Tujina

Obami podarili goro

Washington, 05. 11. 2008 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V otoški državi Antigua in Barbuda so za Obamo pripravili prav posebno presenečenje. Vulkan Boggy Peak bodo preimenovali v Mount Obama. V Keniji pa imajo nov državni praznik.

Josephine Ochieng iz Kisumija v Keniji je svojega novorojenega sina poimenovala Barack. Ni bila edina.
Josephine Ochieng iz Kisumija v Keniji je svojega novorojenega sina poimenovala Barack. Ni bila edina. FOTO: Reuters


"Kenijski narod je izjemno ponosen na tvoje kenijske korenine. Tvoja zmaga ni samo navdih milijonov ljudi po vsem svetu, vendar ima poseben odziv z nami, tukaj v Keniji,“ je kenijski predsednik Mwai Kibaki osebno naslovil Obamo in jutrišnji dan razglasil za državni praznik.

Vaša izvolitev ne bo spremenila le Amerike, spremenila bo svet. W. Baldwin Spencer, premier Antigue in Barbude

Prebivalci nekdanjega ribiškega mesta Obama ob Japonskem morju pa so si po zmagi nadeli havajska krilca in zaplesali hula ples, da bi proslavili zmago prvega temnopoltega predsednika, ki je bil rojen na Havajih.

V karibski državi Antigua in Barbuda pa bodo 44. predsedniku ZDA podarili celo goro. Vulkan, ki je bil doslej znan kot Boggy Peak oziroma vrh Boggy, je po novem Mount Obama (gora Obama). Gora je sicer visoka za nas skromna 402 metra, a je najvišja v državi. Da bo dobila novo ime, je v čestitki, ki jo je poslal zmagovalvu ameriških volitev, zapisal premier W. Baldwin Spencer. 85 tisoč prebivalcev otočja je večinoma potomcev afriških sužnjev.

V vasi, kjer se je rodil Barack Obama starejši, so peli in plesali.
V vasi, kjer se je rodil Barack Obama starejši, so peli in plesali. FOTO: Reuters

Drugod po svetu

Medtem z vseh koncev sveta dežujejo čestitke. Evropa je bila glede svojega kandidata enotna, na stari celini John McCain ne bi imel niti najmanjših možnosti. Nicolas Sarkozy, francoski predsednik, je dejal, da je ameriško ljudstvo izrazilo zvestobo napredku in prihodnosti. "V času, ko moramo skupaj soočiti velike izzive, so ameriške volitve povečale upanje v Franciji, Evropi in drugod. Francija in Evropa bosta našli novo energijo za sodelovanje z Ameriko pri vzdrževanju miru in svetovne blaginje," še dodaja. S čestitkami in pozdravi sta pohitela tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier Gordon Brown. Oba sta Obamo gostila na njegovi zgodovinski turneji po Evropi. Takrat ga je v Berlinu poslušalo kar 200 tisoč ljudi, toliko, kolikor se jih je zbralo sinoči na zgodovinske shodu v Chicagu.

Iz Moskve prihajajo odrazi zadovoljstva nad novoizvoljenim predsednikom. Predsednik Dmitrij Medvedjev je izrazil upanje, da se bodo ledeni odnosi med velesilama po zmagi Obame otoplili.

Indijci poljubljajo podobo zmagovalca.
Indijci poljubljajo podobo zmagovalca. FOTO: Reuters

S širokimi rokami so pričakali izvolitev 44. predsednika ZDA tudi v Afganistanu. Veselijo se namreč večje pozornosti vojni v njihovi državi, v kateri je samo letos umrlo okoli štiri tisoč ljudi. "Upam, da bo Obamova izvolitev prinesla mir, življenje in blaginjo v Afganistan kot tudi drugod po svetu,“ zmago demokrata pozdravlja afganistanski predsednik Hamid Karzaj.

Izraelci čestitajo obema, Johnu McCainu za dobro kampanjo, Obami za zgodovinsko zmago. Prepričani so, da prijateljstvo med državama čaka lepa prihodnost. Izrael je ena od le treh držav, kjer so javnomnejske raziskave pokazale večjo naklonjenost McCainu kot Obami. Drugi dve sta Gruzija in Filipini. 

Kitajska je Obamo sprejela kot mladostnega prihodnjega predsednika ZDA, ki ima energijo, da se bo spopadel s finančno krizo, hkrati pa mu bo njegovo etnično ozadje omogočilo, da Ameriko lažje poveže s preostankom sveta.

Oglasil pa se je tudi papež Benedikt XVI., ki je novemu predsedniku ZDA čestital. Spomil je tudi, da ves svet od njega veliko pričakuje. Molil bo za to, da bo pričakovanja tudi izpolnil.

Obama je nekaj let svojega otroštva preživel v Indoneziji. Njegov tamkajšnji učitelj Effendi danes ponosno kaže fotografijo svojega takratnega razreda.
Obama je nekaj let svojega otroštva preživel v Indoneziji. Njegov tamkajšnji učitelj Effendi danes ponosno kaže fotografijo svojega takratnega razreda. FOTO: Reuters

Čestitala tudi Slovenija

Slovenski predsednik Danilo Türk je zgodaj zjutraj v svojem imenu in v imenu naše države čestital novoizvoljenemu predsedniku Obami in mu zaželel uspešno predsedovanje. Čestitko sta poslala tudi premier Janez Janša in njegov najverjetnejši naslednik Borut Pahor.  

Zunanji minister Dimitrij Rupel pa se je razveselil dejstva, da bo Joe Biden novi podpredsednik ZDA. To je za Slovenijo velika spodbuda, je zapisal, saj se je Biden, na primer, posebej angažiral za sprejem naše države v zvezo NATO. Prezgodaj je še za ocenjevanje novih usmeritev v ameriški zunanji politiki, meni. Nekaj pa je že jasno: "Izvolitev prvega Afroameričana za predsednika Združenih držav Amerike kaže na visoko zrelost in tudi visoko stopnjo demokratičnosti ameriških volivcev. S tega vidika gre za prelomen dogodek, ki kaže, da so Američani presegli predsodke, ki so dolga leta negativno pogojevali ameriško družbo,“ trdi Rupel.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Petek
06. 11. 2008 10.27
beastmaster Tut če nič ne naredi bo naredil več kot je naredil Buch. Predusem gorja mislim!!!
Sadjar
06. 11. 2008 09.19
Sploh še nič naredil, pa ga nekaj častijo, pa tudi nič ne bo naredil. In takrat bo vsem tistim žal.
fuksel
05. 11. 2008 21.23
ma sploh nisem prebral... ampak.... tresla se je gora, rodila se bo miš.... toliko o spremembah...
laufer
05. 11. 2008 19.57
Ruplju ameriške spremembe ne bodo v korist!
Tonček Balonček
05. 11. 2008 19.42
Mi smo molili za še en mandat, žal ni možen! Pa toliko je imel še načrtov!!
mojca63
05. 11. 2008 19.24
Papež moli za Obamo,kaj pa za posiljene otroke u cerkvah.........
theta
05. 11. 2008 16.15
Janša je še vedno predsednik vlade, Pahor pa samo predsednik SD. Torej bi bilo čudno, da Janša ne bi čestital. Mater ste zgube ta levi...
Mali_Piko
05. 11. 2008 14.32
Jansi vse zasluge, se posebej za njegovo predhodno delo in predsedovanje Europi. Brez njega ne bi slo.
Puppy
05. 11. 2008 13.22
ViolaMB - 2 pac ;)
sabina40
05. 11. 2008 13.17
sej je tut Popović, župan Kopra, izjavil, da Pahor nikoli ne bo premagal Janšo, da je to največja utopija na svetu, pa ga je............. evo ti ga, sedaj je prišel pa mulat v belo hišo....Čestitka.
violaMB
05. 11. 2008 12.29
Toti janša pa je res neverjeten. Pa to več ne moreš verjet. Drugače pa res ne moreš verjet kaj je Obami uspelo. Ne morem se spomnit točno kateri je bil en komad od enega repera meni se zdi da je bil KRS ONE, ki je glih o tem govoril, da bo prej konec sveta kot da bo črnec v ovalni pisarni. Evo pa se je zgodilo. Saj če pa mi ne bi uspešno predsedovali pa vprašanje če bi Obami ratalo.
Puppy
05. 11. 2008 11.54
Janša more pa zmer piskrčk prstavt... jadnik :) Bravo Obama!! Yes We Can!