposlaništvo v Veliki Britaniji na telefonsko številko 00447713628096.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Solidarnost z Britanci so izrazili tudi v Moskvi. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je pozvala k skupnemu boju proti terorizmu.

Podobno je pozval tudi turški premier Binali Yildirim, ki je terorizem označil za globalno katastrofo.

Na napad se je odzval tudi italijanski premier Paolo Gentiloni in prav tako izrazil solidarnost Veliki Britaniji. "Italija stoji ob strani britanskemu ljudstvu in vladi v luči tega napada, ki je prizadel srce Londona in demokratične institucije," je zapisal v sporočilu.

Obsodbi napada so se pridružili tudi vodilni avstrijski politiki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Moje misli so pri žrtvah in njihovih svojcih," je na Twitterju zapisal predsednik Alexander Van der Bellen. Podobno se je odzval tudi kancler Christian Kern.

Pomoč Londonu je ponudila tudi predsednica škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon. Škotski parlament je sicer zaradi napada pred britanskim parlamentom v Londonu za danes prekinil razpravo o novem referendumu o samostojnosti, o čemer bi morali glasovati še nocoj.

Britanska premierka Mayeva se je o napadu po telefonu pogovarjala tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na Twitterju napisal: "Moje misli so z žrtvami Westminstrskega napada. Evropa trdno stoji z Veliko Britanijo v boju proti terorizmu in je pripravljena pomagati."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Belgijski premier Charles Michel, ki se je dopoldne udeležil dveh spominskih slovesnosti za žrtvami lanskega napada v Bruslju, je dejal: "Izrekamo globoko sožalje tistim, ki žalujejo, vsem, ki so v Londonu. Belgijci podpirajo Britance v boju proti terorizmu."

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je sporočil: "Pretresen zaradi podob, ki prihajajo iz Londona. Moje misli so z britanskimi prijatelji."

Litovskapredsednica Dalia Grybauskaite je povedala: "Terorizem - orožje strahopetcev. Ostro obsojam grozljiv teroristični napad v srcu Westminstra."

Misli glavnega pogajalca Evropske komisije za Brexit Michela Barnierja so bile podobne: "Moje misli so s prebivalci Londona."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni